Consiliul National al Partidului Civic Maghiar (PCM) l-a ales in functia de presedinte al formatiunii pe jurnalistul Biro Zsolt, informeaza Mediafax. Noul presedinte al PCM si-a manifestat la Consiliul National al partidului, desfasurat sambata la Odorheiul Secuiesc, speranta ca dupa alegerile parlamentare comunitatea maghiara va avea deputati care sa depuna din nou la Parlament proiectul autonomiei Tinutului Secuiesc.

Biro ZsoltFoto: Agerpres

Biro Zsolt a fost ales in functia de presedinte al PCM cu 69 de voturi "pentru", 41 "impotriva", iar un vot a fost anulat.

Noul presedinte PCM are 42 de ani, este de profesie jurnalist si a fost membru al CNS.

Biro Zsolt a candidat la alegerile locale din vara acestui an la functia de presedinte al Consiliului Judetean Mures, situandu-se spe pe locul al patrulea cu 4,05%, dupa candidatul USL, Ciprian Dobre (primul loc), cel al UDMR, Lokodi Edita Emoke (locul al doilea), si cel al Aliantei pentru Mures (PDL, UNPR si PER), Marius Pascan, informeaza Mediafax.

Noul presedinte al PCM a afirmat ca va continua pe linia trasata de fostul lider, Szasz Jeno, si va lupta pentru realizarea telurilor propuse inca de la infiintarea partidului, unul dintre acestea fiind obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc.

"PCM s-a infiintat pentru niste teluri, care nu se schimba de la o zi la alta. Cel mai important punct al programului este obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc. (...) La sfarsitul lunii septembrie, in Senat a fost respins proiectul de autonomie, insa noi speram ca, dupa 9 decembrie, comunitatea maghiara va avea deputati in Parlament prin care vom inainta acest proiect de lege. Daca nu se poate inainta prin deputati, va trebui sa apelam la initiativa cetateneasca", a declarat Biro Zsolt.

Potrivit agentiei de presa, plenul Senatului (for decizional) a respins recent proiectul legislativ privind statutul de autonomie al Tinutului Secuiesc, initiat inca din 2005 de senatorii UDMR de atunci Sogor Csaba si Becsek-Garda Dezso.