Moldovenii s-au suparat pe Romania. De ce e nemeritata culpabilizarea Bucurestiului

de Anne-Marie Blajan     HotNews.ro
Joi, 4 martie 2010, 14:27 Actualitate | Opinii


Anne-Marie Blajan
Foto: HotNews.ro
Am urmarit atent presa de la Chisinau si demersurile autoritatilor moldovene din ultimele zile privind eliberarea permiselor de mic trafic la frontiera. Fara a nega birocratia de care ne impiedicam si noi in Romania mereu, nu pot sa nu ma gandesc la niste reactii disproportionate peste Prut. Justificate, din moment ce asteptarile tuturor sunt foarte mari: dupa caderea regimului comunist de la Chisinau, populatia spera intr-o relatie foarte stransa cu Romania, materializata in ajutorul fratesc pe care sa il acordam si in tot felul de avantaje, in timp ce autoritatile de la Chisinau vor o materializare rapida a tuturor proiectelor convenite cu partea romana. Liderii de opinie de la Chisinau, pe de alta parte, editorialistii, asteapta ca Romania sa fie un avocat mult mai energic si mai convingator in UE in favoarea Chisinaului. Toate acestea insa duc la o mare sensibilitate la Chisinau atat la nivelul cetatenilor, cat si al clasei politice si implicit, atunci cand apar nemultumiri, o culpabilizare a Bucurestiului care mie mi se pare nemeritata.

Sa iau lucrurile pe rand.

Marturisesc ca urmaresc cu atentie tot ce se intampla la Chisinau si ca urmaresc - prin presa - tot ce fac autoritatile de acolo. Alianta pentru Intergrare Europeana pare, insa, in ciuda declaratiilor liderilor partidelor componente, sa semene cu Conventia Democrata de la noi. Este o impresie confirmata de prieteni care lucreaza acum la Chisinau si sunt mult mai in masura sa ia pulsul de la fata locului. Nu as vrea insa sa vad ca va avea aceeasi soarta, pentru ca toti au foarte mari asteptari: cetatenii moldoveni, care vor o viata mai buna si o europenizare vazuta ca posibila doar cu acesti oameni la conducere, europenii - care au gasit un interlocutor care sa vorbeasca aceasi limba la Chisinau, si nu ma refer la romana sau moldoveneasca, ci la "limba europeana", si romanii - care isi spun ca, in sfarsit, acum tine de autoritatile de ambele parti ca legatura si apropierea cu Republica Moldova sa fie asa cum ideal o gandim.

In realitate, sa nu fim ipocriti si sa recunoastem ca nu exista un puternic sentiment unionist in Romania, dimpotriva, iar in Moldova el este totusi izolat, in ciuda impresiei pe care o avem. Elitele nu par foarte convinse de o idee de unire cu Romania, de-asta nici nu vorbesc despre ea, pentru ca, la modul in care e vazuta de nostalgici, este imposibil acum. Da, reunirea se va face in UE - cand asta? Aici sunt de acord cu Constantin Tanase, editorialistul de la Timpul, care spunea ca nu se poate preciza, dar e cu bataie lunga. Ma rog, el spunea "la Doamne asteapta". Si s-ar putea sa nu greseasca prea tare, avand in vedere ca la Bruxelles este luata in discutie si varianta unei asocieri mai largi inte UE si tari aspirante, dar care este posibil sa nu devina niciodata membre, adica parte a deciziei UE, doar sa beneficieze de zona de comert liber si libertate de circulatie.

Revenind la AIE, liderii de la Chisinau par, in opinia mea, intr-o continua campanie electorala in ceea ce priveste Romania. E sentimentul pe care mi l-au lasat mai multe evenimente din ultima vreme. este adevarat, trebuie sa capitalizeze, in conditiile in care nu este sigur daca vor exista sau nu alegeri anul acesta, in care la Chisinau se asteapta rezolvarea crizei constitutionale si alegegerea presedintelui. Iar daca acesta va fi ales de catre cetateni - este o varianta preferata de tot mai multi, este normal sa interpretam faptul ca toti se afla intr-o logica de campanie electorala.

 
Liderii de la Chisinau par, in opinia mea, intr-o continua campanie electorala in ceea ce priveste Romania
 
 
Asa as putea interpreta doua situatii din ultima vreme. Cea mai recenta, vizita de miercuri a premierului Filat la Consulatul Romaniei. Urmarind stirea de pe Jurnalul TV, am simtit o mica revolta cand l-am auzit pe diplomatul roman in dialog cu presa moldoveneasca: "Cine vine? E surpriza? Bine, atunci o sa o iau ca pe o surpriza. Daca aveti cunostinta ca vine o oficialitate, si cu siguranta vine, ca altfel n-ati fi aici dvs., ar fi bine sa stiu si eu, pentru ca mie nu mi s-a comunicat". Nu e normal sa se intample asa. Presa de la Chisinau parea sa savureze controlul inopinat al premierului la o institutie a statului roman, pana la urma. Probabil ca cetatenii au spus: "iata, premierul ia masuri, vine sa vada ce nu e in regula cu aplicatiile pentru eliberarea permisului de mic trafic la frontiera si sa le ceara romanilor sa ia masuri, sa simplifice procedurile".

Eu consider ca exista o mare toleranta a statului roman in aceasta privinta si as vrea ca editorialistii de la Chisinau sa priveasca si din perspectiva noastra: eu, cetaten roman, gasesc inadmisibil ca oficialitatea unui stat strain sa "controleze" o institutie romaneasca. Sa vina in control. Uzantele diplomatice nu permit asta, dar Romania n-a avut nicio reactie. In numele prieteniei si a dorintei ca relatiile dintre cele doua capitale sa fie cordiale, normale, prietenesti dupa o perioada atat de dificila din perioada regimului comunist la Chisinau. Dar am senzatia ca bunavointa ne e pusa la incercare. Credeti-ma, un astfel de gest nu este acceptabil.

Pana la urma, inteleg ca in doua zile au fost preluate peste 140 de dosare, iar coada de la consulat din fotografiile pe care le-am vazut era de vreo cateva zeci de oameni. Dar cozi mai mari am vazut adesea la consulatele romanesti de la Milano sau Roma, unde romanii stau sa isi rezolve probleme legate de acte sau orice alte probleme consulare.

Pe de alta parte, recunosc ca birocratia este stufoasa, iar asta se intampla si in Romania, ca necesitatea acelei invitatii legalizate a incurajat si aparitia unor "vanzatori" si, astfel, a coruptiei, dar asta e o problema a fortelor de politie moldovenesti. Ele trebuie sa starpeasca astfel de practici, e o chestiune interna, nu tine de Romania. Si mai recunosc ceva - sa nu ziceti ca nu vad hibele sistemului romanesc, care sunt o multime si ele - ca noi uneori impunem, din exces de zel, conditii chiar mai dure decat ne cere UE. Dar asta nu se refera doar la permisele de mic trafic pentru moldoveni, ci si la procedurile pentru obtinerea fondurilor europene in tara, ghiduri stufoase pentru aplicanti, asumarea Agentiei Nationale de Integritate inainte de aderare, deci nu e intentionat directionat sa fie o piedica pentru moldoveni, cum zicea editorialistul de la Timpul. Nu, noi suntem cuprinsi de exces de zel in relatia cu UE pentru ca suntem inca vulnerabili. Asta trebuie sa inteleaga si cei de la Chisinau. Vrem sa inlaturam orice suspiciune asupra noastra si atunci ne aratam mai catolici decat Papa. E corect? E gresit? Nu stiu, stiu doar ca cei de la Chisinau care ne acuza ca ne justificam cu obligatiile fata de UE nu vad si perspectiva noastra.

