Mentalitatea statului-resursa. Salariu de la stat + combinatii. Reteta noastra secreta

de Ioan Bujor     HotNews.ro
Miercuri, 26 mai 2010, 16:21 Actualitate | Opinii

Intr-o tara in care majoritatea populatiei trateaza statul (si implicit bugetul) ca pe o resursa, iar statul, la randul sau, amesteca intr-o devalmasie periculoasa sumele destinate functionarii sale cu sumele necesare protectiei sociale sau investitiilor, criza economica nu este decat revelatorul adevaratelor probleme: lipsa de obiective pozitive, care sa produca emulatie si coeziune sociala, inapetenta pentru riscul asumat rational specific intreprinzatorilor, dezinteresul fata de realizarea vocatiei prin munca, incapacitatea de coagulare sociala in sindicate, patronate si asociatii profesionale viabile, modelele negative ale bogatiei, privita ca rezultat al statutului social si nu al performantei si straduintei, criza valorilor morale, vinovata de acceptarea endemica a coruptiei.  

De aici rezulta cea mai grava dintre problemele statului: slujba de bugetar este aleasa nu atat pentru nivelul salariului, nici macar pentru stabilitatea locului de munca ci, din pacate, pentru posibilitatile de combinatii pe care le ofera, fie ca acestea constau in exercitarea preferentiala sau viciata a atributiilor (mita, foloase necuvenite), fie decurg din statutul social (trafic de influenta) sau doar din accesul special la informatii si resurse (delapidare, firme-capusa etc).  

 
Majoritatea oamenilor platiti de la buget sunt un fel de victime ale sindromului Stockholm
 
 
Mentalitatea statului-resursa este adanca si aproape generalizata, indiferent de statutul social al persoanelor, dovada fiind lipsa de reactie organizata si coerenta fata de risipa bugetara. Iar majoritatea oamenilor platiti de la buget sunt un fel victime ale sindromului Stockholm – iubesc statul ce-i tine captivi in propria mizerie; restul, privilegiatii, sunt profitorii oricarui sistem.   

Solutiile, daca sunt, sunt pe termen lung si depind prea putin de politica. Politicienii pot sa agraveze situatia, dar prea putin sa o amelioreze. Cat priveste societatea civila, ONG-urile, altminteri putine, s-au inregimentat politic, iar sindicatele ii reprezinta, majoritatea, pe bugetari sau pe angajatii marilor intreprinderi de stat, privatizate sau nu in prezent. Fiind vorba de mentalitati, schimbarile ar trebui sa fie determinate de sistemul de educatie, de justitie si de biserici. Insa toate trei sunt sclavele aceluiasi stat si dependente de buget.

Multi dintre bugetari au caracteristicile unor fantome economice. Dupa veniturile oficiale, ar trebui sa fie morti de foame. Daca te uiti in parcarile institutiilor in care lucreaza, multi bancheri s-ar ingalbeni de invidie. Si nu e vorba doar de sefi, e vorba de medie. Si nu e vorba doar de salarii nesimtite, sporuri si stimulente, e vorba de coruptia sistemica, fie ca o privim in sens legal, fie doar in sens moral.

 
Multi dintre bugetari au caracteristicile unor fantome economice. Dupa veniturile oficiale, ar trebui sa fie morti de foame. Daca te uiti in parcarile institutiilor in care lucreaza, multi bancheri s-ar ingalbeni de invidie
 
 
E o problema ce rezulta din mentalitati, cu radacini adanci in trecutul istoric, pe care criza economica o trece din starea cronica in stare acuta. Problema ce a fost amplificata de modernizarea intarziata, de comunism, de globalizare si consumism, dar nu determinata. Cauzele ei pot fi gasite, mai degraba, in modelul de morala publica, in lipsa de modele pozitive ale succesului, care sa valorizeze curajul de a risca, munca sustinuta si educatia, in valorizarea excesiva a supravietuirii, in detrimentul proiectului personal sau public.

O tara de descurcareti

Asistam, in Romania, la substituirea spiritului antreprenorial cu cel exploatativ-speculativ („descurcaret”). La evitarea cu orice pret a riscului dublata de dorinta de un trai mai bun. Reteta noastra secreta de supravietuire in capitalism este, de fapt, leafa de la stat plus combinatii, invarteli, spagi.  

Desi studiile arata ca doar 10% dintre romani detin sau intentioneaza sa detina o afacere, avem de-a face cu o forma speciala de evitare a riscului:  refuzul actiunii economice formalizate, pentru ca altminteri majoritatea familiilor traditionale au surse de venit suplimentare, fie ca e vorba de o ocupatie secundara (mici reparatii sau servicii), venituri din agricultura (rente sau produse), chirii si altele. Evident, nefiscalizate.

 
Eliminarea economiei subterane, estimata la 40 de procente din PIB, ar trebui sa inceapa tocmai cu angajatii statului
 
 
Ponderea salariului in veniturile slujbasilor statului variaza, insa nu este aproape niciodata 100%, nici macar in cazurile in care legea interzice explicit desfasurarea oricarei activitati economice. Asa ca eliminarea economiei subterane, estimata la 40 de procente din PIB, ar trebui sa inceapa tocmai cu angajatii statului.

Cercul vicios al bugetului sarac

Tratati ca intreg, functionarii statului sunt exact cei care micsoreaza bugetul prin propriile actiuni sau inactiuni. Pentru ca statul are cateva atributii esentiale pentru societate: colectarea si controlul impozitelor, distribuirea fondurilor catre educatie, sanatate, asistenta sociala, asigurarea securitatii persoanelor si proprietatilor.  

Daca exista o hemoragie de fonduri publice, este rolul functionarilor statului sa o opreasca, atat prin atributiile de control, cat si prin autoreglementare. Care, deocamdata, pare sa fie straina corpurilor profesionale romanesti. Protestele practicantilor unei profesii fata de colegii lor abuzivi sunt, inca, rare si palide. Avem putine asociatii profesionale cu influenta si eficienta. Cele care exista se multumesc, de regula, sa se ocupe de castigarea unor drepturi, nu de elaborarea si impunerea unor norme deontologice si cu atat mai putin de sanctionarea colegilor.   

Exista si persoane ce nu isi pot folosi pozitia pentru „combinatii”. In cazul acestora, optiunea pentru o slujba de bugetar poate fi rezultatul intamplarii, al incompatibilitatii profesionale sau personale cu sistemul privat (profesii pentru care oferta privata lipseste sau este redusa), al dorintei de avansare spre o pozitie ce va permite „combinatiile” sau al relatiilor cu factori de decizie ce pot oferi o sinecura (nepotismele).

Unii sunt victimele lipsei de initiative private in domeniu (ganditi-va la un absolvent de Conservator, interpret la oboi). Acestia preseaza marirea salariilor, fiind singura lor sursa de venit, ceilalti profita odata in plus.

Spagi, invarteli, combinatii

Paleta de comportamente la limita sau impotriva legii e aproape infinita. Luati sistemul de invatamant, de exemplu, si veti gasi examene trucate (cumparate direct sau prin plata bunavointei supraveghetorilor), note mai mari decat cunostintele (contra-cost sau doar pentru a evita o munca in plus, la corijente), ore de meditatii ce depasesc numarul de ore din scoli (ca numar, dar mai ales ca implicare).

In sistemul sanitar, debuseele sunt altele. De la omniprezenta „atentie”, catre medici si asistente, indiferent daca actul medical este conditionat sau nu, pana la jongleriile cu plata la cabinetul privat si operatia in spitalul de stat, sumele vehiculate ar putea sustine, probabil, un sistem sanitar paralel.

