￯PDL a decis in discutia informala de duminica "sa comunice prudent" pe subiectul Miscarea Populara, a declarat prim-vicepresedintele PDL, Teodor Baconschi, in emisiunea Discutia de Luni, difuzata de HotNews.ro si RFI si realizata de Dan Tapalaga. "E nevoie sa strangem toate opiniile din filialele partidului", a precizat fostul ministru de Externe, declarand ca "e preferabil sa ne facem pana la detaliu planul de actiune cu privire la acest proiect si sa il punem in aplicare". "Miscarea Populara este un proces politic care va avea o componenta propriu-zis doctrinara si de aliante tactice", a continuat Baconschi.

Cele mai importante declaratii ale lui Teodor Baconschi pe aceasta tema:

  • PDL a decis in discutia informala pe care am avut-o la sediul central din Modrogan, ieri seara, sa comunice prudent pe acest subiect. Pentru ca e nevoie sa strangem toate opiniile din filialele partidului, apropo de Miscarea Populara. E nevoie sa finalizam o serie de sondaje si de studii care sa masoare exact asteptarile electoratului nostru. Si e nevoie sa actionam unitar si mai ales sa comunicam pe cat posibil acelasi lucru.
  • Sunt de acord ca si eu si majoritatea liderilor, sub presiunea unor intrebari publice, au dat drumul la ipoteze de lucru. E preferabil sa ne facem pana la detaliu planul de actiune cu privire la acest proiect si sa il punem in aplicare urmand sa comunicam si elemente de calendar si de arhitectura a miscarii.

  • Deocamdata se centralizeaza opinia filialelor si suntem destul de avansati in acest proiect. Ele s-au exprimat deja si vom face o sinteza a acestor puncte de vedere. Evident ca Miscarea Populara este un proces politic care va avea o componenta propriu-zis doctrinara si de aliante tactice. In acelasi timp va avea si o dimensiune civica, pentru ca ratiunea ei de fond este aceea de a mobiliza toate resursele civice si de expertiza care sa permita o politica pe mai departe responsabila.
  • Nu suntem intr-un context european clarificat. Exista multe scenarii care pastreaza o nota pesimista cu privire la evolutia Zonei Euro, cu privire la rata de crestere a economiei europene in acest an. Datoria noastra este de a continua o politica pe care am dus-o si in cadrul cabinetului condus de Emil Boc. O continuam sub bagheta noului premier, si anume aceea de a nu expune Romania la riscuri majore de derapaj. De unde vin aceste riscuri: pot veni de la populism, in primul rand, deci de la tentatia ca mai ales in an electoral sa te lansezi in promisiuni nesustenabile bugetar, si totodata de la populismul fabricat la stanga, in alianta socialista USL, care neavand responsabilitatea guvernarii isi permite sa promita marea cu sarea si sa spuna, de pilda: putem reveni printr-un hocus pocus la nivelul salarial de dinainte de criza.

Dupa ce proiectul Miscarea Populara a fost intens promovat de democrat-liberali la finalul saptamanii trecute, luni liderii PDL au incercat sa tempereze tonul pe aceasta tema. Vasile Blaga, presedintele Senatului, a declarat luni, 27 februarie, ca nu crede ca Miscarea Populara se va realiza pana la alegerile locale.

Vasile Blaga: Nu cred ca se va realiza pana la alegerile locale Miscarea Populara

"Nu cred ca se va realiza pana la alegerile locale Miscarea Populara. Sa vedem decizia pe care o va lua partidul pe baza analizelor comandate. Pe de alta parte, noi, la alegerile locale, si am mai spus-o, in Bucuresti doar in 2004 am candidat intr-o alianta, Alianta Dreptate si Adevar, cand domnul presedinte Basescu, primarul de atunci in functie a candidat sub sigla Aliantei Dreptate si Adevar si domnul Boc la Cluj. In rest, noi nu am candidat niciodata si nu vad cum am candida in Bucuresti sub o alta sigla decat cea pe care o vom asuma-o", a declarat Vasile Blaga, citat de Agerpres.

In urma cu o zi, Vasile Blaga declara la Realitatea TV ca "PDL poate ajunge la 30%" si ca partidul "trebuie" sa colaboreze "in continuare cu UNPR, chiar daca nu in Miscarea Populara". "Poate nu se pune problema sa colaboram in Miscarea Populara, dar trebuie sa colaboram. Asta le spun colegilor mei, sa nu se mai grabeasca. Este loc in partid pentru toata lumea, si pentru Baconschi, si pentru Monica, este loc si pentru altii. Poate suntem prea putini", a continuat presedintele Senatului.

