Daca votul alb are ceva inedit, asa cum am sa arat mai departe, sondajele pre-electorale si la iesirea de la urne sunt ceva cu care ne-am obisnuit; de asemenea, nu e prima oara cand rezultatele lor rateaza rezultatele finale. Diferite, cum sunt, ambele au ajuns sub un tir de atacuri, uneori foarte vehemente.

Sa vedem intai, Onorata Instanta de cititori, care e cazul impotriva institutelor de sondare. Numitele CCSB si INSOMAR au prezentat in mod repetat sondaje preelectorale in care PSD se situa la 3-4 procente in fata PD-L. Totul a culminat cu sodanjele la iesirea de la urne in care PSD urcase la 5-6 in fata adversarilor. Cum diferenta din rezultatul final a fost la mai putin de un procent, institutele de sondare sunt acuzate ca au manipulat opinia publica la cererea clientilor lor, Voiculescu sau Vantu, si in avantajul PSD/impotriva PD-L.

Bun, e limpede ca aceste doua institute au dat un rateu, cum nu sunt sociolog nu stiu cum s-ar fi putut ajunge la aceste rezultate, presupunand buna-credinta. In schimb, nu trebuie sa fiu sociolog ca sa ma pronunt asupra acestui din urma lucru. A fost rea-credinta si manipulare din partea acestor institute? Si aici stau si eu si ma intreb, cum anume poti manipula rezultatul unor alegeri printr-un sondaj publicat DUPA inchiderea urnelor? Tot ce au reusit aceste sondaje a fost sa puna in dificultate pe autorii lor! Cum sa crezi ca au intentionat asta? Am fi ca in desenele animate cu Will E Coyote! Ar trebui sa credem ca aceste institute si-au comandat o capcana extrem de sofisticata in care au cazut ulterior singuri, aratand publicului o figura nauca si un mic carton pe care scrie “0,5%? Eeeep!”.

Sigur, aici se poate spune ca au facut-o de dragul clientilor lor. Dar si aceasta ipoteza este la fel de deplasata si de hilara! La ce anume sa fi servit celor de la PSD+PC faptul ca au fost “invingatori” vreme de cateva ore intre publicarea sondajelor si primele rezultate partiale? Daca a avut vreun efect, acesta a fost exact impotriva lor. Caci, de vreme batalia “castigarii alegerilor” se poarta la nivel de imagine (asa cum am tot spus, nu exista in Constitutie vreo vorbulita despre partidul care obtine cele mai multe voturi), faptul ca au picat de la 6 procente in fata la mai putin de unu le-au anulat practic acest avantaj de imagine, chit ca in aceasta privinta, a “castigarii alegerilor” rezultatele au ramas aceleasi! Acum stiu si eu ce porecla are dl Geoana, dar chiar poate crede cineva ca ar fi premeditat si platit un sondaj (mint, doua!) care sa-l urce la 6% in sus, doar ca sa-l prabuseasca apoi intr-un norisor de praf la situatia de egalitate perdanta?

Acum cateva luni am scris un articol despre un alt sondaj INSOMAR, si despre atacurile la care era supus si sondajul si patronul si rezultatele, in care am incercat sa explic si ca aceste sondaje pot rata rezultatul sondat si ca pot face asta fara sa fie vorba de orice fel de rea-credinta sau manipulare. Constat ca articolul e la fel de bun si pentru situatia asta, de fapt aduce si un argument in plus: singura diferenta este ca atunci exact aceleasi atacuri aveau o directie partizana contrara.

Citeste si comenteaza pe Inventarul Stricaciunilor Politice.