 
Relatiile dintre contribuabili si functionarii administrativi, de la care ai mereu de obtinut o hartie sau o stampila, sunt umilitoare si cronofage din cauza birocratiei
 
 
Relatiile dintre contribuabili si functionarii administrativi, de la care ai mereu de obtinut o hartie sau o stampila, sunt umilitoare si cronofage din cauza birocratiei. Intalnirea cu un functionar politicos, indatoritor si totodata competent este improbabila. Daca adaugam faptul ca avem cele mai multe taxe din Europa (nefiscale), precum si miile de legi si ordonante, in continua si exasperanta schimbare, obtinem predispozitia endemica de a da spaga pentru obtinerea unor lucruri perfect legale si la care esti deplin indreptatit.

Ca cei care incalca legea, fie ca sunt contravenienti sau infractori, sunt dispusi sa mituiasca functionari, e o realitate valabila pretutindeni. Grav, la noi, este ca cetateni absolut corecti sunt determinati, de sistem, sa devina infractori sau complici, sa ofere ceea ce legea penala numeste mita sau foloase necuvenite.  

Parteneriat public-privat pe bani de la buget

Dar banii primiti pentru efectuarea unei munci platite deja din bugetul public reprezinta doar una dintre categoriile de venituri suplimentare. Unii dintre slujbasii statului sunt beneficiari privilegiati ai unor informatii sau sunt autoritati decizionale in anumite domenii. Legea, in mod firesc, le interzice sa foloseasca aceste avantaje in scop personal.

Insa legea ii interzice asta doar titularului functiei si rudelor sale apropiate, nu sotiei de care a divortat formal, nu bunicilor deveniti la 80 de ani mari si activi capitalisti, nu diverselor companii off-shore create special in acest scop. Legea ANI si institutia in sine puteau limita acest fenomen. Ei bine, niste slujbasi ai statului au decis ca averile bugetarilor trebuie sa ramana secrete.

Bugetarii carora le este interzis sa desfasoare activitati economice au protestat si presat pana au obtinut salarii si venituri foarte mari in raport cu media. Mai mult, ii auzim mereu pe reprezentantii unor astfel de categorii plangandu-se ca sunt saraci pentru ca statul le interzice sa faca afaceri, in completa ignorare a faptului ca nici munca la stat si nici functia publica nu sunt obligatorii, ci rezultate ale unor alegeri.  

Sponsorii risipei, paralizati prin fragmentare

Ramane o categorie extrem de subtire, asa-zisa clasa medie, in care intra profesionistii diverselor ocupatii, angajati pe salarii consistente sau proprietari de microintreprinderi (PFA, SRL), liber-profesionistii, micii intreprinzatori. Sunt o mana de oameni ce tin in spate atat statul, cat si pe semenii lor pensionari sau asistati social, in proportie de cel putin trei la unu.

 
Cea mai activa si productiva economic parte a societatii romanesti este absenta din forurile de decizie, nu are voce publica
 
 
Criza a determinat cateva reactii ale acestei categorii, insa protestele fata de risipa bugetara s-au manifestat prin luari de pozitie individuale, pe bloguri sau prin comentarii la articole din presa, uneori prin petitii cu liste de sustinatori sau manifestari de strada de tip flash-mob. De fapt, cea mai activa si productiva economic parte a societatii romanesti este absenta din forurile de decizie, nu are voce publica, nu se poate impune pentru ca nu este organizata.

Foarte putini dintre angajatii companiilor private fac parte dintr-un sindicat, in parte din cauza ca marile centrale sindicale au o agenda diferita si chiar in contradictie cu a lor, in parte pentru ca patronatele private nu incurajeaza formarea unor astfel de structuri pentru a preveni grevele si protestele.  

In plus, probabil ca principala problema de coagulare angajatilor din mediul privat este atomizarea, atat la nivelul institutiilor, cat si la nivelul profesiilor. Exista o puzderie de mici intreprinderi, cu pana la 100 de angajati, dintre care putini indeplinesc aceleasi atributii, iar contactele intre persoane cu aceeasi profesie sunt rare si guvernate de competitie in interior si concurenta in exterior. In plus, mobilitatea foarte ridicata a mediului privat conduce, la randul sau, la mentinerea unor relatii superficiale intre angajati.

Prea bogat sa cersesc, prea sarac sa platesc

In fine, ultima dar nu cea din urma cauza pare sa fie existenta aceluiasi tip de mentalitate a statului-resursa, generata de dependenta anumitor afaceri de contractele cu statul, dar mai ales de fiscalizarea excesiva a muncii (aproape jumatate din fondul de salarii merge la buget). Se reduce astfel posibilitatea de a recurge la servicii private, fie ele de educatie, sanatate sau pensii. In plus, exista limitari legislative ce interzic, explicit sau implicit, renuntarea la serviciile statului (contributiile la sistemul public de pensii, sanatate si somaj sunt obligatorii, chiar daca persoana contribuie la fonduri private).

Nici oferta privata nu este incurajatoare. Sistemul privat de invatamant superior, de exemplu, este cotat mai slab decat cel de stat, probabil si din incapacitatea de autoreglementare a corpului didactic, iar cel mediu este foarte slab reprezentat; educatia prescolarilor e singurul domeniu raspandit si de calitate, insa este adesea foarte scump; sistemul privat de sanatate este cel putin mai prietenos, cand nu este si mai performant, insa are de suferit din lipsa capitalurilor pentru investitii in dotari; serviciile private de asigurari propun, deocamdata, produse destul de putin sofisticate si sufera din cauza slabului profesionalism si a lipsei de reglementari sau de seriozitate a institutiei de supraveghere.

 
Mediul privat este obligat de realitati sa ramana client al statului
 
 
In concluzie, mediul privat este obligat de realitati sa ramana client al statului. Serviciile oferite de stat tin seama insa mai mult de principiul solidaritatii si mai putin de cel al contributivitatii, astfel ca mediul privat este determinat sa contribuie cat mai putin. E reactia cea mai intalnita (ultimul exemplu fiind opiniile fata de reducerea indemnizatiei pentru mame) si naturala, intrucat faptul ca primeste acelasi serviciu indiferent cat plateste nu este un impuls pentru plata corecta a contributiei.

Acestea au fost cauzele muncii „gri”, a platii pe baza unor contracte de munca pe salariul minim si a compensarii prin exploatarea lacunelor legislative (factura de PFA sau SRL, drepturi de autor etc.). Intrucat mediul privat vede orice plata ca pe o investitie, incercand sa optimizeze raportul dintre banii platiti si serviciile obtinute, singurul moment in care o parte a banilor platiti la negru au trecut „la alb” a fost determinat de doi factori: scaderea impozitelor prin aplicarea cotei unice si expansiunea creditarii, ce facea necesara existenta unui contract de munca pe un salariu consistent.

Impozite mai mari sau salarii mai mici – economie subterana sau coruptie?

De fapt, schimbul de replici dintre presedintele Traian Basescu si seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, vizeaza o falsa dilema, cel putin in Romania. Nu avem de optat intre o crestere a fiscalitatii si o reducere a cheltuielilor bugetare. Prima ar micsora, de fapt, bugetul prin cresterea economiei subterane si a muncii la negru, iar cea de a doua ar creste ponderea „combinatiilor” pentru a compensa scaderile salariale. Altfel spus, ambele ar amplifica nivelul coruptiei, principala cauza a saraciei bugetare.  

 
Reducerea numarului de posturi platite din buget ar fi cel putin o rezolvare pe termen lung a deficitului
 
 
Desigur, ca solutie pe termen scurt, reducerea salariilor bugetare si a pensiilor va afecta mai putin sistemul privat, prin scaderea prezumata a consumului, permitand o reluare mai accelerata a cresterii economice. Costurile sociale vor fi, insa, foarte mari, mai ales in cazul pensionarilor de rand, al mamelor aflate in concediu de maternitate si al putinilor bugetari ce nu au venituri suplimentare. Acceptabile, si acestea, daca astfel se evita un colaps bugetar.

