Unele televiziuni si-au pus la punct metode de stors bani, de inselat telespectatori si de protejat politicieni dupa tipicul afacerilor mafiote. Afacerea Ridzi – 2 Mai e doar una dintre ele si un bun pretext sa vorbim despre alte metode utilizate in special de televiziunile de stiri. Ele au scapat ieftin, desi sunt complicele ministrului pe care astazi il toaca pentru o culpa imputabila, culmea, si lor. Monica Iacob Ridzi nu-si putea cumpara imagine pe bani publici daca televiziunile nu acceptau sa-si pacaleasca telespectatorii. Metodele prin care televiziunile colecteaza taxele de protectie s-au sofisticat si rafinat. Din relatarile unor politicieni, oameni de televiziune si in urma investigatiilor HotNews.ro, am intocmit un scurt inventar. - Metoda sponsorizarii generoase. Cine are bani de dat la televiziuni are linistea asigurata. Ministerul Turismului, de pilda, sponsorizeaza emisiunea Realitatea All Inclusive cu aproape 200.000 de euro. Parteneriatul dintre Realitatea TV si Ministerul Turismului se refera, conform raspunsului oficial primit de la minister, la “Productia unui mini jurnal zilnic de 10 min. in care sã fie prezentate diverse destinatii turistice din Romania pe postul de televiziune Realitatea TV in perioada 18 mai – 30 sept 2009 intitulat Realitatea All Inclusive in valoare de 832.167 lei”. Intamplator sau nu, ministrul Elena Udrea e scutita de critici si se bucura – asta o poate confirma orice producator din Realitatea – de un regim preferential. Se bucura de transmisii in direct, de interviuri inregistrate o data, de doua sau de trei ori pana cand ministrului ii place cum iese. Acest tip de sponsorizare, altfel perfect legal, pare sa functioneze ca o taxa de protectie.
- Metoda Ridzi simpla. Ministerul incheie contract cu o firma, care primeste mai multi bani decat ar merita pentru serviciile pe care urmeaza sa le presteze. Firma incheie apoi un asa numit contract de publicitate cu televiziunile, care este de fapt o simulatie. In realitate, firma incheie un contract pentru ca politicianul, ministrul sau politicianul cutare sa apara la televizor in regim preferential.
- Metoda Ridzi complicata. Se aplica si cu firme care n-au incheiat inca contracte cu statul, dar spera sa o faca. Exista companii interesate sa-si faca publicitate la televizor doar in campaniile electorale. Nu se uita la discounturi, platesc mai mult decat rate-card-ul pe emisiune si sunt foarte generosi. In realitate, ele platesc promovarea unui anume politician, de la care spera sa-si recupereze investitia prin intermediul unor contracte generoase pe bani publici. E o metoda aproape imposibil de probat. Nu poate nimeni acuza o firma ca platit peste pretul pietei reclama la televizor. E si mai greu de probat ca a facut-o in contul unui politician. Mecanismul poate fi devoalat numai daca cineva din firma sau politicianul sponsorizat s-ar autodenunta.
- Metodele s-au rafinat si mai mult in ultimii ani. Ca sa evite orice neplaceri, firmele care sustin in mod interesat un politician evita sa incheie contractul direct cu televiziunea de stiri. O fac in schimb cu o asa numita firma de consultanta in afaceri. In acest fel, se pierde legatura directa intre mediul privat si anumiti politicieni. Firma de consultanta in afaceri se afla, de regula, tot sub controlul mogulilor TV.
- Metoda Ridzi a fost patentata sub regimul Nastase. Fostul premier se plangea atunci ca anumiti ministri – aluzia era la Mitrea si Dan Ioan Popescu isi cumpara linistea la televizor pe banii Guvernului, iar el o incaseaza. Nu era chiar asa. Nici el n-o prea incasa. Diferenta dintre contractele de atunci si cele de acum e ca ministrii PSD n-ar fi scris niciodata, negru pe alb, intr-un contract cu o firma-intermediar de cate ori vor sa apara la televizor in jurnalele de stiri, asa cum a facut Ridzi. Astfel de clauze erau convenite doar verbal.
