Democrat liberalii analizeza vineri in sedinta Colegiului Director esecul inregistrat de partid in alegerile din 9 decembrie. Potrivit surselor Hotnews.ro au scazut sansele ca intreaga conducere sa demisioneze, Vasile Blaga reusind sa-si securizeze temporar pozitia. Aceleasi surse sustin ca in sedinta se va propune convocarea in primavara a unei Conventii Extraodinare, urmand ca actuala conducerea sa ramana in functie pana atunci. De altfel, Blaga este sustinut in continuare de lideri locali ca Dorin Florea, George Scripcaru, Gheorghe Flutur si Mircea Hava, care pledeaza pentru strangerea randurilor si crearea unei strategii de opozitie. Tabara contestatarilor actualei conduceri a PDL pare ca a pierdut din vehementa in ultimele zile, renuntand sa mai faca presiuni publice pentru demisia acestuia.

Totusi, sedinta Colegiului Director se anunta una tensionata, atat conducerea PDL, cat si liderii din teritoriu trebuind sa dea explicatii si sa analizeze rezultatele slabe pe fiecare organizatie in parte.

Totodata, sursele citate sustin ca Blaga le-a transmis liderilor din teritoriu ca nu are nicio problema sa demisioneze, iar in sedinta Colegiului Director analiza rezultatelor se va face cu demisia intregii conduceri pe masa.

"Nu este exclus ca in sedinta Colegiului Director, in functie de discutii, intreaga conducere a PDL sa demisioneze. Depinde cum vor decurge discutiile", au explicat sursele democrat liberale.

Cezar Preda, prim-vicepresedintele demisionar al PDL, a anuntat, joi la Romania TV ca se va lua in discutie si protocolul politic semnat cu Forta Civica, PNTCD si Noua Republica, urmand sa se stabileasca daca va continua proiectul Aliantei Romania Dreapta.

De precizat este ca Elena Udrea si-a nuantat pozitia initiala dura in emisiunea de la Romania TV, precizand ca nu este timp pentru revanse, ci mai degraba este nevoie de unitatea si de o schimbare a stategiei.

  • Elena Udrea: "Este clar ca toata lumea care gandeste binele acestui partid se gandeste ca trebuie sa fim uniti. Nu este vorba de revansa  la Conventie numai ca sub teoria asta a unitatii nu trebuie sa ascundem nevoia unei schimbari. Este nevoie de schimbarea strategiei nu neaparat a persoanelor.(...)Exista o foarte mare presiune in teritoriu pe primarii PDL  din partea US. Primarii se gandesc la situatia in care suntem, daca vad ca PDL nu are strategie, echipa puternica,  forta multi vor pleca Nu trebuie sa ascundem ca este nevoie de schimbare in modul in care a functionat PDL in ultima perioada". (Romania TV) 
  • Vasile Blaga: "E foarte simplu sa spui lucru asta dar eu cand am pierdut alegerile pentru Bucuresti, eu mi-am dat demisia. In momentul in care am simtit la interne ca trebuie sa fac un pas in spate, mi-am dat demisia, cred ca aceasta situatie este un pic mai complicata. Am discutat cu totii colegii, ar trebui sa reconstruim partidul mai intai (...) Cred ca pana la urma ar fi oportuna in primavara (o conventie extraordinara - n.red.). O conducere a partidului, care va fi ea, va trebui validata de un congres pentru a putea trece la restructurarea PDL, avem nevoie de asta(...) In legatura cu demisia colegii astazi spun cu totul altceva, dar o sa o iau, repet, intr-un for al partidului, nu la televizor, asta e o prostie. Inteleg ca unii care au luat 12% si-au dat demisia, este treaba lor"

Prim-vicepresedintele PDL Cristian Preda a declara public ca actuala conducere trebuie sa-si asume rezultatul obtinut in 9 decembrie si totodata se impune convocarea unei Conventii Extraodinare care sa transeze viitoare echipa a PDL.

  • Cristian Preda:"Constat ca, dupa anuntarea rezultatelor votului de duminica, mai multi membri PDL discuta public despre ce-i de facut. E firesc sa fie asa, cata vreme ingijorarea e mare. Solutia e una singura: convocarea unei Conventii a partidului. O impune statutul, o impune decenta politica elementara. Data ar trebui stabilita cat mai repede, pentru ca un partid in opozitie nu are de ce sa astepte. Responsabilitatea fata de rezultatele catastrofale din 9 decembrie nu poate fi eludata.Acum, nu e insa nevoie de gesturi teatrale, ci de comportament rational. Ar fi o eroare, pe de alta parte, ca divizarea partidului, accentuata dupa Conventia din 30 iunie, sa fie sporita acum de dorinta de revansa. Solidaritatea e lucrul cel mai important de care are nevoie PDL in anii de opozitie".( blogul personal)

In urma esecului inregistrat in 9 decembrie, nervii intinsi la maxim ai democrat liberalilor au explodat public, mai multi lideri cerand demisia lui Blaga.

