Serviciile de comunicatii speciale utilizate de Traian Basescu au fost intrerupte vineri, incepand cu ora 18:00, la solicitarea presedintelui interimar, Crin Antonescu, anunta STS, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

"Incepand cu data de 20 iulie 2012, orele 18:00, Serviciul de Telecomunicatii Speciale a luat masura intreruperii serviciilor de comunicatii speciale, utilizate de Presedintele Romaniei, d-l Traian Basescu, suspendat din functie. Masura a fost dispusa la solicitarea scrisa a Presedintelui interimar al Romaniei, d-l Crin Antonescu", precizeaza purtatorul de cuvant al STS, colonel Adrian Fulea.

"Lucrul acesta trebuia facut de la inceput, insa e de un ridicol total. Telefonul asta il ridici si iti raspunde o centralista si ii spui da-mi legatura cu aghiotantul, cu ofiterul SPP, daca e acolo, iti da legatura, daca nu pe mobil. La ce te ajuta: nu exista riscul ca de la operatorii de telefonie sa se afle ca te duci la Suceava si acolo sa te astepte un grup violent. Acum o sa sun pe mobil, asta e. Este neimportant, pur si simplu garanta securitatea convorbirilor. Telefonul operativ e doar pentru securitatea convorbirilor, nu sunt cifrate, nu sunt codate. Din punctul meu de vedere e o chestiune ridicola, ea a fost insa utilizata pentru ca STS are o misiune foarte importanta, transmiterea datelor de la alegeri. Aveau nevoie probabil ca sa mai adauge doua milioane, trei milioane de voturi la transmisie", a declarat vineri seara presedintele suspendat Traian Basescu la emisiunea "24 Intr-o ora" de la Digi 24.

Pe acelasi subiect:

Declaratiile lui Traian Basescu:

Un operatori de telefonie, ceea ce e putin probabil, poate sa spunem sa intercepteze o convorbire ca te-ai duce nu stiu unde. Nu s-a intamplat in Romania, dar...

Telefonul operativ e doar pentru securitatea convorbirilor, nu sunt cifrate, nu sunt codate.

Din punctul meu de vedere e o chestiune ridicola, ea a fost insa utilizata pentru ca STS are o misiune foarte importanta, transmiterea datelor de la alegeri.

Aveau nevoie probabil ca sa mai adauge doua milioane, trei milioane de voturi la transmisie.

Alta explicatie nu am de ce aceasta inscenare cand presedintele interimar putea sa spuna simplu domnule Opris, incetati functionarea telefonului operativ. Alta explicatie nu am de ce a trebuit acel circ cu comisie parlamentara...

Cand ma uit la disperarea acestor oameni, pentru ca ei vor pierde referendumul, si il vor pierde urat, nu pentru ca nu s-a realizat pragul, ci pentru ca romanii nu vor fi de acord ca presedintele lor sa fie debarcat printr-o lovitura de stat. Romanii vor vrea sa-si judece presedintele la finalul mandatului.

Sa te legi de o structura militara, politic, e o prostie.

Eu cunosc oamenii de acolo (STS), sunt oameni care isi fac datoria si stiu ca daca ar face ilegalitati sunt responsabili in fata legii, ca si cetatenii, care daca ar vota dublu, sunt cinci ani de puscarie.

Asa cum am vazut incalcarile de lege pana acum, la oamenii astia ma astept la orice, sunt disperati.

Nu au inteles ca romanii sunt suparati pe mine, si asta e o chestiune a relatiei mele cu poporul care m-a ales, dar romanii nu sunt nedrepti.

Ei vad ce s-a intamplat, ei stiu ca bun, rau, cum a fost presedintele, a tractat tara in momentul de criza maxima din 2010 si nu am ajuns nici ca Grecia, nici ca Spania, nici ca Irlanda.

Demiterea presedintelui pentru romani e un moment in care isi pun intrebari.

Sunt covins ca romanii inteleg un alt aspect: ce s-ar face cand un presedinte care nu are majoritate - pentru ca asta s-a intamplat cu mine - un presedinte ca sa supravietuiasca ar trebui sa devina sluga majoritatii parlamentare: gratiaza-l pe x, senatorul Voicu sa nu mai aiba dosar penal, fostul ministru Chiariu la fel.

Oamenii astia inca au ramas in anul 2004, ei cred ca inca justitia mai poate fi manipulata.

Pe toata lumea a durut foarte tare ca am adus un Morar, o Kovesi, o presedinta de Inalta Curte care nu are legaturi politice.

Ei au nevoie de un om ca Balan, care se ducea la Victoras ca sa vada pe cine si unde sa mai puna.

Cred si acum ca procesele sunt ireversibile.

Stiind atmosfera din justitie, eu nu as indrazni sa sun un procuror nu sa-i cer ceva, sa-l intreb care e stadiul unui dosar. Asa ceva nu e posibil pentru ca te refuza procurorul.

In justitie progresele cred eu ca sunt ireversibile, cu o singura observatie. Este extrem de importanta moralitatea sefului institutiei si cat de supus e fata de politic. Daca isi numesc oameni care la randul isi numesc sefi de proasta calitate exista riscul ca procesul din justitie sa faca pasi inapoi.

Dar la judecatorul acela simplu care intra in sala tot o sa fie greu, pentru ca judecatorii au inteles libertatea, sunt 8 ani in care nimeni nu le-a cerut nimic.

Am un singur sondaj, imediat dupa suspendare care arata ca as avea vreo 30% sustinatori. Pe urma am mai vazut unul in care as fi crescut la 35%. Referendumul e foarte greu de anticipat ca rezultat. Am convingerea ca atunci cand vor fi in fata urnei, romanii vor vota "nu" majoritar.

Ma supara teribil ca au pus sa raman sectiile deschise pana ora 23:00. Eu stiu sigur ca la ora 10 in mediu rural oamenii sunt in pat. E clara intentia de a face ceva cu referendumul asta. Sa se introduca pachete de voturi etc.

Plec si de la realitatea ca eu nu am niciun reprezentant in sectiile de votare, asa e legea, va fi maxim un om din partea PDL si sase din partea celor care m-au suspendat. E foarte greu ca omul acesta sa nu mearga la baie, sa nu mananece, mi se pare necinstit.

De ce insist ca romanii sa mearga la vot: e un moment de cumpana. Actiunea politicienilor ne va costa multi ani, ne vor trebui 3-4-5 ani pana vom redobandi increderea partenerilor ca suntem stat de drept.

Exista insa solutia ca politicienii sa invalideze ce au facut politicienii, in acel moment nimeni nu mai poate spune ca Romania nu mai e stat de drept.

Romanii au cartea asta in mana si trebuie sa o joace spunand "suntem mai buni decat politicienii nostri, mergand si votand, oricum".

Aici nu mai e vorba de Traian Basescu, lucrurile pe extern au luat o asemenea amploare incat e vorba de Romania europeana sau nu. Daca romanii vor agrea lovitura de stat a grupului Ponta - Antonescu asta va fi abordarea noastra europeana.

Ei nu au facut ce a facut si PDL. Si PDL a vrut conducerea Sneatului, dar pana cand PSD nu i-a retras increderea lui Geoana, nu l-a inlocuit pe Mircea Geoana. Si-a dorit sa conduca Senatul, dar a facut-o atunci cand regulamentul a permis.

Europenii asta vad, o putere care nu mai respecta regulile democratice.

PDL si-a dorit un alt Avocat al poporului, dar a asteptat pana cand s-a terminat mandatul avocatului in functie.

Acuzatiile de defaimare a Romaniei... A fost o lovitura de stat. Pana cand nu au facut aceasta plangere penala, eu nu am folosit expresia, mi se pare ca o singura data ma scapat-o. Am facut-o la Curtea Constitutionala, v-o spun in premiera. In fata judecatorilor, am spus foarte clar, suntem in fata unei lovituri de stat, stiu ca are aparenta legala, dar am spus acest lucru intr-o instituie a statului.

M-a suparat momentul in care au avut tupeul sa spune ii trimitem la Parchet pe cei care folosesc expresia "lovitura de stat". Am simitit nevoia sa fiu solidar cu cei care au folosit-o si imi doresc sa fiu chemat la Parchet pentru a spune de ce cred ca este o lovitura de stat.

Constitutia e gresit scrisa aici, nu-i ofera nicio protectie presedintelui in fata unei majoritati, il suspenda pentru declaratii. Constitutia spune clar ca presedintele poate fi suspendat pentru fapte de incalcare a Constitutiei, nu pentru declaratii.

In Romania ar cam trebui sa avem curaj sa ne spunem parerea cei care stim ce se intampla in Europa in raport cu Romania. Romania e intr-o situatie extrem de dificila din punct de vedere al credibilitatii, e izolata si pusa sub supraveghere din punct de vedere al respectarii statului de drept.

Eu primesc semnale extrem de puternice din societate civila, care are alta optiune decat a mea, e exact pe optiunea nu mergem la referendum sa legitimam actiunea USL. Foarte multi oameni au aceasta parere, iar eu inteleg aceasta abordare, pe care o are si PDL, dar eu spun hai sa facem un pas peste asta, sa aratam ca poporul e mai evoluat decat clasa politica.

Ideal pentru Romania ar fi ca protestul sa se vada in modul in care voteaza, si nu in respingerea participarii la vot.

Mie imi garnateaza ramanerea in functie absenteismul, iar eu spun romanilor nu faceti asta, pentru ca ne putem reaseza la momentul 3 iulie. Legitimitatea unui presedinte se castiga la alegeri.

E foarte greu sa-i ceri unui presedinte dupa opt ani sa aiba 50%.

Bush a terminat mandatul cu 15% si nu i-a contestat nimeni dreptul de a fi presedinte.

Imi asum aceasta misiune imposibila, pentru ca sunt un om imposibil. Am constatat ca pentru multi sunt un om imposibil, datorita abordarilor mele. Sa nu credeti ca sunt un om inflexibil, si am dat dovada de asta in formarea Guvernelor, stiu ca in politica trebuie sa faci compromisuri.

In schimb devin inflexibil cand e vorba despre institutiile statului. Nu voi negocia niciodata justitia, un dosar, pot sa ma mai suspende o data daca revin la Cotroceni.

Seful DNA pot sa-l negocieze si daca isi pun un baiat bun de gen Voicu au rezolvat problemele. In zona asta compromisul nu este posibil.

Alternativa sa nu taiem salariile era 250.000 de oameni afara in 30 de zile. Era mult mai greu in varf de criza, era criza si in sectorul privat.

Mi s-a parut ca o solutie e solidaritatea, mai bine suntem toti 1,4 mil bugetari, taiem la toti 25%, lansam un proces de reducere a personalului si a fost mult mai mic socul pentru 250.000 de oameni.

O alternativa care putea fi discutata, era nesigura, sa crestem fiscalitatea. Sa ridicam cota unica la 20-21 %, sa crestem si TVA. In criza, cand abia respirau companiile, pentru societatile mici si mijlocii ar fi fost un dezastru.

Sa nu credeti ca a fost decizie luata in birou la mine.

Majorarea salariilor se putea face din luna iulie. Optiunea Guvernului Ponta a fost sa o faca in doua etape.

Eu cred ca un lucru bun pe care l-am facut - am fost sincer cu populatia. Le-am spus avem deficit 3,6 miliarde la fondul de pensii, nu avem bani sa platim salariile.

In momente de criza trebuie sa se gaseasca si oameni politici care sa spuna adevarul, si eu asta am facut, am spus adevarul,si pentru asta sunt condamnat.

Sa nu credeti ca mi-a facut placere, dimpotriva, a fost o zi neagra a carierei mele politice.

Cred ca nimeni nu e in situatia sa spuna "a facut-o din rautate", pentru ca aici nu are loc rautatea, daca as fi putut, eu as fi spus "dati bani la populatie".

Uneori, ca sa iti salvezi poporul, trebuie sa iti salvezi intai tara, o tara scufundata se scufunda cu tot cu poporul ei.

Fondurile europene: Totul depinde si de calitatea oamenilor si a celor din fruntea lor. Mult criticata Elena Udrea, pe care nici eu nu o aprob pentru tinutele ei, a fost ministrul care s-a ocupat de fondurile europene.

Emil Boc a fost coplesit de criza, numai prim ministru in perioada de criza sa nu fii.

Cresterea coruptiei - In timpul lui Nastase nu vedeai nimic, acum le vezi la televizor

E condamnat Iacubov, Vintu, Nastase, sigur ca impresia e ca a venit acum coruptia la noi.

Eu sunt convins ca in timp romanii vor intelege ca justitia a inceput sa functioneze si coruptia se va reduce prin efectul de teama, fratilor, nu mai e de joaca cu statul.

Zilele trecute parchetul a trimis in instanta dosarul FNI. Rezulta un lucru inspaimantator de acolo, se vad foarte multi procurori, politisti, care nu au vrut sa dea drumul la dosar.

Nimeni sa nu creada ca cei care au lucrat in aceste bucatele de dosar si nu au facut nimic sa nu creada ca nu-i va intreba nimeni niciodata de ce. Va dau scris ca se va face lumina in doua dosare importante: FNI si Banca Agricola.

Coruptia nu e numai in Romania, numai ca noi a trebuit sa ducem o batalie formidabila pentru ca institutiile statului sa poata lucra.

Mi-a parut rau ca doamna Merkel a facut publica discutia, si nici nu a ajutat, a dat ocazia unor politicieni vai de mama lor sa o atace. Cancelarului Merkel nu-i poti spune ce sa faca, mi-a spus "la sfarsitul discutiei o sa dau un comunicat cu ce am vorbit".

Sa nu credeti ca sefii de stat si de Guvern se informeaza de la mine, primesc informatiile de la ambasadele din statele lor.

De multe ori li se par lucrurile atat de grave incat vor sa aiba o confirmare de la cineva care stie foarte bine Constitutia si nu poti minti.

Pentru mine nu a existat acest mod de a face politica, sa spun una la Bucuresti si alta la Bruxelles.

Excesele de limbaj - Nu va suparati, ce sa spui despre omul asta care tipa noua sa nu ne dea nimeni lectii, e un caraghios.

Orice interventie occidentala a fost legata doar de respectarea a ceea ce noi ne-am angajat.

Sa spui despre Barroso ca e un politruc, e de neimaginat.

Moderator: L-ati numit pe Victor Ponta maimuta.

Traian Basescu: Asta si este Victor Ponta si nu retrag nimic. Cu oamenii astia care ma ataca de dimineata pana seara urat, pana la urma trebuie sa le dai o replica. Crin Antonescu asta este pentru Dan Voiculescu, o paiata pe care o muta unde vrea.

Nu m-ati auzit insa vorbind in acest fel de la Palatul Cotroceni. Nu mi-am permis ca in functia de presedinte in exercitiu sa folosesc un astfel de limbaj.

Ar fi ideal pentru Antonescu si Ponta ca si in aceste 20 de zile eu sa tac.

Este pentru mine foarte clar ca am ramas o societate polarizata din '90 care s-a consolidat pe urma, urmare a evolutiei economice pozitive a unei parti mici a populatiei si a evolutiei nesatisfacatoare a unei alte parti.

Cred ca s-a ratat un moment acum, am incercat coabitarea in 2007, si nu a mers, acum s-a ratat formidabil coabitarea.

Cand vechea coalitie a pierdut majoritatea nu am ezitat sa-i dau mandatului lui Victor Ponta si am fost convins ca vor pune interesul national deasupra celor de partid.Stiam ca unul dintre obiective era suspendarea, dar am crezut ca o vor face dupa alegeri.

Eu ca presedinte am avut ca obiectiv stabilitatea politica, uitati-va ce se intampla cu leul din cauza instabilitatii politice.

Ar fi fost un act antinational sa prelungesc niste negocieri, sa fac alte majoritati mentinand PDL la guvernare.

Moderator: Purtati niste tricouri albastre in aceasta campanie.

Traian Basescu: Mie imi place culoarea aceasta. De la una din firme, in campania de referendum din 2007, una dintre firme m-a vazut purtand tricou de la ei si am primit dupa campanie de la ei un set de 5 tricouri.

Puloverul cu anchior l-am primit de ziua mea de la medicul de familie, si mi-a placut foarte mult culoarea, si de atunci a iesit marea poveste cu movul. Pe urma mi-au cumparat fetele cravata mov.

Trebuie sa va spun ca sunt un om cu micile lui superstitii care vin din educatia de marinar, acolo in ocean nu ai intermediar sa ai preot, te rogi direct la Dumnezeu si o faci cu o sinceritate incredibila.

Moderator: Cum vedeti clasa politica romaneasca peste un an, peste 10?

Traian Basescu: Cred ca va pune interesul national deasupra simpatiei pentru un partid, asta cred ca va face poporul roman pe 29 iulie. Va asigur ca dupa referendum, indiferent daca revin sau nu la Cotroceni, sunt dispus sa facem aceasta discutie, clasa politica, incotro?