- Metoda tonomat. In campaniile electorale, televiziunile de stiri in special le-au transmis candidatilor si partidelor verde-n fata: nu platiti, nu apareti. Ceea ce ar fi corect, daca am vorbi despre un regim de publicitate electorala. Dar partidele si candidatii platesc sa apara la stiri, la majoritatea emisiunilor de dezbateri sau in transmisii directe, nu la sectiunea publicitara. Altfel spus, telespectatorul e pacalit. El crede ca asista la un eveniment socotit important de televiziuni, dar i se livreaza propaganda. El nu primeste o stire curata, ci publicitate mascata. Problema s-ar rezolva simplu, daca acest tip de promovare politica ar fi marcat cu P, astfel incat telespectatorii sa fie avertizati.
- Metoda firmelor cu actiuni la purtator. Problema e ca si partidele cheltuiesc bani negri in campanii si n-au nici un interes sa-i plateasca in conditii legale. Astfel ca unii moguli le pun la dispozitie metode sigure pentru a plati fara riscuri prea mari. Una din metode este plata banilor in contul unor firme off-shore cu actiuni la purtator. Adica, firma nu are un actionar anume, proprietarul ei fiind cel care se afla in posesia certificatului de actionar care nu este nominal. In acest fel, e imposibil de dovedit ca un anumit politician si-a cumparat o aparitie la televizor.
- Metoda e indirect confirmata de Mihai Craiu, unul dintre vanzatorii de publicitate care face afaceri atat cu Sorin Ovidiu Vantu, cat si cu cel condus de familia Voiculescu. Intr-un interviu HotNews.ro realizat de Iulian Comanescu, Mihai Craiu declara: "Participam la 20-30 de licitatii pe luna, avem niste deal-uri cu tipografii, vindem servicii de tiparire, pur si simplu, pentru ceea ce cuprinde piata de tipografii. Din toate aceste activitati reusim sa ne asiguram niste venituri care sunt publice - atentie, nu cunosc foarte multe companii care sa aiba nebunia asta si multi m-au intrebat: "De ce nu ti-ai optimizat profitul, nu l-ai aruncat afara?"
- Metoda firmelor de consultanta. Alte metode dezvaluite de oamenii din televiziuni: firma de consultanta. Unii ziaristi care apar in emisiuni de dezbateri incheie asa numite contracte de consultanta cu anumiti politicieni. In baza lor, politicienii apar sau nu la unele emisiuni, iar ziaristii, la randul lor, recita o partitura sau alta.
- Metoda cash. Alte televiziuni incaseaza bani cash, la valiza. Primitiva si mai putin uzitata, e tot o metoda ilegala din simplul motiv ca banii nu sunt fiscalizati.
- A nu se intelege ca afacerile televiziunilor cu statul sau contractele incheiate cu politicieni sunt din start suspecte sau de evitat. Cata vreme televiziunile nu-si ascund serviciile prestate si sumele sunt legal fiscalizate, orice tip de contract e perfect legitim.
- Metodele ilegitime de incasat bani de la politicieni sunt un pericol la adresa democratiei pentru ca distorsioneaza un intreg sistem de valori, de promovare si falsifica grosolan realitatea. Iar cauza acestor distorsiuni sunt banii murdari. In televiziuni intra sute de mii de euro, bani care ar trebui sa se regaseasca in conturile televiziunilor ca fiind atrasi din publicitate iar apoi sa se regaseasca in produse marcate cu P. De cele mai multe ori, nu se intampla asa, iar la capatul acestor metode ilegale de aspirat bani negri rezulta un produs jurnalistic mincinos prezentat ca fiind de un alb imaculat.
- Afacerea Ridzi-2 Mai, dezvaluita de GSP, ar trebui sa duca la demisia ministrului. Dar cum ramane cu cealalta fata, nevazuta si mai putin discutata, a afacerii? Daca Ridzi a gresit, cine de la televiziunile de stiri plateste pentru complicitate? Cine a platit vreodata de la TV, desi murdaria de acolo atinge nivelul celei din politica.
Nota: Prima investigatie care a demonstrat legaturile obscure dintre partide si televiziunile de stiri a fost realizata de HotNews la alegerile din 2008: “
Cum apari la TV cu 5000 de euro”. In urma cu o saptamana,
Catalin Tolontan, redactor sef la GSP, a condus si urmarit o excelenta investigatie vizand modul in care ministrul turismului, Monica Iacob Ridzi, si-a cumparat imagine din bani publici. Cititorii HotNews.ro sunt invitati sa indice si alte metode prin care partide si politicieni isi cumpara spatiu editorial la televiziuni.
Gigi a fost inventat de PRO TV
prin difuzarea de nazbatii zilnice,
(manea care fiind se succes la bizoni,
au preluat-o si ceilati)
Si sigur ca acea compensare in trei a fost o plata a serviciilor mizerabile prestate sub maiastra bagheta a Andreei Esca.,
care "gandeste liber" .
Totusi operatiunea s-a facut cu bani privati,
bugetul fiind afectat cel mult prin ciupirea unor impozite .
*
Dl Tapalaga semnalează insa cazuri
de utilizare a banului public pentru
obtinerea de imagini color ale
bosilor care gestionează mălaiul.
Desi sunt antibasescian si
pro Antenist,
ma declar 101 % de acord cu articolul.
Atunci cand tu Antena X iei bani
si prestezi serviciul murdar....nu mai poti
sa te dai virgina . Ciutacu, Gadea , Badea ,
eu zic ca referitor la mizeria Ridzi mai bine
inchideti sonorul si treceti la post si rugaciune.
*
Tolontan a fost extraordinar,
un fel de Cristian Tudor Popescu cu par
si fara tendinta de a se uita mereu in oglinda
ca Maria din West Side Story ...I m so pretty...yes so pretty...
Si chiar daca este legat si el de un trust de presa,
cred ca si-a permis sa fie cu adevarat independent intrucat are in spate
baza militara a blogului propriu.
Cred ca sperantele noastre de viitor se pot orienta tot mai mult spre bloguri ,
intrucat presa monopolista va pune botul.
*
O reteta subtila de cumparat bunavointa presei
fara a consuma bani publici
(deci nu infractionala - doar imorala)
este detinuta de Basescu.
L-ati vazut ce a facut si ieri !?
S-a dus fix la unul din mistourile
obsesive ale lui Mircea Badea...
..."sulainacenăl" ...hă,hă,hă ! şi
a mai pus odata "brutal" ...cu SPP ul ...
"calus in gura presei" gonind-o
o pe una care il inregistra.
Cica era suparat ca de ce au inregistrat
convorbirea cu Liiceanu despre filosofi....
*
Si aia si asta si toate
fac parte din "mituirea"
presei cu evenimente de pagina 1 tabloida.
Bogdaproste !
ori esti un roman idiot pur si simplu... ori esti un roman idiot platit de prostanaci, marinari, motociclisti, petrolisti sa scrii ceea ce gandesc ei.
ne meritam clasa politica si mass-media jegoasa!
Crezi ca astfel ii faci vreun deserviciu presedintelui? Eu cred ca din contra! Pentru ca prin aruncarea de vorbe fara acoperire, fara argumente maresti convingerea celor ce te citesc in faptul ca asista la denigrari dusmanoase sau platite. Daca chiar te plateste cineva pt astfel de postari acela este tare dobitoc!
Daca tot vrei sa scrii un astfel de articol, te informezi pana la capat sau renunti. Cum ar fi sa discuti despre toti nazistii dar sa nu sufli o vorba despre H???
P.S. As vedea un episodul doi cu metodele pentru print prin care se percepe taza de protectie.
In plus, in asta intra la pachet si idiotizarea permanenta a romanilor, ca sa poata toti fura cu spor, pt. ca azi numai cu scandal se poate fura in liniste
fara maneaua "josbasescu" nu se mai poate fura ceva consistent in tara asta
STERLING - demonstrat chiar azi ca a fost incheiat ILEGAL - a beneficiat de o tacere completa.
niciun fel de urlete si tzipete de la mr. Tolontan.
niciun fel de urlete si tzipete de la Tapalaga.
cat costa sa furi cu STERLING-ul Tapalaga ?
