Conform unor agentii de stiri si unor analize preliminare, publicate de mass-media internationala si de STRATFOR, unele evenimente duc la concluzia ca fortele colonelului Gaddafi se afla intr-o defensiva generala aparand cu violenta ultimele localitati in care sunt pozitionate. Cateva evenimente declansate in paralel dau impresia ca zilele lui Gaddafi sunt numarate, desi STRATFOR considera ca epilogul acestui tragic razboi civil nu este nici sigur si nici aproape.

Unitati de blindate ale rebelilor in ZawiyahFoto: BBC

Ultimele evenimente indica urmatoarele fapte:

1. De doua zile au loc ciocniri intre grupuri de rebeli si fortele lui Gaddafi in capitala Libiei, pana mai recent in absolutul control al fortelor loiale colonelului. Abdel Hafiz Ghoga, Vice-Presedintele Consiliului National de Tranzitie (rebelii libieni), a anuntat printr-un comunicat difuzat de Reuters ca “Ora-Zero” a venit si rebelii au declansat atacul si in capitala Libiei, Tripoli. Ministrul Informatiilor din guvernul Gaddafi, Moussa Ibrahim, recunoaste faptul ca sunt lupte in Tripoli, dar le considera atacuri minore ale unor “bande de talhari”, care vor fi eliminate foarte rapid.

2. Ministrul Petrolului si un apropiat colaborator a lui Gaddafi, care s-a aflat in Italia pentru discutii politice si / sau mobilizare de fonduri, nu s-a mai reintors, aflandu-se probabil in Tunisia. Un alt colaborator al lui Gaddafi, care l-a ajutat pe acesta sa preia puterea in 1969, mai putin apropiat si cu care Gaddafi a avut deja divergente inca din anii ’90, Abdel Salam Jalloud, a parasit si el Libia pe drum spre Europa. (sursa:BBC)

3. Aviatia NATO a inceput sa distruga rezidentele particulare ale demnitarilor lui Gaddafi, astfel complexul rezidential al Sefului de Stat Major al “loialistilor”, generalul Abdullah al-Senussi, a fost distrus vineri noaptea. (sursa: The Washington Post). Un scandal este pe cale sa izbucneasca in Germania din cauza participarii unor militari germani aflati in bazele NATO in misiuni de ajutorare ale combatantilor NATO, care participa la actiunile din Libia, inclusiv in zboruri de recunoastere pe teritoriul Libian (sursa: Deutsche Welle)

4. Rebelii au reusit sa cucereasca orasul Soman, pe drumul spre Tunisia si in sud au capturat alt oras strategic Zintan, care il poate deconecta pe dictator de resursele care venea din Africa. (Vezi harta operatiunilor militare). Paralel cu aceste actiuni se dau lupte grele in orasul Zawiyah, aflat la 60 de km la vest de Tripoli, unde unitati de tancuri ale rebelilor au patruns in oras, sustinandu-i pe rebeli, care incearca sa cucereasca acest oras. De mentionat ca aceste unitati de blindate au aparut recent fara se fie cunoscuta provenienta lor. (vezi poza alaturata)

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro