USL a atacat Legea asistentei sociale la Curtea Constitutionala. "Legea este, in integralitatea ei, neconstitutionala"

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 24 noiembrie 2011, 17:19 Actualitate | Politic


USL a atacat la Curtea Constitutionala Legea asistentei sociale, argumentand, in solicitarea transmisa, ca legea "este, in integralitatea ei, neconstitutionala", potrivit unui comunicat de presa transmis HotNews.ro de PSD.

Ce articole ale legii fundamantele considera USL ca au fost incalcate:

Art. 1, alin. 3 si art. 47

"Romania este stat (...) social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme" si faptul ca "Statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent". In plus, tot aici se arata ca "Cetatenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate platit, la asistenta medicala in unitatile sanitare de stat, la ajutor de somaj si la alte forme de asigurari sociale publice sau private, prevazute de lege".

USL acuza faptul ca, inca din expunerea de motive a legii. "se desprinde premisa care a stat la baza intregii filosofii a acestei legi: statul nu este responsabil de bunastarea fiecarui individ".

"Guvernul identifica 202 drepturi de natura sociala. Evident nu mentioneaza ca din totalul acestor 202 drepturi majoritatea sunt drepturi constitutionale, care se bazeaza pe contributivitate, iar din totalul acestora statul cheltuie doar 2,86% din PIB in 2010 pentru prestatiile sociale. Previziunile guvernului pana in 2013 sunt destul de clare in sensul scaderii acestor cheltuieli de asistenta sociala la 2,08% din PIB in anul 2013", sustine USL.

Art. 16 din Constitutie, referitor la egalitatea in drepturi

"(1) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.
(2)Nimeni nu este mai presus de lege.
(3)Functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, in conditiile legii, de persoanele care au cetatenia romana si domiciliul in tara. Statul roman garanteaza egalitatea de sanse intre femei si barbati pentru ocuparea acestor functii si demnitati.
(4)in conditiile aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cetatenii Uniunii care indeplinesc cerintele legii organice au dreptul de a alege si de a fi alesi in autoritatile administratiei publice locale".

Art. 14 din Lege contravine flagrant cu aceste prevederi constitutionale, intrucat conditioneaza stabilirea Indicatorului Social de Referinta (ISR) in functie de "tipul de familie", in timp ce Constitutia Romaniei nu face distinctie intre diferite tipuri de familie.

"Prin urmare, legiuitorul a lasat la arbitrariul institutiilor publice atat definirea sintagmei tip de familie, cat si acordarea beneficiilor sociale in functie de acest criteriu neconstitutional", considera USL.

Art. 50 din Constitutie

"Persoanele cu handicap se bucura de protectie speciala. Statul asigura realizarea unei politici nationale de egalitate a sanselor, de prevenire si de tratament ale handicapului, in vederea participarii efective a persoanelor cu handicap in viata comunitatii, respectand drepturile si indatoririle ce revin parintilor si tutorilor".

Argumentele USL: "Sectiunea III dedicata asistentei sociale a persoanei cu dizabilitati din acest Proiect de Lege elimina orice urma de egalitate de sanse intre aceste persoane si cetatenii Romaniei aflati in deplina capacitate psiho-fizico-senzoriala, reprezentand un act de discriminare revoltator si o tentativa de aservire a persoanelor cu dizabilitati fata de serviciile vagi sau inexistente ale autoritatilor si fata de bunul plac al familiei".

"Desigur ca solicitarea de asistenta sociala o face persoana cu handicap sau cei in drept sa o faca in numele persoanei si nu constituie o obligatie, ci doar un  drept asa ca este si posibil si probabil ca persoane cu handicap, dar cu situatii materiale bune, sa nu apeleze la protectia pe care le-o ofera legea si pe care prefera sa si-o procure personal contra cost, dar aceasta este o optiune si deci este voluntara, dreptul in niciun caz neputand  fi desfiintat in functie de criteriul venit .
Subliniem ca nu persoanele cu handicap sunt responsabile de declansarea crizei economice si nu ele sunt acelea pe seama carora sa se achite factura crizei".

"Legea privita in ansamblul ei este neconstitutionala".

Prin actul contestat, legiuitorul urmareste, in fapt, restrangerea drepturilor fundamentale, spune USL, care sustine ca scopul real al legii este scaderea cheltuielilor bugetare cu asistenta sociala, si nu combaterea saraciei.

