Acum aproape 40 de ani, Daniel Bell un stimat profesor de la Harvard, publica o carte care va deveni fundamentala in viitoarele decenii. Volumul se numeste “The Coming of Post-Industrial Society”, adica “Realizarea unei societati post-industriale.” Cartea promova ideea ca intr-o societate “evoluata” are loc o tranzitie de la economia bazată pe productie la economia bazată pe servicii, o difuzie a capitalului national si al celui global si privatizare masivă.

Teorie frumoasa, care a parut si fezabila de-a lungul catorva decenii, pana cand statul “industrial” occidental si-a transferat forta de productie spre Asia de Est. ​

Ceea ce s-a intamplat si se intampla pana in zilele noastre cunoastem cu totii. O mare parte din industriile “traditionale,” bazate pe munca manuala sau automatizata, cu un aport manual ridicat, s-au transformat intr-un proces care arata astazi ca fiind un motiv principal in dezechilibrarea economica a marilor economii occidentale. Acest proces este cunoscut pe numele de-industrializare. Din nefericire, prin acest proces a trecut si Romania, bineinteles din alte motive cu acelasi rezultat insa.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro