Știm, teroriștii de la Hamas au atacat iarăși Israelul iar statul Israel are tot dreptul să se apere. Niciun dubiu în această idee fundamentală. Dar mai este un aspect important care trebuie discutat, chiar dacă poate părea secundar în împrejurările actuale. În articolul de ieri am pus în dezbatere doar conflictul în sine, care nu poate avea, din păcate, o soluționare imediată, așa cum arătat, nu și contextul politic intern.

Valentin NaumescuFoto: Arhiva personala

Dacă ne propunem o discuție cu adevărat lucidă și onestă, fără tabuuri, dincolo de clișee și de emoțiile momentului, trebuie înțeles că vremea lui Benjamin Netanyahu a trecut iar Israelul trebuie să privească înainte, spre o nouă eră politică. Acea nouă eră este foarte aproape să înceapă, poate la câteva zile distanță. Dacă nu cumva războiul și atacurile Hamas îl vor scăpa iarăși de schimbarea din funcție...

După ce a eșuat a patra oară după 2019 să formeze o majoritate parlamentară în urma multiplelor repetări ale alegerilor (inclusiv după cele din martie anul acesta, termenul de 28 de zile expirând), premierul în exercițiu de 71 de ani, aflat în fruntea guvernului de 12 ani, trimis în judecată de procurori pentru mită, fraudă și abuz de încredere[1], se vede la un pas de înlocuire.

Președintele Israelului, Reuven Rivlin, l-a desemnat acum câteva zile pe liderul opoziției, politicianul centrist Yair Lapid, liderul partidului Yesh Atid, să formeze guvernul iar discuțiile avansează pe linia unui „guvern al unității.

Alăturarea politicianului de dreapta Naftali Bennett și a facțiunii sale, Yamina, apropie noua formulă Lapid-Bennett la 58 de voturi, față de 61 câte sunt necesare în Knesset pentru învestirea unui nou guvern. Desigur, se fac mari presiuni pentru ca Bennett să renunțe, fiind organizate proteste împotriva lui -de către susținătorii lui Netanyahu- și fiind numit „trădător al dreptei”. Dar cele trei voturi de care mai este nevoie nu sunt chiar așa ușor de obținut.

Pentru că timpul presează iar războiul pare să consolideze imaginea lui Netanyahu de salvator al Israelului, liderii Lapid și Bennett ar trebui să găsească repede o soluție. S-a discutat chiar formula unei rotații între Lapid și Bennett la conducerea guvernului de-a lungul legislaturii (de exemplu, schimbul de locuri după un an) dar cifrele tot nu ajută. Încă.

Marea schimbare ar fi sprijinul venit din partea Listei Arabe Unite, cu șase mandate, dar această formațiune condiționează sprijinul de renunțarea la Yamina sau cel puțin la un politician radical din acest partid, ceea ce ar putea strica socotelile pe partea cealaltă. Ar mai fi varianta partidului Ma’ar, condus de Mansour Abbas, cu patru mandate.

În principiu, este foarte interesant și elocvent pentru dorința de schimbare politică din Israel faptul că Yair Lapid este acceptat ca lider al coaliției și posibil premier de aproape toată lumea: și de către partidul de dreapta Yamina, și de către arabi, și de către Albastru și Alb (Benny Gantz, actualul ministru al Apărării, fost candidat pentru șefia guvernului), și de Noua Speranță, Meretz, Yisrael Beytenu sau laburiști. Ceea ce mai lipsește este tocmai realizarea unei punți de legătură între posibilii aliați ai lui Lapid[2], care se arată intransigenți și incompatibili între ei, cerând fiecare să se renunțe la celălalt în schimbul sprijinului pentru noua coaliție.

Nu știm acum dacă Yair Lapid va putea fructifica sau nu oportunitatea ivită. Dar acest lucru este mai puțin important, este limpede că vremea schimbării a venit iar majoritatea israelienilor doresc alt premier și altă coaliție, chiar dacă momentan nu se înțeleg între ei iar o facțiune o respinge pe alta, prelungind blocajul. Mai devreme sau mai târziu, o coaliție fără eternul Netanyahu va fi făcută.

Ceea ce este inexplicabil acum este atacul Hamas asupra orașelor israeliene. Hamas nu ajută nicidecum cauza palestiniană, ci o încurcă. Liderii Hamas sunt ori foarte proști, ori foarte ticăloși, dar cert este că ambele variante îl ajută pe Benjamin Netanyahu să rămână în funcție. Ceea ce unii pot să spună, plauzibil, este cum să schimbi premierul în timp ce ești atacat iar țara este în război? Discursul centrist, moderat, echilibrat al lui Yair Lapid și posibila apropiere de facțiunile politice arabe moderate din Knesset sunt torpilate practic de către Hamas. Hamas dorește doar tensiune continuă și război.

SUA și aliații europeni vor susține, evident, dreptul statului Israel ...Citeste intreg articolul si comenteaza pe contributors.ro