Liberalul Calin Popescu Tariceanu a declarat, luni, ca propunerile sale de modificare a Statutului partidului au fost interpretate de unii dintre colegii "mai pripiti" si cu "mai putina experienta", transformandu-le intr-un conflict intern, informeaza Mediafax. Fostul premier a precizat ca nu a avut si nu are de gand sa promoveze un conflict intern in PNL ci sa "tinem pas cu vremurile".

Tariceanu a declarat, dupa sedinta BPC al PNL, ca a prezentat propunerile sale de modificare a Statutului partidului, pentru introducerea unor alegeri primare in PNL in scopul desemnarii candidatului la alegerile prezidentiale, precum si pentru alegerea uninominala a persoanelor din conducea partidului.

"Impresia mea este ca anumite interpretari, speculatii care s-au facut au deformat esenta propunerii mele si unii dintre colegii mei poate mai pripiti, mai cu putina experienta cateodata, au intrat in acest joc si au transformat o propunere care este esentialmente de democratizare si modernizare a functionarii PNL intr-un conflict intern. Nu am avut si nu am nici cel mai mic gand sa promovez ideea unui conflict in PNL, este ideea la care tin, pe care o am, de a incerca sa tinem pas cu vremurile", a sustinut Tariceanu, citata de Mediafax.

El a mai afirmat ca propunerea sa ar avea "darul de a atrage in mod favorabil atentia opiniei publice, a cetatenilor, a votantilor [...] asupra modului in care functioneaza un partid in Romania".

Tariceanu a sustinut ca prin modul in care colegii din conducerea PNL au reactionat s-a creat "premisa" unei situatii conflictuale care sa afecteze imaginea partidului. "Ceea ce este cel mai pretios lucru pentru care am luptat ca om cu convingeri profund liberale este libertatea de gandire si libertatea de expresie, prin urmare intr-un partid modern liberal cred ca aceste lucruri trebuie sa fie acceptate ca o premisa a bunei functionari a partidului pentru a avea o viata sanatoasa si o functionare sanatoasa intr-un partid politic", a mai afirmat fostul premier.

Liberalul Calin Popescu Tariceanu a facut vineri o propunere - surpriza in ceea ce priveste candidatul PNL pentru alegerile prezidentiale. Desi USL are un protocol pentru sustinerea presedintelui PNL, Crin Antonescu, la prezidentiale, Tariceanu a cerut intr-o declaratie de presa ca liberalii sa-si desemneze candidatul pentru Cotroceni prin alegeri interne in sistem uninominal. Vicepresedintele PNL, Dan Radu Rusanu, a declarat ca in cazul fostului premier Calin Popescu Tariceanu se impune excluderea din partid pentru "prejudicii de imagine aduse PNL, potrivit site-uluiGandul

Intrebat daca va intra in cursa pentru desemnarea drept candidat al PNL la prezidentiale, Calin Popescu Tariceanu a sustinut ca nu s-a decis inca. Fostul premier a cerut liberalilor sa ia decizia alegerilor interne la Congresul PNL din 22-23 februarie si a dat ca exemplu de organizare alegerile de tip "primaries" organizate de cele doua martide din SUA. Tariceanu a mai spus in conferinta de presa de vineri ca nu va candida la sefia partidului impotriva lui Crin Antonescu la acest congres.

Liberalul Andrei Chiliman s-a alaturat demersului lui Calin Popescu Tariceanu privind organizarea unor alegeri interne pentru desemnarea candidatului la Presedintie si face apel la colegii din partid "sa mentina democratia in PNL".

De partea cealalta, lideri ca Relu Fenechiu si Mihai Voicu sar in apararea presedintelui PNL si sustin ca subiectul este inchis pentru ca atat in congresul PNL, cat si al USL s-a votat in unanimitate sustinerea prezidentiabilul partidului. Surse liberale au declarat pentru Honews.ro ca prin acest demers Tariceanu si Andrei Chiliman vor sa forteze mana lui Crin Antonescu astfel incat acesta sa-i excluda din partid.

Presedintele PNL Crin Antonescu a declarat sambata ca tema candidatului USL la alegerile prezidentiale este una deja transata in partidele din alianta si ca declaratiile liberalului Calin Popescu Tariceanu sunt "intristatoare" si afecteaza atat pozitia partidului cat si cea a USL.

Antonescu a afirmat ca "nu putem sa acceptam insa ca unul sau altul dintre noi sa calce in picioare, sa iroseasca buna parte din munca a zeci de mii de liberali", adaugand ca cei care "au ajuns marionete ale propagandei lui Traian Basescu trebuie sa decida daca mai doresc sa continue sa faca parte, sa reprezinte si sa serveasca PNL." Liderul liberal a precizat ca o decizie administrativa in aceasta privinta nu va fi luata decat in caz de forta majora, sustinad ca el nu impartaseste ideea exluderii lui Tariceanu din PNL.