Sever Voinescu: Despre Miscarea Populara vom vorbi cand vom face pasii politici necesari

Tot luni, Sever Voinescu, purtatorul de cuvant al PDL, a declarat la finalul Biroului Permanent National al partidului ca "au avut loc consultari intre liderii partidului in ultimele zile si decizia noastra a fost intai de a face actiunile politice necesare pentru asemenea alianta si apoi sa vorbim despre ele. (...) E o tema importanta pentru noi, dar vom vorbi dupa ce vom face pasi politici", transmite Agerpres.

Cristian Preda: O alianta de succes are nevoie inainte de toate de oameni noi, mai degraba decat de cei imbatraniti in tranzitie

Vineri, europarlamentarul PDL Cristian Preda scria pe blogul sau ca "o alianta politica de succes - indiferent ca se va numi Miscarea Populara sau altfel - nu va putea include urmatoarele categorii de politicieni": "traseisti", "corupti sau discreditati de acuzatii de coruptie", "guralivi de tipul Becali, Dan Diaconescu", "cei capabili sa spuna azi un lucru si maine exact contrariul".

"O alianta de succes are nevoie inainte de toate de oameni noi mai degraba decat de cei imbatraniti in tranzitie", a continuat Preda, precizand ca "orice decizie care va neglija numeroasele nuante exprimate in ultimele zile de catre numerosi membri PDL risca sa se intoarca impotriva bunelor intentii afisate de toata lumea".

Sebastian Lazaroiu: Miscarea Populara ar putea castiga, la parlamentare, circa 30%, guvernarea - asigurata cu PSD

Sebastian Lazaroiu, fost consilier prezidential si fost ministru al Muncii, a declarat joi, 23 februarie, pentru Agerpres ca "Miscarea Populara va fi, in prima faza, o alianta de tip electoral, intre PDL, UNPR, PNTCD, probabil si o componenta ecologista, probabil si anumite grupuri civice active de centru-dreapta. Va fi acest conglomerat sub forma unei aliante electorale".

"Dupa aceea, la toamna, daca lucrurile merg bine, s-ar putea sa se inchege ca un agregat politic. De obicei, aliantele electorale se fac doar pentru alegeri, nimeni nu mai are dupa aceea nicio obligatie sa ramana. Dar, daca lucrurile merg bine, poate sa devina o alianta politica", a explicat Lazaroiu.

Fostul consilier prezidential sustine ca alianta USL se va rupe dupa alegeri, pentru ca PSD si PNL "nici macar 40% nu vor reusi sa ia in locale". Totodata, Sebastian Lazaroiu si-a exprimat parerea ca UDMR nu va mai fi la guvernare dupa alegerile legislative din aceasta toamna.

"Eu cred ca Ponta, mai ales dupa schimbarea Guvernului, si-a dat seama ca USL-ul va fi mult sub 50% si ca o coalitie de dreapta-stanga e cea mai probabila. El isi da seama de asta si de aceea isi pondereaza discursul, devine mult mai constructiv. Ponta nu poate opri alianta intre PDL si PSD. Nu o poate opri! Dar, daca el va fi foarte radical impotriva PDL-ului, PSD-ul tot va fi la guvernare cu PDL-ul, numai ca el nu va mai fi acolo. Ponta si-a moderat discursul pentru ca el vrea sa fie in continuare, chiar la guvernare, alaturi de PDL. El stie ca daca isi va mentine discursul radical impotriva PDL, el nu poate opri tavalugul PSD - PDL, dar el va fi in afara jocului", sustine Sebastian Lazaroiu, citat de Agerpres.

Teodor Baconschi: Miscarea Populara trebuie creata cat mai rapid

Tot saptamana trecuta, Teodor Baconschi declara pentru Agerpres ca formarea Miscarii Populare "este un proces care este bine sa se finalizeze cat mai rapid". Acesta a confirmat ca PDL a purtat discutii in acest sens cu PNTCD, PER si UNPR si a mentionat ca posibil partener politic Noua Republica.

"Tatonarile pentru partea strict politica au inceput si au loc in primul rand cu PNTCD, care este, de asemenea, un partid membru in cadrul Partidului Popular European, si alte formatiuni politice. Iar umbrela mai larga va aduna toate fortele, inclusiv ONG-uri, personalitati independente, retele asociative corporatiste care pot contribui cu idei si cu sprijin moral si politic la conturarea unui program de guvernare corecta", a declarat prim-vicepresedintele PDL.

In ce priveste o eventuala cooptare in Miscarea Populara a Partidului Poporului condus de Dan Diaconescu sau a PNG-ului condus de George Becali, Teodor Baconschi a spus ca "aceste partide nu vor participa la constructie".

Citeste si: