Opinie

“Noi vrem respect”. Dar nu vrem sa respectam…

de Alex Mihaileanu     Subiectiv
Joi, 20 mai 2010, 18:07 Actualitate | Opinii

Pentru un om nascut, crescut si stabilit in Romania, este ciudat si de-a dreptul incredibil sa te urci in metroul vienez, in tren, si sa-ti dai seama ca faci blatul, desi ai cumparat bilete. Este incredbila tocmai increderea pe care autoritatile o acorda cetatenilor. Este, in fond, o forma de respect si, in acelasi timp, un raspuns la respectul pe care cetateanul il acorda statului.

Am cumparat doua bilete de metrou de la un automat din statia Südtiroler Platz (pe care, apropo, neavind decit o bancnota de 50 de euro si nici vreun chiosc sa schimb, le-am platit cu cardul – da, la automat), am coborit pe scarile rulante si am ajuns pe peron. Initial, am zis ca trebuie sa existe vreun aparat de compostat in tren. In fond, n-am vazut nicaieri alt aparat, iar ideea ca locuitorii unui oras circula gratis cu metroul nu era deloc fezabila.

Am realizat, la iesire, ca metroul vienez nu-i nici precum cel bucurestean, nici precum cel milanez sau barcelonez. Ca sa intri la metrou, treci printre niste… separatoare metalice, insa doar unul din trei are atasat un aparat de compostat mic, albastru, pe care ai sanse sa-l ratezi sau sa-l confunzi cu vreun semnal de alarma obisnuit la fiecare scara rulanta. Nu exista “opritoare” si nu esti conditionat de compostarea biletului sau abonamentului pentru a trece.


Citeste restul materialului si comenteaza pe blogul Subiectiv.


Citeste mai multe despre   3120 vizualizari

 • +6 (12 voturi)    
  Se numeste CIVILIZATIE (Joi, 20 mai 2010, 18:06)

  dan [anonim]

  Ceea ce noi denumim doar respect se numeste CIVILIZATIE. Un popor civilizat indiferent ce hoarde trec peste el are puterea de a renaste. Ex. Germania, Belgia, Olanda etc - tari distruse unele in proportii uriase.
  O sea se contraargumenteze ca au fost ajutati sa reconstruiasca si voi spune ASA ESTE! Dar fara ajutorul propriului popor nu conteaza sumele de bani primite atat timp cat banii dispar si nu ramane nimic in locul lor.
  Vrem sa fim ca in Austria? Poate peste 150 de ani.
  Atat timp cat iti sunt rupte florile din fata blocului sau casei de diferiti cetateni de diferite etnii pentru ca apoi sa le vanda la semafor, se distruge orice oriunde fara discernamant - si aici nu cred ca putem epuiza subiectul - sa nu mai visam cu ochii deschisi.
  Partea proasta nu este visul ci cruda realitate in care te retrezesti in cateva clipe.
  In concluzie atunci cand un nou Carol I sau Ferdinand vor poposi pe aceste meleaguri pentru a ne fii CONDUCATORI SI LIDERI poate vom primi ceea ce visam - dar mare atentie - tot noi trebuie sa ne dam nu altii!
  • 0 (4 voturi)    
   ciudat rationament (Joi, 20 mai 2010, 21:56)

   diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui dan

   pe de o parte pomenesti de "ajutorul propriului popor", afirmatie din care inteleg ca romanii ar trebui sa se ajute singuri pt a iesi din mocirla - cu asta sunt 100% de acord! de altfel, e singura noastra sansa. ramane de vazut in ce masura vom sti sa o folosim. calea de urmat este ca aceia dintre noi care sunt mai civilizati sa-i educe pe ceilalti atat in spatiul public (luand atitudine in mod vizibil) cat si in spatiu privat (familie & cunostinte). putem fi optimisti avand in vedere actiunile civice din ultimii ani - marsuri ale biciclistilor, dezbateri pe forumuri, diverse campanii (de la campanii impotriva mitei la incurajarea tinerilor sa iasa la vot sau la curatenia spatiului public) etc.

   pe de alta parte ii scuzi pe romani dand vina pe altii ("alte etnii", expresie prin care, in virtutea unui loc comun, mai toti romanii inteleg ca vorbesti despre tigani)

   la final uiti de prima afirmatie si zici ca speranta noastra sta in altii - sa vina altcineva sa ne scoata din mocirla.

