UPDATE: Semneaza aici petitia "Ne declaram cetateni in greva fiscala".

Amenintarea sosirii “Omului Negru” e un vechi joc din copilarie: nimeni nu-l vazuse vreodata, nimeni nu-i vorbise si cu toate acestea cu totii ne temeam de el. Stiam ca momentul intalnirii cu Omul Negru este iminent dar, legati in hora jocului, nu puteam scapa asa, printr-o simpla fuga. Din fericire, in copilarie Omul Negru nu aparea niciodata.

In lumea adultilor romani Omul Negru exista si nauceste, cu respiratia lui puturoasa, sute de mii de oameni.

Pe Internet au aparut deja mai multe apeluri la protest. Peste jumatate de milion de romani trebuie sa depuna, in cateva zile, peste un milion de hartii.

Statul roman, privit cu dusmanie de cea mai mare parte a populatiei, reuseste sa puna biruri nu doar pe veniturile contribuabililor dar si pe timpul si pe linistea lor. Birocratia, bratul de caracatita al statului, loveste astazi mai voios si mai orbeste ca oricand.

Pentru toti romanii care castiga prin intermediul drepturilor de autor sau al intreprinderilor individuale a venit ziua scadentei. Desi ofera prea putine, Statul roman cere mai multe. Insa, dincolo de reducerea veniturilor pentru o parte importanta din populatia activa, fiscalitatea romaneasca e haos. Ordonanta de Urgenta care impune plata noilor contributii se contrazice cu insasi normele ei de aplicare. Consultantii acuza in cor amatorismul cu care aceste reglementari au fost redactate. Au fost semnalate cel putin trei inadvertente intre litera legii si normele sale de aplicare, solicitandu-se clarificari din partea autoritatilor. Clarificari care, desigur, au intarziat pana in al doisprezecelea ceas, cum intarziata a fost si emiterea hartogariei de care contribuabilii au nevoie pentru a respecta litera legii.

Termenul legal de depunere a noilor declaratii fiscale de catre posesorii de venituri obtinute din drepturi de autor si intreprinderi individuale expira astazi. Cetatenii care vor intarzia sunt amenintati prin lege cu amenzi consistente, declaratiile verbale ale unui ministru oarecare fiind apa de ploaie in ochii unui comisar de Fisc. Insa declaratiile necesare au fost puse la dispozitia publicului cu doar cateva zile inainte de termenul precizat si peste jumatate de milion de romani trebuie sa depuna, in cateva zile, peste un milion de hartii. In Bucuresti trebuie sa parcurgi un traseu de 12 kilometri pentru a da satisfactie statului - Om Negru parasutat in viata adultilor. Desigur ca un sistem informatic nu a fost construit ca alternativa viabila la cozile absurde de la ghisee. Caci de aceasta data nu taxele dor cel mai tare, ci absurditatea si batjocura prin care esti silit sa le platesti.

Statul roman va anunta ca aveti de trimis 25 de declaratii fiscale pe an. Hai baieti, ca nu sunt multe.

Printre absurditatile noilor norme fiscale se numara tot soiul de glume proaste. Pentru a beneficia la batranete, in intregime, de pensia de stat la care astazi contribuie, un roman care castiga din activitati independente ar trebui sa lucreze 90 de ani. In plus, nu se stie cum va putea fi platit ajutorul de somaj unui profesionist independent care nu este angajat si, prin urmare, nu poate fi concediat. Desigur ca aceste dovezi de neprofesionalism nu-i vor afecta pe juristii de la Ministerul de Finante, ci pe cetatenii lasati la bunul plac al Fiscului ai carui comisari vor putea manevra o lege atat de interpretabila.

Chiar si atunci cand greselile si incompetenta sunt evidente, in Romania se discuta arareori despre demisiile celor responsabili. Caci intre Carpati statul nu functioneaza spre binele cetateanului, ci intru amenintarea lui. Si ce copil ar fi avut curajul sa-l ia de guler pe Omul Negru? Insa in Romania, Omul Negru nu e un joc si, cel putin teoretic, noi nu mai suntem copii.

Politicieni impertinenti contesta realitatea. Da’ de ce sa va isterizati, ca sunt doar(!!) 40 de oameni la coada si asta se intampla oricum de zece ani? spune un ministru. Unde e haosul? Aveti de trimis statului doar (!!) 25 de declaratii pe an! Hai ca oricum nu aveti ce face: ora 12 a venit, Omul Negru a sosit. Realitatea premierului Emil Boc este creata din hartiile care ajung pe masa dumnealui, nu din cozile de la Agentii. Atata timp cat nu a fost informat, pentru Emil Boc situatia nu exista. De aceasta data insa, guvernantii au de-a face cu o generatie care nu a fost crescuta in spiritul tacerii de partid. Cei platiti pe drepturi de autor sau care functioneaza ca PFA sunt in marea lor majoritate tineri IT-isti, jurnalisti, traducatori, in general oameni umblati prin lume si care stiu(cel putin teoretic) ce inseamna sa fie activi social.

Pe Internet deja au aparut apeluri la protest (aici si aici si aici) nu impotriva taxelor, ci impotriva birocratiei umilitoare. O declaratie unica, care poate fi transmisa online si un cont unic in care banii sa poata fi depusi O SINGURA DATA PE AN: asta trebuie sa ofere o administratie competenta.

Vineri, 27 august la ora 11, in fata Ministerului de Finante se vor strange cativa oameni sa protesteze impotriva acestui Om Negru care este statul roman. Daca, spre deosebire de guvernanti noi am fi normali, ar trebui sa ne adunam acolo mai multi de “cativa”. Daca nu, ne meritam soarta.​