Tacere din prietenie

Cea de-a doua situatie la care as vrea sa ma refer este legata de amplasarea scutului antiracheta american in Romania. Trec de faptul ca Voronin a fost extremist cand a spus ca decizia CSAT aminteste de intelegerile dintre Antonescu si Hitler si ma refer la liderii moderati de la Chisinau: Serafim Urechean si Marian Lupu au cerut explicatii partii romane in legatura cu amplasarea scutului in Romania. Declaratii peste declaratii, in conditiile in care informatiile puse la dispozitia parlamentarilor din Romania si a opiniei publice au fost prezentate si Chisinaului. Romania a discutat cu vecinii despre asta, insa astfel de discutii nu se fac neaparat publice.
 
Noi suntem cuprinsi de exces de zel in relatia cu UE pentru ca suntem inca vulnerabili. Asta trebuie sa inteleaga si cei de la Chisinau. Vrem sa inlaturam orice suspiciune asupra noastra si atunci ne aratam mai catolici decat Papa.
 
 

Autoritatile de la Chisinau au primit explicatiile pe diferite nivele: ministri de externe au vorbit la telefon, apoi adjunctii lor - Aurescu si Popov - au discutat pe aceeasi tema si mai apoi o delegatie a Romaniei, la nivel de director de departament in MAE, a mers la Chisinau sa dea explicatiile necesare. Romania a discutat cu toti vecinii - Ungaria, Serbia, Bulgaria, Ucraina, dar ele au respectat o conventie. Nu au vorbit public despre asta. in schimb, romanii au aflat de la autoritatile moldovene ca au avut loc consultari despre scut. Chisinaul a incalcat conventia de a nu vorbi despre asta - eu spun ca tot din ratiuni electorale, intrucat mai multi lideri politici apucasera deja sa se pronunte pe acest subiect, la fel ca si analisti  - astfel ca Bucurestiul a fost prin in ofsaid la nivel de comunicare. Conventia fusese sa NU se comunice nimic despre asta - este o informatie pe care o stiu din cateva surse diplomatice - si autoritatile moldovene au dat comunicat. O incalcare a unei conventii la care Romania n-a reactinat, cu riscul ca MAE sa para din nou deficitar la nivelul comunicarii.

Opozitia de la Chisinau a fortat, spunea presa moldoveneasca, autoritatile de la putere sa comunice pe aceasta tema. nu este asta o logica de campanie? intai a iesit ministrul apararii care a spus ca interceptorii din Romania ar oferi protectie si unei parti din Republica Moldova, comunistii l-au acuzat ca "s-ar fi transformat in reprezentantul NATO in Moldova", iar apoi premierul a iesit cu explicatiile primite de la partea romana. Este de apreciat ca a pus lucrurile la punct: instalarea scutului este un drept suveran al Romaniei.

Tocmai de aceea mi s-a parut ciudata si amuzanta relatarea presei de la Chisinau pe aceasta tema. Iata un titlu de pe Unimedia.md, citand Deutsche Welle: "Chisinaul a dat aviz favorabil instalarii scutului antiracheta in Romania". Si lead-ul: "Republica Moldova nu are nimic impotriva deciziei Romaniei de a gazdui elemente ale scutului american anti-racheta pe teritoriul sau. Este pozitia oficiala a Guvernului de la Chisinau care, insa, s-a lasat asteptata din cauza discutiilor contradictorii intre politicieni".

Iertati-ma, dar de ce trebuiasa isi dea avizul favorabil? Din punct de vedere diplomatic, Romania a facut un gest de buna-vointa si deschidere fata de vecini aratandu-le implicatiile instalarii scutului, insa e, asa cum au spus autoritatile de la Chisinau, "o decizie suverana a statului roman". Dintre toti vecinii, Moldova a primit cele mai exhaustive informatii. Dar asta nu ca o obligatie: Romania nu este obligata sa dea vreo explicatie sau sa primeasca "aviz favorabil" de la niciun stat, vecin sau nu. Ok, veti zice ca de la rusi a primit. Asa e, dar e o alta discutie, purtata intre rusi si americani.

Un avocat dupa propriile puteri

Cu totii am salutat dezghetarea mult-asteptata a relatiilor dintre Romania si Republica Moldova. Romania a facut o serie de promisiuni, a prezentat o serie de proiecte si pentru mine nu este deloc convingatoare, pentru ca nu are, asa cum spunea analistul Dan Dungaciu, aparatul institutional si  instrumentele adecvate sa le implementeze. Si implementarea lor trebuie urmarita cu mare atentie. Pe de alta parte, unele lucruri s-au miscat si astre trebuie remarcat: agentia pentru acordarea cetateniei, acest acord privind micul trafic la frontiera, ajutorul financiar de 100 de milioane de euro promis de Basescu la Chisinau si aprobat de Guvern.

Cozi la Consulatul romanesc de la Chisinau
Cozi la Consulatul romanesc de la
Chisinau
Foto: AGERPRES
Mai mult, a inchis ochii la incalcarile conventiilor diplomatice despre care v-am vorbit. Incearca sa reactioneze cat mai prompt: premierul Filat i-a telefonat omologului sau roman nemultumit de procedurile pentru obtinerea permisului, iar Boc a cerut imediat MAE simplificarea procedurilor. Sunt absolut convinsa ca Romania a pus conditii mai aspre decat o cerea UE, iar simplificarea se va face in marja de manevra pe care si-a pastrat-o. Am intrebat MAE ce face in acest moment, iar raspunsul oficial a fost: "MAE analizeaza impreuna cu autoritatile responsabile din Romania modalitatile de simplificarea a procedurii de urmat in vederea obtinerii de catre persoanele interesate a permisului de mic trafic de frontiera, care sa corespunda atat acordurilor bilaterale in vigoare, cat si normelor europene in domeniul trecerii frontierei si reglementarilor Schengen. De asemenea, MAE este in contact cu oficialii de la Bruxelles in acest scop".

Revin acum la editorialele lui Constantin Tanase. Veti zice probabil ca nu e o opinie unanima, ca citez un singur editorialist, ca raspuns unor idei enuntate de un singur om, insa dupa primul impact al articolului - in care mi-am spus ca paote are dreptate, ca inteleg nerabdarea si frustrarea pe care probabil o resimt multi cetateni din Moldova - am ramas cu gustul amar al facptului ca perspectiva romaneasca nu e inteleasa.

Nu, UE nu e doar o scuza si Romania este un avocat bun al Moldovei, dar nu trebuie sa fie singurul. Intr-un dialog de acum 2-3 ani cu un polonez, care a fost presedintele comisiei de afaceri externe din Parlamentul European, pe tema moldovei, i-a spus: "Voi nu procedati bine, trebuie sa faceti ca Polonia, in cazul Ucrainei. Cautati in UE prieteni care sa va sustina cauza si fiti voi mai putin vocali. Cautati alti avocati in UE, care sa va sustina, singuri nu veti reusi decat sa produceti iritare". Oficialii romani devenisera ridicoli cand sustineau ca Moldova trebuie inclusa in pachetul Balcanilor de Vest privind integrarea in UE, in conditiile in care la Chisinau era un regim comunist, exista problema cu Transnistria, iar Voronin spunea ca n-are nevoie ca Bucurestiul sa ii fie avocat. Autoritatile romane s-au prins tarziu ca e cazul sa nu mai zica asta, pana la Chisinau nu se creeaza conditiile favorabile.

Intr-o discutie cu diplomati britanici, i-am intrebat daca vad Moldova in UE. Era anul trecut, prin martie: "asteptam alegerile", mi-au spus ei si au adaugat ca nu trebuie uitata problema din Transnistria. Acum doua saptamani am avut o alta discutie tot cu diplomati britanici care erau interesati de impactul pe care accelerarea acordarii cetateniei il va avea. Se tem de imigratie, intr-o vreme de criza economica, fireste. de-asta nu au liberalizat nici piata muncii pentru romani.

Exista o preocupare constanta a UE fata de masurile pe care le ia Romania vizavi de R. Moldova si de multe ori diploamtii romani au trebui sa explice Bruxelles-ului o serie de pozitii. Romania insa isi face treaba de avocat: a invatat din lectia poloneza si a initiat Grupul de prieteni ai R. Moldova, sustine din nou includerea in pachetul Balcanilor de Vest, vrea interconectarea retelelor de transport si energetice si alte proiecte. In consiliile in care se iau decizii de suplimentare a fondurilor pentru vecinatatea estica, inclusiv pentru Moldova, si romania are un cuvant de spus. Asa ca este un avocat, insa cu puterile si influenta de care dispune in acest moment in UE. Oricum, aceiasi diplomati britanici cu care am vorbit imi spuneau admirativ ca Romania este extrem de activa in a sustine cauza moldoveneasca.

Nu uitati, insa, insusi presedintele Basescu a spus-o la Cahul: "Romania incearca includerea Moldovei in grupul de tari din Balcanii de Vest. Din pacate nu avem succes in momentul de fata din cauza decalajului intre R. Moldova si Macedonia, Serbia, Muntenegru. Macedonia si Serbia au depus documentele prin care solicita inceperea procesului de negociere cu UE. Vom fi luati in considerare atunci cand R. Moldova va evolua suficient. Acesta a fost mesajul meu esential in intalnirea cu liderii moldoveni. Va putem fi un partener foarte bun, nu vrem sa va sufocam, dar va putem ajuta in pregatirea procesului de aderare la UE si in privinta sustinerii politice in Consiliul European si in institutiile de la Bruxelles".

Liderii moldoveni... actiunile si declaratiile lor sunt inca marcate de procesul electoral. Stim cu totii cum e, noi, romanii, pentru ca am fost in campanie electorala in ultimii doi ani si ii vedem efectele. Promisiunile sunt mari, Romania este folosita inca in scop electoral si vad ca le iese - adica Bucurestiul cedeaza pe anumite chestiuni, iar autoritatile moldovene pot arata electorilor ca se tin de promisiuni si sa creasca si mai mult asteptarile. Numai ca exista si un efect de bumerang. L-am vazut la noi, cu Conventia Democrata, l-am vazut in Ucraina cu alianta portocalie. Sperantele cetatenilor sunt atat de mari in noile autoritati democratice, ele pluseaza si promit foarte multe, dar, in final, s-ar putea sa nu aiba rezultatele scontate (deliver - cum zic anglo-saxonii) si atunci sanctiunea electoratului sa fie foarte dura. Exprimata prin vot, fireste.


Citeste mai multe despre   
3799 vizualizari

 • -1 (9 voturi)    
  excelent (Joi, 4 martie 2010, 15:03)

  nae [anonim]

  Felicitari!!! De mult timp nu am mai vazut o asemenea pertinenta analiza.
  • -6 (6 voturi)    
   Chiar asa !!! (Vineri, 5 martie 2010, 7:34)

   Buster [anonim] i-a raspuns lui nae

   Sa ramana suparati ....mie unul nu-mi lipsesc moldovenii...
 • +6 (14 voturi)    
  Moldova (Joi, 4 martie 2010, 15:11)

  Mihai-G [anonim]

  Anne-Marie esti prea 'sensibila', te superi degeaba pe moldoveni si amesteci reactiile unor ziare cu cele ale administratiei moldovene.

  Sfatul meu ar fi sa renunti la a te mai uita la Moldova de sus, din postura de 'ziarist european'.

  Romania e in fata unui ferestre de oportunitate in privinta Moldovei si ar face bine sa nu o mai dea in bara cu imbecilitati birocratice.
  • +5 (9 voturi)    
   romania datoreaza mult moldovei (Joi, 4 martie 2010, 17:10)

   ... [anonim] i-a raspuns lui Mihai-G

   incepand cu comportamentul sau relativ abject din perioada romaniei mari. continuand cu lasarea pe mana rusilor in '40... si poate si cu cel mai important anticomunist roman, goma, care tot de acolo vine. si cu care continuam sa ne purtam - putin spus - nesimtit.
   dar tot adevarat este ca in moldova comunismul nu s-a incheiat acum 20 de ani, ci, poate, acum. iar oamenii, ca si in romania, or sa gandeasca pe scheletul vechilor structuri inca mult de acum inainte. noua ne-a luat 20 de ani, si tot suntem departisor de o 'domnie a legii'. ca sa nu mai mentionam si realitatea, uneori dezolanta, ca si ei sunt tot romani si, probabil, nu straini de metehnele noastre.
   cat despre diplomatie (iata ce scrie la wikipedia: Diplomate, du grec ancien δίπλωµα (Diploma), signifiant « plié en deux ») - de asta se numeste asa , pentru ca gireaza un domeniu foarte sensibil si ar trebui facuta cu manusi. ca de bocanci rusesti cred ca ne-am saturat si noi, si moldovenii saracii cu atat mai tare.
   • -2 (2 voturi)    
    Datori?!? (Vineri, 5 martie 2010, 9:04)

    mitica [anonim] i-a raspuns lui ...

    Dar oare cati soldati romani si-au lasat oasele in URSS pentru redobandirea Basarabiei? Cum suna ordinul Maresalului Antonescu? "OSTAŞI, Vă ordon: treceţi Prutul! Sdrobiţi vrăjmaşii din răsărit şi miazănoapte...". Anul 1940 a fost platit cu sange pe front.
 • +6 (6 voturi)    
  rep moldova (Joi, 4 martie 2010, 15:14)

  Th.R, [anonim]

  Mi se pare foarte interesant si foarte echilibrat. Desi ma intereseaza subiectul nu prea am citit lucruri relevante despre situatie Ro-MD. Vizita lui basescu a trecut aproape neobservata, nu a starnit nicio discutie de substanta, presa a ramas la subiectele penibile cu care ne-a obisnuit. Este primul articol articulat :) pe aceasta tema.
 • +7 (7 voturi)    
  Interesant (Joi, 4 martie 2010, 15:32)

  Diana M [anonim]

  In primul rand felicitari, ma bucur ca mai scrie cineva despre acest subiect.

  Ca si basarabeanca care asteapta cetatenia romana de 7 ani (m-am mutat in Bucuresti acum 8) - tind sa am cateva viziuni diferite.

  Probabil pentru ca aceste cozi pe care le vedeti acum la consulat sunt nesimnificativ de mici de cele obisnuite cu 600 persoane inainte de sarbatori la -10 grade (am trait-o).

  Poate e adevarat: Romania nu datoreaza nimic unui stat "strain" dar regimul de la Bucuresti datoreaza un presedinte diasporei! (intr-o mare proportie).

  Atunci cand Dorin Chirtoaca a stat in spatele presedintelui Basescu la dezbaterea finala credeti ca nu in speranta unei implimentari rapide a tuturor acordurilor o facea? Chisinaul a sprijinit clar si fara nici o perdea puterea de la Bucuresti - a fost un risc foarte mare, au pariat si au castigat (cred ei).

