Solutia demisiei simultane propusa miercuri de presedintele Traian Basescu este "o idee frumoasa", care arata insa ca pesedintele nu intentioneaza sa demisioneze, a declarat joi premierul Victor Ponta. Seful Executivului a precizat ca atat el cat si liderul PNL Crin Antonescu sunt dispusi sa demisioneze in conditiile impuse de presedinte, adaugand ca vrea alegeri parlamentare pe noua lege astfel incat sa nu mai intre in Parlament nimeni de la PDL.

Intrebat despre declaratiile presedintelui Traian Basescu potrivit carora si-ar depune demisia pentru a declansa alegeri anticipate, daca si parlamentarii ar face acest lucru, premierul Victor Ponta a raspuns: "E o idee frumoasa, deci inseamna ca nu demisioneaza. Nu asta e ideea, ca eu demisionez, si domnul Antonescu demisioneaza. Daca ii convinge dl Basescu pe cei de la PDL sa demisioneaza eu vreau alegeri, eu chiar vreau alegeri parlamentare, pe noua lege, ca sa nu mai intre nimeni de la PDL, sa nu mai fie toti astia care au intrat in Parlament de pe locul doi. Dar e o poveste, presedintele a jucat tenis. Sunt convins ca, discutand mai putin inflamat, si mai rational, vom vedea daca e bine pentru Romania sa stea sase luni in campanie electorala sau sa stam mai putin in campanii electorale [...]. In rest, eu mizez pe ratiune, chiar daca vine mai tarziu. Si am vazut ca au sarit toti de la PDL ca nu e bine. Dar cand e bine? Sa ne spuna ei cand sa facem alegeri si asa vom face".

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa la Palatul Cotroceni, ca o varianta pentru devansarea alegerilor prezidentiale ar fi demisia simultana a sefului statului si a Parlamentului, dupa o revizuire a Constitutiei in acord cu referendumul din 2009.

"Sunt gata sa imi depun mandatul simultan cu cei 588 de parlamentari, sa facem simultan alegeri parlamentare si prezidentiale pentru resuprapunerea mandatelor. Sigur, asta necesita o revizuire rapida a Constitutiei (...) ca sa facem singura combinatie posibila si care la noi are un precedent", a spus seful statului, mentionand totodata ca se indoieste ca ar fi acceptata comasarea alegerilor europarlamentare si prezidentiale, in conditiile in care exista un precedent constitutional, respectiv decizia de anul trecut a CCR care a refuzat comasarea alegerilor locale si parlamentare.