   cu ultimele doua afirmatii nu sunt de acord:
   1. in tara asta majoritatea celor ce umbla cu trenul fara a-si lua bilet nu sunt tiganii, ci romani; majoritatea celor ce fac evaziune fiscala nu sunt tiganii, ci romani; majoritatea celor ce profita in mod nelegitim de ajutoarele nu sunt tiganii, ci romani; majoritatea celor ce arunca gunoaie peste tot in spatiul public, de pe creasta fagarasului pana pe bulevardul magheru nu sunt tiganii, ci romani; majoritatea celor ce te injura in trafic nu sunt tigani, ci romani etc etc etc
   2. nici Carol I si nici Ferdinand nu au prea reusit sa ne civilizeze - mirifica societate romaneasca din interbelic e mai mult mit decat realitate
   • +3 (5 voturi)    
    haoleo, ca bine zici ! (Vineri, 21 mai 2010, 2:14)

    abud [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

    in Romania exista doua curente culturale : 'european' si 'cocalar'. Europeanul se straduieste sa fie cat mai bun si se mandreste cu asta. Cocalarul se straduieste sa fie cat mai retardat si se mandreste cu asta. 'Moare dujmanii ca el are bani si valoare (?)'. Necazul e ca muzica in jurul careia graviteaza cultura cocalarilor e latrata ... pardon, cantata ... de multi hartisti apartinand unei anumite etnii. Probabil i-au obligat romanii sa se scalambaie astfel, ei fiind de fapt adevarati europeni.
 • +4 (8 voturi)    
  Praga (Joi, 20 mai 2010, 18:26)

  moucha [anonim]

  La fel e la Praga, si au fost tot sub comunism, ca noi.
  • +2 (4 voturi)    
   Si inca ceva domnu' moucha (Joi, 20 mai 2010, 20:52)

   revelare [anonim] i-a raspuns lui moucha

   Intamplator m-a sunat prietenul meu ceh.
   Turnichetii in Praga se vor reintroduce, prea multi circula fara bilet...
 • +8 (10 voturi)    
  Ce nu stiti dvs. (Joi, 20 mai 2010, 18:31)

  dorel [anonim]

  Distinse autor, e ca daca nu bifati acel bilet, veti plati o amenda, ori la bifarea urmatoare daca este abonament sau cartela electronica, ori veti fi vazut prin camera video. Respectul se tine cu hamuri bine intretinute si fixate. Se numesc legi, amenzi, etc.
 • +4 (8 voturi)    
  Viena... (Joi, 20 mai 2010, 18:32)

  Armadilo [anonim]

  Tataie Dorel hai sa-ti bifez una buna: sistemul de transport public din Viena a luat doi ani la rand locul 1 in Europa in ceea ce priveste calitate, pret si punctualitate. Anul trecut Viena a fost locul 1 in lume ca si capitala. Sistemul de transport este foarte stabil si diversificat. De la automate iti poti lua bilete pentru toate directiile si mijloacele de transport, de 5 ani au si posibilitatea de a plati biletul prin SMS. Controlorii umbla regulat, si pentru unul ca mine care am umblat 3 ani numai cu public, am intalnit de 4 ori control. Pe tramvai si autobuz ai posibilitatea de a cumpara bilet cu 2,20euro, de la automat il cumperi cu 1,80euro, pe saptamana ii 14euro si pentru o luna ii 45. Treaba cu verificatul prin camere nu ii reala, pentru ca cei mai multi calatori au abonamente. Pentru siguranta calatorilor au introdus camere, sunt si pe unele linii de tramvai si autobuz. Din septembrie introduc metrou si pe timp de noapte.

  Stii ce ii trist la liniile de metrou? Cand iesi sau intri in statii si auzi bocete in romaneste de la cersatori...... Sincer, ma doare.

