Agentia Nationala de Integritate a anuntat ca sunt "indicii temeinice" ca Melania Mandas Vergu a comis infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene si ca a savarsit infractiunea de conflict de interese. "Cum ajunge cineva la 26 de ani sa fie consultant in relatii si comunicare, sa aiba birou la Aviatorilor, sa dea sfaturi la altii cum sa isi promoveze ideile cu succes (inainte sa fi avut timp sa o faca el insusi), sa cistige licitatii de milioane de euro ca sa formeze profesional pe altii, etc? Foarte simplu: fiind fiul cui trebuie, in cazul de fata al Melaniei Mandas Vergu, fost editorialist la Adevarul si Gandul, fost consilier la Ministerul Educatiei", scrie Alina Mungiu Pippidi intr-un editorial publicat pe RomaniaCurata.ro.

Melania Mandas Vergu "a fost purtatoarea de cuvint a grupului reformist din educatia romaneasca, adica o banda de smecheri care au folosit reformele Bologna ca un pretext sa isi maximizeze profiturile. O buna parte din acest grup a stat in Comisia prezidentiala pentru educatie sau in spatele ei, plantind rasaduri pentru viitor (precum ideea numirii managerului universitar de catre o comisie externa). Ideea lor era ca universitatile proprii nu puteau oferi decit profituri limitate (de ex. SNSPA) si e mult mai rentabil sa se creeze o piata de smecherie nationala. Se gasesc totdeauna oameni bine intentionati si naivi de genul lui Mircea Miclea ca sa fie pusi in fata de asemenea grupuri", se arata in editorialul citat.

"Iata ca ANI, dupa un scandal de presa, a anchetat si stabilit ca Vergu a comis infractiuni contra intereselor financiare ale Comunitatilor Europene si se face vinovata de savirsirea infractiunii de conflict de interese. Societatea EDU TIM obtinuse finantare pentru un proiect in domeniul resurselor umane de formare profesionala (POSDRU), in valoare de 4.000.000 de euro. Asociatii societatii comerciale sunt Melania Vergu (52 de ani) si fiul sau Ioan Teodor Vergu (26 de ani), ambii fiind si administratori. Fiul Melaniei Vergu mai este inregistrat la Registrul Comertului si ca persoana fizica autorizata din 12 ianuarie 2009, sediul firmei sale fiind in Bulevardul Aviatorilor 18, avind ca obiect de activitate consultanta in domeniul relatiilor publice si al comunicarii. Astfel, ANI cere DNA cercetarea penala a fostului consilier al ministrului Educatiei, Melania Vergu, dat fiind ca si-ar fi folosit functia publica pentru proiectul sau european, cerind rectorilor situatii despre stagiile de practica necesare indeplinirii proiectului derulat prin firma sa".

In final, Alina Mungiu Pippidi scrie: "Domnul Funeriu este ministru, dna Radoi director la BCU si dnul Vergu junior, din biroul sau din Aviatorilor, comunica din intelepciunea sa catre clientii care ii cer sfaturi. Ea se poate reduce la celebra vorba a lui Nae Gheorghidiu din Ultima noapte..., chintesenta a gindirii romanesti: de aia exista prostii, ca desteptii sa traiasca".

Citeste editorialul integral in RomaniaCurata.ro