  Stiu ca exista foarte multe nuante a acestei relatii dar asa cum si Basescu a gresit enorm atunci cand il imbratisa pe Voronin inaintea celui de-al doilea mandat si totusi moldovenii l-au votat, sa iertam reciproc - ca asa-i fratia.
  • +3 (3 voturi)    
   nu e vorba de iertare (Joi, 4 martie 2010, 17:41)

   ... [anonim] i-a raspuns lui Diana M

   moldovenii l-au votat pe basescu in semn de multumire pentru sprijinul din timpul evenimentelor primavara. iar romania si-a incasat cam multe mitocanii din partea regimului voronin pe acest motiv. nu ar trebui ca mitocaniile sa se continue si in noul regim de la chisinau, dar adevarul este, cum am spus si mai sus, ca, dupa atatia ani de politica facuta la comanda si prin abuzuri, iar nu dupa legi, dupa atatia ani in care practicile urss-ului si ale rusiei s-au reverberat in toate institutiile si in mecanismele mentale ale tuturor participantilor la sistem, politica moldoveneasca va avea o perioada buna de orbecait prin mocirla. exemplul il avem chiar aici, la noi acasa.
  • +5 (7 voturi)    
   S-avem pardon, Basescu nu a gresit (Joi, 4 martie 2010, 17:55)

   paraipan [anonim] i-a raspuns lui Diana M

   cand l-a imbratisat pe Voronin. Care era alternativa?? Sa ignore Basarabia, asa cum au facut-o Iliescu si Constantinescu??
   Chiar daca stia ca Voronin e agent sovietic, Basescu a sperat ca Voronin va raspunde cu prietenie gestului sau. Evident ca ordinele de la Moscova au fost altele...
   Cat despre sprijinul pentru Basescu - care crezi ca ar fi fost pozitia lui Geoana fata de Basarabiei? Nu uita de vizita lui la Moscova....
   • +3 (3 voturi)    
    Daca spune si el? (Vineri, 5 martie 2010, 10:28)

    Diana M [anonim] i-a raspuns lui paraipan

    Basescu si-a recunoscut greseala! Nu il acuz, il citez.

    Despre Voronin l-au avertizat prea multi oameni pentru a fi indus in eroare. Iar Voronin a injurat Romania pe parcursul primului mandat suficient de mult incat sa fie de neiertat.

    Cat despre alternative-acestea exista mereu, si atunci au existat MULTE. Pentru ca prin acest gest nu l-a sustinut pe Voronin (acesta a fost ales de parlament) ci a sustinut Partidul Comunist.

    Basescu nu este si nu va fi niciodata un politician naiv.
 • -4 (6 voturi)    
  daca vor mai mult, sa ceara mai (Joi, 4 martie 2010, 16:21)

  basarabean [anonim]

  mult la chisinau.
  daca vor sa fie romani, sa ceraa unirea.
  atunci vor fi romani si ioropeni.
  altfel, cu curu'n doua luntrii, depind tot de rasarit.
  daca lumina o veni dela rasarit, fratzia vine dela vest de prut.
  base le'a descuiat o usa. e traba lor daca o vor folosi au ba.
  dreptul sa optezi e fundamental in democratzie.
  • +3 (3 voturi)    
   Ce destept mai esti (Joi, 4 martie 2010, 21:23)

   Smik [utilizator] i-a raspuns lui basarabean

   De parca in Romania nu tot trage jumate la dreapta - jumate la stanga. Lumea desteapta e putina si acolo ca si aici. Oricum si aici si acolo 70% din populatie se uita acolo unde i se arata osul. Problema este ce se poate face ca acesti 70% sa inteleaga realitatea si sa nu fuga dupa un os. Si aici Romania are posibilitatea sa faca cate ceva..
 • -2 (2 voturi)    
  bravo! (Joi, 4 martie 2010, 16:23)

  ion [anonim]

  bun articol.
 • -1 (7 voturi)    
  Boala e lunga si grea (Joi, 4 martie 2010, 16:37)

  Rafaila [anonim]

  Ieri am tacut. Mai avem si treaba. Dar astazi, vazind o asemenea lunga insiruire de sabloane de lemn, va spun parerea mea pe scurt, citind Hora Unirii in cheia prezentului - veti intelege care este, de fapt, problema. Zice asa: Hai sa dam spaga cu spaga/ Cei cu inima beteaga/ Sa-nvirtim hora hotiei/ Pe pamintul Romaniei./ Iarba rea ramiie-n tara/ Piara toti cei drepti pe-afara/ Intre noi sa nu mai fie/ Decit spaga si hotie./ Hai la Base cu grabire/ Sa-l dam jos dintr-o lovire/ Sa furam la drumul mare/ Peste-a noastre vechi hotare ETC. Unirea nu este posibila, este necesara!
 • +4 (6 voturi)    
  Filat a procedat corect! (Joi, 4 martie 2010, 16:41)

  Stelica Andrei [anonim]

  Stimata doamna Blajan,
  Premierul Filat, nu face altceva decit urmareste indeaproape modul cum merg lucrurile cu acest acord de mic trafic de frontiera. Sigur ca n-are niciun drept sa verifice cum implementeaza acest acord partea romana, dar eu, ca roman (din partea stanga a Prutului) nu pot sa inteleg ceva: cum adica partea romana, si-a luat masuri suplimentare si marja de manevra???? Eu, ca roman din Romania am ramas "cu gura cascata" cind am auzit ca i-ti trebuie invitatie sa vii in Romania, si legalizata! Ce-i chestia asta? Va spun eu: birocratie si prostie. Stim foarte bine cum se procedeaza cu toate formularele in Romania. I-ti intorc formularul inapoi, pentru o singura virgula. Cica mai catolici decit Papa. Nu trebuie sa fim, mai catolici ca el, "trebuie sa fim doar catolici".
  Sunt deacord ca premierul Filat a vrut sa-si faca si putina imagine pe chestia asta, si ....e bine zic eu. Pai daca nu face el, Lupu la viitoarele alegeri va lua mai mult ca PLDM-ul si nu cred ca e bine. Sa fiu ca el, si in momentul cind va trece primul moldovean Prutul cu acest permis, voi fi acolo - si nu numai intr-un singur loc, ci in toate punctele din Basarabia. Ziua aia, n-asi face decit asta!
  Pai cum vrei sa le iei "fata" lui alde Urechean (care cred ca nu mai prinde el parlamentul, data viitoare) si lui Lupu?
  Cit priveste chestia cu scutu, priviti declaratiile celor 4 de la Chisinau si veti vedea ca am dreptate cind scriu ceea ce scriu: Ghimpu si Filat au facut ceea ce trebuia sa faca (vedeti declaratia lui Ghimpu) , Filat a iterat pozitia Guvernului (dreptul suveran la Romaniei) iar ceilalti doi ....cu fundul in doua luntri.
  Stau si ma intreb, oare Ghimpu si Filat n-ar putea pune de-o alianta: Uniunea Liberala din Moldova (ULM) sa ia vre-o 45% impreuna?
  Doamne ajuta!
  • -2 (4 voturi)    
   Stelica tata, (Joi, 4 martie 2010, 19:23)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui Stelica Andrei

   Inteleg ca esti roman din Romania si nu de dincolo de Prut. In conditiile astea n-ai nici o scuza sa fii agramat! Nici nu mai pot sa-ti citesc continutul (care pana s-ajung la "i-ti trebuie" nu parea chiar dezastruos). Si din pacate continui in aceeasi maniera.Asa ca pana la pareri despre politica externa, ce zici de un studiu intens al gramaticii limbii romane?
   • -2 (2 voturi)    
    hahaha (Vineri, 5 martie 2010, 9:44)

    zahei [anonim] i-a raspuns lui anonim

    numai in tara mea critica asupra inculturii si insuficientei ortografice este repede-repede bagata sub pres si uitata in secunda doi. ia uite ce rapid ti-ai luat un vot negativ. pai bine bre, in tara agrama-ti-lor ti-ai gasit matale sa critici ortografia? uitasi ca traiesti intre 99 de ascultatori de manele? :D
    • +1 (1 vot)    
     ok (Vineri, 5 martie 2010, 12:51)

     hope [utilizator] i-a raspuns lui zahei

     bine ca s-a sesizat. Daca nu era asa de rautacios nu ar fi luat minusuri. Putea sa comenteze la subiect si mentioneze greseala la sfarsit / printre randuri. Nu am fost atent la gramatica D-lui Andrei insa mi-a placut ideea
   • 0 (0 voturi)    
    Multumesc pentru "corectia" aplicata! (Vineri, 5 martie 2010, 17:57)