Este insa foarte putin probabil ca vreuna din masuri sa elimine cauzele. Un salariu mai mic va face slujba de bugetar mai putin atractiva doar in cazurile in care exercitarea ei nu aduce si foloase colaterale. Reducerea numarului de posturi platite din buget, in schimb, ar fi cel putin o rezolvare pe termen lung a deficitului. Mentalitatile, evident, se vor schimba intr-un timp indelungat si doar daca cei care le pot influenta nu vor mai fi dependenti de stat si de buget, doar daca cei care sustin statul vor invata sa se asocieze astfel incat vocea lor sa fie auzita.


Citeste mai multe despre   7664 vizualizari

 • +13 (19 voturi)    
  CE TARA NENOROCITA (Miercuri, 26 mai 2010, 15:37)

  INGINERU [utilizator]

  ..."nenorocita", la participiu vorbind: nenorocita de cei multi si bogati, in speta stanga, psd-ul, comunistii nemernici, in frunte cu iliescu, acest monstru inconstient, care inca emite idei, pareri, teori impertinente- cu mentalitatea sa de bolsevic expirat... daca-l mai pui la socoteala si pe nastase-mosierul cu orientari indoielnice, geoana- un prostanac mototol- carpa de sters pe jos, ponta- un viitor lider comunist de valoare, ca si maestrul sau jedi (ilici), ecuatia e gata!

  chiar nu ma mir ca merge totul asa- feseneul e inca la putere, chiar si din umbra- mereu auzim de ei, desi ar trebui sa se filinistit, macar dupa ce au mancat bataie la fundu gol anu trecut!

  jos comunistul- moarte dictatorilor!

  mi-e rusine de ei, de toti cei care s-au unit, dar nimic n-au izbavit (ca sa fac si o rima). noroc cu personaje relativ insignifiante, gen dl. boc- asa cum e el- mic si amarat- ne va scoate din criza. daca are curajul sa aplice tot ce promite, chit ca va fi unitate de sacrificiu, ceva bun tot o sa iasa!

  veti vedea...

  da curga minusurile, s t a n g a c i l o r ----------------------- (chiar sunt curios sa vad rezultatul)!
 • +9 (11 voturi)    
  O analiza pertineta si relativ precisa (Miercuri, 26 mai 2010, 15:41)

  Cristian [anonim]

  O sa salvez acest articol si o sa-l recitesc peste 10 ani. Sunt chiar curios ce se va schimba pana atunci.
 • +8 (12 voturi)    
  excelent (Miercuri, 26 mai 2010, 15:48)

  eee [anonim]

  excelent articol, excelenta sinteza a realitatii.
  nu ar vrea unul sa treaca de la stat la privat, am intrebat-o pe mama mea aseara, si mi-a zis ca ea nu ar munci pe un salar mizerabil la patron ... e mai bine la stat ...
 • +6 (8 voturi)    
  .... (Miercuri, 26 mai 2010, 16:30)

  marioara [anonim]

  sa nu uite autorul acestui articol ca clientela politica a fost adusa si impusa in sistemul bugetar de catre cei aflati la guvernare pentru a avea controlul asupra tuturor, iar acum e clar ca trebuie redus de undeva si solutia pare a fi bugetarii..
 • +7 (11 voturi)    
  Doamne! (Miercuri, 26 mai 2010, 16:43)

  SHEAPA [utilizator]

  Ca bine mai zici .........

  Si ca sa sintetizam: furatul caciulii este sport national la romani, iar majoritatea bugetarilor se inghesuie de 20 de ani pe podium.

  Hai, spor la "munca"!
 • +10 (14 voturi)    
  WOW (Miercuri, 26 mai 2010, 16:43)

  Dan [anonim]

  In sfarsit un articol decent care spune lucrurilor pe nume. Si nu numai referitor la putregaiul statului dar si la raspunderea relativa a fiecaruia.
  Din pacate Romania se poate schimba numai in conditii de criza. Sa speram ca asta va dura suficient ca schimbarile sa fie definitive.
 • +9 (13 voturi)    
  No comment (Miercuri, 26 mai 2010, 16:44)

  Scippio [anonim]

  No comment! Acest articol este ca o oglinda pusa in fata majoritatii populatiei acestei tari. Ce ne mai place sa-i injuram pe altii, sa le dam in cap la toti cei ce incearca sa faca ceva, sa ne dam saraci si persecutati. Dar adevarul asta este. La noi majoritatea nu se revolta contra coruptilor din spirit de moralitate si corectitudine ci din invidie ca aia au putut ajunge la ciolan iar ei nu. Ne caracterizeaza spiritul de gainar, orgoliul meschin inflamat la maxim si fudulia prosteasca.
 • -6 (12 voturi)    
  ati scapat esentialul (Miercuri, 26 mai 2010, 16:46)

  vio [anonim]

  Daca functionarii ar avea salarii bune, n-ar mai fi atat de multe "combinatii", respectiv hulita spaga ar disparea.
  La fel si in sistemul medical. Exista medici rezidenti cu salarii de 900 de ron le luna carora le e scarba sa ia spaga dar n-au incotro, ori in cele din urma emigreaza.
  Daca vreti sa nu mai existe spagile, dati-le oamenilor salarii decente.
  Daca vreti ca profesorii sa nu mai faca meditatii, dati-le salarii decente.
  As simple as it seems.
  • +7 (11 voturi)    
   si tu ai scapat esentialul (Miercuri, 26 mai 2010, 15:56)

   Ion Coman [anonim] i-a raspuns lui vio

   Sunt prea multi bugetari pentru ca statul sa isi permita sa le dea salarii "decente".

   O solutie ar fii sa se dea afara din bugetari iar cei ramasi sa aiba salarii decente. Evident ca s-ar aplica gresit si ar ramane in sistem cei cu pile si nu cei competenti.

   O alta solutie ideala dar imposibila ar fii sa dea afara TOT sistemul bugetar si sa se angajeze oameni iesiti de curand de pe bancile facultatilor, neatinsi de microbul coruptiei.
   • -2 (4 voturi)    
    stai tu pe salariu de 700 de ron /luna (Miercuri, 26 mai 2010, 17:20)

    vio [anonim] i-a raspuns lui Ion Coman

    Sa zicem ca ai salar de 700 de lei pe luna apoi cand iti frunzareste unul pe la nas o bancnota de 100 de euro ca sa-i rezolvi pe repede dosarul, te asigur ca iti va fi greu sa rezisti sa-i iei. Toti au copilasi acasa, familie si casa si nimeni nu vrea sa traiasca in mizerie.
    In Franta functionarul mediu are salariu de 2000 de euro si nimanui nu-i da prin cap sa accepte spaga. Nici sa dea. Nu exista asa.
    • +6 (8 voturi)    
     tocmai, ca nu stau (Miercuri, 26 mai 2010, 19:48)

     Ion Coman [anonim] i-a raspuns lui vio

     1. Nu as sta pe un salar de 700 ron
     2. NU as lua spaga indiferent de salariu (de, difera putin mentalitatea)
     3, Nu as avea copii acasa daca nu mi-as rezolva intai cariera
     4. Cine te tine sa nu te angajezi in alta parte, esti legat de stat?

     E greu sa fii responsabil. Dar sanatos.
     • +1 (1 vot)    
      deci desfiintam politia, scolile, spitalele, tot (Miercuri, 26 mai 2010, 21:39)

      vio [anonim] i-a raspuns lui Ion Coman

      daca cei buni si "sanatosi" refuza sa munceasca la Stat, propun sa desfiintam tot, de la politie la scoli, spitale, administratii financiare, primarii, pompieri, case de pensii. Caput.
      • +2 (2 voturi)    
       !? (Miercuri, 26 mai 2010, 22:51)

       Ion Coman [anonim] i-a raspuns lui vio

       Cine a spus ca cei buni si sanatosi refuza sa munceasca la stat?