  Autorul are dreptate, este f mult respect. Daca esti prins fara bilet, nu esti injosit, ti se da amenda si pe deasupra si un bilet valabil o calatorie ca sa poti merge mai departe.
 • +2 (6 voturi)    
  frumoasa-i lumea pentru turist (Joi, 20 mai 2010, 18:50)

  wiener linien [anonim]

  In primul rand puteai sa scapi cu nitica ghinion de bancnota de 50 si inca unele mai mici, "nix deitsch" nu te mai scuteste de mult, in plus sta pe undeva scris ca accesul la peron e permis doar in posesia unui bilet cu compostul pe el. Controlorii discreti de azi sunt urmasii remarcabililor "Schwarzkappler" de ieri, a caror uniforma se limita la un chipiu negru dupa care erau de recunoscut din mers, drept care avea loc un exod subit la statia respectiva.
  O alta varianta consta mai nou in blocarea iesirii din statie printr-un numar impresionant de politisti si perlustrarea calatorilor de catre controlori cu amendarea pe loc respectiv saltarea celor incapatanati. Iar cand vine vorba de nazdravaniile unui alt soi de turistii, zice politia ca n-are personal suficient.
 • -2 (6 voturi)    
  Si ce chestie are asta ? (Joi, 20 mai 2010, 20:24)

  revelare [anonim]

  Sunt foarte mute orase civilizate unde sunt turnicheti si alte chestii din astea. Mergi la Paris. In Germania la WC pe autostrada sunt niste adevarate "metereze".
  Voi chiar sunteti naivi sa credeti ca nu merg unii fara bilete?
  Si pt domnul moucha. Am fost in Praga si mai am si cunostinte acolo.
  Stiu ca foarte mult se merge in Praga fara bilet, la risc, e clar.
  Un bilet la Praga pt 1 ora costa 26 coroane, la Bucuresti un un bilet de o zi costa echivalentul a 30 de coroane.
  Si dl moucha, in Praga multi patroni din provincie, care au si ei masini mai bune, cand vin in Praga vin cu om ce il lasa in masina, sa nu ramana fara.
  Ia cauta mata, domnule moucha, pe internet intamplarea de acum vreo doi ani a primarului din Praga, care deghizat s-a dus cu taxiul vreo 500 m prin Praga, ce a patit.
  Iar civilizatia nu tine doar de fier cromat azi, care va fi maine .Tine si de ce zic statisticle (mai ales) nu impresiile de snobi.Uite ce zice statistica UE :
  Raportat la populatie, in Romania are loc o infractiune la 75 de persoane, in timp ce in Germania are loc o infractiune la 13 persoane, in Suedia are loc o infractiune la 7 persoane, in Italia una la 20 de persoane iar in Ungaria, una la 23 de persoane.
  Si mata ala cu florile: orasele Romaniei sunt pline de ronduri cu flori acum, de la Arada.oradea pana la Iasi si Constanta. Tot acum vreo trei ani, un orasel din Cehia a primit bulbi de lalele din Olanda . pe care primaria i-a pus pe rondurile de flori. Dupa 2 nopti nu mai era niciun bulb la locul lui.
  Domnul moucha, dar nu ne relatezi cum de la lagarul de triere nazist de la Terzin, adica in Cehia sa se stie s-au furat de 2 ori placile de cupru pe care erau trecute ca la morminte numele victimelor, ce ne relatezi?Dar despre filmul de acum vreo 4 luni de la Discovery, despre orasele periculoase ale lumii, unde era si Praga inclusa?
  Astfel de articole nu denota decat o mentaliate de primitiv, care vede o oglinda prima oara in viata sa. Ca si a yesmenilor.
  • +3 (3 voturi)    
   Are următoarea chestie: (Joi, 20 mai 2010, 21:34)

   Bolsevicul [utilizator] i-a raspuns lui revelare

   Anul trecut, în primăvară, am cumpărat şi am plantat un răsad de trandafir în faţa casei (pe domeniul public, cum ar fi!). S-a prins, dăduse muguri. Într-o dimineaţă, l-am găsit cu tulpina ruptă. Mi-am zis că, stând în apropierea unei şcoli, l-o fi călcat vreun copil din neatenţie, deşi îl protejasem cu o bordură de lespezi.

   L-am scos, iar în primăvara asta am cumpărat şi am plantat altul. I-am făcut şi un gărduleţ, un pic mai înalt decât tulpina, ca să nu mai fie călcat din greşeală. Am legat şi o panglică colorată de jur-împrejur, ca să fie mai vizibil şi să nu mai fie călcat din greşeală.

