Spuneam ieri ca voi reveni astazi cu o noua postare. Una referitoare la o alegere majora pe care s-ar putea sa fim obligati sa o facem in viitorul apropiat. In postarea de azi, nu mai e vorba despre PDL, PSD sau PNL. Nu e vorba nici macar de Dl Basescu. E vorba de NOI, cei din sectorul privat si de ceea ce vom face in continuare, scrie Claudiu Minea, pe Jeopardy.

Cateva fapte pentru inceput, ca sa stabilim contextul:

  1. Lumea e in criza de circa 2 ani. 'Surprinzator' pentru unii, Romania a fost si ea atinsa, de circa 1 an.
  2. In 2009, incasarile la bugetul de stat au scazut (intre 5 si 10% pe cifre mari), in timp ce cheltuielile au crescut (cu 10%, iarasi pe cifre mari).
  3. Sectorul privat a reactionat, rapid (uneori chiar preventiv). Iarasi pe cifre mari, circa 200.000 de locuri de munca au disparut, iar pentru altele salariile au inghetat ori s-au redus.
  4. Sectorul de stat si-a conservat dimensiunile, iar salariile chiar au crescut in 2009 fata de 2008.
  5. Pensiile au fost marite.
  6. Pentru a finanta cheltuielile bugetare, statul s-a imprumutat masiv, la oricine a avut timp sa il asculte: FMI, CE, banci. Evident, toate aceste imprumuturi vor trebui returnate. Dl Stolojan ne anunta, intr-un interviu, ca doar dobanzile vor ajunge la circa 3% din PIB.
  7. Cele mai mari doua forte politice (PDL si PSD) dovedesc o lipsa de vointa in a restructura statul.

Punand la cap toate aceste informatii, viitorul se anunta inca si mai sumbru pentru sectorul privat: cresteri de taxe si deteriorarea mediului de afaceri ('taxarea' prin amenzi).

Putem sa ne lamentam. Sau putem injura guvernul. Sau ii putem ameninta ca nu ii vom vota. Sau ca nu mai platim taxele. Stiti ce? Nimic din toate astea nu ii intereseaza. Eventual, vor rade de noi la intalnirile de partid. Si vor continua sa trateze banul public ca pe propriul avut. Toti, de la politicienii analfabeti-la-economie (gen Boc sau Pogea), pana la sindicalistii-revoltati (gen Nistor si Marica).

Sau putem sa facem ceva. In cazul de fata, pe cat se poate, sa plecam de acasa. Sa ne localizam firmele in zone mai prietenoase pentru afaceri: Bulgaria, Ungaria, Serbia, Polonia, Italia, Franta sau Olanda. Asadar, unde plecam de acasa?

  • Unde gasim un mediu mai prietenos?
  • Pentru ce gen de afaceri?
  • Pe cine contactam?
  • Cei care ati facut deja acest pas, ce ne puteti impartasi din propria experienta?

Citeste restul articolului si comtenteaza pe Jeopardy.