Ca dupa un bypass facut la spitalul Elias, orgoliul cu vasele ingrosate al lui Oprescu incepe sa se refaca. Colegilor din PSD li s-a cicatrizat si lor canibalizarea si cu jumatate de gura incep sa admita ca partidul are doi candidati. Ceea ce in perspectiva turului al doilea, e chiar de bine. C-o fi fost simpla strategie a iepurasului, c-o fi fost rafuiala dintre gasti, in final Oprescu se va dovedi util pentru toata lumea. Debutind in rolul unui Ciomu al voturilor PSD, in runda a doua va avea insa misiunea importanta sa coasa toate voturile anti-Blaga si sa aduca si ceva material de acasa.

Nici nu a apucat bine Oprescu sa-si dea demisia din PSD, ca liderul de la sectorul sectorul 1 isi si desfacuse larg bratele pentru a anunta cit de bine venit inapoi va fi. Dupa alegeri, evident, caci in timpul lor trebuie mimata cu gratie canibalizarea. Doar purtatorul de cuvint, proaspat in meserie, a spus-o pe aia dreapta, partidul are doi candidati, lucru care poate aduce beneficii necuantificabile pe moment. Chiar si Mitrea parea mai emotionat la gindul directionarii voturilor in turul doi, decit la ideea ca DNA a cerut firtatilor parlamentari sa-i dea drumul la urmarirea penala. Normal, electoratul e ceva mai imprevizibil decit colegii deputati.

Zimbind intr-o dunga tot mai ascutita cu fiecare noua candidatura, Oprescu a lasat smechereala de-o parte si a recunoscut ca dupa o frumoasa casnicie de 13 ani e greu sa te ridici impotriva partidului si a neamurilor acestuia. Cu alte cuvinte, rivalitatea cu Diaconescu va semana cu un tratament homeopatic, asa incit organul de partid sa nu fie prea zdruncinat. Cei doi au nevoie unul de altul, PSD-ul de ambii si de liberali pe deasupra pentru a avea sanse cit de cit realiste in fata lui Blaga. Din acest punct de vedere, trioul Diaconescu- Oprescu- Orban va cinta in falset aria dihoniei, iar atacurile vor avea dulceata viitorului luminos care ii asteapta in cazul victoriei oricaruia dintre ei. Un odgon rosu ii leaga: anti-basescismul.

La primul tur, Oprescu va fi un fel de Ciomu al voturilor PSD, e adevarat, dar are sansa si sa aspire electoratul de stinga ratacit si smintit in acesti trei ani. Ceea ce, nu-i asa, e mai important decit canibalizarea. Pentru ca lucrurile nu trebuie privite decit din perspectiva turului doi, acolo unde se va decide victoria. Din acest punct de vedere, e limpede ca PSD va fi potentat prin dubla candidatura. Ca va fi Oprescu sau Diaconescu, nici nu conteaza, pentru PSD are importanta doar ca voturile sa se cumuleze si fiecare sa vina si cu zestrea proprie pe care s-o verse in final la partid.

Strategia, rudimentara in conceptie, necesita abilitate in aplicare. Tandemul Oprescu- Diaconescu nu trebuie sa lase impresia de premeditare, piesa canibalizarii trebuie bine gradata, atacurile sa fie pe idei, asa ca intre 'telectuali, dezbaterile pe programe cit mai ample si mai vizionare, ca sa nu ajunga la discutii de amanunt. In plus, grija mare fata de electoratul liberal, care in turul al doilea trebuie sa vina cu inima usoara fie spre unul, fie spre altul. Caci, fara voturile liberale, PSD nu are nicio sansa in fata lui Blaga.

Tridemul Oprescu- Diaconescu- Orban are o misiune aproape imposibila. Sa convinga electoratul bucurestean ca PSD nu e ceea ce a fost, ba chiar mai mult decit atit, sa-i prosteasca pe liberali sa voteze cu PSD si sa-i constringa cumva pe pro-basescieni sa stea acasa pentru ca partidul lui Nastase si Iliescu sa cistige alegerile. Ciomu, vino, ca Oprescu nu face fata!