La inceputul saptamanii, fosta garda a PDL reprezentata de lideri ca Elena Udrea, Gheorghe Falca, Gheorghe Stefan a pledat de demisia actualei conduceri. Sursele citate sustin ca Gheorghe Falca (care in vara a dorit sa candideze pentru functia de presedinte PDL si nu a obtinut sustinerea necesara) i-ar fi propus lui Mihai Razvan Ungureanu sa vina in PDL ca lider, iar Forta Civica sa fuzioneze cu PDL. Proiectul este unul mai vechi, discutat inca dupa caderea guvernului din primavara, insa Mihai Razvan Ungureanu a refuzat la vremea respectiva sa se inscrie in PDL.

  • Gheorghe Falca: "Cred ca la fel cum domnul Blaga cerea ca BPN-ul sa-si depuna mandatul dupa locale, cred ca lucrul acesta se va intampla si in acest moment. A fost un punct de atins, 24% la parlamentare, nu s-a atins acest lucru. Este o chestie de onoare, nu de dusmanie" (B1 TV)
  • Gheorghe Stefan, lider PDL Neamt: "Daca vorbim foarte sincer, mie Vasile Blaga mi-e drag, dar politica se joaca pe voturi, iar fotbalul pe goluri. Daca au voturi in spate, e bine. Cine a pierdut dezastuos trebuie sa se retraga" (Romania TV)

De partea cealalta, lideri ca Dorin Florea de la Mures, Gheorghe Flutur - Suceava, Gheorghe Seculici - Arad, Mircea Hava - Alba pledeza pentru strangerea randurilor si creearea unei drepte puternice prin coptarea lui liderilor din Alianta Romania Dreapta, ca Mihai Razvan Ungureanu, Adrian Papahagi, Mihail Neamtu.

Sustinatorii lui Blaga pledeaza de altfel tot pentru intarirea dreptei si cooptarea lui MRU si a liderilor ARD in partid, dar dupa stabilirea unei strategii si nu sub forma unui puci impotriva actualei conduceri.

Surse din interiorul PDL au declarat pentru Hotnews.ro ca exista temerea unor lideri din teritoriu ca odata decapitata, actuala conducere vor incepe luptele interne pentru preluare puterii, iar partidul ar risca sa se scindeze si sa intre in opozitie extrem de slabit.

O alta problema cu care democrat liberalii se confrunta este lipsa unui lider puternic care sa preia conducerea PDL.

  • Gheorghe Flutur: "Trebuie sa fim foarte atenti ce vom face in continuare. Nu avem nevoie de dezbinare, trebuie sa strangem randurile Romania are nevoie de dreapta unita. Nu sunt de acord cu cei care cer prin presa demisi"(Hotnews.ro)
  • Dorin Florea, lider PDL Mures: "Sunt pentru o analiza clara, nu sunt pentru a lua capete pentru o satisfactie de moment pentru ca dupa aceea sa o pornesti de la capat. Este nevoie de o analiza serioasa cu toti oamenii de fata si sa vedem ce e mai bine pentru partid. Nu iei o decizie la suparare, la nervi, le recomand colegiilor, pe buna dreptate suparati sa ia distonocalm doua zile apoi sa ne intalnim cu mintea limpede si nervii calmati sa discutam si sa punem la calea strategia de opozitie (Hotnews.ro)
  • Sulfina Barbu, vicepresedinte PDL: "USL a obtinut o victorie de necontestat. Noi vom trebui sa identificam ce anume nu a mers in aceasta campanie. Fiecare organizatie judeteana va trebui sa faca o analiza serioasa pentru a inlatura orice suspiciune de blat. Abia dupa aceste analize ale filialelor trebuie sa vedem ce vom face mai departe. Eu cred ca este nevoie de o coagulare in jurul PDL si ARD a tuturor fortelor care nu sunt acaparate de USL" (Rtv.net)
  • Gheorghe Seculici, presedinte PDL, Arad: "Dupa cum se stie, pentru vineri a fost convocata sedinta Consiliului Director, ocazie cu care vor fi analizate rezultatele inregistrate de PDL si va fi stabilita directia pe care va merge partidul in perioada urmatoare".