Emil Boc afirma ca premierul Victor Ponta dezinformeaza atunci cand da vina pe Administratia Prezidentiala ca nu a putut modifica Codul Fiscal pentru a oferi administratiilor locale dreptul sa indexeze sau nu taxele si impozitele, in conditiile in care avea posibilitatea de a emite o ordonanta de urgenta, iar proiectul acestei OUG se afla chiar pe site-ul Ministerului de Finante din 21 decembrie 2012, dar nu a fost adoptat nici acum.

Emil Boc a afirmat ca Victor Ponta stia foarte bine ca poate reglementa acest lucru prin ordonanta de urgenta, pentru care nu avea nevoie de lege de abilitare, cum este cazul ordonantelor simple.

El a prezentat in acest sens proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea art. 292 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, care poate fi citit aici, si in care se specifica faptul ca "Nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele si taxele locale se pot indexa odata la 3 ani, prin hotarare a autoritatilor deliberative ale administratiei publice locale".

"Dovada faptului ca avea posibilitatea (sa modifice Codul Fiscal) si nu a vrut este actul normativ de pe Ministerul Finantelor", a argumentat acesta.

"Victor Ponta dezinformeza si intr-o maniera pur diversionista incearca sa arunce vina in alta parte, incercand sa-si ascunda propria incompetenta. A fost prins cu mata in sac si acum hotul striga hotul", a afirmat Emil Boc, intr-o conferinta sustinuta la Cluj Napoca, oras unde este primar.

El a citat o declaratie a lui Victor Ponta din 21 decembrie, cand primul ministru anunta ca Guvernul da voie autoritatilor locale sa actualizeze taxele locale cu inflatia, insa nu le obliga sa faca acest lucru.

Ulterior, este adoptata Hotararea de Guvern 1309 din 27 decembrie, publicata in Monitorul Oficial o zi mai tarziu, prin care indexeaza in mod obligatoriu impozitele si taxele locale cu 16 %, "pentru toata lumea", a sustinut Emil Boc.

Tot atunci, a continuat fostul prim ministru PDL, Victor Ponta a promis ca va modifica Codul Fiscal pentru a permite autoritatilor locale sa decida nivelul taxelor si impozitelor locale.

Acum, Victor Ponta "scoate castanele din foc cu mana primariilor", a continuat Emil Boc, adaugand ca el l-a intrebat pe prim ministru de ce nu a adoptat o ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal iar acesta i-a raspuns de ce nu a adoptat o ordonanta simpla.

"Ordonantele sunt de doua feluri: de urgenta si simple. Pentru ordonante de urgenta nu ai nevoie de lege de abilitare, ci doar de decizia primului ministru", a precizat Emil Boc, adaugand ca acest lucru este cunoscut si de studentii de anul I.

"Ii cer imperativ (premierului Victor Ponta) sa modifice Codul Fiscal si sa scoata administratiile locale din aceasta incertitudine in care ne aflam astazi", a continuat fostul prim ministru, precizand ca a suspendat in Cluj plata de catre cetateni a impozitelor si taxelor locale pentru a da timp guvernului sa adopte legislatia necesara.

"Diversiune, ipocrizie si incompetenta", a caracterizat Emil Boc declaratiile facute de Victor Ponta pe aceasta tema, adaugand: "In loc sa recunoasca, da dom'ne, am gresit, incearca cu diversiuni de genul administratia prezientiala nu a publicat legea de abilitare".

Guvernul a precizat luni ca Ordonanta de Urgenta care lasa la latitudinea autoritatilor locale indexarea taxelor si impozitelor va fi adoptata in cadrul sedintei din aceasta saptamana si a sustinut ca actul normativ nu a fost adoptat in sedinta de saptamana trecuta deoarece "presedintele Traian Basescu nu a promulgat legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonante pe perioada vacantei parlamentare decat dupa desfasurarea sedintei de Guvern".

In plus, legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonante pe perioada vacantei parlamentare intra in vigoare la 3 zile dupa data publicarii in Monitorul Oficial, a argumentat biroul de presa al executivului.