Aproximativ 20 de tineri, activisti ecologisti care se opun proiectului minier de la Rosia Montana, il asteapta, miercuri, pe premierul Victor Ponta, in fata UBB Cluj-Napoca, avand tricouri pe care scrie "Copy", respectiv "Paste", si un banner cu mesajul "La Cluj nu sunteti doctor, domnule Ponta", transmite Mediafax. Intrebat ulterior de jurnalisti cum comenteaza aceasta primire, Ponta a declarat: "Nu am niciun doctorat la Cluj".

Un grup de tineri format din aproximativ 20 de ecologisti care se opun proiectului de la Rosia Montana si reprezentanti ai Initiativei Civice de Centru-Dreapta, l-au asteptat in fata sediului Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca pe premierul Victor Ponta, care asista la decernarea titlului de Doctor Honoris Causa fostului comisar european Gunter Verheugen, transmite corespondentul Mediafax.

Doi dintre ei au tricouri albe pe care scrie "Copy", respectiv "Paste", si au un banner cu mesajul "La Cluj nu sunteti doctor, domnule Ponta".

Anterior, mai multi tineri au afisat, la UBB Cluj, unde a avut loc decernarea titlului de Doctor Honoris Causa fostului comisar european pentru extindere Gunter Verheugen, bannere cu mesaje in limba engleza in care il acuzau pe acesta de "lobby murdar", el intrerupandu-si discursul pentru a respinge acuzatiile. Apoi, tinerii au fost scosi din Aula Magna, unde s-a desfasurat ceremonia, si din universitate.

Pe cele doua bannere au fost scrise mesajele "No honor in political honoris causa" si "No award for dirty lobbyist".

Gunter Verheugen si-a intrerupt discursul si a respins acuzatiile aduse.

"Nu am facut in activitatea mea activitati de lobby. Informatiile dumneavoastra sunt bazate pe informatii eronate", a spus el.

O alta tanara din sala a afisat un banner de mici dimensiuni pe care scria "k you Verheugen for turning Romania into an EU colony (exploatation union)".

De asemenea, in sala s-au aflat mai multi tineri care au adus afise impotriva lui Verheugen.

Protestatarilor li s-a cerut sa iasa din sala de catre reprezentantii UBB, ei parasind incaperea la ora transmiterii acestei stiri.

Una dintre tinere care au afisat bannere a declarat, jurnalistilor, pe holul UBB, ca este absolventa a universitatii si l-a acuzat pe Gunter Verheugen ca si-a infiintat o firma internationala de lobby.

"Am ajuns sa premiem o figura europeana sanctionata de UE. Acest eveniment nu merita respect, iar organizatorilor ar trebui sa le fie rusine. Domnul Verheugen si-a infiintat o firma internationala de lobby. Este un protest cetatenesc", a spus tanara.

Potrivit protestatarilor, mediul academic a luat o decizie pripita de a-i acorda acest premiu lui Verheugen, iar ei se impotrivesc acordarii unei distinctii care este "evident politica".

Una dintre tinere a spus ca acesta nu are merite academice, fiind premiat pentru "minunata sa contributie la aderarea Romaniei la UE, lucru complet fals".

Tinerii care au protestat au fost scosi din cladirea universitatii.

La ceremonia de la Universitatea "Babes-Bolyai" (UBB) asista premierul Victor Ponta, ministrul de Externe, Titus Corlatean, ministrul Educatiei, Remus Pricopie, ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, fostul ministru de Interne Ioan Rus, Mitropolitul Clujului, IPS Andrei, primarul Emil Boc, episcopul greco-catolic Florentin Crihalmeanu, oficialitati locale si judetene, parlamentari, studenti si cadre didactice.

Senatul UBB a aprobat, in noiembrie 2012, decernarea titlului de Doctor Honoris Causa al UBB lui Gunter Verheugen, la propunerea Facultatii de Studii Europene.

"Fostul comisar european pentru extindere Gunter Verheugen primeste titlul de Doctor Honoris Causa al UBB in semn de recunoastere a viziunii si pragmatismului sau in extinderea si constructia UE, precum si pentru contributia sa substantiala si constanta la progresul Romaniei in vederea includerii sale in proiectul european la inceputul secolului al XXI-lea. Domnul Verheugen va sustine la ceremonia de acordare a titlului o prelegere despre extinderea UE", precizau reprezentantii UBB.