Birourile permanente reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor au respins, luni, solicitarea PNL de organizare a unei sedinte solemne a Parlamentului pentru a celebra aniversarea a 90 de ani de viata a Regelui Mihai, a anuntat presedintele Camerei, Roberta Anastase, citat de agentia Mediafax.

Roberta Anastase a spus ca membrii PDL din Birourile permanente au votat impotriva propunerii liberalilor, avand in vedere faptul ca in sedinta solemna a Parlamentului pot rosti mesaje doar sefi de stat in functie.

Intrebata de ce democrat-liberalii au apreciat ca Regele Mihai nu merita sa se poata adresa plenului intr-o sedinta solemna, Anastase a raspuns: "Aceasta a fost decizia Birourilor Permanente reunite. (¬) Acesta a fost votul. Acestea au fost punctele de vedere. Nu are rost va reiau aceleasi argumentatii. Acesta a fost votul. Majoritatea a decis", a raspuns presedintele Camerei.

Pe de alta parte, ea a subliniat ca PDL a avut "toata dorinta de a respecta acest eveniment si de a-i da solemnitatea necesara", dar a trebuit sa se tina cont de cadrul constitutional, care prevede ca sefii de stat se pot adresa Parlamentului.

Ea a admis, insa, ca a existat o exceptie - Strauss Kahn a vorbit Parlamentului deoarece a fost "perceput ca ca avand rang de sef de stat si (era - n.r.) in functie".

"Compromisul a vizat tocmai pozitia dumnealui importanta si, in acelasi timp, o agenda comuna extrem de importanta pentru Romania. S-a apreciat cursul acestui om in functie, era relevant pentru plen", a mai afirmat deputatul PDL.

Roberta Anastase a mai aratat ca, in schimbul propunerii facute de liberali, liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a solicitat ca un eveniment similar ca solemnitate sa aiba loc in cadrul Palatului Parlamentului, dar in alta sala decat cea din sala de plen si nu in sedinta solemna.

"Liderul grupului PDL din Camera a facut o propunere alternativa pornind de la principiul nu vorbim de un sef de stat in functie si atunci propunerea facuta de PDL a vizat un eveniment care sa aiba solemnitatea necesara, dar care sa nu vizeze plenul, dar, evident, in care sa se regaseas ca toate grupurile parlamentare. Nu a fost acceptata aceeasta idee si nici evenimentul propus de grupurile parlamentare PNL", a aratat presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.