    Stelica Andrei [anonim] i-a raspuns lui anonim

    Stimate "anonim",
    Nu am stiut ca trebuie sa ai un doctorat in litere ca sa-ti spui si tu, parerea despre ce se intimpla in tara vecina! Ma bucur ca mai sunt si absolventi de Litere pe acest forum si nu numai politehnisti!
 • +8 (10 voturi)    
  Articol? (Joi, 4 martie 2010, 16:42)

  Adrian [anonim]

  Ciudate explicatii.D-na Anne-Marie Blajan vedeti lucrurile ca un cetatean roman.Dl Filat a venit la consulat ca un simplu cetatean, sa observe in ce consta depunerea dosarului,in urma plangerilor oamenilor.Problema insa a fost de partea romana,cand Romania a complicat special lucrurile ca mai putini oameni sa poate traversa granita.3 acte pentru a vizita mormintele rudelor....vravo Romania,cel mai stupid motiv.Dl.Filat daca zice,si face,iar partii romane nu le-a placut ca moldovenii ii verifica cum se tin de cuvant.
  POATE cunoasteti doamna Anne-Marie Blajan,dar nu sunteti inca in zona shengen,insa Cehia e cu mult timp in zona shengen,deci ucrainenilor din zona de 30km. li sa oferit un permis fara sa mai demonstreze acte de rudenie,invitatii,etc.Asa ca ar fi bine sa ganditi mai larg inainte sa faceti o gafa ca si acest articol.
  • -4 (6 voturi)    
   oare? (Joi, 4 martie 2010, 19:44)

   gicu [anonim] i-a raspuns lui Adrian

   Dl. Filat nu a incetat sa mai fie simplu cetatean din momentul in care a fost învestit in functia de prim-ministru, chiar si atunci cand merge la cumparaturi ramane prim-minstrul tarii, cand apare pe strazile Chisinaului, o face ca prim-minsitru si nicidecum in vreo ipostaza de un alt fel. Numai cand paseste pragul propriii sale casei dansul devine un simplu cetatean.

   cetatenii RM le vor pe toate odata, nu uitati ca acum 2-3 ani nu se acordau decat cateva sute de cetatenii, tratatul de mic trafic nu putea fi semnat anume din cauza atoritatilor de la Chisinau (cei drept comuniste), acum situatia este alta, mult mai buna, nu? Nu e bine sa fie fortate lucrurile, mai ales ca basarabenii au pretentii multe, sunt mereu nemultumiti, cu toate ca Romania face multe pentru Moldova(chiar daca intotdauna este loc de mai mult), chiar si in prezent auzim cuvinte de ocara la adresa Romaniei si insulte urate destinate poporului roman de catre basarabeni, fascisti, nazisti, tigani, etc...
   • +4 (4 voturi)    
    Nici romanii nu-i prea lauda.. (Joi, 4 martie 2010, 21:39)

    Smik [utilizator] i-a raspuns lui gicu

    Rusi (insulta egala ca si greutate cu "tigan" in Romania), mafioti, racheti, moldoveni-prosti, curve-basarabence sunt doar cateva dintre laudele acordate de romanii din Romania, romanilor din Basarabia. Cred ca teste tot sunt voci care trebuie ignorate, altfel ne vom afla intr-un scandal continuu.
    Cat despre actele necesare obtinerii permisului de mic trafic la frontiera, vi se pare normal ca pentru acest permis sa se ceara invitatie din Romanie?
    • +1 (1 vot)    
     desigur ca nu (Sâmbătă, 6 martie 2010, 10:54)

     Ciprian77 [utilizator] i-a raspuns lui Smik

     Normal ca pentru acest permis nu ar trebui invitatie din Romania. Declaratia pe proprie raspundere e suficienta.
     Si asa e ssmik, unii romani ii privesc cam cu aroganta pe basarabeni. Dar ei reprezinta doar o minoritate, sunt si multi romani adevarati in tara asta.
     E poate si o problema ca oamenii au fost divizati asa mult timp intr-un mod arbitrar. Vorbim aceeasi limba, avem aceeasi istorie si cultura - dar romanii nu se cunosc indeajuns intre ei... Poate in momentul in care vor veni mai multi basarabeni in Romania, cand vor mai cadea aceste garduri de sarma ghimpata, oamenii se vor cunoaste si intelege mai bine.
     Si e poate si datoria basarabenilor sa explice mai bine ca nu tolereaza insulte ca "rusi", "racheti", etc. La asta se mai adauga si problema identitara din RM - teza moldovenismului care irita pe romani, negarea unor adevaruri lingvistice si istorice, etc. E si o comfuzie legata de cuvantul "moldovean": romanii folosesc cuvantul asta pentru vest moldoveni, in timp ce basarabenii il folosesc pentru est moldoveni. Un pic de claritate chiar n-ar strica...
 • -6 (8 voturi)    
  pacaleala (Joi, 4 martie 2010, 16:47)

  miky spaga [anonim]

  Dragi moldoveni,

  Iata ca a venit vremea sa va pacaleasca si pe voi Base! Cu noi, romanii, a facut-o de multe ori. A avut nevoie de voi, va folosit si acum.....Insallah!!!! ( pour le connoisseur )
 • +6 (8 voturi)    
  Prea diplomat (Joi, 4 martie 2010, 16:53)

  kinn [anonim]

  Frumos articolul, dar cam diplomat, in sensul ca s-au ocolit probleme esentiale:

  1. Pentru micul trafic la frontiera ai nevoie de aceleasi acte ca pentru viza (adica invitatie legalizata la notar, asta e principala problema). Atunci nu este inutil?

  2. La o medie de 70 dosare pe zi, cati ani sunt necesari pentru a procesa cei aproximativ un milion de oameni care se presupune ca ar putea beneficia de acest acord? Bine, sa admitem ca nu toti vor vrea permis, dar poate tot sunt vreo 100.000.

  Daca era vorba despre bulgari sau sarbi, nu ma interesa, dar sunt totusi fratii nostri de peste Prut, asa ne place sa le zicem, nu ? Pentru frati ar trebui sa ne straduim un pic mai mult decat pentru niste straini oarecare, nu ?
 • +8 (8 voturi)    
  calatoria - un drept sau un privilegiu? (Joi, 4 martie 2010, 17:46)

  Un naiv [anonim]

  Doamna draga, circulatia persoanelor este un drept intr-o tara libera si un privilegiu intr-o tara comunista. Decideti ce fel de regim vreti - daca Romania este o tara comunista atunci puteti sa le cereti oamenilor sa explice de ce calatoresc si unde se duc si ce o sa faca acolo. Daca sunteti o tara libera atunci nu aveti de ce sa cereti explicatii. Altfel se creaza impresia ca toate aceste piedici au fost create in mod intentionat ca sa faca si consulul (mititelul de el!) niste bani.
 • +3 (3 voturi)    
  Republica Moldova (Joi, 4 martie 2010, 18:04)

  Pandele [anonim]

