Am citit interviul dlui Cezar Preda, in speranta ca voi găsi in el o diferența calitativa de comportament fata de electorat si de adversarii politici, comparativ cu cei din tabara dlui Boc. Dl. Preda, dealtfel, pana la alcatuirea taberelor actuale din PDL, era – si sunt dezamăgit sa constat ca a rămas – un pedelist din aceeași plamada ca si cei care alcatuiesc astăzi echipa dlui Boc: oameni care merg înainte fara sa se uite nici in dreapta, nici in stânga, după celebra lozinca utilizată de americani cand vine vorba de “autisti politici” – “ignora torpilele, toată viteza înainte!” (damn the torpidos, all speed ahead!”)

Ioan Mircea PascuFoto: Satmareanul

Singurul lucru bun pe care il face domnia sa in interviul respectiv este sa pună exact acest diagnostic echipei dlui Boc!? Cum bine observa dl. Preda, aceasta – echipa dlui Boc – a intrerupt orice dialog nu numai cu electoratul românesc, dar si cu componentele sale – formatiuni politice, sindicate etc. In toți, ei nu vad, cum tot corect arata dl. Cezar Preda, decât dusmani, nici măcar adversari. Convinsi, cazuti in transa, ca numai ce fac ei este bine pentru Romania, ca sunt chemați, ca ingerii nu știu cărui sfânt (știu, dar nu vreau sa spui …) sa își îndeplinească “destinul salvator”, acești oameni vad in fiecare din noi, ceilalți cetățeni ai țării, un dusman inversunat care trebuie pur si simplu călcat in picioare. De aceea s-au si rupt toate puntile de comunicare dintre guvern, implicit PDL, si societatea românească.

Dl. Preda realizează corect acest lucru si, ca atare, se individualizeaza astfel. Numai ca, pentru domnia sa, nici cauzele, nici obiectivele si, din păcate, nici motivatia diferentei de comportament pe care, chipurile, o propune nu trec dincolo de codul “genetic” pedelist. Si am de gând sa demonstrez asta.

Pentru dl. Preda, “raul” nu consta in întreruperea dialogului cu cetățenii țării in general, de care partidul domniei sale – sub conducerea oficială a dlui Boc (căci, altfel, știm cine conduce cu adevărat) se face raspunzator, ci in faptul ca partidul – PDL-ul nu mai influenteaza deciziile guvernului, ceea ce, pentru dl. Cezar Preda, care nu are probabil alt vehicol politic sa o facă, este o pierdere, eventual, in primul rand personală. Exemplul ca oamenii numiti la CEC au fost cunoscuți doar de dl. Boc, fara sa aibă “blagoslovirea” partidului, este cât se poate de ilustrativ pentru ingustimea “deschiderii” pe care vrea sa o acrediteze dl. Preda. Cu alte cuvinte, dl. Boc nu greseste ca procedeaza doar după cum il taie capul (citește: ii dicteaza interesele de clan, interesele clientelei sale politice – pe care a ajuns sa le impună pana si in aparatul UE de tranduceri si traducatori de si din limba româna de la Luxemburg, in paranteza fie spus), ci ca, procedand astfel, dl. Preda nu mai are niciun cuvânt de spus. Ori, poate o fi avut si dl. Preda vreun “catindat”, mai știi …

Apoi, dl. Preda ne demonstreza ca diferența dintre echipa domniei sale si cea criticată a dlui Boc nu consta într-o schimbare calitativa a comportamentului politic – adică, PDL trebuie sa redevina o formatiune politica frecventabila, pentru ca știe sa asculte si ce spun romanii si celelalte formatiuni politice – ci una care, sub o alta conducere, sa o facă doar pentru a reuși sa adune mai multe voturi din afara partidului. Cu alte cuvinte, doar pentru ca ar reuși sa ii minta încă o data pe romani sa mai aibă, totuși, încredere in PDL, chiar si asa compromis, cum este in prezent, numai pentru ca a incaput pe mana taberei din care face parte domnia sa!

Ca acesta este adevartul scop urmărit de dl. Preda si tabăra domniei sale ne-o demonstrează doua lucruri: primul, ca si tabăra domniei sale considera ca obiectivul principal al guvernarii il constituie tot “reformarea statului roman”, la fel ca si pentru tabăra dlui Boc!? Care “reformare”? Pai tot cea care prevede alegerea primarilor din primul tur, care le-ar aduce, asa cum arata chiar dl. Boc, un plus de 30%, tocmai bun pentru “pregătirea” victoriei la alegerile generale din toamna anului viitor, ca si votul prin corespondenta pentru romanii din afara țării, pe care sa ii “motiveze si organizeze” tot un domn Brânză, ca in 2009, cu aceleași rezultat (plus “softul” de numarare a lor)!

Al doilea, si, pentru mine, cel mai important lucru, este ca aceasta schimbare la fata a PDL-ului pe care ne-o propune dl. Preda in cazul in care tabăra sa va câștiga sâmbăta este una doar de fatada. Căci, capacitatea de dialog a taberei domniei sale, pe care o clameaza atat de virtuos este doar praf in ochi, atâta timp cât dialogul propus este purtat nu din dorința de a-ti ameliora proiectul, ci exclusiv pentru a nu fi acuzat ca nu ai încercat sa dialoghezi, înainte de a trece la aplicarea sa in practica. “Trebuie cel putin sa le aratam romanilor ca am avut dorinta sa-i chemam, sa le spunem problemele carora trebuie sa le facem fata impreuna si, daca nu vor, asta e problema lor” conchide dl. Preda! Care este atunci diferența fata de practica taberei dlui Boc? Niciuna!

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro