Dintr-un raport al Transparency International publicat in aceasta saptamana, rezulta ca romanii alimenteaza la greu economia subterana prin mituirea multora dintre cei care sunt platiti de stat - deci din taxele platite de noi - pentru a ne rezolva problemele.

Astfel, 12% dintre cei intervievati recunosc ca au dat mita in ultimul an iar dintre acestia, 22% au indesat bani in buzunarele cadrelor medicale, 13% in buzunarele politistilor, 8% celor din justitie si 6% celor din invatamant.

Pe de alta parte, cand vine vorba despre increderea pe care o au romanii in unele dintre institutiile pe care ei insisi le “sponsorizeaza” prin dare de mita, lucrurile stau in felul urmator: 39% cred ca Justitia este extrem de corupta, 31% cred despre functionarii publici ca sunt extrem de corupti, 50% cred acelasi lucru despre parlamentari si 45% despre partidele politice.

Cireasa de pe tort o reprezinta graficul de mai jos care arata perceptia populatiei asupra eficientei masurilor anticoruptie luate de catre Guvern. Dupa ce in ultimii ani s-a discutat extrem de mult despre justitie si coruptie, iata ca eficienta masurilor luate pentru combaterea acestui fenomen este aproape nula.

Acum, trebuie sa spun ca am o problema cu interpretarea acestor date din moment ce in optica romanilor, unele dintre cele mai corupte domenii sunt cele in care acestia pompeaza cei mai multi bani sub forma de spaga.

Cu alte cuvinte, cum poti sa te plangi de justitie din moment ce tu indesi bani in buzunarele judecatorilor pentru a obtine o sentinta favorabila?

Cum poti sa te plangi de faptul ca un medic nu te opereaza daca nu “sari la cap”, din moment ce tu l-ai invatat asa?

De ce te plangi ca nu se face scoala cand de fapt tu ii incurajezi pe profesori sa predea “acasa”, dezvoltand un sistem de invatamant paralel cu cel oficial? Acelasi principiu se aplica si politistilor, si functionarilor publici si oricaror altor bugetari in al caror buzunar indesi plicul pentru ca ai impresia ca nu se poate altfel.

Tot din raportul mentionat mai sus aflam ca 77% dintre cei care au fost pusi in situatia de a da mita anul trecut spun ca nu au reclamat in nici un fel acest delict, motivatia principala fiind aceea ca “nu ar fi ajutat la nimic”.

Aceasta atitudine arata cercul vicios in care ne invartim si din care nu vom iesi pana cand nu vom constientiza faptul ca eradicarea coruptiei depinde doar de noi, iar explicatiile prin care ne motivam lipsa de actiune sunt doar o alta forma de lasitate.

Ce s-ar fi intamplat daca in 1955 Rosa Park, in loc sa refuze cedarea locului din autobuz unui alb si astfel sa intre in istorie, ar fi procedat invers, motivand ca “asta este sistemul” si ca nu are nici un rost sa se impotriveasca?

In aceste conditii, Tu crezi ca ai dreptul sa critici?

Citeste si comenteaza pe Khris.ro.