USL acuza si incalcarea jurisprudentei Curtii Constitutionale si a standardelor CEDO privind previzibilitatea si accesibilitatea legii.

"Legea asistentei sociale este redactata in mod deficitar, insuficient elaborata, date fiind numeroasele articole subiective, generice si imprecise". Dintre acestea, USL aminteste:

 • Art. 32 (1) instituie o notiune insuficient determinata de 'ajutor semnificativ': 'Serviciile de ingrijire personala se adreseaza persoanelor dependente care (...), necesita ajutor semnificativ pentru a realiza activitatile uzuale ale vietii de zi cu zi. Astfel, este imposibil de apreciat cui se adreseaza norma juridica, la latitudinea cui sta aprecierea nivelului de la care ajutorul devine semnificativ.
 • Art. 56. (1): Principalele categorii de servicii sociale avand drept scop exclusiv prevenirea si  combaterea  saraciei  si  riscului  de  excluziune  sociala  sunt adresate persoanelor si familiilor fara venituri sau cu venituri reduse, persoanelor fara adapost, victimelor traficului de persoane, precum si persoanelor private de libertate.
 •             (2) Familiile si persoanele singure fara venituri sau cu venituri reduse pot beneficia de o gama diversificata de servicii sociale adaptate nevoilor individuale, cum ar fi servicii de consiliere si informare, servicii de insertie/reinsertie sociala, servicii de reabilitare si altele asemenea.
 • Art. 60 (1) Pentru persoanele care traiesc in strada serviciile sociale se acorda gratuit sau, dupa caz, contra unei contributii modice din partea beneficiarului.
 •           (2) Calculul si nivelul contributiei beneficiarului, prevazute la alin. (1), se stabilesc de catre furnizorul public sau privat care administreaza serviciile.


Citeste mai multe despre   
2105 vizualizari

 • +15 (17 voturi)    
  Cretinism politic (Joi, 24 noiembrie 2011, 17:24)

  Alba ca zapada [anonim]

  Geoana le-a spus-o bine.
 • +23 (25 voturi)    
  USL,un fel de gica contra. (Joi, 24 noiembrie 2011, 17:33)

  mircea [anonim]

  Ar trebui explicat oamenilor cum este cu ajutoarele sociale care sunt platite din munca oamenilor.Cred ca nimanui nu-i convine sa munceasca ,pentru-ca statul sa tina niste trantori.USL asta vrea.Cat mai multi asistati sociali.O natiune de milogi,usor manevrabila,care sa traiasca de azi pe maine din subventii si ajutoare sociale.
 • +22 (24 voturi)    
  Greu (Joi, 24 noiembrie 2011, 17:43)

  xolv [utilizator]

  Uslasii inca mai au impresia ca noul capitalism inseamna o structura sociala comunista in care statul are grija de toti lenesii, le da locuinta si de muncit tuturor, si daca nu reuseste, ii intretine din impozitele fraierilor care muncesc. Statul trebuie sa favorizeze munca, nu intretinutii sociali. Insa fara pomana lor electorala, nu exista bazinul electoral care sa-i aduca la putere.
 • +23 (25 voturi)    
  Sa fim vazuti (Joi, 24 noiembrie 2011, 17:48)

  Radu [anonim]

  USL (Uniunea Super Lichelelor) face tot posibilul ca sa nu dispara din actualitate. Cum se spune in popor: Tara arde si baba se piaptana! In acelasi timp incearca si o diversiune pentru a da uitarii epocala prostie cu pierderea presedentiei Senatului. Ce fericire am fi avut astazi cu Geoana presedinte si Crin prim ministru!!!
 • +19 (21 voturi)    
  JOC DE IMAGINE (Joi, 24 noiembrie 2011, 17:53)

  avatar [anonim]

  Dom'Geoana a tras de timp cat a putut ,asa cum reiese din stenograma CPEx-PSD,refuzand sa introduca Legea In discutii la Senat.Acum mai incearca si USLinosii un joc disperat de imagine.
 • +20 (22 voturi)    
  astia ataca orice (Joi, 24 noiembrie 2011, 17:55)

  astia ataca orice [anonim]

  astia ataca orice, daca Base spune la ora 12 ca e zi, ei spun ca e noapte...
 • +20 (22 voturi)    
  nu se dezmint (Joi, 24 noiembrie 2011, 17:57)

  je [anonim]