  Stimata doamna,
  este primul articol mai consistent despre realitatile momentului in relatiile R.Moldova- Romania, Sunt absolut convinsa ca nu va fi si ultima analiza, ultimul comnetariu conscarat problemei.Si eu urmaresc de un an de zile tot ce se intampla in fosta ... Basarabie, "muma noastra istorica" cum a alinta cu ... duiosie editoarialistul de la ziarul "Timpul", d-l Constantin Tanase.. Mai mult , am fost printre primii, si chiar primul "forumist" din tara care am ramas neplacut surprins de modul de abordare a "blufului" , cum denumeste distinsul editorialist punerea in opera a tratatului de mic trafic de frontiera. Poate am facut chiar imprudenta, ca sa zic asa, a semnarii cu numele propriu a opiniillor mele vizavi de subiect. M-am pomenit cu o replica la " indrazaneala " de a opina dupa puterea si informatia mea modesta, dar decenta si de bunavointa si intelegere totusi, cu un alt articol, si mai dur si mai "pornit" pe acuze...Supraintitulat chiar asa , direct , ca REPLICA ,el nu ma "face praf" ca pe un anonim oarecare(asta sunt , ce sa fac?),ci face praf chiar "promisiunile " ipocritite si demagogice ale Romaniei, aratand cu degetul si spre ...."unionistul Mihai Ghimpu"!! Stau si ma intreb in cele din urma, cui foloseste astfel de indignate editoriale? Cetatenilor romani "moldoveni"? romanilor , romani din tara ? " Fondului" (cum ii place editorialistului se s'ustina) comun dintre cele doua "state romanesti"? Sustin ca nu. Si constat ca si dv tot spre o astfel de concluzie convergeti in cele ce spuneti. Nu stiu, dar in opinia mea merita ca problema sa fie luata in dezbatere de presa si societatea civila de pe cele doua maluri ale Prutului. Pana nu se creeza falii prea mari intre unii si altii,daunatoare tuturor , in ultima instanta. "Fondului problemei"in sine, ca sa folosesc semantica preferata si de articolele in cauza.
 • -4 (4 voturi)    
  "Micul trafic la frontiera"... (Joi, 4 martie 2010, 19:36)

  S [anonim]

  ... in ce consta ? Faina, kalasnikovuri, salam cu soia umplut cu heroina, moravuri usoare?
  Traficul, chiar si "mic" tot trafic ramane.

  De ce Romania ar avea dreptul in UE sa faca trafic, chiar si mic, chiar si cu "fratii" de peste Prut ?

  Nu degeaba se spune, "frate, frate da' branza-i pe bani", asa si modoveanul, e frate cu cine-i chiuie pe moment. Daca le-ar da francezii liber la munca, s-ar lipi cu Franta.

  Moldova o sa intre in UE odata cu Rusia, pana atunci va fi "stat tampon". Romania are obligatia sa asigure frontierele Uniunii europene si-i platita gras pentru asta.
  Asa ca unde-i problema ?
  Si ce pretentii sa ai de la Republica Moldova cand deja Romania e considerata "naiva Europei" in afaceri externe?
  • -1 (1 vot)    
   KGB-ul modovenesc... (Joi, 4 martie 2010, 21:53)

   S [anonim] i-a raspuns lui S

   imi da minusuri, ma intereseaza putin.
   Sper ca unii sa inteleaga realitatea... Moldoveanul in Occident nu vorbeste nici romaneste, nici ucraineana ci RUSESTE.
   Sa fim sanatosi cu fratia, unica solutie ca moldoveanul sa fie multumit de Romania e sa aiba macar 500€ de ajutor romanesc pe luna. Dupa aia o sa mai vedem.
 • +1 (3 voturi)    
  O rana veche, neglijata. (Joi, 4 martie 2010, 20:44)

  TomaN [utilizator]

  Azi, o fasiuta din rana asta este cangrenata. Daca s-ar gasi o metoda care sa indeparteze aceasta cangrena atunci rana ar avea sanse sa se inchida si sa se integreze in trupul sanatos. Ca doar curge acelasi sange.
 • +2 (2 voturi)    
  Sa vedem permisul. (Joi, 4 martie 2010, 22:08)

  Viteazu [anonim]

  Este de felicitat, prima reactie a dl.Boc si a dl Blaga care au luat atitudine cu cei responsabili, de aceste probleme din cadrul MAE. Ar fi bine ca MAE sa invete din aceste demiteri si sa-si revizuiasca atitudinea fata de Basarabeni.Cat despre articolul doamnei Anne Marie Blajan, consider ca este un pic deplasat de la problema reala, amintesc d. Blajan ca este vorba despre simplificare si nu de ingradire a dreptului la acest permis de mic trafic.Era reactia normala a basarabenilor sa se comporte ca atare . Sa avem rabdare ca sunt fratii nostri si trebuie ajutati.
  Oricum micul trafic nu rezolva problema cetateniei.
  Dar este un inceput....
 • +3 (3 voturi)    
  Tanti nu mai sariti atat in (Joi, 4 martie 2010, 22:20)

  Smik [utilizator]

  apararea autoritatilor romane. Este clar ca autoritatile romane sunt foarte darnice in declaratii si mai putin in fapte. Este clar ca a cere invitatie din romania pentru permis de mic trafic la frontiera este o prostie. Cu asa invitatie se poate obtine si viza de intrare.Eu personal am astepat 5 ani cetatenia romana ca orice arab/rus/kazak , in acest timp lucram in Romania si plateam la stat o gramada de taxe pentru straini. Deci mai lasati-ma cu "prea multe favoruri pentru moldoveni". Chiar daca multi de aici nu-s deacord, eu ma consider roman.Nu pretindeam sa fiu tratat ca cetatean roman cu drepturi depline, dar, cred ca basarabenii ar trebui sa aiba ceva mai multe drepturi in Romania decat arabii/chinezii/rusii/etc.Aceasta a fost tara lor !
 • +2 (2 voturi)    
  Integrare (Joi, 4 martie 2010, 22:50)

  ion [anonim]

  Romania ar trebui sa aiba un minister pentru romanii de pretutindeni care in fapt sa se ocupe 99% din timp si din bani de problema RM si nu un minister de forma ci unul mare de tot cu buget de sute de miloane de euro! Ce? E mult!? Nu, e prea putin! Din banii cui? Din banii boilor care au uitat ca sunt romani! Ar trebui sa construim in regim de urgenta un reactor nuclear la Cernavoda special pt Moldova, sa construm poduri si puncte de trece si multe si multe! Nu ma simt si nu am sa ma consider cetatean UE pana cand UE nu va adopta o pozitie din care sa reiasa ca RM se va intergra si ea intr-un orizont previzibil indiferent de ce se va intampla acolo, chiar de ar fi sa-l puna presedinte pe baskanul gagauziei!
 • +4 (4 voturi)    
  Sa-l iertam pe nenea Tanase (Joi, 4 martie 2010, 23:12)

  Petru Moldovan [utilizator]

  Asta cred ca a fost ziaristul cel mai turbat impotriva lui Voronin si impotriva tribului lui de comunisti, asta cred ca e printre cei mai unionisti ziaristi de la Chisinau, asta isi ia in serios rolul de catel care trebuie sa latre la guvern astfel incat a inceput sa critice si guvernul lui Filat chit ca unul ditre fiii sai e ministrul justitiei (de la PLDM-ul lui Filat), dar totusi e un om sentimental care scrie uneori cu patima si poate exagereaza cam cum scrie la noi CTP-ul.
  Articolul doamnei Blajan mi se pare corect, dar eu zic ca merita sa investim in democratia din Moldova si sa ne facem ca ploua cand uneori cei de la Chisinau sar peste cal, si zic sa investim in PL (Ghimpu + Chirtoaca) si PLDM (Filat + Tanase + Leanca etc.), ca Lupu e comunist reciclat dar nu suficient de bine iar Urechean se pare ca e in afara terenului la urmatoarele alegeri.
  Mie mi se pare ca Basescu, Boc si Baconschi fac exact ce trebuie facut acum. Sa inghitim aproape orice broasca ce vine de peste Prut, numai sa nu vina iar Voronin la putere si sa nu avem din nou cu cine discuta decat cel mult depre cat de bun e vinul de la Cricova.
 • 0 (0 voturi)    
  mai dati un search pe google, (Joi, 4 martie 2010, 23:48)

  Petru [anonim]

  mai dati un search pe google si veti gasi diferite opinii, aici in acest articol s-a generalizat prea mult
  http://petrusirghi.wordpress.com/2010/02/07/oficiul-roman-pentru-imigrari-vs-procesul-de-obtinere-a-unui-permis-de-sedere/
 • 0 (0 voturi)    
  mai dati un search pe google, (Joi, 4 martie 2010, 23:48)

