Co-presedintele Uniunii Social Liberale, Victor Ponta, i-a cerut, luni, presedintelui Traian Basescu sa prezinte public mandatul cu care va participa la Consiliul European din 8-9 decembrie, reuniune unde se vor vota unele modificari fundamentale in ce priveste functionarea UE, transmite Agerpres. "Traian Basescu este singurul sef de stat care participa la acest Consiliu fara primul ministru si fara a avea niciun fel de mandat public pentru a vota in numele Romaniei", a spus Ponta.

Liderul social-democrat a vorbit despre intalnirea pe care a avut-o sambata cu seful Opozitiei din Germania, care i-a spus ca, de fiecare data cand Angela Merkel merge la Bruxelles, ea are inainte o intalnire oficiala cu Opozitia si o prezentare in Parlament a modului in care va reprezenta Germania in Consiliul European.

Iata cateva dintre declaratiile facute de Victor Ponta:

* Este un Consiliu European important pentru toata Uniunea Europeana, este vorba despre schimbarea tratatelor privind UE, despre viitorul tarilor care sunt in zona euro si a celor care sunt in afara zonei euro. Traian Basescu este singurul sef de stat care participa la acest Consiliu fara primul ministru si fara a avea niciun fel de mandat public pentru a vota in numele Romaniei.

* Nu mi-l pot inchipui pe Traian Basescu informand Opozitia, cred ca nici pe Emil Boc nu-l informeaza cu ce idee se duce la Bruxelles si cum reprezinta Romania. Este vorba de o situatie foarte grava si poate pentru prima data in ultimii trei ani Basescu ar trebui sa se comporte responsabil, sa prezinte public care va fi pozitia Romaniei si care sunt implicatiile pentru Romania a propunerilor facute de catre presedintele Frantei si de cancelarul Germaniei si care probabil vor fi votate si de Romania fara ca romanii sa stie ce votam.

* Orice sef de stat responsabil trebuie sa-si informeze propriul popor ce inseamna pentru Romania sa avem o guvernanta economica si o politica bugetara comuna. De exemplu, pot sa va spun eu. Daca avem politica bugetara comuna, nu o sa mai putem avea cota unica de 16% ca este dumping fiscal. Cred ca aceste subiecte Traian Basescu nici nu le stapaneste, el se duce si voteaza cu cei care sunt la putere acum in UE pentru ca Merkel si Sarkozy sa nu-l intrebe cum stam cu criteriile democratice, cu mutarea alegerilor, cu incalcarea libertatii presei.

* Acest Consiliu European va fi fundamental pentru UE, iar Romania nu exista in aceasta discutie.

* Traian Basescu va vorbi ceva la Otopeni in romaneste pe aeroport despre Opozitie, iar acolo o sa taca.