       Vor, doar ca nu au loc de verisorul din partea mamei al directorului.
    • 0 (2 voturi)    
     corect... (Miercuri, 26 mai 2010, 20:40)

     Zgabeartza Iftode [utilizator] i-a raspuns lui vio

     Dar sunt de zece ori mai putini ca voi!....
  • +7 (9 voturi)    
   Crezi? (Miercuri, 26 mai 2010, 15:59)

   ramen [anonim] i-a raspuns lui vio

   In loc de logan vor dori audi/bmv,
   in loc ca fiul/fiica sa studieze in Romania vor dori in alte tari, etc

   Asa ca foamea de bani va fi aceeasi pentru unii.
  • +6 (8 voturi)    
   nu-i chiar asa (Miercuri, 26 mai 2010, 16:01)

   eee [anonim] i-a raspuns lui vio

   Doctorul.
   eu pun pariu ca doctorul face rezidentiatul special ca sa ajunga mare si sa ia spaga, desi ajunge la un salariu decent dupa 6 ani, adica exact cat ii trebuie oricarui om si la privat sa capete experienta si un salariu bun. dar nu, el incepe sa bage in buzunare, sa isi faca vile, sa isi ia masini, sa le faca case la copii si tot tacamul ... exact asa gandeste un doctoras, din experienta spun. Deci cand are salariu bun, de ce mai ia spaga?
   Profesorul.
   In primul rand este definitia meseriei de profesor, unce ar trebui ca acesta sa ii invete pe elevi, sa aiba metode adecvate care sa atraga interesul elevilor, dar nu, profesorul la noi merge la scoala doar ca sa cheme copiii la meditatii ca sa sa faca bani. asa e si punct! Un profesor dupa cca tot 6 ani ajunge la un salariu decent. tot cam dupa atat timp, ca si doctorul, incepe sa ia spaga, pentru ca deja are influenta. bineinteles, meditatii a facut toata perioada. sa nu mai vorbim ca practic profesorii, in mare majoritate, lucreaza la jumatate de norma, adica 4 ore pe zi ...

   Ca incheiere, vreau sa imi cer scuze profesorilor si cadrelor medicale care nu se identifica in tipicul de mai sus. Mi-a fost dat, de-a lungul vietii, sa intalnesc si de acestia. Tot respectul!
  • +10 (12 voturi)    
   Nu e chiar asa (Miercuri, 26 mai 2010, 16:54)

   rakkone [utilizator] i-a raspuns lui vio

   Cei de la Garda Financiara au si salarii mari, au si cote din amenzile aplicate. Cu toate astea iau spagi monstruoase si dau si amenzi pentru ca legea e extrem de interpretabila, patronii sunt obligati sa le dea spagi ca sa primeasca amenda mai mica. De ce nu ar face-o daca se poate, daca nimeni nu ii toarna si daca nimeni nu ii supravegheaza. De ce sa castige 10000 roni pe luna cand pot castiga 2-30000 de roni
  • +3 (7 voturi)    
   s-o creazi tu...... (Miercuri, 26 mai 2010, 16:56)

   airamerica [utilizator] i-a raspuns lui vio

   Sa creazi tu ca este asa! Exemplu 1: justitia, exemplu 2: politicienii, exemplu 3: politia...mai vrei? Sunt mii!
  • +9 (11 voturi)    
   Ne lipsesc exemplele si etaloanele (Miercuri, 26 mai 2010, 17:06)

   Ritzi Pitzi [anonim] i-a raspuns lui vio

   Daca un traficant de tigari cu 7 clase isi face de cap sub ochii autoritatilor si castiga intr-o zi cat un medic intr-o luna, dupa acest etalon medicul (profesorul, politistul, vamesul) va cauta fisurile sistemului ca sa castige mai mult decat primeste in mod legal.

   Atunci cand , de exemplu, vor fi concediati / judecati / condamnati primii 50.000 de corupti, mari sau mici, ceilalti carora le da tarcoale tentatia se vor gandi de mai multe ori daca merita sa-si riste viitorul si reputatia pentru o spaga, iar fara coruptie bugetul se insanatoseste.

   Am fost bugetar si acum lucrez in mediul privat. Mi-am dat demisia dintr-o functie bunicica din cauza saraciei si a lipsei de orizont pe care o percepeam, nefiind implicat in matrapazlacurile care colcaiau in jurul meu...
   • +2 (2 voturi)    
    Bravo tie! (Miercuri, 26 mai 2010, 17:29)

    Sarsaila [anonim] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

    ;)
   • +5 (5 voturi)    
    Respect... (Miercuri, 26 mai 2010, 20:43)

    Zgabeartza Iftode [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

    ... gandesti strasnic de bine. Cu uniii ca tine facem revolutie nu cu bugetarii... Si nu ma refer la revolutie ca aia din Decembrie '89 ci la una de lata natura...
  • +5 (5 voturi)    
   @vio (Miercuri, 26 mai 2010, 17:12)

   finch [anonim] i-a raspuns lui vio

   Esentialul scapat este faptul ca statul nu poate plati decat in limita sumelor stranse. Orice guvern din orice tara cu economie functionala plateste angajatii in limita bugetului, nu mai mult. Statul roman strange putini bani de la romanii saraci, intr-o economie partial functionala, nu are de unde sa plateasca angajatii bine, la un nivel echivalent cu omologii din tari dezvoltate. Asta e conceptul de dezvoltare al unei tari, nivelul de confort si facilitati pe care statul le ofera cetatenilor sai. Un salariu sub nivelul subiectiv multumitor (cine poate fi vreodata multumit de cat castiga?) nu poate fi o scuza pentru comportamentul de bugetar descris in articol, adica "descurcaret". E o negociere a fiecaruia cu el insusi, fac o munca usoara si castig putin dar sigur, sau muncesc la capacitatea mea maxima fizica si intelectuala si limita e cerul. Romanul are alta viziune, combina cele doua posibilitati intr-una singura, muncesc putin la angajatorul cel mai tolerant (statul) si limita e cerul prin "descurcareala". Mentalitatea de descurcaret nu se vindeca cu un salariu bun, e o boala infectioasa ce se propaga intre generatii, modifica ADN-ul ireversibil al generatiilor urmatoare. Un director de intreprindere de stat cu 30mii euro salariu pe luna e vindecat de combinatii? Un functionar de la cadastru crezi ca e vindecat de spaga cu un salariu de 2mii euro? Pai pentru o intabulare abuziva a locurilor de parcare intr-un parc nou construit (pentru a da constructorului putere de decizie in asociatia de proprietari si a le freca mendrele unor oameni si asa spoliati la vanzarea unor pereti subrezi, asa cum s-a relatat pe aici intr-un articol) cat crezi ca este dispus shmecherul sa dea? Doar 2mii de euro? Poate 10-15mii, pentru ca isi scoate banii afaceristul din fortarea clientilor sa plateasca evacuarea gunoiului la pret de produs de supermarket. Is not as simple as it seems and nothing is what it seems to be, dear.
  • +2 (2 voturi)    
   draga vio (Miercuri, 26 mai 2010, 17:33)

   noon [anonim] i-a raspuns lui vio

   nu e chair asa simplu: trebuie ca banii de salariu sa provina dintr-o sursa sanatoasa, adica productie, mediu de afaceri propice etc ..ce simplu e: "sa le dam bani" ce mama ei de viata! de parca banii curg din cer nu sunt produs in mod corect, in economia de piata: prin productie si servicii etc da' n-ai cu cine sa te intelegi in tara asta!!!
  • +2 (2 voturi)    
   ...esentialul... (Miercuri, 26 mai 2010, 20:39)