  Pai cum sa nu o atace cand ei zeci de ani au incurajat NEmunca, asa si-au castigat ei simpatia oamenilor , manipupandu-i cu tot felul de pomeni aducatoare de voturi.Acum tot asta-i strategia , sa de-a bine la public, inca odata se vede ca-i doare in pix de situatia critica in care se afla economia europei si implicit a romanieisi in loc sa sprijine politicile de "strangere a curelei" ei mizeaza incontinuare pe risipa banilor publici si ingroparea definitiva a romaniei . Multumim usl pt grija pe care o aveti pt acest neam nefericit
 • +9 (11 voturi)    
  ce (Joi, 24 noiembrie 2011, 18:00)

  ce [anonim]

  ce bine ca am citit despre asta! uitasem, pentru o clipsa, de ce am plecat din "statul social" romanesc.

  va multumesc, usl! ma faceti sa ma simt atat de mandru si de fericit ca am plecat!

  sa ramaneti doar ponta si antonescu, sa va mancati unul pe altul, in timp ce tineti aceleasi discursuri desantat populiste, doar-doar sa ii abateti atentia celuilalt de la coltii vostri.

  escrocii ucigasi securisto-comunisti au aplicat intotdeauna aceeasi strategie: au vorbit populist si demagogic, apoi i-au calarit si injunghiat pe cei care i-au crezut.

  iata azi securisto-comunismul exemplificat de usl!

  vivat usl! avem nevoie de un astfel de monument al prostiei!
 • +11 (13 voturi)    
  Atacarea Legii asistentei sociale (Joi, 24 noiembrie 2011, 18:05)

  costel [anonim]

  Atunci cind ne nastem suntem egali.In prima secunda dupa nastere si in continuare suntem diferiti.USL este profilat pe pomeni.Cu pomeni am ajuns la dezastru financiar pe care l-a facut tot USL - PNL,PSD,PC-sprijinite de UDMR.Din anul 2008 PSD,PNL,PC,nu fac altceva decit sa conteste legile votate in Parlament si tot din anul 2008,pierd aceste contestatii.Dupa ce pierd la CCR,spun ca aceasta instanta este subordonata politic.Dupa aceea USL se plinge la Bruxelles ca puterea nu discuta cu opozitia.Cum sa discuti cu astfel de oameni?Insasi Geoana caracterizeaza oamenii din USL,mai ales cei din conducere,ca fiind niste cretini.Si o spune unul care a condus PSD 5 ani!Ce sa discuti cu niste cretini?
 • +10 (12 voturi)    
  viva usl -puturosii (Joi, 24 noiembrie 2011, 18:09)

  Sli [anonim]

  mnoa faina treaba, astia au voturi de la toti puturosii din tara, e clar ca tot ce s-a schimbat in Romania din 2004 acuma se va intoarce pe dos.Pt. cine e carcotas, il anunt ca inca nu a lucrat la stat inainte sa vada ce-nseamna aia comunism, amenintari, atmosfera infecta bolsevica si cum s-a schimbat acuma fara psd-isti.
  O lege care ar trebui sa faca economii prin faptul ca , pina acuma veneau toti tigzanii cu mertzanurile dupa ajutorul social.Bravo baieti, inca nu-si da seama lumea ca usl are nevoie de nivel de trai ca-n lumea a 3-a la noi.Moscova ne vor slabi, americanii ne vor subjucati dar cu nivel de trai decent si fara frica de autoritati sau securitatea dinainte....huaaaa-e pacat ca si tineretul e spalat pe creier la antene/"realitatea" - La munca puturosilor....si da, pt. cei cu handicap REAL merita un ajutor de la stat.
 • +13 (17 voturi)    
  Deci e clar!!!! (Joi, 24 noiembrie 2011, 18:16)

  Cataleya [utilizator]

  USL nu trimite legea la CCR pt a se verifica constitutionalitatea ei de catre cei in drept.
  Nu. Nici vorba!
  USL a hotarat deja ca legea este neconstitutionala.
  Au trimis-o la CCR doar ca sa-si puna aia stampila pe reclamatia lor!

