Schimbarea sistemului electoral mixt cu votul uninominal pur pentru alegerile parlamentare ar fi greseala cea mai mare din ultimii 22 de ani si ar dezechilibra total clasa politica, a declarat sambata, la Bistrita, presedintele UDMR Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

"Ar fi greseala cea mai mare dupa 22 de ani sa schimbi un sistem electoral care a asigurat o reprezentare proportionala pentru fiecare comunitate, pentru fiecare om, cu un sistem care va asigura un dezechilibru total in clasa politica. Si nu numai pentru maghiari, ci pentru toata societatea romaneasca acest sistem va da niste rezultate absolut distorsionate. Un partid sau o coalitie cu 40-45%, prin sistemul propus de USL, poate sa ajunga la 70% din mandate, deci are posibilitatea de a dubla mandatele fata de sustinerea populara, dar un partid cu 20-25% s-ar putea sa ramana in afara Parlamentului, daca nu se situeaza pe primul loc in colegiile uninominale sau s-ar putea sa aiba doar 5, 6, 7, 10% reprezentare. Deci mandatul se duce in alta parte, nu acolo unde a votat omul, cetateanul, contribuabilul", afirma Kelemen Hunor.

Liderul UDMR mai spune ca, in cazul in care acest proiect de lege va trece si de Camera Deputatilor, UDMR il va ataca la Curtea Constitutionala si va folosi "toate mijloacele pentru a bloca introducerea unui astfel de sistem".

Kelemen Hunor este de parere ca o astfel de schimbare ar fi doar in folosul USL, nu si al Romaniei, si a dat ca exemplu faptul ca acest sistem electoral nu este folosit in niciun stat din Europa, cu exceptia Marii Britanii.

Presedintele UDMR a precizat ca formatiunea pe care o conduce a respins aceasta formula si atunci cand ea a fost propusa de PDL, adaugand ca a avut multe dispute pe aceasta tema cu presedintele Traian Basescu.

"Nici atunci nu am fost de acord. Nu am fost de acord nici cu Basescu, nici cu PDL. Daca aveti impresia ca eu m-am schimbat intre timp, va inselati. Nu am fost de acord nici cu Basescu si am avut multe dispute cu presedintele republicii si cu PDL, nu sunt de acord nici cu Antonescu si cu Ponta in aceasta chestiune. Daca cineva s-a schimbat, s-au schimbat USL si PDL. Acum doua-trei luni de zile USL sustinea proiectul nostru - sistemul mixt, lista nationala cu colegii uninominale, un sistem echilibrat care asigura reprezentare proportionala. Nu eu mi-am schimbat punctul de vedere, scuzati-ma", a declarat Kelemen Hunor.

Liderul maghiar spera ca USL sa revina asupra deciziei si sa renunte la discursurile anti-UDMR si nationaliste: "Eu sunt un om optimist si sper ca incet, incet guvernul USL se va intoarce spre o normalitate in ceea ce priveste relatiile interetnice si sper ca discursurile anti-maghiare si nationaliste din perioada in care erau in opozitie sa ia sfarsit. Dar prima saptamana inca nu arata ca acest lucru se va intampla prea curand."

Kelemen Hunor a fost prezent sambata, la Bistrita, la lansarea candidatilor UDMR pentru alegerile locale din judet.