   Zgabeartza Iftode [utilizator] i-a raspuns lui vio

   ...este ca sunt prea multi bugetari, iar cand spun cuvantul asta ma refer la:
   - toate ministerele, de sus pana jos la portar,
   - admininistratiile financiare unde exista o indolenta crasa, (exemplu: stiti ca trebuie sa stati trei zile sa platiti o taxa de inmatriculare cand formularul se poate completa direct pe net, imediat?, stiti ca daca aveti o firma NU VI SE VOR COMPENSA PLATILE asa cum trebuie si ve-ti ajunge sa platiti majorari si penalitati degeaba?)
   - toate oficiile de stat pentru pensii, somaj, handicapati etc unde oameni zac in birouri fara sa faca nimic?
   Nimeni dintre noi nu se refera la medici (in special), profesori, invatatori, politisti, jandarmi si alte categorii de felul asta...
   Pur si simplu din ceililalti sunt prea multi... Am prieteni care se lauda cu asa ceva, ca o freaca la servici, pe cand eu muncesc la privat de-mi sar capacele, si culmea cateodata salariile sunt egale!
   Parerea mea: ori esti bugetar din ala cu specializare in Tetris si minesweper, ori nu prea gandesti...
 • +7 (11 voturi)    
  Foarte frumos scris (Miercuri, 26 mai 2010, 16:51)

  rakkone [utilizator]

  Se spune pe larg ceea ce stim toti dar in mai putine cuvinte, si anume c ain majoritatea covarsitoare populatia Romaniei s-a degradat social/moral. Majoritatea fura (nu numai din buzunare, dar si cand tragi lucrarea lu ala mic la imprimanta la serviciu e furt, si cand vorbesti ore in sir la serviciu pe telefon de serviciu in interes personal e furt, si cand cumperi tigari netimbrate sprijini un infractor si esti complice, si cand speli masina si nu ceri/primesti bon e o infractiune) pe principiul "Daca aia de sus fura cu milioanele, eu de ce sa nu iau cativa lei, eu nu fac niciun rau fata de aia". Pe cati nu ii cunoasteti din familie sau din cercul de prieteni pe care i-ati auzit cu "L-a angajat si pe el la administratie/primarie/casa de asigurari unchi-su, a avut si el pe cineva acolo si l-a bagat si pe el, a dat si el o atentie si a iesit la pensie mai devreme ca unde sa isi mai gaseasca la varsta lui de lucru". Astfel politicienii Romaniei nu sunt o exceptie monstruoasa care ne-a inrobit, nu reprezinta 300-500 de banditi care au ensclavizat 20 de milioane de cinstiti, ei sunt oglinda fidela a hidoseniei societatii romanesti actuale decazute, sunt spuma care iese la suprafata ciorbei, acelasi material cu majoritatea dintre noi dar mai vizibil si mai urat mirositor.
 • +4 (8 voturi)    
  Excelent articolul (Miercuri, 26 mai 2010, 16:52)

  Rali [anonim]

  Una dintre cauze actualei crize este si restructurarea masiva a sistemului privat si incapacitatea/lipsa de vointa a statului de a se restructura corespunzator.
  In rest perfect de acord, mentalitatile parerea mea este ca se vor schimba in momentul cand acest stat va decide ca nu este un bun administrator in niciun domeniu si va privatiza fortat menagementul si va vinde actiuni la ot ce mai are in sfera industriei si serviciilor. Atunci se va face adevarata schimbare de mentalitate, cand angajatul de la stat (SA, spital, scoala) va fi pus in fata atingerii unor obiective clar fixate si masurabile.
 • +7 (11 voturi)    
  DA DA DA (Miercuri, 26 mai 2010, 16:55)

  Andrei [anonim]

  E X C E P T I O N A L articol.

  Astazi am mai invatat ceva...

  Felicitari autorului!
 • +6 (8 voturi)    
  Eu combin, tu combini.... (Miercuri, 26 mai 2010, 16:56)

  Spartacles [anonim]

  Degetul pe rana,....
 • +7 (7 voturi)    
  da (Miercuri, 26 mai 2010, 17:02)

  dabu [anonim]

  Ioan, nu cred ca am mai citit ceva scris de tine pana acum.. Cred ca asta este cel mai bun articol din presa din ultimul an.

  Partea cea mai proasta e ca oameni care sa vada problemele cu care ne confruntam, se mai gasesc in Romania. Aia care sa poata si sa vrea sa le rezolve pare ca lipsesc cu desavarsire..

  Traim vremuri de cosmar, in care statul s-a disolutionat progresiv, din motive electorale (ciolan).

  Avem o tara in care aproape toata lumea fura - profesorii ofera meditatii dar nu platesc impozite, medicii primesc atentii, vamesii iau spagi, politia ia spaga, functionarii iau spaga, privatii comit evaziune prin diferite metode ingenioase, gastile aflate la putere, pe rand, din 1990 si pana in prezent au tot furat cu licitatii manarite si comisioane. Furam la conexiunea de CATV, furam curent electric, furam combustili, furam cu adeverinte false, furam de la stat, furam de la privat.

  Asta a ajuns in Romania 2010 un mod de viata generalizat. Principalul vinovat pentru ca am ajuns aici este STATUL. El trebuia, cu aparatul avand la indemana, sa se asigure ca asa ceva nu se intampla. Dar cum cei care au reprezentat statul in ultimii 20 de ani sunt hotii hotilor, primii hoti in stat...am ajuns unde am ajuns. Toata lumea sufera. Cu totii platim, iar cei mai amarati, cel mai tare.

  Hai sa vedem cine si cum ne scoate de aici. Hai sa vedem cine va schimba mentalitea romanului, construita temeinic in 20 de ani de furt.
 • +6 (6 voturi)    
  Da. (Miercuri, 26 mai 2010, 17:21)

  Rusty [anonim]

  Foarte bun articolul.
  Pertinente si observatiile.
  Mai era o chestie si vis a vis de creditarea excesiva cu buletinul si pe consum.
  Sclavizarea prin credite cu dobanzi uriase fata de media europeana.
  Voicu spunea , in interceptarile audio, ca politistii sunt disperati ca le-au scazut salariile si au rate de platit.
  Asa apare si coruptia hamesita, disperata.
  Felicitari pentru articol.
  Poate cel mai bun din ultimul an dintre cele citite de mine.
 • -3 (3 voturi)    
  nepotrivit (Miercuri, 26 mai 2010, 17:23)

  dabu [utilizator]

  Wow...stii sa citesti.
 • +5 (5 voturi)    
  sistemul ticalosit... (Miercuri, 26 mai 2010, 17:26)

  pokemon [anonim]

  Ar trebui o interventie mult mai ampla si radicala asupra acestei masinarii/sistem/retea decat ce a încercat T.Basescu în ultimii ani,care mai mult a încercat sa-i traga de maneca sau sa-i zgandere si era sa fie terminat,ptr ca e un mare musuroi de viespi conectat/asociat cu alte musuroaie obisnuite sa faca ce/cum vor pe pielea "supusilor".Cand ai o zona plina de viespi iti trebuie un insecticid f puternic si eficient,costum de protectie,sa n-ai alergii/slabiciuni si o echipa care sa stie ce sa faca(c-un plan/strategie)in mod coordonat,altfel n-are rost...
 • +4 (4 voturi)    
  greu (Miercuri, 26 mai 2010, 17:27)

  jos_iliescu [anonim]

