Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti, proiectul de modificare a legii arhivelor care stipuleaza ca documentele care fac parte din fondul arhivistic national al Romaniei sa fie trecute intr-o administrare privata. Proiectul de lege creeaza cadrul legal necesar pentru ca activitatile de pastrare, conservare, restaurare si utilizare a documentelor cu valoare practica sa poata fi desfasurate de operatori economici in baza unei autorizatii de functionare emisa de Arhivele Nationale sau de serviciile judetene ale acestora.

"Prin modificarile aduse legii 16/1996 sute de mii de romani, fosti angajati ai unor societati falimentare, a caror activitate a fost intrerupta li se vor putea stabili drepturile de pensie cuvenite si garantate de stat. Astfel s-au stabilit mecanismele viabile de preluare a arhivelor de catre operatori economici autorizati care sa-si desfasoare activitatea in domeniul arhivistic, reprezentand documente cu valoare practica de la persoanele juridice care s-au desfintat", a explicat initiatorul proiectului de lege, deputatul PDL Lucian Bode.

In expunerea de motive a actului normativ se stipuleaza ca "documentele care fac parte din Fondul Arhivistic National al Romaniei odata intrate, potrivit legii, in depozitele Arhivelor Nationale si/sau ale serviciilor judetene ale Arhivelor Nationale, nu mai pot fi retrase din administrarea acestora, cu exceptia celor predate in custodie sau preluate in mod abuziv de la cultele religioase (...)".

Un alt articol al proiectului de lege precizeaza ca documentele din Arhivele Nationale pot fi restituite numai daca exista conditiile necesare si numai dupa 'executarea unui microfilm pentru fiecare document ce urmeaza a fi predat', microfilm ce va ramane in administrarea Arhivelor Nationale Romane.

Deputatii Opozitiei au sustinut in cadrul dezbaterilor ca modificarile aduse Legii Arhivelor pun in pericol fondul arhivistic al Romaniei. Liberalii a atras atentia ca trecerea anumitor documente in zona privata este "de neacceptat".

La votul final, proiectul de lege a fost adoptat cu 127 de voturi pentru, 117 impotriva si 4 abtineri. Camera Deputatilor este for decizional in acest