Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Dan Sova, reitereaza, vineri, intr-un comunicat citat de Agerpres, ca a inteles greseala facuta atunci cand s-a exprimat public in legatura cu Holocaustul, ca si-a asumat eroarea si a retractat, fara rezerve, cele declarate. El spune ca, la initiativa sa, Institutul Social Democrat va introduce, incepand de anul acesta, un curs de studiere a istoriei Holocaustului in Romania, curs care se va bucura de sprijinul Institutului 'Ellie Wiesel' din Bucuresti.

"Afirmatiile pe care le-am facut, in cadrul unei emisiuni tv, despre Holocaustul din Romania sunt absolut gresite. Am inteles imediat acest lucru, mi-am asumat public greseala si am retractat, fara rezerve, cele declarate. Sunt un om de carte si un politician responsabil si doresc sa subliniez, inca o data, ca a fost vorba despre o eroare, nu despre convingeri. O eroare regretabila cauzata de necunoasterea temeinica a tragicelor evenimente prin care a trecut poporul evreu in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial", spune Sova.

El reaminteste ca, dupa acel moment "regretabil", s-a retras din prim-planul vietii politice romanesti pentru a studia si a-si completa informatiile cu privire la acea perioada tragica din istoria poporului evreu.

"Am fost la Washington, la Muzeul Holocaustului, unde am avut acces la foarte multe documente care probeaza si atesta Holocaustul din Romania. Astazi am certitudinea informatiei istorice care arata, neindoielnic, faptul ca in Romania, in timpul regimului maresalului Antonescu (1940 - 1944), au fost peste 250.000 de victime din randul comunitatii evreiesti din Romania si ca, in acelasi timp, membri ai aceleiasi comunitati au fost deportati in lagare de concentrare si expropriati de averi. Am citit si am vazut marturiile cutremuratoare despre trenurile mortii Iasi - Calarasi sau Iasi - Podul Iloaiei. Am aflat informatii suplimentare despre pogromul de la Iasi unde au fost asasinati peste 15.000 de evrei si despre lagarul de concentrare cu evrei de la Calarasi', a spus Sova.

El s-a aratat constient de faptul ca afirmatiile sale au provocat indignare si nemultumire in randul comunitatii evreiesti.

"Toate acestea sunt realitati pe care nimeni nu le poate nega si care m-au facut sa constientizez inca o data grava eroare in care m-am plasat. Trebuie sa cunoastem aceste lucruri, sa ni le asumam, sa avem grija ca asa ceva sa nu se mai intample si sa dam comunitatii evreiesti din Romania toata recunoasterea pentru suferintele prin care a trecut. Stiu ca cele afirmate de mine in acea emisiune au provocat indignare si nemultumire in randul comunitatii evreiesti. Tocmai de aceea, am considerat ca pentru a indrepta greseala facuta, regretul si scuzele publice trebuie dublate de actiuni care sa exprime compasiunea fata de victimele si familiile victimelor Holocaustului. Astfel, la initiativa mea, Institutul Social Democrat va introduce, incepand de anul acesta, un curs de studiere a istoriei Holocaustului in Romania, curs care se va bucura de sprijinul Institutului 'Ellie Wiesel' din Bucuresti", a subliniat Sova.

Totodata, el a anuntat ca a decis sa se implice "ferm" in procesul legislativ de inasprire a legislatiei impotriva rasismului si antisemitismului.

"Sper ca toate aceste precizari sa lamureasca pe deplin subiectul si sa stopeze orice incercare de speculare politica a acelui moment regretabil de la inceputul anului", mai afirma Sova in comunicatul de presa.

Directorul Institutului 'Elie Wiesel' din Bucuresti, Alexandru Florian, a declarat recent ca Sova este printre putinii politicieni care si-au cerut scuze si si-au recunoscut greseala.

"Domnul Dan Sova a avut o afirmatie foarte riscanta. Dupa care in urma unei documentari si informarii asupra istoriei recente a Romaniei a avut flexibilitatea, capabilitatea si spiritul critic de a-si schimba opinia. (...) E unul dintre putinii oameni politici sau persoane publice din Romania care au avut aceasta capacitate intelectuala de a-si asuma o greseala si chiar de a-si cere scuze. (...) Cred ca faptul ca si-a cerut scuze spune destul de mult", a declarat directorul Institutului 'Elie Wiesel', Alexandru Florian.