  Mentalitatea statului-resursa o sa dispara greu, din pacate are sanse sa piara abia cand generatia care a trait in comunism decenii intregi, si a preluat mentalitatile comuniste, va disparea si ea. Vom ramane numai noi, tinerii, cei mai multi dintre noi fiind obisnuiti cu sectorul privat si cu economia de piata, obisnuiti mai mult cu munca cinstita si incercarea de a creste productivitatea, si mai putin cu combinatii, stabilitate, favoritisme, clientelisme, nepotisme. Poate atunci...
 • +4 (4 voturi)    
  excelent! (Miercuri, 26 mai 2010, 17:32)

  ceakanika [anonim]

  nu am mai citit de mult un articol atat de bun....problema noastra grava e ca niciodata nu angajam oameni competenti, nici in mediul public si nici in cel privat. intotdeauna vor fi favorizati imbecilii, incompetentii, fetele de companie (si baietii mai nou), kiss-asses si alte categorii care din pacate aduc numai minus-valoare in orice domeniu. trist este ca nimeni nu realizeaza ca intr-un final ca lucrurile sa mearga trebuie sa existe si niste oameni capabili - altfel buba pocneste si pocnita ramane, nu prea are cine sa o resusciteze :)
 • +3 (3 voturi)    
  Si iata ce putini am ramas in final... (Miercuri, 26 mai 2010, 17:40)

  Sarsaila [anonim]

  Articol foarte bun. Dar la concluzii eu sint mai optimist... Oricum mai dureaza mult, dar ramin totusi optimist. Am si argumente;)
  hehehe... deja am ramas si mai putini:))
 • +3 (3 voturi)    
  Radiografie partial corecta (Miercuri, 26 mai 2010, 17:45)

  stefan [anonim]

  In perioada comunista sistemul era totul: el decidea cit griu sa semanam, cite combine sa facem, cite grema de piine sa mincam, cite oua, cita carne. El decidea citi copii trebuie sa facem, de cite locuri la facultate este nevoie, cu cit sa depasim planul, cit costa o masina, cit costa 1 Kw. Cita benzina avem voie, cind sa mergem cu masina. Initiativa privata nu exista. Ba nu exista, dar era considerata de rau augur: cum sa pleci sa vinzi pepenii de la Dabuleni la Bistrita? Cum sa pleci sa vinzi brinza de la Sibiu la Bucuresti?
  Aveam cartela pentru tot:carne, ulei, zahar, paiine si si pe astea le gaseai cu coada mare.
  Ei bine, a aparut descurcareala. SI asta inca de mici: mergeam sa ajutam taranii la strinsul recoltei? Luam si noi acolo ba rosii, ba cartofi, ba vinete, ba struguri, ba citiva stiuleti de porumb. Cel ce lucra la fabrica de bere lua bere si o dadea in schimb contra carne sau mezeluri sau zahar sau ulei, sau o vindea dar la pret macar dublu de cit era in magazin. Care pe unde lucra si avea ce sa ia lua: ba o mina de electrozi sa sudeze, ba niste rulmenti, ba o bucata de teava, ba niste metraj sau unghem de ata. IN loc de benzina se baga un amestec de petrol lampant si nu mai stiu ce dizolvant luat de prin combinate chimice.
  Iar termenii de atunci erau: s-a bagat piine, zahar, carne sau se da piine, lapte carne, desi se cumpara cu cozi lungi. Sau sa faci rost de ceva.
  Eram student si aveam nevoie de cartele de perforat pentru programare (nu se gaseau de cumparat, dar ni se cereau programe si trebuia sa facem rost), calc si tus pentru proiecte...
  In 1989 si in 1990 manipularea de catre cei ce au preluat puterea a fost uriasa. SI au facut orice ca sa o pastreze prin alegeri libere (mineriade, galantare abundente, curent si caldura fara a fi platite, bani veniti spre salariati ba parti sociale, ba prime, ba cresteri de salariu). S-a vorbit de furt la urne in 1990. Se poate, dar si fara asta FSN-ul ar fi cistigat alegerile.
 • 0 (0 voturi)    
  analiza (Miercuri, 26 mai 2010, 17:55)

  union fara bujor [anonim]

  Buna analiza a bugetarilor dar intentionat proasta analiza a sistemului. Nu rezulta cum a gestionat statul banii pe care eu si angajatorul meu i'am incredintat spre administrare ca acum sa am o pensie si nu sa fiu un asistat social, cum spun unii.
 • +1 (1 vot)    
  Excelenta radiografie (Miercuri, 26 mai 2010, 17:56)

  Anghel Alexandru [anonim]

  Ian Bujor spuneti ca va numiti?Cine sinteti ,ca nu v-am vazut niciodata la televizor? A.....am uitat ,ca d-ta si altii asemeni d-ta ,n-au loc de CTP-i,Hurezei ,Ciutaci si alte specimene.Felicitari pentru acest articol.Foarte bun,realist pina la ultimul cuvint.La fel de bun ca cel al ''defunctului'' Nistorescu ,scris cu ani in urma-Cintarea Americii.Inca o data ,felicitari.Pe mine unul m-ati cistigat ca si cititor.
 • 0 (0 voturi)    
  DE ACORD CU ARTICOLUL: STATUL=VACA DE MULS (Miercuri, 26 mai 2010, 18:09)

  Gabi [anonim]

  dupa o experienta de viata de 50ani ajung la concluzia ca nu este in interesul contribuabilor sa se stringa bani de la toata lumea in ideea oferirii unor servicii ulterior. asigurarile sociale, fondul de somaj,etc.
  dupa ce platesti cind te duci la doctor tot trebuie sa platesti, si ni se pare corect sa o facem pentru ca consideram ca sunt prost platiti in raport cu importanta muncii prestate. propun: sa nu se mai stringa bani pentru sanatate si sa platim cind mergem la doctor. pentru categoriile cele mai sarace care nu au bani sa plateasca doctorul, sa plateasca statul din bugetul obtinut din taxe si impozite. de cite ori se string bani multi intr-un singur loc si care sunt la decizia/dispozitia unui ministru/sef atunci este tentatia sa furi o parte din acei bani ca sunt oricum foarte multi.modaliatile de furat sunt multiple si variate. nu le mai enumar acum ca se stiu.
  am constatat ca serviciile cele mai bune sunt acelea pe care le platesti tu personal dupa ce ai primit serviciul. daca nu ai fost multumit nu te mai duci sa soliciti serviciul respectiv. valabil pentru sanatate, educatie, restaurante, sport, hotel etc.

  unii functioanri sunt plasati in ministere si nu pleaca de acolo toata viata. asta e misiunea lor data de alte institutii ale statului: sa se stie cine a furat si cit. poate se mai directioneza si catre firme din care se finanteaza activitatea unor servicii, ca bugetul primit nu le ajunge. uitati-va cine sunt persoanele de pe la departamentele de buget, fara functii mari, dar care stiu tot ce se intimpla intr-o instaitutie.

  mai sunt si alte idei dar ma opresc aici...
 • +1 (1 vot)    
  Statu ...e cu statu ! (Miercuri, 26 mai 2010, 18:10)

  ionamaru [utilizator]

  Venim la " munca " la noua si , plecam la doua !
  D-aia e stat ... noi cu drag muncim .
  Hai la greva cea mare !
  ps. excelent articol.
 • +1 (1 vot)    
  La TV (Miercuri, 26 mai 2010, 18:12)

  wizard [anonim]

  Imi exprim dorinta de a vedea acest comentariu citit la TV (eventual televiziunea nationala) de ziua Romaniei.
  • +2 (2 voturi)    
   da-da (Miercuri, 26 mai 2010, 19:42)

   nuconteaza [anonim] i-a raspuns lui wizard

   sunt perfect de acord! acest articol trebuie citit la TV, de ziua Romaniei de toti "demnitarii" nostri pe rand unul cate unul
 • 0 (0 voturi)    
  Radiografie pertial corecta (II) (Miercuri, 26 mai 2010, 18:17)

  stefan [anonim]

  Deci atotputernicia statului si nevoia de a ne descurca dateaza de ceva vreme. SI educati si formati asa, cum sa facem sa renuntam la ele?
  Rid cind imi amintesc de primele zile de dupa revolutie, cind fostii tovarasi erau acum mari revolutionari si aveau pe mina brasarda tricolora (exact ca in filmele despre 23 august). Aparusera in locul comitetelor PCR comitetele FSN de intreprindere, oras, judet. Cu aceleasi metehne si slugarnicie. Nu se lua o initiativa: sa vedem ce spune orasul, judetul sau centralul...
  Cind noii sefi se comportau exact ca predecesorii lor.
  Sa faci partid cu 250 de membri. Risul de pe lume cu tot felul de ciudati si frustrati.
  Dar ce e mai rau este ca si PNL si PNT si PSD-Sergiu Cunescu, n-au avut o strategie coerenta, nu s-au gindit, in ciuda a tot ce li se spunea din teritoriu, la o manipulare, n-au citit niciodata cum trebuie noile legi.
  I-am demonstrat unuia cu legea in mina ca urmatoarele alegeri vor fi in 1992. Mi-a zis ca nu e adevarat, ca legea spune ca Adunarea Constituanta e pentru 9 luni. I-am aratat pe articole ce si cum (in paranteza fie spus n-o mai gasesti pe net) si ca mai devreme de2 ani adica mai 1992 nu vom avea alegeri. Raspunsul a fost stupefiant pentru un om politic ce se voia de calibru: Sa speram ca nu va fi asa. A durat 2 ani si 4 luni pina la urmatoarele alegeri.
  DIn acel moment intrebare pusa a fost cine cistiga din legea asta?
  Prin 93 sau 94 parca s-a votat legea ca sa nu se mai supraimpoziteze venitul daca mai ai si alta activitate. Incepusera sa apara sisteme de lucru ce iti permiteau sa mai ai un cistig suplimentar, platindu-te la comision din vinzari (ZEPTER) sau sisteme MLM). In realitate legea a fost pentru ei. Membri in 2-3 AGA, CA aveau venituri, dar li se impozita mult. Deci lege dedicata.
  La fel si legea cu impozitul unic de 16%. Imbracata frumos si vinduta si mai frumos de catre ziaristii ce ies pe sticla, legea a fost pentru ei (parlamentari, ministri, ziaristii ce ies pe sticla ).
 • +5 (5 voturi)    
  Cauza reala (Miercuri, 26 mai 2010, 18:23)

  Sofer [anonim]

  Daca am aduce la noi 1 milion de americani in decurs de cativa ani ar face exact ca noi. De ce? Pentru ca sistemul le permite si pt ca o sa vada pe altii facand fara sa fie pedepsiti si atunci o sa faca si ei. Si invers, daca ducem 1 milion de romani in SUA o sa devina mielusei. Daca-i aducem inapoi o sa fure din nou. Nu degradarea morala e problema. Lipsa unui sistem de pedepse e problema. O societate in ansamblu nu poate fi civilizata decat prin mijloace coercitive. Chiar daca 90% ar respecta regulile din proprie initiativa, faptele celorlalti 10% ar da o impresie de haos. Schimbarea trebuie sa inceapa zic eu de la justitie. Niste decapitari la varf prin CSM si CC ar fi un inceput bun. Combinat cu un DNA cat mai activ si o legislatie care sa nu favorizeze infractorul si in cativa ani n-am mai recunoaste Romania.
  • 0 (0 voturi)    
   cauza si mai reala....geo/politica (Joi, 27 mai 2010, 4:34)

   xxx [anonim] i-a raspuns lui Sofer

   Da ar merge cum zici tu daca Romania n-ar mai avea libera circulatie sau sa fie izolata de vecini,ptr ca degeaba faci ce-ai zis tu(desi e cam utopic)daca atunci,cand te duci in Bulgaria,Ucraina,Ungaria,Serbia vezi smechereala la maxim...care este.
 • +1 (1 vot)    
  care e solutia (Miercuri, 26 mai 2010, 18:41)

  mucenic [anonim]

  Analiza este una din cele mai bune citite in presa romaneasca si ma bucur ca este apreciata de toate comentariile. Nu cred ca aceasta situatie este specifica Romaniei. Este specifica oricarui regim care nu este capitalist. Stalin, in extrema, a crezut ca daca foloseste teroarea rezolva problema. Din contra. Cred ca solutia este una singura: guvernul sa joace un rol minim, administrativ si social, cu transparenta absoluta iar antreprenorii sa nu mai fie legati de legile in vigoare. Obama incearca socializarea Americii, cred insa ca efectul negativ care il genereaza o sa fie un tsunami social.
 • 0 (0 voturi)    
  Radiografie partial corecta (III) (Miercuri, 26 mai 2010, 19:00)

  stefan [anonim]

  In felul asta se justifica multe.
  In plus, una din primele legi abrogate in 1989 a fost legea veniturilor ilicite. De ce oare?
  Partidele politice din Ro sunt absolut toate pe modelul PCR. Membri multi, cotizatie de partid.
  Nici unul n-are o structura moderna, pe sistemele vest europene. Fiecare cind ajunge sef de partid isi aduce gasca la putere si elimina (exclude ) pe cei ce i-au fost adversari. Aici adversar egal dusman...
  La fel sindicatele. Totdeauna am ales prin vot secret liderul de sindicat din fabrica, dar niciodata nu l-am auzit pe acesta ca este vreo adunare, conferinta de alegeri pentru confederatie.
  La nivel local primarii, prefectii se comporta exact ca inainte primii secretari de partid. SI nu numai ei ci si adjunctii si trepadusii lor.
  Eu am luat vreo 2-3 la rost ca tot dadeau telefon si puneau intrebari. I-am usuit, m-au pirit la directie si le-am spus ca asa voi proceda cit voi fi acolo. Nu suport bagatorii de seama politici. Sa ia masuri si sa le dea ei raportul.
  Am huiduit la o adunare de 1 dec cind in loc sa vorbeasca despre Unire si faptele si oamenii de atunci il ridicau in slavi pe premier si presedinte. Lumea s-a uitat ciudat la mine, dar nu mi s-a alaturat nimeni. Vorbitorul a incheiat insa repejor.
  Imi place sa crede ca datorita huiduielilor, nu ca atit era.(Ma dau viteaz).
  Concluzia mea este ca nu poti face o Romanie moderna cu cei vechi. Reformele sunt numai in vorbe, nu in fapte.
  Romania a avansat, nimic de zis, dar prea lent. Progresele s-au facut, dar numai datorita initiativei private. Citeva exemple: televiziunile comerciale ca alternativa la cea nationala. Televiziunea prin cablu. Statul roman n-a investit 1 leu in retelele de cablu. Ele s-au dezvoltat incet, de la un bloc la altul, de la un cartier la altul. La fel cu retelele internet. La fel telefonia mobila.
 • -5 (5 voturi)    
  analiza nimicului (Miercuri, 26 mai 2010, 19:05)

  satanae [anonim]

