Presedintele interimar al PNL Bucuresti, Eugen Nicolaescu, a sustinut, luni, intr-o conferinta de presa, ca un roman care are drept de sedere sau resedinta in strainatate nu are ce sa caute pe listele electorale permanente, chiar daca are buletin in Romania, relateaza Mediafax.

Eugen NicolaescuFoto: AGERPRES

Solicitat sa comenteze declaratiile premierului Victor Ponta, care a vorbit de existenta a peste trei milioane de romani cu drept de sedere in strainatate, din care aproximativ 470.000 au domiciliul in strainatate si intrebat daca, in consecinta, se pune problema scoaterii de pe listele electorale permanente a celor care au drept de sedere, dar nu si domiciliul in strainatate, Nicolaescu a precizat ca romanii care au drept de sedere in strainatate nu se regasesc pe teritoriul Romaniei si nu au ce cauta pe liste.

"Cel care are drept de sedere in strainatate nu se gaseste pe teritorului Romaniei. Cum sa fie in lista electorala permanenta? Scuzati-ma, va rog, putem sa interpretam cum dorim noi. Un om nu poate sa fie in acelasi loc, in acelasi timp. In doua sau in trei locuri nu are cum sa fie. Daca s-a hotarat sa-si faca resedinta in Spania, sta in Spania. Are, daca vreti, un buletin in continuare in Romania, dar el nu locuieste in Romania. Ce sa caute pe lista electorala permanenta din comuna nu-stiu-care?", a spus Nicolaescu.

El a catalogat drept o "absurditate" sau o "chestie anormala" faptul ca romanii care nu locuiesc in Romania sa figureze pe listele electorale permanente si a adus in discutie revizuirea legislatiei in legatura cu acest lucru.

"Va dati seama ca este o absurditate, ca este o chestie anormala? Poate ca noi avem legislatia nepusa la punct si trebuie sa o revizuim - si acest lucru va trebui sa-l vedem in perioada urmatoare - dar judecand logic, judecand de bun simt, nu mai mult, asta este realitatea si ca atare trebuie sa o ducem acolo unde ii e locul, la normalitate", a mai spus el.

Nicolaescu: In listele electorale permanente pot fi inscrise 14,8-14,9 milioane de persoane

"Este deja cunoscut de mass-media si de opinia publica faptul ca au fost transmise de catre Guvern cifre, si subliniez, cifre, in baza solicitarii Curtii Constitutionale. Deci nu s-au transmis liste electorale, liste actualizate sau altceva, ci o serie de cifre care au fost obtinute de Guvern fie de la autoritatile romanesti interne, fie de la autoritati straine care aveau capacitatea sa gestioneze asemenea de date. Ce stim astazi, ca urmare a cifrelor comunicate de Guvern Curtii Constitutionale, este ca in Romania sunt persoane cu drept de vot care au rezidenta in Romania si persoane cu drept de vot care au rezidenta in strainatate. Mai stim de asemenea ca sunt persoane care nu pot avea drept de vot pentru ca nu au acte de identitate cu care sa se poata verifica identitatea acestora si in consecinta nu au cum sa reprezinte persoane cu drept de vot sau sunt persoane ale caror drepturi electorale sunt interzise prin legislatie. Ca atare, listele electorale permanente care se intocmesc in Romania pentru cetatenii cu domiciliu din Romania pot cuprinde numai cetateni cu drept de vot care au domiciliul in Romania, deci care au resedinta stabila in Romania", a detaliat Eugen Nicolaescu, citat de Agerpres.

El a remarcat ca initial s-a vehiculat numarul de aproximativ 18,2 milioane de cetateni cu drept de vot.

"Daca din aceasta cifra se scade cifra de 3,15 milioane de cetateni care nu au acte de identitate pentru ca le-au expirat sau le-au pierdut, persoane care au resedinta sau domiciliul stabilit in strainatate, persoane cu drepturi electorale interzise, se ajunge la cifra de circa 14,8 - 14,9 milioane de persoane care pot fi inscrise in listele electorale permanente. Cu alte cuvinte, ceea ce noi stiam demult, astazi se demonstreaza - ca in listele permanente nu au cum sa figureze mai mult de 14,8 - 14,9 milioane de cetateni care reprezinta conform hotararii Curtii Constitutionale, prin adaugire la Legea referendumului, cvorumul necesar pentru a fi considerat ca s-a desfasurat in conditii corecte, corespunzatoare, legale, referendumul din 29 iulie. Ma feresc de cuvantul 'valid' sau invalid' pentru ca legea nu prevede asa ceva, legea se refera la valabilitatea rezultatelor referendumului si de asemenea legea Curtii Constitutionale se mai refera la faptul ca prin hotararea pe care o va pronunta Curtea poate spune daca referendumul s-a desfasurat sau a fost organizat potrivit legii", a spus liberalul.

In consecinta, a argumentat acesta, fata de 14,7 - 14,8 milioane de cetateni care ar trebui sa se regaseasca in listele electorale, s-au prezentat la vot 8,4 milioane de cetateni - aproximativ 60% din listele electorale permanente si au votat pentru demiterea presedintelui Traian Basescu 7,5 milioane, deci aproximativ 53% din populatia aflata pe listele electorale permanente.

"De fapt, pentru demitere au votat mai mult de 50% plus unu decat cetatenii aflati pe listele electorale permanente, deci mult mai mult decat cvorumul necesar pentru validarea referendumului. Guvernul nu a actualizat listele electorale permanente, pentru ca nu este atributia Guvernului, pe de o parte. Pe de alta parte, Guvernul nu are acces la listele electorale permanente care au fost ridicate de Parchet si se afla la Parchetul General. In conformitate cu cele prezentate, eu cred ca in acest moment nu avem decat o singura varianta de luat in considerare, si anume ca maine sau poimaine (...), nu stiu daca va avea ragazul necesar CCR ca intr-o zi sa faca toate aceste analize, evaluari, s-ar putea sa mai amane, dar CCR are suficiente informatii ca sa poata sa ia o decizie corecta, o decizie legala, o decizie care sa dovedeasca ca acest referendum a fost desfasurat si organizat potrivit prevederilor legale in vigoare", a afirmat deputatul liberal.

Nicolaescu: CCR are suficiente informatii ca sa poata lua o decizie corecta si legala privind referendumul

Curtea Constitutionala are suficiente informatii ca sa poata lua o decizie corecta si legala cu privire la referendum, marti sau in alta zi, a mai declarat in conferinta de presa deputatul PNL Eugen Nicolaescu.

In opinia sa, din punct de vedere politic, o institutie din Romania, indiferent care este aceasta, nu poate sa nu tina cont de votul cetatenilor. El a apreciat ca, "daca prin absurd", CCR va lua decizia invalidarii referendumului din 29 iulie, "se va pune in afara statului de drept" si a anuntat ca "USL va trebui sa faca tot ce depinde politic ca sa apere votul a 7,5 milioane de cetateni", acest lucru urmand a fi decis la vremea respectiva.

Bogdan Niculescu-Duvaz: Mi-e greu sa-mi imaginez cum ar justifica CCR o invalidare a referendumului

Deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvaz si-a exprimat, la randul sau, in aceeasi conferinta de presa, speranta ca decizia Curtii Constitutionale de marti va fi una care va tine cont de votul cetatenilor la referendumul din 29 iulie si a aratat ca "ar fi greu de imaginat" o altfel de decizie, care ar "demonta orice fel de credibilitate a acestei institutii", transmite Agerpres.

"Ar fi un lucru foarte dificil de justificat, pentru ca ce facem daca ei spun ca nu-i adevarat ceea ce vad cu ochii lor, transmis in calitate oficiala de Guvernul Romaniei si subliniat prin calitatea oficiala a altor guverne din strainatate? E greu sa-mi imaginez cum isi justifica aceasta decizie Curtea Constitutionala. (...) Noi suntem convinsi ca cifra este suficienta pentru validare, ca cifra de sase la trei sa nu fie pusa in discutie de niciun fel", a declarat deputatul PSD.

El a facut trimitere in context la Legea CCR, care presupune intre altele validarea sau invalidarea referendumului.

"Nu se poate discuta despre un tip de vot sau despre un alt tip de vot. Sunt sigur ca CCR, prin membrii ei, sigur, fiecare cu interpretarile sale, nu-si va permite sa demonteze pana la urma orice fel de credibilitate a acestei institutii care pana una alta tot datorita unei parti dintre noi a ajuns sa aiba aceasta influenta decisiva in relatia cu reprezentantii autorizati ai natiunii, adica cu Parlamentul", a spus Duvaz.

Acesta a reamintit ca, pana in 2003, o decizie a CCR putea fi invalidata cu 66% voturi in Parlament. "Am fost printre sustinatorii ca, daca e o decizie a Curtii, o instanta pana la urma, ea nu are cum sa fie invalidata cu un vot, fie el si constitutional. Poate ca am dus lucrurile prea departe, poate ca ne mai trebuie putin sa intelegem cum stau lucrurile din punct de vedere democratic. Noi credem ca datele sunt suficiente", a afirmat deputatul PSD.

Nicolaescu: Copiii care incep politica nu s-ar comporta atat de "grosolan-smechereste" ca Basescu si Preda

Eugen Nicolaescu a mai precizat, referindu-se la declaratiile presedintelui interimar Traian Basescu si prim-vicepresedintelui PDL Cristian Preda privind listele electorale, ca nici copiii care incep sa faca politica azi nu s-ar comporta atat de "grosolan-smechereste".

"I-am auzit pe cei doi cu declaratii stupefiante, care nu au nicio legatura cu realitatea, politicianiste, de duzina. Cred ca nici copiii care incep sa faca politica astazi nu s-ar comporta atat de grosolan-smechereste cum au facut-o cei doi. Daca vreti, cum am clasifica niste hoti, dumnealor se afla la stadiul de gainarii, pentru ca nu poti sa spui ca, daca ai cetateni fara acte sau cetateni care au domiciliul in strainatate, nu trebuie sa-i scoti de pe listele electorale permanente", a spus Eugen Nicolescu, citat de Mediafax.

El a aratat ca presedintele interimar Traian Basescu si prim-vicepresedintele PDL Cristian Preda interpreteaza legea precum le convine si dupa cum li se pare avantajos.

"M-am saturat de declaratiile doamnei Macovei, de declaratiile domnului Basescu, de cele ale lui Preda - Cezar Preda sau Cristian Preda - care vin de fiecare data sa ne sperie, sa ne ameninte. Le cer un singur lucru si, daca respecta legea, daca se comporta conform cu legea, vor avea stima si vor avea respectul nostru", a spus Nicolaescu.