   S-a prins şi ăsta, mai bine decât cel de anul trecut. În câteva zile, dăduse deja trei muguri. I-am pus îngrăşământ şi îl udam în fiecare seară. Până într-o dimineaţă când ...surprise! Gărduţul la locul lui, la fel şi panglicuţa, dar trandafir ... nicht. Fusese furat.

   Nu pot bănui persoane mai tuciurii pentru faptă, din simplul motiv că replantarea lui necesită o oarecare muncă. Sunt sigur că l-a furat unul neaoş, de-ai noştri.

   După câteva zile, l-am plantat şi pe al treilea. Ăsta nici n-a dispărut (încă) dar, din cauza ploilor, nici nu ştiu dacă s-a prins.

   Dacă dispare şi ăsta, nu mă las. Pun altul.
 • +3 (5 voturi)    
  BILETUL (Joi, 20 mai 2010, 20:55)

  Aducere Aminte..... [anonim]

  Noi astia mai purii, sa ne aducem aminte cand eram copii. ( Vorbesc in Bucuresti). Pe la 10 - 11 ani ( cam prin '67- '68 ) ma urcam in tramway-ul 3 sau 24 si nu era taxator sau controlor, in schimb in locul unde mai tarziu se gaseau taxatorii, era o cutie mare cu despartitoare pentru marunti, de 5 , 10, 15 , 25 bani si biletele la vedere de 30 bani CL I si 25 bani CL II ( la remorca) in separatoare corespunzatoare. Fiecare cetatean se urca , punea monezile corespunzatoare la locurile potrivite si isi lua bilet. Nimeni nu fura maruntii sau lua bilet d'amoaca. Calatorii se uitau unul la celalat sa vada daca si-a platit biletul noul urcat. Si toata lumea era corecta. Sau alt caz : Dimineata, la 5 -6, luai doua sticle de lapte goale , sau iaurturi puneai banii potriviti in ele, le lasai in naveta din fata alimentarei si luai sticlele pline ce se livrau noaptea la fiecare alimentara. Cand se deschidea alimentara, gestionara sau casiera lua banii din sticle si facea inventarul. Toata lumea era corecta . UNDE SANT ACELE TIMPURI.... Aici la noi in ROMANIA ????? Unde am fost si unde am ajuns... Ne respectam mai mult OARE ? Raspundeti-va singuri
 • +4 (6 voturi)    
  Civilizatie (Vineri, 21 mai 2010, 0:15)

  florin [anonim]

  Pt. <revelare>: or fi corecte statisticile tale, dar in tarile enumerate nu putem vorbi in niciun caz de lipsa de auoritate. Autoritatile romane inchid ochii daca nu sunt nevoite sa reactioneze. Am asistat la o scena in care o farmacista certa 2 politisti comunitari pt. ca isi bausera cafeaua in fata farmaciei si aruncasera paharele pe jos. Ce baza poti pune pe asemenea indivizi?
  Cand mergem inafara granitelor tarii, ne uitam la ceilalti, ne minunam de civilizatia lor, dar la reantoarcerea acasa nu acceptam sa stea careva in fata bolidului nostru si dam flash-uri, claxoane pt. a elibera drumul; mergem la gratare si uitam sa adunam resturile de pe jos; nu avem nici cel mai mic respect fata de statul roman si ne construim vilele platind cash fara nici urma de factura si apoi cerem statului sa isi faca datoria. Pe ce bani daca incurajam evaziunea? Pe ce bani daca politicianul care fura nu va fi niciodata sanctionat?
  Nu vom putea trai in civilizatie atata timp cat nu constientizam ca fiecare din noi este dator sa se poarte civilizat, indiferent de conditii si indiferent la capra vecinului. Suna cunoscut, nu?
  "Vecinii nostri sunt mai civilizati (au capra mai frumoasa)!"
  • -2 (2 voturi)    
   Statistica vine din altceva (Vineri, 21 mai 2010, 7:47)

   revelare [anonim] i-a raspuns lui florin

   nu din 2 pahare aruncate.
 • +1 (3 voturi)    
  Da... Dar.... (Vineri, 21 mai 2010, 8:27)

  mike n [anonim]

  Am intrebat un vienez de ce cumpara abonament daca tot nu-l controleaza nimeni... Raspuns: "Pai ca sa platesc vreo amenda trebuie sa-mi vand masina..."
 • +2 (2 voturi)    
  civlizatie, educatie, bun simt (Vineri, 21 mai 2010, 12:40)

