O cifra mult mai mare decat cea de -4.6 care este preconizata pe intreg anul. Atata e scaderea economiei pe primul trimestru fata de T1 2008. Un an agricol prost poate sa conduca la ratarea cifrelor stabilite cu FMI si incetarea acordului cu acesta. De acum avem nevoie numai de vesti bune, mai curand decat vesti, de cifre.

Bugetul de Stat e in mod clar in dificultate. Cifrele nu mint, degeaba incearca Mugur Isarescu sa dea incredere.

Daca Guvernul Boc mai pedaleaza mult pe ideea ca un bun castigat nu poate sa fie abrogat o sa intre in faliment. Legea salarizarii unice vrea sa aduca salariile mici din sistemul public la 1/15 din cele mari si asta in nu stiu cati ani.

Eu cred ca azi, maine ar trebui sa faca salariile mari de 15/1 fata de cele mici. Altfel ajungem ca Letonia.

Si asa salariile din mediul public sunt mai mari decat cele din mediul privat. La fel si cu pensiile aberante. Trebuie scazute. Fara mila.

Acum nu mai poate nimeni sa spuna ca n-avem criza. Daca e vorba de solidaritate asa trebuie inteleasa, nu prin transferarea intregii poveri pe economia privata. Care deja a incasat cresteri de taxe. Ea e deja solidara, si nu face greve. Doar se contracta. Se adapteaza conditiilor interne si externe. Economia se scurge printre degetele lui Pogea pentru ca n-o intelege. Poti sa incerci sa iei 7 piei de pe ea, o sa treaca la negru, o sa se mute, o sa se adapteze prin scaderi de salarii si prin somaj. O sa revina atunci cand o sa aiba o fiscalitate sau conditii si facilitati mai bune.

Iar planul anticriza, care nu exista, trebuie imprumutat, prin copiere, de la tarile unde astfel de planuri au dat rezultate. Si pus in practica, acum, nu de la 15 iunie sau din 2010.

Este absolut necesara mobilizarea lui Boc, Basescu, Geoana, Pogea, Nica, Isarescu si cine mai e pe acolo si trecerea la masuri concrete. Chiar cu consecinte sociale in mediul bugetar. Unde sunt banii accesati pana acum? Proiectele pentru care urla Boc in februarie ca da afara nu stiu cati functionari?

Daca Uniunea ne taie banii din cauza lipsei de reforme in Justitie poate intelege si clasa politica necesitatea integrarii reale in UE nu doar mimarea acestei integrari. Pentru ca lipsa banilor o sa adanceasca si mai mult rahatul in care ne scaldam.

Sa vedem ce face leul.

Citeste si comenteaza pe Romania Obiectiva.