"Problemele dermatologice sunt frecvente în cazul animalelor", spune medicul veterinar Ștefan Mihai, de la clinica The Vets Vietatis. Specializat în afecțiunile de piele ale prietenilor noștri necuvântători, dr. Ștefan Mihai ne spune la ce trebuie să fim atenți, din perspectiva dermatologiei, atunci când vine vorba de sănătatea animăluțelor.

Animale de companieFoto: freepik.com

În primul rând, trebuie să ne uităm cu atenție, cel puțin o dată pe săptămână, la aspectul pielii și al blănii, inclusiv în urechi și gură. Să inspectăm cum arată, să vedem dacă pielea este lucioasă și moale, cum ar trebui, sau dacă există zone afectate. "Tot ce înseamnă piele uscată, mătreață, puncte roșii sau negre, blană mată, grasă sau lipsa blănii pe regiuni mai mici sau mari ar trebui să ne atragă atenția", adaugă medicul.

Al doilea aspect important, spune dr. Ștefan Mihai, este pruritul, un alt lucru ușor de observat de proprietar acasă. Dacă animăluțul nostru se scarpină excesiv, dacă se freacă de anumite suprafețe, de canapele, de covoare, dacă pisica, de pildă, se linge în exces, toate acestea pot fi semne că e nevoie de un consult la cabinetul veterinar.

Un lucru interesant: "nici oamenii, nici animalele, nu ar trebui să se scarpine deloc. Orice manifestare de scărpinat este un răspuns al organismului la nivel cutanat față de o agresiune", spune medicul Ștefan Mihai. Este acceptat însă un nivel scăzut de prurit, cauzat de praf, de particule care sunt în aer sau în blană. Depinde și de organism - anumite organisme au o reacție mai intensă, răspund puternic la agresiunile din mediu, se declașează o cascadă de reacții, ducând la inflamație. "Este o graniță fină între pruritul fiziologic și cel patologic", avertizează medicul. "Chiar și dacă animalul se scarpină o dată-de două ori pe zi, este necesară o vizită de control la medic", spune dr. Ștefan Mihai.

De ce apar problemele cu pielea? Cea mai frecventă cazuistică, spune medicul care a tratat multe astfel de afecțiuni, sunt alergiile, paraziții, hrana sau alergenii din mediul înconjurător. Nu trebuie să uităm de alergenii sezonieri, legați de vegetație (cum ar fi ambrozia care nu, nu afectează doar oamenii), alergenii din casă (de exemplu acarieni, mucegai, epiteliu uman, detergenți sau alte produse de curățenie la care animalul poate fi sensibil). Singurele boli contagioase în ceea ce privește alergiile sunt doar bolile parazitare. Restul, chiar dacă prezintă suprainfecții, nu sunt contagioase.

Dar suprainfecțiile sunt periculoase iar acest lucru este extrem de important, mai ales în cazul animalelor tinere sau bătrâne, cu sistem imunitar scăzut.

"Alergiile crează un mediu propice pentru a se dezvolta suprainfecții bacteriene sau fungice. Lucrurile se înrăutățesc semnificativ. Suprainfecțiile sunt mult mai agresive decât alergia în sine", subliniază medicul Ștefan Mihai.

Sunt și patologii ale organelor interne care sunt corelate cu afecțiunile dermatologice, de exemplu boli endocrine, anumite sindroame interne care se manifestă și dermatologic, endocrinopatii. Și de aceea, orice manifestare anormală din punct de vedere dermatologic trebuie imediat investigată de către medicul specialist.

Medicul veterinar Ștefan Mihai ne dă și câteva exemple de afecțiuni dermatologice frecvent întâlnite la animale.

În cazul pisicilor, foarte des apar infecții fungice. Micozele sunt cauzate de trei ciuperci - Microsporum canis, Trichophyton şi Candida albicans. Se trasmit la om și la alte animale, deci mare grijă cu ele. În cazul mușcăturilor și zgârieturilor, de pildă, pisica inseminează cu dinții sau gheruțele bacteriile sub piele și pot apărea suprainfecții.

Tot la pisică, luăm în considerare și complexul graunomului eozinofilic, o afecțiune la limită între boală alergică și boală autoimună. Are trei forme caracteristice - ulcerul indolent, la limita dintre mucoasă și piele, în zona buzelor; forma lineară, care apare pe membrele posterioare și placarda eozinofilică, care poate apărea oriunde, în zona toracelui și abdomenului mai ales. Se manifestă prin modificări ale stării clinice, prurit intens sau chiar cruste.

În cazul câinilor, medicul Ștefan Mihai menționează papilomatoza virală, o boală foarte contagioasă, care se transmite extrem de ușor în comunități, chiar și prin faptul că mai mulți câini se joacă cu același băț. Se grefează pe microleziuni, mucoasa fiind foarte sensibilă. Mare atenție deci în parcuri, în comunități, în țarcuri. Se manifestă prin apariția unor veruci, în general în cavitatea bucală, dar și pe piele. Cei mai afectați sunt cățeii cu sistem imunitar scăzut - bolnavi sau cei tineri sau bătrâni.

O particularitate în cazul câinilor o reprezintă otitele, precizează dr. Ștefan Mihai. Ele sunt cauzate de paraziți, de râia auriculară, chiar și de corpii străini care pot intra în ureche - de exemplu aristele, spicele albe de vegetație adică, dar și de alergii. Pot apărea suprainfecții bacteriene sau fungice, pe fondul factorilor declanșatori, care înrăutățesc foarte mult simptomatologia. Scuturatul frecvent din cap sau scărpinatul în zona urechilor, mirosul neplăcut sau prezența în interior a eritemului - roșeață, secrețiile abundente ar trebui să fie semnele care atrag atenția proprietarului că prietenul lui patruped ar putea suferi de otită. Soluția? Să meargă imediat la medic, firește.

Există și particularități în funcție de rase - de exemplu, legate de urechile plecate, de pielea multă sau în falduri, cum este la rasele brahicefalice - buldog, boxer sau shar pei. Pentru prevenție, planul și produsele de igienă se aleg în funcție de fiecare pacient, de rasă, de stare. "Sunt câini sau pisici cărora nu trebuie să le faci o igienă frecventă și alții cărora trebuie să le igienizezi urechile și de două ori pe săptămână", precizează medicul.

"Problemele dermatologice sunt sâcâitoare atât pentru propietar, cât și pentru animal. Animalul nu doarme, nu mănâncă bine, e agitat, nervos. Când pielea e afectată, apare un miros neplăcut. Un proprietar responsabil trebuie să trateze aceste lucruri cu seriozitate și să meargă la medic în cazul oricărei modificări cutanate, prurit sau schimbare de stare pe care o observă la animăluțul său. Marea majoritate a afecțiunilor nu trec de la sine ci, din contră, progresează și pot duce la complicații grave", spune, în încheiere, medicul Ștefan Mihai, de la The Vets Vietatis, parte din prima rețea de clinici veterinare din București, The Vets.

Articol susținut de The Vets