Premierul Victor Ponta a raspuns in Parlament criticilor liderului PDL, Vasile Blaga, transmitandu-i acestuia ca este convins ca poate sa inghita un "Guvern-mamut", deoarece animalele, oricat de mari, pot fi inghitite, si ca a vorbi despre minciuna si coruptie este ca si cum "ai fluiera in biserica". Ponta i-a raspuns si fostului premier Mihai Razvan Ungureanu, care afirmase, in plen, la votul de investitura a Cabinetului Ponta 2, ca "Suntem chemati sa validam Guvernul Apocalipsa, un guvern obez, complicat si ineficient". Premierul desemnat a replicat ca "Vreau sa il asigur pe distinsul meu coleg ca nu este un guvern al Apocalipsei. Pentru prima data Romania este inaintea altor tari. Guvernul Apocalipsei a cazut pe 27 aprilie".

"Distinsul presedinte al PDL a vorbit despre masuri de stanga. Sa nu ma dezamagiti, dumneavoastra chiar sunteti un om de stanga, nu cred ca va deranjeaza lucrul asta. Cat despre ᅡGuvernul-mamutᅡ, ma gandeam ca puteti sa il inghititi, pentru ca animelele, indiferent cat sunt de mari, pot fi inghitite de dumneavoastra. Sa fii liderul PDL si sa vorbesti de coruptie si minciuna este, cum s-ar spune in Ardeal, sa vorbesti de franghie in casa spanzuratului sau, cum ar spune vamesii, sa nu fluieri in biserica", i-a spus Ponta lui Blaga, de la tribuna Parlamentului.

El a adaugat ca, dupa ce l-a auzit pe Blaga, incepe sa ii para rau ca nu a vorbit Elena Udrea si a aratat ca actuala conducere a PDL este una buna pentru USL, deoarece procentul de vot al partidului a scazut de la 20%, la alegerile locale, la 16%.

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, vineri, in plenul reunit al Parlamentului, ca PDL respecta votul romanilor, dar nu va sustine "o guvernare nascuta din manipulare, minciuna si ipocrizie". Blaga a spus ca parlamentarii PDL nu sustin Guvernul Ponta si programul de guvernare si nu vor acorda votul de investire acestui Guvern, pe motiv ca este un "cabinet mamut, plin de sinecuri". El a mai aratat ca PDL si-a exprimat indoiala in legatura cu competenta si integritatea unor membri ai Guvernului, iar "temerile PDL s-au adeverit cu varf si indesat".

"Ne socheaza ca astazi acest prim-ministru vine cu mai multi oameni cu probleme de integritate si ne cere din nou votul de incredere", a adaugat senatorul PDL, acuzand ca prioritatea zero a guvernarii USL a devenit nerespectarea legii si ca a reusit o mare performanta, aceea de a sta 7 luni la guvernare fara sa guverneze "nicio clipa".

  • MRU: Sunteti chemati sa validati Guvernul Apocalipsa

La randul sau, Mihai Razvan Ungureanu a afirmat ca "Suntem chemati astazi sa validam un guvern - Guvernul Apocalipsa. Noi suntem chemati sa validam un Guvern care arata cu totul invers fata de Guvernul de care avem nevoie. Ni se propune un Guvern cu o structura stufoasa, un guvern obez, complicat si ineficient, mai ineficient decat oricare alt guvern al Romaniei dupa 1989, un guvern in care decizia care ar trebui sa fie ferma si eficienta este imprastiata in cabinetele unor ministri de coloratura politica diferita sustinand interese politice diferite, daca nu contradictorii. Ni se propune un guvern incarcat cu cabinete ministeriale lipsite de responsabilitati concrete doar pentru a fi satisfacuta o clientela politica numeroasa si determinata sa se lupte fara nicio urma de decenta pentru ciolan. Ce fel de Guvern poate fi acela care instaureaza impreuna doua ideologii distincte, ideologii care, daca ar trebui sa fie respectate in doctrinele partidelor pe care le reprezinta, ar trebui sa se situeze pe pozitii complet opuse cu privire la modul de guvernare. Nu putem valida un guvern care ne pune in fata program sociale de stanga amestecate in mod aiuritor cu aparente masuri de dreapta avansate de un partid liberal care si-a schimbat total valorile traditionale si s-a metamorfozat, abandonandu-si directia fireasca."

Potrivit acestuia, un partid istoric cu valori traditionale cum este PNL a ajuns sa promoveze masuri de stanga, pe care le-a combatut si in 2004 si in 2009: "Ni se cere sa giram prin votul nostru o echipa guvernamentala care include personaje cu dosare penale", a spus Ungureanu, care a sustinut ca cele "4 milioane de voturi ale USL, 1,2 milioane ale ARD, 1 milion de voturi al PP-DD nu reprezinta Romania. As vrea sa cred ca tot ceea ce dumneavoastra veti pune astazi in functiune se va si indeplini. Nu veti avea insa si votul nostru."

Victor Ponta i-a raspuns lui Mihai Razvan Ungureanu: "Dezbaterea parlamentara, dincolo de accentele mai mult sau mai putin polemice, uneori comice, este extrem de necesara. Vreau sa le multumesc distinsilor reprezentanti ai puterii si ai opozitiei. Inteleg si emotiile de debut. In 2004, eram parlamentar in prima zi si, ca si unii din cei care au vorbit mai devreme, am tinut discursuri prin care am criticat guvernul de atunci, condus de colegul meu actual, domnul Tariceanu, care pentru cei cu probleme ideologice sa stiti ca reunea un partid de dreapta - PNL - si un membru al Internationalei Socialiste - Partidul Democrat. Un guvern din care, mi-aduc aminte, cu aceeasi iubire fata de ideologie, faceau parte si domnul Borbely si domnul Ungureanu. Vreau sa il asigur pe distinsul meu coleg ca nu este un guvern al Apocalipsei. Pentru prima data Romania este inaintea altor tari. Guvernul Apocalipsei a cazut pe 27 aprilie", a spus ironic premierul desemnat.