Presedintele PPE, Wilfried Martens, a declarat joi, raspunzand unei intrebari, ca ar fi o greseala ca USL sa redeschida o actiune impotriva presedintelui Traian Basescu, aratandu-se convins ca au fost create conditiile pentru o relatie echilibrata intre presedintele tarii si noul Guvern de la Bucuresti, informeaza Mediafax.

Wilfried MartensFoto: Agerpres

Intrebat intr-o conferinta de presa la Bucuresti daca este de parere ca USL va face presiuni la adresa lui Traian Basescu daca va castiga parlamentarele, Wilfred Martens a raspuns: "Cred ca Curtea Constitutionala din Romania a luat decizii foarte importante si s-au creat conditiile pentru a a se ajunge la o relatie echilibrata intre presedintele Traian Basescu si noul Guvern, care are o mare majoritate in Parlament".

Martens a adaugat ca situatii asemanatoare se inregistreaza si in alte tari, cum ar fi Franta, precizand ca trebuie inteleasa si acceptata coabitarea intre presedintele ales si noul guvern, sustinut de o alta majoritate.

"Sunt convins ca de ambele parti exista necesitatea instalarii unei relatii de coabitare. Ar fi o greseala sa se redeschida o actiune impotriva lui Traian Basescu", a mai spus Wilfried Martens, reales miercuri presedinte al Partidului Popular European.

  • Wilfried Martens: Liderii PPE au venit la Bucuresti pentru a repara daunele suferite in ultimile luni

In conferinta de presa de la finalul Congresului PPE, Martens a aratat ca se bucura foarte mult ca Anca Boagiu a fost aleasa unul dintre vicepresedintii PPE si ca el a adresat un mesaj de solidaritate cu Romania. "Am venit aici pentru a sprijini Romania si pentru a spune ca dorim ca tara dumneavoastra sa se afle in centrul Uniunii Europene", a spus Wilfried Martens.

Totodata, Martens a criticat actiunile liderilor USL din vara afirmand ca "liderii PPE au venit la Bucuresti pentru a repara daunele suferite in ultimile luni de tara dumneavoastra".

El a mai spus ca in ultimele saptamani a auzit mai multe declaratii populiste care nu vor fi in beneficiul poporului roman. "Nu trebuie sa facem vreo comparatie intre restrictii si masuri populiste, noi dorim sa lucram cu seriozitate. Suntem convinsi ca Romania se afla in centrul politicii UE. Romania trebuie sa fie un membru puternic al UE si liderii partidului nostru angajati la acest obiectiv", a adaugat Wilfried Martens, citat de Mediafax.

Presedintele PPE a citit, joi, la Congres, un mesaj adresat participantilor de catre fostul premier ucrainean Iulia Timosenko, in care aceasta mentioneaza ca se afla intr-o sectie a spitalului inchisorii si ca noaptea incepe sa se teama, nu pentru ea, ci pentru tara ei.

Timosenko afirma, in mesajul citit de Martens, ca lupta pentru a mentine Ucraina in familia europeana. Fostul lider ucrainean arata ca se afla intr-o sectie a spitalului inchisorii si ca in fiecare noapte isi spune ca a reusit sa supravietuiasca pentru inca o zi. "Noaptea incep sa ma tem, nu pentru mine, ci pentru tara mea", a aratat Iulia Timosenko in mesaj.

Ea precizeaza ca a facut toate eforturile posibile pentru a unifica opozitia din tara ei. In incheiere, Timosenko subliniaza ca inima si speranta ei sunt alaturi de Popularii Europeni. Congresul PPE s-a desfasurat miercuri si joi la Bucuresti.

Martens a precizat, inainte de a citi mesajul, ca fiica Iuliei Timosenko, Evghenia, a fost prezenta la Bucuresti in prima zi a Congresului, dar joi a plecat in Ucraina.

  • Presedintele PPE: Maghiarii trebuie sa fie uniti in spatele UDMR, altfel risca sa nu fie reprezentati

Tot joi, cu ocazia unei conferinte de presa comune cu presedintele UDMR, Kelemen Hunor, Martens a adresat si un mesaj comunitatii maghiare declarand ca reprezentarea comunitatii maghiare in "institutiile democratice din Romania" se poate realiza doar printr-o unire a fortelor in spatele UDMR, potrivit Mediafax.

"Comunitatea maghiarilor din Romania este in convingerea mea cel mai bine servita doar daca este unita, in spatele unei formatiuni politice unice. Sunt convins ca fragmentarea poate periclita serios reprezentarea maghiarilor in institutiile democratice din Romania", a sustinut Martens, subliniind faptul ca maghiarii trebuie "sa fie uniti si nu fragmentati".

Liderul PPE a fost intrebat cum vede solicitarea formulata de partide maghiare nou infiintate in Romania care doresc sa devina membri ai PPE, in contextul in care aceasta comunitate a ajuns la 6%.

"(...) Trebuie sa se implementeze legile partidului nostru, deci daca partidul doreste sa devina membru observator trebuie sa implementeze aceste reguli, dar noi avem un sistem foarte strict de adeziune, deci nu poti deveni membru al PPE peste noapte sau peste o saptamana. Noi cerem respectarea regulilor noastre, dar procedura este grea si lunga, foarte multe criterii de care trebuie sa se tina cont pentru ca cineva sa devina un partid membru al PPE", a afirmat Martens.