Dupa instalarea noului guvern, asteptam cu interes momentul in care dl Tariceanu isi va lua in serios rolul de opozant al guvernului si va iesi la atac impotriva trioului Basescu - Boc - Geoana.

Dupa ce a stat la cutie timp de trei saptamani, in ultimele zile fostul prim-ministru s-a dezlantuit: “guvernul acesta s-a realizat prin formarea unei coalitii care a incalcat grav optiunile electoratului” a spus dl Tariceanu duminica intr-o conferinta de presa, uitand cu desavarsire faptul ca refacerea FSN-ului se datoreaza in primul rand incapatanarii cu care acesta s-a tinut de functia de prim-ministru. Tot din acelasi motiv, avem acum un guvern tip struto-camila in care baronii PSD sunt bine reprezentati, nu direct ci prin oamenii lor ajunsi in pozitii cheie.

A continuat in aceeasi nota, luand apararea celor multi, a pensionarilor si muncitorilor (”am fost vineri la Constanta si m-am întalnit cu romani ingrijorati ca isi vor pierde slujbele. Toti m-au intrebat ce se întampla”), a celor afectati de ordonanta care impiedica cumulul pensiei cu salariul, in timp ce dificultatile cu care se confrunta intreprinzatorii privati si companiile - targetul clasic al unui partid liberal, nu au fost mentionate decat in trecere.

Cireasa de pe tort a fost acuzatia de incompetenta pe care a facut-o la adresa noului guvern, desi nu trecuse nici o luna de la instalarea acestuia: “masurile economice pe care actualii guvernanti le-au luat în prima luna demonstreaza clar incapacitatea si incompetenata lor”.

Pana la un anumit nivel, il inteleg pe fostul prim-ministru. Fiind singurul partid de opozitie (UDMR nu a fost niciodata preocupat de altceva in afara problemelor minoritatii maghiare), PNL-ul se vede nevoit sa joace acum si pe stanga si pe dreapta: trebuie sa deplanga soarta celor multi si saraci, la fel cum trebuie sa ii apere si pe cei putini si bogati. Ceea ce nu inteleg insa sunt criticile legate de incompetenta actualului guvern, critici generate in primul rand de faptul ca d-nii Boc, Pogea & co par incapabili sa curete mizeria lasata de guvernul condus de dl Tariceanu.

Mai mult, disputa putere-opozitie pe marginea motivelor pentru care deficitul bugetar a sarit la 5% in 2008 este de-a dreptul ridicola. Anul trecut, dl Vosganian a facut patru rectificari bugetare (ultima, inainte de alegeri), toate in crestere, rectificari prin care a supraestimat masiv veniturile iar consecinta a fost ca in octombrie, noiembrie si decembrie, deficitul a explodat. Ce mai putea face noul guvern in ultimele zile ale anului? Dl Vosganian se justifica declarand candid ca “in decembrie estimam ca vom incheia anul cu un deficit de 3,6-3,8% din PIB. Intre timp eu am plecat de la minister si nu stiu ce s-a mai intamplat in ultimele zile” iar domnul Tariceanu il sustine: “realitatea este ca, in ultima parte a anului trecut, din cauza faptului ca nu au controlat cheltuielile, ei au scapat haturile si s-au cheltuit 1,5 miliarde de euro pe care nici ei nu stiu sa explice pe ce s-au dus.” sursa

Citind aceste declaratii, dincolo de agramatismul fostului premier nu pot decat sa constat ca tupeul acestor domni este unul maxim: nu exista nici o urma de regret sau vreo “mea culpa” strecurata discret in ploaia de acuzatii aruncate asupra actualului guvern, desi sunt convins ca amandoi realizeaza ridicolul acestui tip de atitudine.

Este absolut normal ca opozitia sa critice, insa atat dl Tariceanu cat si dl Vosganian ar trebui sa faca “ciocu mic” cel putin in urmatoarea perioada si sa lase altora din PNL sansa de a iesi in fata si de a face opozitie actualei puteri.

Citeste si comenteaza pe Khris.ro.