Nota redactiei: Hotnews.ro a fost prima publicatie din Romania care a scris despre afacerea Sterling pentru ca noi am descoperit primii faptele :)
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-5386494-petrolul-din-zona-insulei-serpilor-deja-concesionat-lantului-firme-sterling-canada-melrose-edinburgh-via-midia-resources-romania.htm
http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-5393128-hotnews-cifrele-unei-mari-afaceri-averea-sterling-omv-din-marea-neagra-masurata-metri-cubi-gaz-tone-petrol.htm
ceea ce s-a intamplat in cazul lui Monica iacob ridzi (MIR) - pe care nu pot s-o suport pt. ca e o proasta fudula - a fost totusi o CAMPANIE de presa.
Campanie pp. folosirea MEDIA pt. raspandirea de mesaje virale si repetitive, cu un SCOP.
Nu vad asa ceva in cazul STERLING, nicaieri, desi, chiar astazi COMISIA PARLAMENTARA a decis ca acel contract este ilegal, si urma - in mod firesc - sa RECOMANDE o ancheta PENALA in acest caz.
Nu a mai reconadat nici ancheta, nici nu a facut PNL Plangere penala ca in cazul MIR, si nici vreo campanie de presa nu a pornit ca un taifun la auzul faptului ca Tariceanu a vandut Marea Neagra inainte chiar sa o dobandim.
Daca PUBLICITATEA se plateste, inseamna ca si tacerea se plateste.
Deci, cum e mr. Tapalaga ?
► care sunt CRITERIILE dupa care o ilegalitate se califica pt. a face obiectul unei CAMPANII de presa?
► cat de mare e SUMA pe care tb. s-o furi - sau s-o primesti - pt. ca sa dai apoi lectii de morala si de justitiarism la televizor ?
„ Mii de coifuri lucitoare , mii de capete pletoase …de PNListi pusi pe furat '
sau epitetul cromatic"galbena Laura Chiriac'
Comparatia – este punerea in paralel a doi termeni pe baza unor asemanari pentru a evidentia caracteristicile unuia dintre ei .
Fata-i rosie ca marul a lui Voiculescu'
Metafora – este inlocuirea unui termen obisnuit (propriu) cu altul neobisnuit (figurat) pe temeiul uni\or asemanari intre ei .
„Pe cer straluceste o mingia de foc ,elicopterul Realitatii. „
Personificarea – este atribuirea de calitati omenesti unor lucruri , fiinte , fenomene.
Se realizeaza mai ales cu ajutorul verbelor , adjectivelor
„Moderatoarele jucau in vant . „
Inversiunea – este schimbarea topici normale pentru a sublinia un anumit cuvant care va impune atentiei o idee .
„Intr-o salbatica splendoare ,angajatii BGS bateau niste hoti care il furasera pe tatulici ,in timp ce moderaneaua Laura Chiriac cerea ca la violul ei de ex. sa vina doar politia ,cand o veni ,singura indreptatita sa o scoata de sub...daramaturi „
Hiperbola – este marirea exagerata a realitatii pentru obtinerea unor efecte artistice .
„ Minte de ingheata apele Antena TV si
Realitatea
Antiteza – este aproprierea a doi termeni opusi pentru a pune mai bine in valoare caracteristicilor lor .
Nastase si Ridzi din poezia „ Furata Romanie
Enumeratia – este enumeratia succesiva a partilor componente ale unui intreg pentru a sublinia caracteristice intregul descris .
„ Vin tantarii , gandaceii, carabusii si lautarii politici la televizuini .”
Repetitia – este repetarea cu intentii expresive a unor sunete , cuvinte , sintagme , propozitii , fraze , fragmente , …EX:Ridzi,Ridzi ,Ridzi etc
divide et impera! este mottoul ultimilor 10 ani din ro. adica separarea oamenilor culti de inculti. logic incultii sunt majoritari. cei culti nu prea se omoara cu urmaritul posturilor tv. concluzia ....
manipulare.
si atunci de nu ar proceda asa? este ceva normal intr-o tara anormala!
v-am pupat pe portofele!
