Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, considera ca abordarile legate de demisia Parlamentului sau scurtarea mandatului presedintelui nu pot fi luate in serios si este de parere ca in spatiul public ar trebui aduse in discutie alte probleme, mult mai importante. Kelemen Hunor a declarat, joi, pentru Agerpres, ca propunerea presedintelui Traian Basescu de a demisiona impreuna cu intregul Parlament nu i se pare realista.

"Deci, chestiile astea, din punctul meu de vedere, nu pot fi luate in serios. Aici au fost foarte multe conditionari, foarte multe amenintari, intre ghilimele, si foarte multe promisiuni din toate partile: unul spunea ca, daca nu va fi demis Basescu, se lasa de politica, celalalt a spus ca nu vrea sa ramana presedinte la masa verde (...) Nu cred ca e un subiect despre care ar trebui sa discutam prea mult, nici clasa politica, nici formatorii de opinie, pentru ca sunt foarte, foarte multe alte lucruri de o mie de ori mai importante decat aceste dezbateri si teme false - daca demisioneaza presedintele, daca demisioneaza Parlamentul", a afirmat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR nu este de acord nici cu propunerea premierului de scurtare a mandatului presedintelui si de comasare a alegerilor, apreciind ca si in acest caz se va ajunge doar la tensiuni si conflicte politice: "Eu am mai spus, nu cred ca trebuie sa ne gandim la scurtarea mandatului presedintelui fiindca atunci vom intra, daca cineva doreste acest lucru, vom intra imediat in alt joc, acela de a demisiona si Parlamentul. Si nu vom ajunge nicaieri, doar tensiuni, conflicte politice si aparent o instabilitate politica, care nu ne ajuta cu nimic. De aceea eu nu cred ca trebuie sa avem o astfel de abordare."

Kelemen crede, insa, ca se poate stabili, prin Constitutie, o data fixa a alegerilor parlamentare si prezidentiale, pentru a nu se ajunge la situatia in care intreg procesul sa se intinda pana in preajma Craciunului: "Se poate face o alta abordare, sa fixam in Constitutie data alegerilor parlamentare si a alegerilor prezidentiale, asa cum se intampla in foarte multe tari. Stim ca pe 3 noiembrie sunt alegeri parlamentare sau in ultima saptamana din octombrie sau in a doua saptamana, ca sa nu mergem, asa cum am mers in ultima perioada si ne apropiem de Craciun si apoi de Revelion si vom face alegeri a doua zi de Craciun sau in Ajunului Craciunului. Din acest punct de vedere eu cred ca solutii tehnice, daca exista vointa politica, se pot gasi, inclusiv pentru alegerea presedintelui si nu vorbim de Basescu, vorbim de institutie, de niste reguli clare si simple", a afirmat liderul Uniunii.

Kelemen Hunor a facut referire si la afirmatia presedintelui Traian Basescu, care a spus ca este o copilarie sa se organizeze alegeri mai repede decat expirarea mandatului, presedintele UDMR subliniind ca este nevoie, si in acest caz, de o constructie logica si coerenta: "Sa spui ca este o copilarie sa faci alegeri mai repede decat expirarea mandatului: in America cum nu se plictiseste presedintele ales din 3 noiembrie, pana in 20 ianuarie? Cum americanul nu se plictiseste, dar romanul se plictiseste de moarte dupa ce a fost ales si mai are de asteptat un pic. (...) E nevoie de o constructie logica, coerenta, dar o singura intrebare este: vrei sa faci ceva sau gasesti tot timpul argumente, conditionari, ca sa nu faci nimic", a incheiat Kelemen Hunor.