Ziua portilor deschise de la muzeul lui Nastase din Zambaccian nu a aratat publicului larg subsolurile, debaralele, cotloanele si magaziile aflate in proprietatea familiei. Locurile unde, probabil, sint depozitate perucile, aparatele de taiat oua, facut taitei si curatat scame, strecuratorile, pernele, ciucurii pentru perdele, brazii din plastic si bibelourile, adica bunurile aduse cu containerul din China, indipensabile intr-o gospodarie de premier. Cu tupeul inviorat de adierea candidaturii la prezidentialele din 2009, Nastase isi apara pe blog chinezariile, lovind cu vila de protocol din Scrovistea, amenajata de SPP, pentru ca Traian Basescu sa aiba unde sa-si ascunda "echipa de campanie". Dupa ce parlamentul il va elibera definitiv de povara doasarelor, Nastase poate organiza un Zambaccian chinezesc sub sloganul electoral "esti ceea ce cumperi".

Cristina Popa, martorul-cheie in dosarul Zambaccian, cea care l-a dat in git pe Nastase, lucreaza si acum la firma de constructii care i-a achitat acestuia 500.000 de dolari pentru exoticele chinezarii. Dupa cum a marturisit pentru HotNews.ro, a facut asta "din frica de familia Nastase". "Ce interes aveam eu, care conduceam o firma de provincie, sa platesc campania electorala a lui Adrian Nastase sau sa achit importuri din China a unor marfuri care nu-mi foloseau la nimic si de care stiam ca nu intra in patrimoniul societatii? Am facut-o de frica, stiam ce putere avea familia Nastase si, in plus, eram avertizata de Irina Jianu ca nu ma pot pune cu premierul", spune Cristina Popa.

Greu e sa te pui si acum cu premierul, mai ales ca domnia sa viseaza sa depaseasca faza pe blog si sa revina la cea a hotaririlor de guvern si comunicatelor oficiale pentru tara. E un vis din care nu te trezesti usor. Ca dovada, ca pina si in lumea virtuala Nastase isi pastreaza apucaturile de pe cind era ditamai seful peste Baroni, Guvern si Romania. In loc sa raspunda concret si sa explice nevoia de peruci si fierbatoare de oua, Nastase foloseste manualul PR-ului ceausist si aplica neabatut principiul "ba pe-a ma-tii".

Adica, am eu Zambaccian politic, dar si Basescu isi amenajeaza cartier general la Scrovistea. "In ultima perioada de timp, sub indrumarea SPP, la Scrovistea se lucreaza intens la reamenajarea vilei de protocol pentru Traian Basescu. Pentru ca lucrarile sa fie finalizate cit mai curind, acolo a fost detasat colonelul Rosu, cel care raspunde si de paza resedintei actuale, din Primaverii, a presedintelui. Pe linga lucrarile de constructii, se inlocuiesc instalatiile telefonice si radio", scrie suparat Nastase pe blog, intrebindu-se de ce Cristina Popa nu are grija de banul public asa cum a avut de cel al firmei care ii asigura lui chinezariile.

Sorgintea acestui tip de mentalitate se gaseste in lunga traditie comunista, adusa pe culmile democratiei de urmasii pesedisti si preluata din mers de colegii de toate culorile politice. Acuza Taubman coruptia, sare Olteanu cu un "ba si tu", il ironizeaza Tony Barber de la "Financial Times" pe Adrian Severin, raspunsul e prompt si tifnos "toata lumea e corupta", deci si guvernul Maiestatii Sale. Zice Comisia Europeana ca rechinii cei mari inoata liberi prin apele tulburi ale Justitiei, pac si Tariceanu "vedeti-va de rechinii vostri", spune Basescu de oligarhi, se revolta 322 pe casa din Mihaileanu. Casca gura martora Cristina Popa, ataca Nastase cu Scrovistea viitoarelor nebunii electorale ale presedintelui.

Nimic nou sub soare, deci. Ce mira insa este misterul pe care Adrian Nastase il lasa sa planeze asupra nevinovatelor chinezarii. Sa fie la mijloc doar dolarii trasi prin firma de constructii a lui Sechelariu? Pai, acestia sint o picaturita in comparatie cu imobilul insusi, cu milioanele decedatei matusi Tamara sau cu sumele de la "Trofeul calitatii". Motivul pare sa fie altul si el trece dincolo de problemele penale, tinind mai mult de ego-ul personajului.

Aglomeratia pe centimetru patrat de tablouri, stiluri si statuete din Zambaccianul oficial nu se asorteaza cu containerele pline ochi de electrocasnice si achiziitii de la tarabele Chinei. Nu doar cantitatea aparatelor de taiat, curatat, periat, nu doar numarul perucilor, tificurilor si pernitelor cu ciucurei trebuie ascunsa, ci in primul rind gustul discutabil al celui care a facut alegerea.

Dana si Adrian, colectionarii de arta, nu se potrivesc cu Dana si Adrian colectionarii kilogramelor de kitch-uri si aparatura. Rechizitoriul procurorilor, din care Camelia Popa a povestit doar o mica parte, arata perechea Nastase asa cum e ea in intimitatea achizitiilor. Parafrazind, esti ceea ce cumperi. Asta vrea sa ascunda Nastase. Chestie de orgoliu si de imagine. Gurile rele spun ca depozitele de la Cornu sint emblematice pentru personaj.

Nastase se apara de justitie cu parlamentul si candidatura la prezidentiale, dar impotriva matusii Tamara, a zecilor de peruci si aparate de curatat scame inca n-a gasit antidot.