  Crisa [anonim]

  Ce ziceti ca in Germania terenurile agricole nu au voie sa nu fie lucrate ! Si ce credeti ca fac nemtii ? Planteaza flori de toate felurile sau capsuni si tu ca cetatean te duci liber fara garduri , fara paznic si iti culegi tu florile sau capsunile si lasi intr-o cutie ceva banuti pentru ce ai cules !!! O sa apucam noi vremurile cand o sa vedem asa ceva si in Romania ? O sa vedem vreodata terenuri de sport libere , cu gazon tuns si curat ca in palma unde orice copil sau tanar are voie sa intre sa joace fotbal sau ce doreste el ? In Dillingen-Germania sunt 30 de terenuri de practicare a sportului si nu e un oras mai mare ca Mediasul ? La noi nici in curtea scolii nu au voie sa se joace copiii ca vine gardianul si te scoate afara in suturi , mai nou se parcheaza masinile in curtea scolii. Tanjim la civilizatia de afara si ne doare sufletul ca la noi in Romania nu vom putea spera niciodata sa vedem macar putin din ce vedem afara !
  • +1 (1 vot)    
   SI NU NUMAI ACOLO... (Duminică, 23 mai 2010, 2:31)

   danut [anonim] i-a raspuns lui Crisa

   Va dati seama cam ce este in MUNCHEN... Insa vreau sa va spun ca de fapt nu este adevarat, pentru ca "nemtii ieste niste idioti, care au facut victime si du-te tu ( va rog sa imi iertati nelicentiozitatea, eu doar citez ) sa vezi ce e pe la DACHAU si dupa aia sa mai vorbesti de nemtii aia care au armate intregi de arabi si de turci, ca nu sunt nici ei civilizati".
   Intelege cineva CAM CARE E NIVELUL ? Scria cineva mai sus despre diferenta intre a te mandri ca respecti legea versus mandria ca NU RESPECTI LEGEA.
   Sunt de acord cu comentariul ala. E atat de caracteristic romanilor, DIN PACATE...
 • 0 (0 voturi)    
  nu e chiar asa (Vineri, 21 mai 2010, 17:16)

  adi [anonim]

  Asa au si grecii in Atena, dar daca nu bifezi biletul, e posibil ca sa primesti amenda la un eventual (si deloc improbabil) control, amenda care va fi considerabil mai mare decat valoarea biletului :)
 • 0 (0 voturi)    
  EU CRED CA VA INSELATI... (Duminică, 23 mai 2010, 2:26)

  danut [anonim]

  Am avut indrazneala sa povestesc unor ametiti care au comentat la postarea lui ALEX si am ajuns la concluzia lor, in final : CA NU-I ADEVARAT, ca e bine si in ROMANIA, ca la IASI, in afara de niste cocalari si niste imbacseala se traieste si se circula mai bine decat in BUCURESTI, unde de asemenea se planteata gazon in sectorul 4 si chiar se spala pe jos. Am mai auzit un bezmetic povestind zilele trecute ca la el in CONSTANTA autobuzele "au aproape toate aer conditionat"...
  In urma schimbului de opinii cu unii dintre cei care au postat pe forum, am ajuns la concluzia ca e musai sa ma intorc din MUNCHEN inapoi in IASI, pentru ca e musai. Daca nu , categoric sunt un specimen laudaros si frustrat, cu siguranta din categoria "cu clima bizonica". Pentru ca ...nu-i asa ?, in ROMANIA toti le stiu pe toate !
  Nu stiu cum naiba nu aplica nimic din ceea ce stiu. Sau cunoasteti dvs vreun oftalmolog consacrat care sa imi scoata mie barna din ochiul meu care vede o diferenta de la VIENA si MUNCHEN la IASI si BUCURESTI cam ca si cea dintre echipele de FOTBAL INTER MILANO si ...STEAUA BUCURESTI ?
  Va multumesc frumos ca va straduiti sa cautati in agendele dvs si un psihiatru, caci daca m-as intoarce in ROMANIA , din MUNCHEN, cred ca as avea nevoie de unul de serviciu, 24/24 h...
  Sau...nici macar astia nu ma mai salveaza ?
  Eu totusi incerc sa raman in continuare la MUNCHEN, poate ca nu gresesc prea tare...


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi