America ne-a dovedit in 2008, inca o data, ca ramane o tara fascinanta dintr-un anumit punct de vedere. Dl Barack Obama, o persoana care acum 20 de ani era in anonimat, a reusit sa ajunga in cea mai inalta functie in stat. E dovada ca America e o societate deschisa, scrie Claudiu Minea, pe blogul Jeopardy.

Dar nu despre dl. Obama vreau sa scriu acum. Romania este la fel de fascinanta, demonstrand ca oricine poate ajunge ministru. Din pacate, in cu totul alt sens.

Nu am scris nimic pana acum de guvernul Boc, sperand ca primele impresii (de la nominalizarea membrilor cabinetului) sa fie sterse de prestatia ministrilor. A fost o speranta naruita imediat.

Sunt in guvernul Boc cateva persoane care nu sunt recomandate de absolut nimic pentru a ocupa pozitia de ministru. Sa le luam pe rand.

Dl Marian Sarbu

Omul e un monument de populism. A deplans in opozitie soarta oamenilor amarati, abandonati de "politicile de dreapta ale guvernului Tariceanu". Dupa ce a ajuns ministru, a inceput sa afirme candid ca nu se mai poate. Ar mai trebui sa ne spuna "bineinteles, voi stiati ca asta nu era decat propaganda" pentru a se apropia de un celebru propagandist al regimului nazist.

Dna Ecaterina Andronescu

Supranumita si "Abramburica", a fost un dezastru pentru sistemul de educatie in perioada cat a mai fost ministru al invatamantului. Sistemul de educatie, care functioneaza in conditii precare, va primi lovitura de gratie dupa schimbarile pe care dna ministru le va face. Pentru ca, nu-i asa, tot ce s-a facut pana acum a fost gresit…

Dl Catalin Predoiu

Esti ministru intr-un guvern. Apoi candidezi in numele acelui partid. Dupa alegeri, cand partidul tau trece in opozitie, te auto-suspenzi din partid si ramai ministru in guvernul partidului cu care ai fost in conflict. Si toate astea, "pentru binele justitiei". E jenant. E rusinos. Si e dovada unei lipse de coloana vertebrala care te descalifica pentru a ocupa demnitatea de ministru.

Dna Elena Udrea

S-a plimbat mult prin lume. E singurul motiv care o califica pentru a fi ministrul turismului.

Dl Gabriel Sandu

Are telefon mobil si, probabil, laptop. Fara ironie, nu cred ca e suficient pentru a fi ministru al comunicatiilor, probabil cel mai tehnic minister.

Am facut o trecere foarte rapida prin guvernul Boc. Sunt alti ministri despre care eu nu am informatii. Probabil lista ar putea continua. Dar, chiar fara a o continua, am ajuns lejer cam la 25% din membrii cabinetului. E mult, e prea mult.

Guvernul Boc e dovada ca aproape oricine poate ajunge ministru in Romania. Din pacate, fata de exemplul american al dlui Obama, asta nu e un semn al egalitatii de sanse. E o dovada (inca una) ca Romania nu are o clasa politica responsabila. Teoretic, ar fi timpul pentru un alt partid.

Din pacate, aceasta concluzie simpla ridica o alta intrebare, al carei raspuns e chiar mai greu de dat: are poporul roman (sau electoratul roman) structura si forta morala pentru a crea un alt fel de partid? Sau clasa politica este doar imaginea poporului/electoratului?

Intrebarea asta, prieteni, ar putea sa ne dea mari dureri de cap…

Comenteaza pe Jeopardy.