  Trebuie sa te simti foarte bine cind incepi sa emiti o gramada de prostii cu aerul ca ai descoperit America. Daca vrei sa faci lumea sa te ia in serios, trebuie sa imbraci prostiile pe care le spui intr-o forma cit mai complicata, asa incit ceilalti sa te creada, chiar daca ce spui tu contrazice propria lor experienta. Se vede ca autorul nu are habar de ce se petrece in sectorul bugetar, desi vorbeste despre el cu atita ifos, provenit probabil din cele citeva carti citite si prost asimilate. Afirma, chiar pe la inceput, ca "slujba de bugetar este aleasa nu atat pentru nivelul salariului, nici macar pentru stabilitatea locului de munca ci, din pacate, pentru posibilitatile de combinatii pe care le ofera". Foarte cool spus, dar as vrea sa intreb: ca profesor, de exemplu, si nu ma refer la cei universitari etc., ci ca profesor oarecare la o scoala, ce combinatii poti sa faci? Meditatiile sint combinatii sau o munca suplimentara, neimpozitata, e drept, dar care te ajuta sa supravietuiesti de pe o luna pe alta din rahatul de leafa care ti se ofera? Oricum, nu toti profesorii, ci doar o mica parte a lor pot sa faca meditatii, pt ca totul depinde de materia pe care repsectivul o preda. Apoi - functionarii corupti. As vrea sa-i intreb pe cei care-i tot condamna de cite ori, in ultimii 3 ani, au fost la un institutie si li s-a impus sa dea spaga micilor functionari de la ghiseu? Putina lume stie, dar toti vorbesc, ca "ofensiva" anticoruptie a lui Nastase chiar a avut efect, si mica spaga scazut drastic. Au ramas doar marile spagi, care se dau centralizat, de la un sef mai mic catre unul mai mare, ad-tia romaneasca reprezentind o vesela societate feudala, in care functionarul de la ghiseu este serbul, cei din birouri - niste tarani liberi de orice activitate, in general, dar fara prea mari foloase si sefii - seniorii feudali, carora le mai pica cite ceva, in functie de importanta, dar oricum sint protejati prin salariile avute. As putea continua, dar m-am plictisit.
  • +1 (1 vot)    
   Nu te-ai plictisit! Te-ai contrazis si ai obosit! (Joi, 27 mai 2010, 0:14)

   Autodidactul [anonim] i-a raspuns lui satanae

   Autorul nu se referea la profesori, in acel paragraf! Trebuia sa intelegi asta, dom' profesor! Sa fii sigur ca mai devreme sau mai tirziu, profesorul veritabil, care face munca din pasiune, isi va primi rasplata. Daca te-ai facut profesor sperind ca o sa te umpli de bani, te anunt ca ai gresit si ca e momentul sa recunosti si sa te apuci de ce ti-a placut cu adevarat vreodata in viata asta. Asa vei avea sanse mult mai mari. Sincer eu am intilnit probabil doi sau trei profesori in toata viata mea care au reusit sa ma faca sa dau maximum din mine. Pe restul ii pacaleam asa cum ma pacaleau si ei. Iar de restul am invatat singur, ce imi placea cu adevarat. Si mai e o categorie: frustratii, adica aia care cred ca sint pusi acolo sa faca din toti copii savanti. Si de care nu treci decit daca esti la fel de bun ca ei, chipurile. Astia de obicei dau meditatii, de fapt conduc lucrurile intr-acolo. La care categorie te incadrezi? Profesorul adevarat este foarte rar pe meleagurile noastre, din pacate... Vrei bani? Fa-te functionar corupt, no? Stii cine sint functionarii corupti? Elevii aia pe care i-ai pacalit ca asta e tot ce poti sa scoti din ei...
   Titlul de profesor in sine inseamna in primul rind sa dai! Si daca nu dai cu placere si intrebi intii cit primesti, lasa-te! Se poate dezvolta subiectul la nesfirsit...
 • +2 (2 voturi)    
  felicitari autorului ! (Miercuri, 26 mai 2010, 19:25)

  jojo [anonim]

  EXCELENT articol !! si multe din comentarii.Bine ca mai sunt romani destepti,cultivati,verticali si pot discuta cu argumente,fara ura si cu echilibru.
 • -1 (1 vot)    
  Treaba voastra (Miercuri, 26 mai 2010, 19:41)

  IO [anonim]

  Am avut 2000 lei, acum am 1000 din iunie o sa am 750. Asa ca dragii mei, deja !!! pt maine am cerut deja un miel. Pofta buna. Stati voi boi bine mersi ca-mi bag picioarele. Pa
 • 0 (0 voturi)    
  Profesia formeaza caractere (Joi, 27 mai 2010, 10:30)

  hotnewsfil [utilizator]

  Propun sa fim intelegatori cu romanii. Ei sunt produsul eductiei pe care o primesc in familie si in scoli, precum si al influentei "scolii vietii". Stim toti in ce precaritate baltim in aceasta privinta. Uneori, ne aflam intr-un cerc vicios, in cautarea adevarului. Sa luam ca exemplu un judecator. Chiar daca are o educatie prealabila cat de cat acceptabila, in momentul cand isi incepe activitatea in tribunal, el isi face meseria intr-o atmosfera imbibata de minciuni, in care minciuna este instrumentul de lupta al multor impricinati si al avocatilor lor. 50% dintre cei ce se prezinta la proces (clienti si avocati), cei ce pierd procesul, sunt dovediti a fi mincinosi, prin decizia luata in final de judecator. Traind zile si ani in aceasta atmosfera de minciuna, uneori triumfatoare, unii judecatori ajung sa o preia ca instrument de a se descurca in viata lor personala. De aceea, sa nu va incredeti intr-un judecator, inainte de a-l verifica daca a devenit sau nu un mincinos patentat.
  • 0 (0 voturi)    
   Tocmai de aceea... (Joi, 27 mai 2010, 11:16)

   Sarsaila [anonim] i-a raspuns lui hotnewsfil

   ruptura care se petrece acum e absolut necesara! Cu toate sacrificiile pe care le presupune... Avem sansa sa rupem cercul vicios in care sintem condamnati sa ne invirtim la nesfirshit. Mi se pare extraordinar ca au aparut din ce in ce mai multe voci care inteleg si care transmit mesajul corect, mesajul de revolta, mesajul de schimbare sau cum vrei sa il numesti. E evident pentru toata lumea ca ne scufundam. Si asta nu are legatura cu bugetul sau cu alte discutii sau argumente personale. Daca te uiti in jurul tau vezi pur si simplu ca tendinta este spre degradare nu spre dezvoltare, spre ruina nu spre constructie... Atitudinea asta de "aoleu, murim de foame" inseamna ca sintem la limita (sau e doar o smiorcaiala exagerata?), adica sa inteleg ca asta a fost maximum din ce puteam sa facem? Sa inteleg ca poporul este extenuat deja si fizic si intelectual, nu mai avem resurse pentru ceva mai mult? Cred ca de fapt explicatia e ca nu mai avem resurse sa "evitam riscurile", asa cum scrie in articol. Deci trebuie sa ni le asumam. Si daca reuseste si daca nu programul guvernamental, oricum e un pas mare. Deja sint multi care au inteles ca problema e la ei si nu la altii. Cercul vicios al spagii, al cumpararii votului contra evitarii asumarii riscului (de a fi viu) si-a atins limita. Daca nu risti sa fii viu inseamna ca esti mort, nu? Sinistru sistem! Cum isi permite de exemplu Ponta sa spuna ca eu mor de foame, sa isi aroge el dreptul de a ma apara? Sint atit de fraier incit sa nu vad ca incearca sa ma mituiasca din nou? Asta o vad ca pe o jignire, daca tot face el pe indignatul ca Basescu a jignit milioanele de bugetari.... Asa au procedat mereu si noi ne lasam pacaliti de atitia ani, desi credem ca i-am pacalit noi pe ei si ca ii avem la mina... Daca ne enerveaza si nu "ne dau" ii radem imediat. Dar e o capcana a unui confort mincinos...

   Nu cred, totusi, ca doar atit putem! Avem resurse enorme, trebuie doar sa mai prindem putina incredere in noi! ;) Bafta tuturor!
 • 0 (0 voturi)    
  Realista analiza (Joi, 27 mai 2010, 12:12)

  misha [anonim]

  Da, reducerea numarului de posturi al stat era o solutie mult mai buna decat reducerea salariilor.
  Dar sindicatele si nici contractele colective nu stau degeaba.
  Probabil ca reducerea veniturilor a fost considerata pe undeva un soi de catalizator.... Dar nu cred ca este. Oamenii "de la stat" raman acolo indiferent ce se intampla. Infim de putini dintre ei isi cauta sanse le in alta parte, tocmai din motivele de mai sus.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi