Presedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat joi ca viitorul guvern al USL va respecta angajamentele asumate de Romania in fata troicii finantatorilor internationali, formata din Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana.

"Optiunea politica asumata a USL este ca viitorul guvern sa pastreze angajamentele pe care Romania si le-a asumat" fata de troica pentru a mentine "stabilitatea noastra si respectabilitatea in fata partenerilor nostri internationali", a spus Ponta, la finalul unei intalniri cu reprezentantii FMI, BM si CE.

El a subliniat ca, in varianta "demisiei sau demiterii" guvernului Boc, viitorul guvern de tranzitie va beneficia de "suportul integral" al USL.

Victor Ponta a precizat ca este nevoie de alegeri cat mai rapide, "in interesul pastrarii acestei stabilitati si onorabilitati a Romaniei".

Liderul PSD a precizat ca i-a intrebat pe reprezentantii FMI daca guvernul a discutat cu ei despre cresterea cu 5% a pensiilor si a salariilor.

Raspunsul, a spus el, a fost cel asteptat: "Nu, nu exista in acest moment discutat cu FMI, BM si CE posibilitatea de crestere a pensiilor si a salariilor. A fost o simpla promisiune electorala".

Ponta a adaugat insa ca reprezentantii troicii au afirmat ca, dupa luna iunie, in functie de evolutia economica, se poate discuta o astfel de majorare.

Pe agenda discutiilor a figurat si privatizarea societatilor comerciale aflate inca in proprietatea statului, respectiv "de ce trebuie ca guvernul Boc sa vanda ce a mai ramas din averea nationala", dupa cum a spus Victor Ponta.

Presedintele PSD a precizat ca a primit asigurari din partea reprezentantilor troicii ca sumele obtinute din vanzarea actiunilor companiilor energetice vor ramane in capitalul acestor societati si nu vor fi folosite "pentru programele electorale ale PDL".