  Petru [anonim]

  mai dati un search pe google si veti gasi diferite opinii, aici in acest articol s-a generalizat prea mult
  http://petrusirghi.wordpress.com/2010/02/07/oficiul-roman-pentru-imigrari-vs-procesul-de-obtinere-a-unui-permis-de-sedere/
 • 0 (0 voturi)    
  mai dati un search pe google, (Joi, 4 martie 2010, 23:48)

  Petru [anonim]

  mai dati un search pe google si veti gasi diferite opinii, aici in acest articol s-a generalizat prea mult
  http://petrusirghi.wordpress.com/2010/02/07/oficiul-roman-pentru-imigrari-vs-procesul-de-obtinere-a-unui-permis-de-sedere/
 • +5 (5 voturi)    
  Podurile peste Prut raman ridicate (Vineri, 5 martie 2010, 0:13)

  Razvan [anonim]

  Stimata doamna Blajan,
  Sper din tot sufletul ca pe langa faptul ca ati scris acest articol, care probabil vi se pare unul extraordinar sub aspect istorico-politico-comparativ, mai cititi si comentariile celor care au ceva de spus. Sunt cetatean roman, motiv pentru care demonopolizez dreptul dumneavoastra de a vorbi din numele romanilor din Romania. Consider ca analiza pe care o faceti in articolul semnat mai sus este una birocratica, partinitoare si incaptusita in tot ce inseamna gandire impotenta sub aspect geopolitic al cercurilor politice din Bruxelles si Bucuresti.
  1) Mentionati ca Bucurestiul este prea tolerant fata de gafele Chisinaului. Sa stiti ca ati putea avea dreptate in acest sens, dar nu inteleg finalitatea acestei afirmatii. Or, ce doriti sa faca Romania? Sa expedieze o plangere pe adresa ONU? Dar declaratiile unor politicieni de la Bucuresti nu influenteaza negativ dinamica relatiilor in cadrul Aliantei pentru Integrare Europeana? Nu ma refer aici la continutul declaratiilor, ci la impactul politic al acestora asupra politicii de la Chisinau. Ganditi-va!
  2) Criticati reactia Chisinaului pe marginea amplasarii scutului anti-racheta. Titlul mediatic la care faceti referinta este unul formulat de mass-media si nu se regaseste in textul Declaratiei Guvernului de la Chisinau, acesta facand referinta la dreptul suveran al Romaniei de a decide. Si cum ramane cu Transnistria? Oare amplasarea scutului anti-racheta, cu care sunt de acord suta la suta, nu are si aceasta un impact asupra perspectivelor de solutionare a conflictului Transnistrian? Ganditi-va!
  3) Aparati pozitia Romaniei in ceea ce priveste procedurile birocratice si actele necesare pentru obtinerea permisului de mic trafic la frontiera. Vreau sa va amintesc ca permisul de trafic are acoperire geografica redusa si atunci nu este mai logic ca povara birocratica pentru obtinerea acestuia sa fie mai mica? Or, care este logica de a introduce acest instrument daca este tot atat de birocratic?
  • +1 (1 vot)    
   asa e (Sâmbătă, 6 martie 2010, 10:36)

   Ciprian [anonim] i-a raspuns lui Razvan

   Razvan, felicitari pentru comentariul tau.
   Sunt complet de acord cu tine cum ca doamna Bejan nu exprima parerea majoritatii romanilor.
 • -5 (5 voturi)    
  cu cat (Vineri, 5 martie 2010, 0:46)

  ...... [anonim]

  mai tarziu unirea, cu atat mai bine. Moldovenii sa stea la ei acasa, ii iubim acolo!
 • -4 (4 voturi)    
  nimic nou sub soare (Vineri, 5 martie 2010, 8:00)

  gheorghe [anonim]

  Cu cat ai pantalonii mai rupti in fund si haina in coate cu atat esti mai fudul si te crezi buricul pamantului. Moldovenii nostri de peste Prut nu vor sa infirme butada!
  • -2 (2 voturi)    
   Imi dati minusuri . . . (Vineri, 5 martie 2010, 13:51)

   gheorghe [anonim] i-a raspuns lui gheorghe

   . . . pentru ca nu vreti sa priviti in fata adevarul. Mai mult de jumatate din relele Romaniei aratate in jurnalul PRO-Tv de la ora 17 se produc in Moldova noastra. Dar ai nostri joaca la pitici pe langa moldovenii de dincolo de Prut. Si acest lucru este direct proportional cu nivelul de educatie si bunastare. Dati minusuri ca nu ma deranjeaza dar tare as vrea ca acei oameni sa stea la ei acolo ca avem destule pe cap si fara ei.
   • 0 (0 voturi)    
    ai facut tu statistici? (Vineri, 5 martie 2010, 15:20)

    hope [utilizator] i-a raspuns lui gheorghe

    compari prost. Iar daca te uiti la stirile de la ProTV //.
    (editat de HotNews.ro)
 • -4 (4 voturi)    
  dupa 20 de ani (Vineri, 5 martie 2010, 8:04)

  zahei [anonim]

  dupa 20 de ani in care moldovenii ne-au dat flit, acum ne cearta ca nu ne grabim sa-i ajutam. o sa-i ajutam, dar sa aiba rabdare, toate la timpul lor. o sa facem si proiectele energetice, o sa pledam si ca sa intre in UE, dar n-am inteles de ce se supara ca nu ne miscam inca, dupa doua luni de cand s-au sucit cu fata spre noi? tin minte frustrarea pe care o simteam cand noi trageam spre ei si ei ne intorceau curul. dupa 20 de ani in care s-a rugat moara de sac, se supara sacul pe moara? sa aiba rabdare, ca au numai de luat de la noi. si o sa le dam. ca sunt fratii nostri.
  • +3 (3 voturi)    
   de unde ai luat-o (Vineri, 5 martie 2010, 15:24)

   hope [utilizator] i-a raspuns lui zahei

   sunt din MD iar sentimentul general e de frustrare ca nu ne-ati ajutat IN TIMPUL RAZBOIULUI TRANSNISTRIAN. Nu uita...a pierdut Romania aici, nu RM...RM nu va mai fi in viitor, vreti nu vreti unire va fi!!!
   • 0 (2 voturi)    
    Esti sigur ca nu v-am ajutat? (Vineri, 5 martie 2010, 20:04)

    Petru Moldovan [utilizator] i-a raspuns lui hope

    Presa rusa era plina in vremea aia de articole despre sutele de milioane de parai pe care i-am tocat noi in razboiul ala in armament, munitie si alte echipamente trimise pe blat. Presa romana s-a abtinut sa publice barfele pe aceasta tema pe care le puteai auzi in orice berarie in Bucuresti din motove de patriotism.
    Acuma tu te astepti ca Basescu si Ghimpu sau Boc si Filat sa vina tinandu-se de mana si sa explice la TV ce au facut Iliescu si Snegur pe vremea aia desi oficial nu s-a facut nimic?
  • +3 (3 voturi)    
   Iliescu (Vineri, 5 martie 2010, 15:25)

   hope [utilizator] i-a raspuns lui zahei

   si nu-mi aduc aminte Iliescu sa fi vrut Unirea...Insa eu tine minte cum tineam Steagul Romaniei in mana la Marea adunare Nationala in Chisinau
 • -3 (3 voturi)    
  basarabenii (Vineri, 5 martie 2010, 13:05)

  andrei [anonim]

  Nu suntem tara de tranzit pentru basarabeni! Ar trebui sa lucreze obligatoriu cativa ani in Romania,apoi sa plece unde vor. Altfel nu fac decat sa vina in Romania ca sa se inghesuie la ghiseele statelor occidentale, dupa care putin le mai pasa de cetatenia romana. Sunt foarte agresivi cand vin la noi si nu isi urmaresc decat propriile interese. Facultatile sunt invadate de asa-zisi sutdenti/studente, adeseori, extrem de mediocri, care nu asteapta decat sa plece....dincolo, in paradisul occidental. Sa se termine odata cu discriminarea pozitiva a basarabenilor!!
  • +2 (2 voturi)    
   Sa lucreze!!! (Vineri, 5 martie 2010, 18:19)

   Diana M [anonim] i-a raspuns lui andrei

   In medie un permis de munca pentru basarabeni (cat si pentru orice alta natie non UE) in Romania se elibereaza in 4-5 luni (iar angajatorul trebuie sa faca atatea acte incat mai bine se lipseste).

