Kelemen Hunor a informat Vaticanul despre cazul Colegiului "Szekely Miko"
Potrivit unui buletin informativ transmis marti de UDMR, presedintele Uniunii, Kelemen Hunor, a participat, alaturi de Vincze Lorant, secretar pentru relatii internationale al formatiunii, la Congresul Internationalei Crestin-Democrate, care a avut loc la Roma, la sfarsitul saptamanii trecute, relateaza Mediafax.
Cei doi au avut intalniri cu mai multi lideri de partide din aceasta organizatie, carora le-au prezentat situatia politica din Romania, "insistand asupra problemelor aparute in domeniul respectarii drepturilor minoritatilor si asupra cazului Miko", care, in opinia UDMR, este "un exemplu de nesocotire a principiului dreptului de proprietate privata".
Totodata, Kelemen Hunor i-a prezentat o informare in legatura cu acest caz cardinalului Gianfranco Ravasi, presedintele Consiliului pentru Cultura al Sfantului Scaun.
"In timpul vizitei la Roma, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost primit, la Vatican, intr-o audienta privata, de cardinalul Gianfranco Ravasi, presedintele Consiliului pentru Cultura al Sfantului Scaun. Kelemen Hunor l-a pus la curent pe cardinal cu evolutiile politice din Romania. El a scos in evidenta faptul ca, in Romania, criza economica a provocat o criza sociala si morala care va putea fi depasita numai peste mult timp si cu sacrificii. Presedintele UDMR a exemplificat criza morala cu ajutorul cazului Miko. El i-a vorbit cardinalului Ravasi despre istoria zbuciumata a liceului din Sfantu Gheorghe. Kelemen Hunor a calificat drept grav faptul ca statul roman, utilizand justitia ca unealta, doreste sa nationalizeze din nou un imobil al bisericii, al comunitatii", se arata in comunicat.
Potrivit aceleiasi surse, Kelemen Hunor si-a exprimat parerea ca ceea ce se intampla in legatura cu acest colegiu "nu este decat primul caz de acest fel, pentru ca exista deja indicii in sensul ca imobile ale altor confesiuni ar putea avea aceeasi soarta".
"Presedintele Uniunii si-a exprimat convingerea ca maghiarimea din Transilvania, cea mai mare minoritate nationala din Europa, nu isi poate permite sa asiste neputincioasa la pierderea, din nou, a drepturilor si posesiunilor redobandite prin eforturile facute de-a lungul a doua decenii. Cardinalul Gianfranco Ravasi si-a exprimat ingrijorarea ca asa ceva se poate intampla in Romania, pentru ca ar putea fi un precedent periculos pentru viitor. In incheiere, Kelemen Hunor a inmanat un material documentar despre cazul Miko presedintelui Consiliului pentru Cultura al Sfantului Scaun si directorului sau de cabinet, originar din Transilvania", se mai arata in comunicat.
Secretarul de stat Marko Attila a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare de Judecatoria Buzau, in cazul retrocedarii Colegiului "Szekely Miko" din Sfantu Gheorghe. Recursul va fi judecat la Curtea de Apel Ploiesti, primul termen fiind stabilit pentru 5 octombrie.
Procurorii DNA Brasov i-au trimis in judecata, in decembrie 2010, pe Marko Attila-Gabor, in prezent secretar de stat in cadrul Departamentului pentru Relatii Interetnice, Marosan Tamas, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal, si Silviu Clim, fost consilier juridic in cadrul Ministerului Justitiei, acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave.
Procurorii au stabilit ca, in 2002, cei trei au facut parte din comisia speciala de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din Romania, infiintata in baza OUG 83/1999.
Cei trei acuzati au intocmit, in 14 mai 2002, o nota de constatare in care au aratat, contrar realitatii, ca un imobil situat in municipiul Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfantu Gheorghe si l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul in discutie a avut destinatia de scoala din momentul edificarii constructiei si includea doua institutii de invatamant: Liceul Teoretic "Szekely Miko" Sfantu Gheorghe si Liceul Teologic Reformat.
Aceasta retrocedare a fost posibila cu incalcarea atributiilor celor trei inculpati in cadrul comisiei, avand competente in privinta examinarii legalitatii cererilor de restituire, de analizare a documentelor depuse in sustinerea cererilor si de adoptare a deciziilor in concordanta cu aceste documente, sustineau procurorii.
De asemenea, in cursul lunii aprilie 2002, Ministerul Administratiei Publice stabilise ca imobilul respectiv nu putea fi retrocedat in baza OUG 83/1999. In principal, retrocedarea s-a facut in baza unui extras de carte funciara nevalabil, emis in 1990, cat si a Cartii Funciare care nu avea traducere autorizata in limba romana, documente care fusesera depuse in fotocopie de Eparhia Reformata din Ardeal.
Prin aceste fapte, acuzatii au prejudiciat statul roman cu aproximativ 1.300.000 de euro, reprezentand valoarea imobilului.
Recent, magistratii Judecatoriei Buzau l-au condamnat pe Marko Attila-Gabor la trei ani de inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata.
Marosan Tamas a fost, de asemenea, condamnat la trei ani de inchisoare cu executare, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, in timp ce Silviu Clim a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru aceeasi acuzatie, instanta stabilind in cazul acestuia un termen de incercare de cinci ani. Pe perioada termenului de incercare, Clim trebuie sa respecte o serie de interdictii si obligatii stabilite de instanta, intre acestea sa nu poarte arme sau sa nu savarseasca noi infractiuni.
Totodata, Judecatoria Buzau a dispus confiscarea speciala de la Eparhia Reformata din Ardeal a sumei de 1.137.856 de lei.
Decizia instantei nu este definitiva.
UPDATE VIDEO Sfantu Gheorghe: Circa 25.000 de maghiari, la protestul in cazul Colegiului "Szekely Miko"
Laszlo Borbely: Politicienii trebuie sa faca publice ceea ce considera a fi abuzuri ale instantelor romanesti
- 0 (0 voturi)s-au dus (Marţi, 25 septembrie 2012, 15:38) luci30 [utilizator]cu pira la Vatican.....de parca cei de acolo nu au destule ,,bube ,,in cap...si apoi ustitia nu este o ,,unealta,, este o institutie mai legitima decit udmr-ul,iar D-zeu ,lacaurile lui, nu sunt propietatea privata a cuiva, indiferent de religie, cu sau fara reprezentanta la Vaticanraspunde trimite

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Frumoasa casă neoromânească de pe strada Stirbei Voda, pentru care administrația Firea a dat autorizație de demolare pe finalul mandatului, este deocamdată salvată: Prefectul a atacat autorizația în instanță
Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO