Ministrul muncii a declarat in urma cu cateva zile ca lucreaza la un proiect de act normativ prin care sa fie eliminata plata alocatiei pentru copiii ai caror parinti au un venit peste un anumit nivel, ideea fiind aceea ca statul trebuie sa ii ajute doar pe cei cu adevarat saraci, nu pe toata lumea. De mentionat faptul ca discutam despre plata sau neplata unei sume de 42 de lei lunar, respectiv 10 euro.

Conform Institutului National de Statistica, in trimestrul trei al anului trecut, o familie medie formata din 2.9 persoane castiga 2.268 lei lunar din care 1.950 lei reprezentau veniturile banesti, ceea ce inseamna ca alocatia de 42 de lei reprezinta 2% din veniturile banesti ale unei familii medii. Pe de alta parte insa, ponderea acestei alocatii este semnificativ mai mare in cazul familiilor cu mai multi copii si venituri sub medie.

Este normal ca alocatiile sa fie diferentiate in functie de veniturile parintilor? Daca vom considera alocatia ca fiind un ajutor social acordat familiilor, atunci ministrul Seitan are dreptate, nu este normal ca toate familiile sa fie ajutate de catre stat, insa daca vom considera alocatia drept un ajutor dat copilului, trebuie sa pornim de la ideea ca toti copiii au drepturi egale si prin urmare, diferentierea alocatiilor in functie de veniturile parintilor nu se justifica.

Discutia este foarte complexa insa in mod cert, una dintre problemele pe care statul roman le are este aceea ca ofera prea multe ajutoare sociale – practic, jumatate din populatie primeste sub o forma sau alta ajutor de la stat, situatie absolut inacceptabla intr-o tara care se vrea civilizata si mai mult, este clar ca o parte dintre cei care primesc ajutoare nu ar trebui sa le primeasca.

Intrebarea este ce poate face statul pentru a-i ajuta doar pe cei care trebuie ajutati? Din aceasta perspectiva, trebuie spus ca daca statul va diminua sau chiar anula alocatiile in cazul familiilor care castiga peste medie si va mari alocatiile copiilor cu parinti care castiga sub medie, va impulsiona in mod sigur “productia” de copii in mediile sarace si mai putin educate, ceea ce din punctul meu de vedere nu este de dorit.

Citeste restul materialului si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.