Eu nu stiu daca rizi este culpabila ,prefer ca asta s o hotarasca justitia,dar declaratia ei 'nu cunosc cum s au cheltuit banii' o descalifica si cred ca gestul demisiei ar fi un gest de normaliate ,dar de aici si pana la modul de prezentare la 'realitatea' a cazului rizi, in care vinovotia este deja probata de 'colegul' tolontan este cale lunga.
Sunt 3 luni in care eba si rizi au devenit 'stele' dar ,comisia pt, privatizarea SIDEX,legea noua de organizare TVR,returnari de TVA, nu merita oare acelasi spatiu in media romana
la cat de destepti sunt romanii fara gluma ,cred ca toti prostii s-au "polarizat' la PDL
televizuinele care ii ataca in mod clar ,care le taie macaroana inainte de a deschide gura , cu papagali ca Dumitrescu ,Prelipceanu Chiriac sau de la Antene, care sunt absolut anti basescu sunt pline de invitati PDL-ori sunt idioti ca sulfina, preda, pogea ,falca si altii ca ei ori sunt vanduti ca boureanu, berceanu ,videanu ,voinescu etc
In mod normal ar trebui sa se interzica in partid participarea la suetele Realitatea sau Antene ;dar atrasi ca mustele pe rahat ,papagalii PDL se duc ca oile la taiere doar sa se mai ii vada lumea pe sticla ;idioata politica de media ,idiot partid !
Dar nu anvergura invitatilor este subiectul,ci modul smecheresc cu care jurnalistii mimeaza preocuparea pt aflarea adevarului,lupta de idei,discursul echilibrat si lipsit de partizanat,
in fond partidele au fiecare 'cadrele' pe care le merita,dar presa are totusi o responsabilitate cel putin la fel de mare ca si clasa politica,or eu am impresia -poate gresesc-ca si sindicatele si 'jurnalistii' trag la aceeasi caruta cu clasa politica
PS un comentariu si o analiza perfecta din partea lui 'STERLING' -FELICITARI
am o oarecare simpatie pentru Voinescu ,dar subliniez ca trebuie un om de partid de la PD care sa stie sa puna in lumina mimetismul giamparalelor media ;
sunt de acord ca impotriva familiei iacob Ridzi se duce o campanie media orchestrata cu tinta fixa :Basescu ;orice cuvant in apararea ei ,ar turna gaz pe foc si ar permite secaturilor media o victorie ;cu o oarecare abriunere ,campania se dezumfla de la sine ;au inceput sa arata cartiere in Petrosani locuite de tigani -Bosnia- ,de care este incriminat primarul Ridzi ca si cum existenta Ferentariului e legat de 'personalitatea ' lui vanghelie ;
daca stiu sa se abtina PDistii acum ,media va turba -de caldura ,de insatisfactie
ce udrea e mai breaza ca ritzi.din contra.va amintiti ce reclama desantata isi facea de pasti si 1 mai,cu oul gigant si carul lui flutur,lumina de pasti,bicicleta,calaria de dirlogi,tenis la paris,delta-picioarele prin apa,sa( ei si portocaliilor,bineinteles).peste tot faceau publicitate si lui eba.
Comunicat: CGC si CRPE cer demiterea neîntârziata a
ministrilor Ridzi si Udrea(http://www.revista22.ro/articol-6266.html)
Ar mai putea spune: " nu folosesc sapun si pasta de dinti " , " nu mananc aripioare picante ", " nu ma duc pe stadion " si..." nu fac sex ...protejat!?
Va rog eu sa nu mai scrieti astfel de articole! Si asa, suntem vai de noi!
Exista se pare mai multe feluri de taxa de protectie in Ro.
Atentie la cercurile vicioase.
Daca tot sunteti la capitolul televiziuni, ce-ar fi sa investigati / relatati si cum majoritatea televiziunilor cumpara membrii CNA prin diferite metode (inclusiv direct cu "valiza cu bani"). CNA este, va amintesc, institutia care ar trebui sa sanctioneze practicile mentionate in articolul curent.