"Romania merge din nou nepregatita la acest Consiliu European, iar presedintele vorbeste mult si complicat despre un mandat pe care tot nu l-a clarificat", a declarat miercuri presedintele PSD, Victor Ponta, comentand pe marginea declaratiei de presa a presedintelui Traian Basescu. Seful statului urmeaza sa participe, incepand de joi, la Consiliul European de la Bruxelles, unde se va discuta despre criza din zona euro. "Basescu nu ar fi vorbit despre mandatul cu care merge la Bruxelles daca nu exista presiunea opozitiei!", a spus Ponta.

Iata declaratia de presa a liderului PSD:

"Am urmarit conferinta de presa a presedintelui. La adapostul unor cuvinte complicate si a unor cifre rostite pompos, Traian Basescu nu a raspuns la intrebarea cheie: de ce nu se consulta cu nimeni cu privire la acest mandat? De ce induce opinia publica in eroare, cu privire la criza din Europa, uitand sa arate ca principala cauza a problemelor din Romania este actuala guvernare, si nu discutiile dintre Angela Merkel si Nicolas Sarkozy?

Imi aduc aminte cum, inainte de alegerile din 2008, spunea ca Romania nu va intra in criza. Sau cum, inainte de alegerile din 2009, spunea ca Romania a iesit din criza! Acum, din nou sunt transmise mesaje mincinoase despre pericolele externe care ne ameninta. Care este scopul? Acela de a sugera ca romanii nu o duc rau din cauza guvernarii, ci din motive externe.

Romania merge din nou nepregatita la acest Consiliu European, iar presedintele vorbeste mult si complicat despre un mandat pe care tot nu l-a clarificat. Fiindca am vazut ca, pe de o parte, domnul Basescu vorbeste si de modificarea tratatelor, dar si de nevoia de a se lua masuri urgente la nivel european. Traian Basescu, in loc sa clarifice mandatul cu care va merge la Bruxelles, ne-a pus pe toti sa citim documente despre tratatele la care Romania este parte, ceea ce este inadmisibil pentru un sef de stat.

Din nou, in loc sa vorbeasca despre problemele reale, Traian Basescu a facut lobby pentru proiecte controversate si a lansat iar o apologie a masurilor de austeritate, aratand ca este bine sa tai salarii si pensii, in timp ce guvernul actual cheltuie tot mai mult cu achizitiile de bunuri si servicii.

In fine, Traian Basescu continua sa nu explice public in ce calitate participa la congresul Partidului Popular European, cata vreme Constitutia Romaniei enunta foarte clar ca Presedintele Romaniei nu este membru de partid".

Luni, Victor Ponta, care este si co-presedintele Uniunii Social Liberale, ii ceruse presedintelui Basescu sa prezinte public mandatul cu care va participa la Consiliul European din 8-9 decembrie, reuniune unde se vor vota unele modificari fundamentale in ce priveste functionarea UE. "Traian Basescu este singurul sef de stat care participa la acest Consiliu fara primul ministru si fara a avea niciun fel de mandat public pentru a vota in numele Romaniei", a spus atunci Ponta.

Sefii de stat si de Guvern din cele 27 de tari membre UE se reunesc joi si vineri la Consiliul European de la Bruxelles pentru a decide, in esenta, reguli mai stricte pentru Zona Euro. Va fi discutata si o propunere radicala venita din partea presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, care cere o disciplina bugetara mai stricta si modificarea rapida a tratatelor prin ajustari minore.

Presedintele Traian Basescu va participa si la Congresul Partidului Popular European de la Marsilia. La lucrarile Congresului se afla si o delegatie PDL condusa de presedintele partidului, premierul Emil Boc.