​Indiferent de cum si cand se va rezolva criza actuala, majoritatea analistilor geopoliticii mondiale sunt de parere ca gigantul galben chinez s-a trezit si isi va ocupa locul in economia si politica mondiala. Terminologia folosita in titlu nu imi apartine, am imprumutat-o dintr-un op-ed publicat recent de PIIE. Propun citirea acestui op-ed interesant, desi dupa parerea mea, el contine unele lacune.

Situatia actuala chiar impune o intrebare aproape iminenta- care vor fi aliantele care se vor crea dupa aceasta criza, sau poate care sunt aliantele deja create? Raspunsul este extrem de dificil si poate la ora actuala ar fi extrem de inselator. Un sigur lucru este deja clar, Germania isi joaca cartea independent de Uniunea Europeana. Fara a incerca sa fac aluzii sumbre spre un trecut nefast, Germania isi cauta (si poate a gasit) un “Lebensraum Economic” in estul mapamondului. Din fericire, cu mijloace pasnice, nu insa mai putin agresive decat cele incercate in trecut, cu ajutorul tancurilor lui Gudarian. Că succesele la export ale Germaniei îi irită pe unii eurocraţi de la Bruxelles, adepţi ai unui centralism riguros planificat, este clar. Că unele miscari politice si economice sunt privite cu atentie si profunda ingrijorare in spatiul american, deocamdata in afara administratiei prezidentiale, dar nu mai putin importante si nu prea departe de presedintie, este la fel de clar. Analizand interesele SUA si cele ale Chinei, Germaniei, Rusiei sau Indiei, se poate ajunge la diferite concluzii. Prima, si cea iminenta, este incercarea Germaniei de a evada, cel putin economic, din spatiul ei natural, Uniunea Europeana. Hegemonia politica, pe baza rezultatelor economice, nu va fi niciodata acceptata de Franta sau Marea Britanie, asadar spre Est, singurul drum posibil. Personal nu cred intr-o Chinemţia, simplu, interesele sunt antagoniste, desi la modul declarativ vizita din iule a.c China a Cancelarului Merkel a fost un mare succes.

Pe marginea întîlnirii cancelarei cu premierul Wen Jiabao, au fost semnate acorduri de colaboare în valoare de miliarde. Iată doar cîteva exemple: Daimler a încheiat cu firma chineză Beiqi Foton Motor Co. un contract pentru producţia de camioane de mare tonaj în valoare de 730 de milioane de Euro, Siemens şi-a majorat participarea la un Joint Venture cu Shanghai Electric Power de la 33,7% la 40%. Acorduri lucrative au fost stabilite în domeniul energetic, protecţia mediului, transporturilor. (DW)

Adevarat, insa pana la urma Germania si China lupta pe aceasi piata si ambele doresc sa-si mareasca excedentul monetar prin marirea exporturilor. Deci nu vad cum Chinemţia!

China este cel mai mare creditor extern al Statelor Unite, China are nevoie de tehnologia americana pentru a-si sustine dezvoltarea si suprematia pe pietele pe care deja le-a cucerit, personal cred intr-un pact “chimerican”. SUA are doua lucruri pe care Germania nu le are - resurse energetice gigantice, inca neexploatate si inca un mare avantaj tehnologic pe care Germania nu-l poate inchide nici intr-un secol.

India si China sunt cele mai populate state ale lumii, nu au nimic de impartit decat problemele unei populatii sarace, care se zbate intr-o saracie lustra. China a sustinut intotdeauna Pakistanul, istorica inamica a Indiei, nu vad cum lucrurile se pot schimba, nu au de ce si nici cum sa se schimbe, nu cred intr-o alianta de genul “chindia”.

Cateva concluzii, speculative si privite prin prisma evenimentelor din punctul (meu) de vedere a evolutiei istorice. (1) Daca UE va deveni altceva decat ceea ce este astazi va fi din aceasi cauza din care a fost fondata, Germania!; (2) China va deveni o supra-putere economica, politica si militara in viitorii 50 de ani; (3) In aceasi perioada de 50-100 de ani, Rusia va redeveni “Cnezat al Moscovei”, populat de “vikingii slavizati”, cei care vor mai ramane. Restul va fi repopulat de valurile migratorii din est si sud-est; (4) Apusul Americii poate fi intrevazut in aceasta perioada, cu putin noroc el poate fi amanat pentru alte secole, daca America va avea aceasi atractie fata de emigrantii potenti ai lumii vechi, si probabil il va avea; (5) Societatea umana globalizata intra intr-un nou “ev mediu”, in care aliantele se vor forma si se vor dezlega de multe ori, poate dupa acest nou “ev mediu” vom cunoaste o noua renastere sau, poate nu. In orice caz lucrurile nu vor fi cum au fost pana acum.

Romania are o sansa exceptionala de a deveni ceea ce TREBUIE sa devina, un important centru regional (daca isi va rezolva problemele demografice.) Din nefericire, calitatile clasei politice actuale (in TOTALITATEA ei) sunt un impediment major. Sperantele trebuie sa fie in EDUCATIE, care necesita o alta generatie de dascali si alt set de valori. Le vom avea -ne vom ocupa locul, nu-l vom avea - vom ramane in locul in care ne aflam astazi, poate si mai jos.

P.S. Propun citirea op-edului din PIIE. La cei care cauta surse bune de informatie propun portalul Business Standard India, care are aproape 2 milioane de unici pe luna, merita timpul, credeti-ma!

Citeste si comenteaza pe Contributors