   Noi am lucra cu placere - dar sa avem permise de munca!
 • -3 (3 voturi)    
  UE (Vineri, 5 martie 2010, 13:31)

  luci [anonim]

  ce dracu sa caute in ue, ce a adus ue bun pentru romania? sunt la fel de corupte autoritatile de la bruxell ca si cele din bucuresti, si apoi, moldova nu este romania, nu prea are pe ce sa puna mana UE...
  mai bine, asa cum a zis autoarea, "doar sa beneficieze de zona de comert liber si libertate de circulatie".
  asta ne trebuia si noua, nu sa ne luam dupa fel de fel de voci, cu marea familie europeana, totul numai in scopul de a ne trasforma intr-o tara de sclavi, subjugata economic (chiar si politic), transformata in piata de desfacere, etc...
  daca s-ar fi facut un referendum adevarat cu privire la aderare, poate ca trecea la vremea respectiva, dar acum in mod sigur nu trece...
  lumea a vazut exact ce si-a dorit iuropa si a inteles acest lucru...
  n-ar fi rau ca din 5 in 5 ani, sa se faca astfel de referendum-uri, sa vedem cine mai ramane UE...
  dar ai dracului astia, daca nu veri sa te integrezi in UE, nu mai ai nici libera circulatie si comert liber...
  ca nimic nu este gratis, numai ca noi romanii, am platit cu mult prea scump serviciile oferite de //. UE...(editat de HotNews.ro)
 • +2 (2 voturi)    
  autoarea despre relatia Romania - RM (Sâmbătă, 6 martie 2010, 10:26)

  Ciprian [anonim]

  Doamna Bejan scria un articol pe data de 27 iulie anul trecut (cu 2 zile inainte de alegerile din RM) intitulat "Relatiile Romania-Moldova: coruptie cu vize, scandaluri sexuale, acuze de subminarea statalitatii".
  La momentul respectiv trecea sub tacere multe din problemele guvernului moldovean de atunci: hartuirea opozitiei prin justite, arest, intimidari, incalcarea drepturilor omului (exprimat printr-o rezolutie a parlamentului european), manipularea grosolana din mass media, etc. Era o asa zisa "analiza obiectiva" in care autoarea nu spunea nimic de numeroasele incalcari a celor mai elementare reguli de diplomatie din partea guvernului comunist moldovean.
  Insa acum autoarea vine si se plange de "incalcarea uzantelor diplomatice" fiindca prim-ministrul Filat a incercat sa rezolve o problema a cetatenilor sai - si anume a facut o vizita la consulatul roman.
  Ceva nu-mi suna deloc "fair-play" in analizele doamnei Bejan. Orice autor are dreptul la opinie si poate sa iubeasca comunistii sau Rusia sau sa fie impotriva apropierii intre Romania si RM. Insa romanii din ambele tari sunt cu sufletul impreuna. Indiferent ce zic politicienii sau unii autori asa zisi "obiectivi", noi toti stim ca vorbim aceeasi limba, avem aceeasi cultura si suntem parte a unui singur popor roman. Asa ca atunci cand cineva ajuta fratii din RM sa poata veni mai usor la rudele din Romania, e doar de admirat ca problema asta este rezolvata de politicieni - nu e vorba de campanie electorala, ci de o normalizare a relatiei speciale intre Romania si RM.
  • 0 (0 voturi)    
   asa e (Marţi, 9 martie 2010, 11:56)

   Razvan [anonim] i-a raspuns lui Ciprian

   Ciprian,
   De acord. Vezi raspunsul meu integral la cele scrise de autoarea articolului pe: zeitzwang.wordpress.com
 • +2 (2 voturi)    
  Rasul lui Stalin (Sâmbătă, 6 martie 2010, 13:43)

  dorel [anonim]

  Rasul lui Stalin
  De cand cu permisul s-a deschis poarta larg pentru neintelegeri.
  Neintelegere de tip conspirationist din partea fratilor de peste Prut. Romanii (toti) ne-au facut un cadou (desi este un drept)otravit. Romania, cunoscuta ca fiind tara cea mai putin birocratica din lume, s-a gasit tocmai acum sa ceara acte din cele mai absurde fratilor moldoveni. Cei care spun asta nu si-au pus macar o data intrebarea cam cum este sa-ti schimbi un buletin sau un pasaport in Romania. Cata dezorganizare, cate cozi si cata coruptie. Asta pentru a se dumiri ca fratii romani (si molodoveni)au parte de tratament... egal. Fratii moldoveni n-au decat sa-i intrebe pe fratii romani cum sta treaba. Deci, nu e vorba de un tratament special.
  Apoi, "Romania n-a facut nimic timp de 20 de ani". Adevarat, dar cu cine? Cu Iliescu? Poate fratii molodoveni isi aduc aminte de Piata Universitatii de mineri si de altele. Apoi, cand s-a putut la Bucuresti nu s-a putut la Chisinau, chestie de Voronin. Problema e deci comuna, homo sovieticus (Iliescu, Voronin)
  Acum se poate, dar desi ne mananca birocratia, am vazut ca dupa un telefon scurt intre oficialitati s-a schimbat ceva in nici trei zile. Am verificat pe site-ul ambasadei. Deci, se poate.
  Doamna Blajan a scris un articol ofuscat si plin de neintelgere, un articol care reflecta punctul de vedere ingust al unui functionar pentru care actele, stampilele si legalizarile sunt cerul lui cel mai inalt. Apoi, i s-a raspuns, cu obida, ca si cum dumneaei ar fi purtatorul de cuvant al intregului popor roman. Si da-i si lupta.
  Ma gandesc ca peste toate, responsabilii malefici de toate relele (de pilda, Stalin) rad pe saturate vazand ca raul pe care l-au instaurat acum mai bine de o jumatate de secol mai produce inca efecte. Probabil, orice comentariu despre situatia actuala ar trebui facut avand in vedere acel rapt istoric, acea oribila inginerie sociala. Si, nu ar trebui uitat ca si Romania are nevoie de intelegere macar istorica. Abia de vreo trei
  • +1 (1 vot)    
   de acord... (Sâmbătă, 6 martie 2010, 19:36)

   Ciprian77 [anonim] i-a raspuns lui dorel

   Atata doar ca eu cred ca Stalin plange acum cand vede ca nu mai este URSS, ca tarile baltice sunt in UE, ca tara lui de bastina (Georgia) a fost facut zob de tara lui de adoptie (Rusia), etc.
   Stalin ar plange acum cand vede ca discipolii Iliescu si Voronin nu mai sunt la putere iar RM se apropie incet dar sigur de Romania si UE (se fac niste permise de astea de mic trafic la frontiera, se deschid noi locuri de trecere a frontierii, se scoate gardul ghimpat de la granita, etc)

   In rest, sunt de acord in privinta aprecierilor referitoare la articol.
 • 0 (0 voturi)    
  NON NOTERI (Duminică, 7 martie 2010, 19:28)

  ivanivan [utilizator]

  daca poti ajuta cu ceva RM - ajuta, daca nu - nu barfi relatiile Romania-RM


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version