  Ce penibili sunt "dragii de ei" USLamisti!
  • +6 (8 voturi)    
   N-avea rost s-o trimita la CCR... (Joi, 24 noiembrie 2011, 18:46)

   Jean Pericol [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   ...daca n-ar fi putut sa sustina ei insisi ca e neconstitutionala.
 • +9 (11 voturi)    
  Ponta ataca tot ce prinde, acum legea asistentei (Joi, 24 noiembrie 2011, 18:28)

  zexe [anonim]

  Atacatorul asta de Ponta, este in stare sa atace si Curtea Constitutionala si sa o acuze de neconstitutionalitate daca nu urmareste directivele de partid si de stat. Incep sa il regret pe prostanac. Macar ala avea simtul de autoconservare intact.
 • +10 (12 voturi)    
  dorinta usl (Joi, 24 noiembrie 2011, 18:32)

  Dan [anonim]

  Ce-si doreste USL-ul?! O tara de inculti si prin consecinta, de asistati social, usor manevrabili si care se multumes cu mila statului. O parte din plan i-a reusit. Invatamantul e la pamant gratie unor ministrii "de exceptie", gen Andronescu si Marga, iar cei care muncesc si aduc bani la buget sunt deja mai putini decat cei asistati. Inca vreo 10 ani cu USL in fruntea tarii si planul lor va avea un succes de 100%. Cred ca se pregatesc de realitatea de peste 50 de ani cand se zice ca romanii vor fi minoritari in tara tziganilor.Bahtalo!
 • +10 (12 voturi)    
  principii comuniste (Joi, 24 noiembrie 2011, 18:41)

  spartacus [anonim]

  La instalarea comunistilor in tara noastra, primii cooptati in structurile lor au fost cei mai din urma cetateni, saracii si puturosii comunitatilor locale. Cunosc in mod concret situatia. La sate pe cei mai nemernici i-au facut colectori. Adica niste haidamaci care veneau abuziv in podul taranului si luau tot ce gaseau fara putinta de a te opune. Astfel cu truda taranilor s-au achitat datoriile de razboi fata de marele popor sovietic sub lozinca : 'Traiasca in vecia prietenia dintre marele popor sovietic si Republica Populara Romania"! Tot din randul lor s-au recrutat activistii de partid care au avut mare rol in colectivizarea fortata. Acum dupa revolutie vor sa mentina aceeasui stare de fapt. Adica se sprijina pe asistatii sociali deoarece sunt cea mai buna masa de manevra electorala. Cu cat sunt mai multi saraci, facuti intentionat sa depinda de stat, cu atat socialistii -comunisti-liberali (USL) au sanse mai mari sa acceada la putere. Ce se va intampla daca cei care muncesc de dimineata pana seara vor refuza int-o zi sa mai cotizeze la un asemenea stat- care incurajeaza nemunca si puturosii?
  • +6 (8 voturi)    
   Is multi frate (Joi, 24 noiembrie 2011, 19:35)

   Lucifer [anonim] i-a raspuns lui spartacus

   cei care fura in tara.....iar noi "carcotim" pe net.
   Nu stiu daca tu mai poti.....dar mie mi-a ajuns .....si nu stiu cum sa ma manifest in mod civilizat......
   De dat foc nu o sa-mi dau sau sa dau....de tipat pe strada iar nu e cazul....dar cumva trebuie sa ne facem si noi simtita prezentza.
   M-AM SATURAT SA-I HRANESC PE LENESI !
 • +9 (11 voturi)    
  In afara de asta... (Joi, 24 noiembrie 2011, 18:46)

  Cataleya [utilizator]

  Constitutionalitatea unei legi n-are nimic de-a face cu ceea ce reclama USL.
  Ca ei nu inteleg anumite paragrafe...tot ce se poate.
  Ca anumite texte nu sunt destul de clare...si asta e posibil.
  Dar asta n-are nimic de-a face cu constitutionalitatea legii in sine.
  Cat priveste intrebarea lor "Cine stabileste handicapul.." este la mintea cocosului ca este vb de comisia medicala, cea care clasifica gradul de handicap, iar acest lucru este stabilit pe larg in alte articole.
  Dar...USL e pe linie moarta la aceasta ora si incearca sa faca niste valuri...chiar si numai din vurtutea inertiei!
 • -10 (12 voturi)    
  cabina de vot.... (Joi, 24 noiembrie 2011, 19:16)

  gica contra [anonim]

  Ahoooo, ahooooo, copii si frati....nu e zi de vot azi!
  Opriti-va cu ..infierarea!
  Observ numai opinii formale ,,pro lege'' si mai ales faptul ca toti ,,oponentii'' acestei initiative si ,,comentatori'' ferventi se ,,imbarbateaza intre ei si isi ,,asimileaza'' opiniile....
  Poate reusiti sa citi ceva inainte de a va da cu opinia...aiurea... Desigur, indemnul este pentru cine are capacitate ..... de exercitiu!!!!!!!!!
  Gata...start.....liber la minusuri....
 • +10 (12 voturi)    
  USL sprijina lenea (Joi, 24 noiembrie 2011, 19:20)

  alex [anonim]

  Electoratul USL consta din asistatii sociali, cei cu pensie falsa de boala pe care o platim cei care muncim, indivizi care s-au pensionat mai devreme de varsta legala, pt ca nu le convenea sa lucreze si acum realizeaza ca nu se descurca.

  Romanii sunt obisnuiti cu formula: ne da statul. Statul a terminat proviziile si trebuie sa si le asigure fiecare, prin munca, nu cu intinsul mainii sau la furat.
  • +7 (7 voturi)    
   si eu (Joi, 24 noiembrie 2011, 19:55)

   banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui alex

   am fost prost ! inanul1991 am iesit in pensie cu decretul bolsevistului ILIESCU ! Am pierdut enorm de mult.Peste 25% ,(nu sunt asistat ) am in apropiere 1000.de roni,dar cand ma gandesc ce prost am fost imi vine sa bag brifta in coaie. Si acum tot acesti t*****i ataca o lege care scoate miile de asistati fara drept din sistem,RUSINE USL !
 • 0 (0 voturi)    
  rea vointa (Joi, 24 noiembrie 2011, 20:56)

  baubau [anonim]

  Ce spune USL:
  "Art. 14 din Lege contravine flagrant cu aceste prevederi constitutionale, intrucat conditioneaza stabilirea Indicatorului Social de Referinta (ISR) in functie de "tipul de familie", in timp ce Constitutia Romaniei nu face distinctie intre diferite tipuri de familie. "

  Iata ce spune Legea asistentei sociale la acest articol:

  Art. 14:

  (2) Indicatorul social de referinţă (ISR) reprezintă unitatea exprimată în lei la nivelul căreia
  se raportează beneficiile de asistenţă socială, suportate din bugetul de stat, acordate atât în vederea
  asigurării protecţiei persoanelor în cadrul sistemului de asistenţă socială, cât şi în vederea stimulării
  persoanelor beneficiare ale sistemului de asistenţă socială pentru a se încadra în muncă.

  Bineinteles ca ISR se calculeaza asa incat statul sa poata suporta costul asistentei sociale!!!! Produce statul 1 mld RON, ofera 1 mld RON pe asistenta sociala; daca anul viitor statul produce doar 100 milioane RON, va plati doar 100 milioane RON pe asistenta sociala...
  Ce mama naibii este neconstitutional aici??

  Bineinteles ca ISR se stabileste in functie de "tipul de familie", descrise mai jos:

  Tipuri de familie
  ( cititi descrierile aici: http://www.scribd.com/doc/37335399/Familia-monoparentala )

  1. Familia compusă
  - simplu compusă
  - dublu compusa
  - complexa
  2. Familie cu doi aducători de venit
  3. Familie cu dublă carieră
  4. Familie lărgită
  5. Familie nucleară, sinonim cu „familie conjugală” (familie restrânsă)
  6. Familie de origine
  7. Familie de procreare
  8. Familii poziţionale
  9. Familie reconstituită
  10. Familie tradiţională


  Cum poate fi neconstitutional Art 14???
  Poate Hotnews sa dezvolte subiectul??
  USL da dovada de rea-vointa prin interpretarea articolului... Este foarte normal ca o familie cu doi aducatori de venituri sa se diferentieze ca ajutor social fata de o familie largita cu un aducator de venituri!!
  Cretinism Ultra SeniL
 • 0 (0 voturi)    
  Intrebare! (Vineri, 25 noiembrie 2011, 0:20)

  danielush [anonim]

  Si daca e declarata neconstitutionala, ce facem? Am pus is eu o intrebare, nu dau cu paru'


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version