Probabil da. Dar si castiga. In masura chiar mai mare. Sa ma explic.

Stefan VlastonFoto: Arhiva personala

Paradigma castigarii alegerilor cu pomeni electorale este pe cale sa se schimbe. Ce spunea Siviu Brucan, supranumit oracolul din Damaroaia?

„Pentru a deprinde democrația, românii vor avea nevoie de 20 de ani”. Nu stiu cum a anticipat dar au trecut exact 20 de ani de la aceasta profetie. Si mentalitatea romanilor este pe cale sa se schimbe.

Recentul bacalaureat este o dovada a dezvoltarii acestui proces.

I-a trebuit o saptamana lui Emil Boc sa se hotarasca sa sustina public „isprava” ministrului Funeriu. Ca nu stia care va fi reactia presei si a marelui public. Cand a vazut sondajul IRES, din care rezulta ca majoritatea romanilor considera elevii si parintii responsabili de situatia de la bacalaureat, i-a venit inima electorala la loc. A vazut si pozitia presei. Care, cu exceptia celor doua tv-uri stiute, a fost de acord cu masurile si modul de desfasurare a examenului de bacalaureat. Inclusiv invitati obisnuiti ai RTV le-au dat peste nas redactorilor afirmand clar si raspicat ca frauda este frauda, iar minciuna, minciuna. Nu mai e nimic de comentat.

Isteria cu care a fost linsat mediatic ministrul Funeriu, inclusiv modul in care a luat bacalaureatul, arata ca mogulii si cei care se afla in spatele lor, inclusiv PSD, au simtit acut pericolul acestei treziri din prostirea ce a fost administrata romanilor prin media. (Curios este faptul ca PNL a tacut din gura, de data asta. O fi doar vacanta de vina?) Episodul respectiv s-a dovedit pana la urma o facatura ordinara, care descalifica definitiv postul tv. Adica, preiau o informatie anonima si fara sa fac vreo verificare o toc ore in sir la televizor, cu riscul de a se dovedi ulterior un mare fas. Cu solicitarea ca ministrul insusi sa se disculpe. Si pana la urma, ce relevanta ar fi avut? Si daca se descopera ca Funeriu a facut pipi in pat, pe la 2-3 ani, o iau de la inceput?

Vezi Doamne, Funeriu a falimentat sistemul educational! Daca prin sistem educational intelegem fabricile de diplome, atunci da, le-a falimentat si sper sa le falimenteze in continuare. Basescu e de vina, striga de la Cluj Andrei Marga. Ne-a nenorocit odraslele, tipa invitatii permanenti de la tv-urile de stiri!

Modelul Andronescu

Ecaterina Andronescu a construit sistemul actual de invatamant. A desfiintat scoala profesionala prin 2002, infiintand la schimb scoli de arte si meserii. Le-a desfiintat si pe acestea in 2009. A desfiintat admiterea la liceu, inlocuind-o cu examenul de capacitate, care a devenit „teze nationale”, testare nationala, evaluare nationala, ca le-am pierdut sirul. A dat liber la elevii aflati pe ruta progresiva, (scoala de arte si meserii), sa ajunga la bacalaureat, a micsorat numarul de probe (un lucru bun) si toata actuala structura de organizare si de probe ale bacalaureatului sunt ale domniei sale. Si toate astea pentru a asigura afacerea de un miliard de euro a fabricilor de diplome. Indiferenta la cerintele economiei, pietei muncii si posibilitatilor reale ale elevilor. Ce a facut Funeriu a fost un lucru important, ce nu facuse Andronescu. Le-a dat liber inspectorilor generali, sefilor de comisii si profesorilor din comisii, sa faca un examen cinstit. Iar judetul de bastina si de inima al ministrului Andronescu (si al meu), Mehedintiul, a picat de la 99% procent de promovare, in 2009, la 27% anul acesta. Sic transit gloria mundi!

Tot Ecaterina Andronescu s-a opus cu vehementa la promovarea actualei Legi a Edicatiei Nationale. Care a schimbat cadrul si sistemul educational. Un exemplu. S-a opus cu indarjire la trecerea invatamantului obligatoriu, integral, la scolile generale. Ca nu mai „evadeaza” elevii din comunele in care s-au nascut. Ca si cum acesta era obiectivul (la fel au procedat comunistii), nu ridicarea comunelor, economic, social, educational, cultural, la nivelul oraselor. Sa depopulam satele si sa vina elevii la facultate. A obtinut doar abandon scolar, prea putini elevi aveau bani sa „evadeze”.

Ce face Funeriu?

Ce sa faca, ce-ar fi facut orice ministru neaservit grupurilor de interese. Ca a spus-o pe sleau Mihail Hardau, intr-o zicere memorabila: „universitatea Spiru Haret si alte universitati controleaza Ministerul Educatiei si parlamentul Romaniei.

Ei bine, Funeriu nu este prizonierul grupurilor de interese, ca n-a papat bani nici cu Andronescu, nici cu Marga, nici cu alti rectori si parlamentari. In plus, a si vazut cum este prin alte tari, de la Europa pana in Japonia. Si-a dat seama ca doar asa poate elimina transeele construite cu migala atatia ani. Taind conductele de bani care mergeau spre fabricile de diplome.

E si tanar si incapatanat, nu are ce pierde, nu este sarac sa se capatuiasca prin Romania, si a luat-o pe cont propriu. Apreciat de presedintele Basescu si, intr-un tarziu, de Emil Boc. Cu maraiturile de rigoare ale „activului” de partid. Fara greve ale profesorilor, fara reactii violente ale parintilor si elevilor.

A promovat Legea Educatiei Nationale. Prin asumarea raspunderii, ca parlamentarii voiau s-o toace. Inclusiv parlamentari PDL. Ca nu e buna, nu mai asigura materie prima fabricilor de diplome.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro