Opinie

Bun venit, Kosovo!

de Alina Mungiu-Pippidi     HotNews.ro
Luni, 18 februarie 2008, 16:27 Actualitate | Opinii


Cit europenii au schiat, au dormit, sau şi-au dus copiii la patinaj in acest sfirşit de saptamina geros, pe harta Europei a aparut un stat nou: Kosovo. Aparitia sa nu a fost o surpriza pentru nimeni. Declaratia de independenta a acestei foste provincii otomane, apoi sirbeşti, locuita de albanezi dintotdeauna, dar de la sfirşitul secolului al nouasprezecelea ca populatie majoritara, fusese aminata din noiembrie trecut, de cind partidul premierului kosovar, Hashim Thaci, ciştigase alegerile. Thaci a aminat declaratia de independenta ca sa nu creeze in Serbia un curent nationalist şi mai puternic, care sa aduca voturi candidatului nationalist la alegerile prezidentiale din ianuarie. Odata acestea ciştigate cu bine, deşi la limita, de Boris Tadic, candidatul favorizat de Occident, nu mai lipsea decit un lucru pentru independenta Kosovo. Un summit european, astfel ca imediat dupa declarare Europa sa vorbeasca cu o singura voce, imediat dupa Statele Unite, recunoscind independenta Kosovo. Acest summit incepe azi, luni, deci ieri Kosovo şi-a declarat independenta. Vor fi, desigur, şi voci contra, şi Kosovo va fi pentru multa vreme ca şi Taiwanul, recunoscut doar de o parte din tarile lumii, dar independenta nu mai poate fi pusa la indoiala. Ea este un fapt din 1999, de cind Kosovo functioneaza practic ca un stat separat, initial sub guvernare ONU, apoi treptat intr-o combinatie ONU cu organisme alese local. Dupa aproape zece ani de cind Serbia a pierdut controlul, numai naivii credeau ca mai poti lipi cana la loc vreodata.
      Exista doua intrebari importante privitoare la evenimentul de ieri. Unul este, cum a fost posibil? Ca regula generala provinciile care seceda şi işi proclama dreptul la autodeterminare nu sint recunoscute in secolul XXI. A doua este daca aceasta secesiune este şi ultima din fosta Iugoslavia. Putem, in sfirşit, spera ca s-a terminat? O sa le raspund pe rind.
      Independenta Kosovo a fost posibila din trei motive: unu, ca nationaliştii kosovari au urmarit-o permanent. Doi, ca nationaliştii sirbi, in frunte cu Milosevic, au raspuns disproportionat şi fara tact, fara sa se gindeasca la comunitatea internationala. Milosevic a luat Kosovo acum zece ani autonomia pe care o avusese sub comunişti, le-a inchis şcolile, a masacrat familii intregi pentru ca un membru era banuit de asociere cu KLA, (mişcarea de independenta) ,armata iugoslava in mod stupid a raspuns la provocarile nationaliştilor locali atacind civili, pina cind situatia a devenit subiect international, opinia publica fiind deja sensibilizata de eşecul occidental de a impiedica masacrele comise de sirbi şi croati in Bosnia. Şi, trei, odata acest punct atins, Serbia a reuşit, printr-un complex de imprejurari şi erori, sa ajunga  singura intr-o tabara opusa Occidentului. in 1998, cind armata lui Milosevic gonea pe kosovari din case şi le ardea buletinele, pina şi Rusia lui Eltin s-a spalat pe miini de ea. Serbia a fost, cu alte cuvinte, intr-o situatie de izolare internationala chiar mai mare ca Ungaria in 1918, cind a pierdut Transilvania catre România şi Vojvodina catre Regatul care se numea atunci al sirbilor, croatilor şi slovenilor (kosovarii, cum se vede chiar din titlu, nici atunci nu prea se regaseau in acea tara). Comparatia dintre Kosovo şi Transilvania nu e deplasata, cum s-ar putea crede. Ca şi Kosovo pentru sirbi, Transilvania este un leagan al natiunii, timp de peste 150 de ani dupa infringerea de la Mohacs in fata otomanilor Ungaria s-a redus doar la Transilvania. Ca şi cu sirbii in Kosovo, natiunea care a construit statul, ungurii, nu aveau majoritatea populatiei de cel putin 200 de ani la data secesiunii provinciei. Natiunea majoritara in provincie, românii, nu avusesera niciodata stat in Transilvania (decit in propaganda lui Ceauşescu). Mai intii secesiunea provinciei transilvanene (din Austro-Ungaria), şi apoi unirea ei cu Regatul român s-au facut in virtutea dreptului la autodeterminare al majoritatii populatiei, ca şi azi in Kosovo. in Kosovo nu exista mare entuziasm pentru unirea cu Albania, astfel incit comparatia mea se opreşte aici. Kosovo va fi mai curind un fel de Republica Moldova, care va descoperi curind ca marele avantaj de a avea tara ta nu raspunde la toate problemele. Bine ai venit, Kosovo, in lumea statelor independente! Cind vedem azi la televizor pe kosovarii din toata Europa cum cumpara steaguri şi se reped sa petreaca aceste citeva zile la Pristina, ca sa se simta parte din acest ceva mai mare creat, inainte de a se intoarce la slujbele lor din Elvetia, Anglia sau Grecia, noi, care am avut aceasta petrecere la 1918, ştim ca dupa flori şi aplauze greul abia incepe. Sint peste 40% şomeri in Kosovo.
      Dar macar va fi pace? Pentru ca exista posibilitatea ca micul Kosovo sa atraga minoritatile albaneze vecine din Serbia (valea Presevo) şi Macedonia, şi sa devina un Kosovo mare (nu o Albanie mare, cum se aşteapta unii). Pentru a evita acest lucru, Occidentul are instrumente. Macedonia, care e tara candidata UE, dar nu e gata sa inceapa negocierile, trebuie invitata sa devina membru NATO la summitul de la Bucureşti din aprilie. Asta echivaleaza cu o garantare a frontierelor Macedoniei şi o stabilizare a acestei tari fragile. Orice incercare a Vojvodinei sau a Presevo de a continua pe linia de dezmembrare a Serbiei ar trebui respinsa de europeni şi americani, deja vazuti la Belgrad ca inamicii poporului sirb. Vecinii Serbiei, ca ungurii, trebuie sa nu incurajeze minoritatile locale, care se simt frustrate (Kosovo a ciştigat brusc mult mai mult decit ei). Serbia insaşi nu ar trebui sa incurajeze secesiunea zonelor sirbeşti din Kosovo, ci doar sa contribuie la un plan al acestora de autoguvernare locala. Dar chiar daca acestea creaza noi regiuni cu statul special (la Mitrovica, de exemplu), şi acest lucru se poate realiza paşnic şi nu ar trebui dramatizat.
      Multi cobesc zilele astea, dar cred ca sint temeiuri serioase sa speram ca secesiunea Kosovo este ultima din fosta Iugoslavie, şi, cu asta, am ajuns la sfirşit. E un trist sfirşit pentru prietenii noştri sirbi, dar daca in loc sa inchida capitolul şi sa se ocupe serios de aderarea lor la Europa vor intretinea frustrarea la nesfirşit vor plati un pret şi mai mare. Micii kosovari şi-au jucat cartea bine, şi au ciştigat. Dumnezeu ştie ca au suferit mult pina sa prinda ziua de azi. Cind am facut un sondaj pentru ONU in Kosovo in 2003 in doua din trei case oamenii fusesera victimele unor violente de o forma sau alta in 1998. Nu poti blama nişte oameni impinşi la zid ca au cerut ajutor din Vest şi l-au capatat. Cind am fost prima oara in Kosovo am fost uimita de cite steaguri americane erau agatate peste tot şi i-am spus şoferului meu de la ONU, el insuşi un fost recrut al KLA: „in fond, toti am visat sa vina americanii sa ne elibereze in Balcani, dar voi sinteti singurii care ati reuşit sa ii aduceti”. „Aşa e”, mi-a spus el, „dar eram şi pregatiti sa platim un pret mai mare ca altii”. L-au platit. Acuma, de mortii lor, hai sa nu le purtam pica fiindca  au capatat şi ei statul lor. Au sa se convinga repede ca nu asta e secretul fericirii.

Nota Redactiei: Acesta este punctul de vedere al doamnei Alina Mungiu-Pippidi, in legatura cu independenta Kosovo. Aceasta opinie nu reprezinta pozitia Hotnews.ro


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4891 vizualizari

 • +1 (9 voturi)    
  pipidi isi da cu parerea (Luni, 18 februarie 2008, 17:23)

  gogu [anonim]

  Multa minte iti lipseste Pipiddi
 • -1 (3 voturi)    
  putina istorie (Luni, 18 februarie 2008, 17:33)

  richard [anonim]

  "By 1190 Kosovo had become the administrative and cultural center of the medieval Serbian state ruled by the powerful Nemanjic dynasty. This dynasty lasted 200 years and still today Kosovo is known by Serbians as "Old Serbia". However in 1389, in the famous Battle of Kosovo Polje, the Serbs and their allies were defeated by the Ottoman Turks and shortly Kosovo became part of the Ottoman Empire. Albanians started to move back into Kosovo in considerable numbers in the 15th century and the Ottomans took sovereignty over the region in 1489. During this time the great majority of Albanians were still Christians, and Serbs and Albanians lived together in reasonable harmony. Gradually Albanians and to a lesser extent Serbs became converted to Islam. Serb resistance to conversion was strengthened by activities of the Orthodox Church since Kosovo contained many seminaries and was the home of the Serbian Orthodox Church. In the late 17th century Serbs left Kosovo in large numbers as a result of military victories of the Ottoman Turks. This caused the Serbian "center of gravity" to move northward to the region of Belgrade where it has remained ever since. This displacement of the Serb population is known in history as "the great migration". As a result, the region of Kosovo became underpopulated and, attracted by available fertile land, was resettled by Albanians moving eastward from the hills of Albania."

  http://lamar.colostate.edu/~grjan/kosovohistory.html

  Cand pleci de la premise gresite ajungi la concluzii gresite.
 • -1 (3 voturi)    
  se pregateste Tinutul Secuiesc (Luni, 18 februarie 2008, 17:45)

  idolul rau [anonim]

  logica de balta, mai, Alina. Ai tras-o pe turta noastra dar ai utat sa spui ca Tinutul Secuiesc, dupa logica ta aplicata Kosovo, ar trebui sa fie si el independent. Pentru ca, fata tatii, daca tu recunosti Kosovo, atunci lasa-i si pe secui sa-si vada de-ale lor... Intelegi ce iti spun? Sau in logica ta moldoveneasca accepti Kosovo dar vrei sa respingi secuimea. Nu se poate, mai...Alono.
 • -1 (7 voturi)    
  cata mizerie!! (Luni, 18 februarie 2008, 17:46)

  adi [anonim]

  cu greu am citit ce a scis aceasta "doamna". pur si simplu nu-mi vine sa cred cata ticalosie zace in cineva care e nascut in Romania. cand interesul acestei tari - Romania - este clar totusi "voci" ale societatii civile se ridica semet, bineinteles contra.
  Chiar nu ma intereseaza daca o face din rautate din frustrari provenite din copilarie sau din ordin ale altora, dar cineva ar trebui sa o opreasca.
  Dar in toata ticalosia din Romania, cand mare parte din noi suntem admiratori ai unui birjar care conduce tara, totul e posibil. si chiar si atunci cand vom muri de foame, si cand Romania va ramane o amintire tot nu vom avea coloana vertebrala si mandrie sa mai spunem: pana aici mizerabililor
  • -1 (5 voturi)    
   @adi (Luni, 18 februarie 2008, 18:01)

   georgiana [anonim] i-a raspuns lui adi

   Asa sunt femeile care au fost si au ramas urate: RELE. Le place sa socheze, doar-doar le-o baga cineva in seama...
   Nu inteleg de ce americanii sunt asa de incantati de secesiunea statului sarb si convinsi ca totul se va termina cu bine; la urma urmei, cand au avut ei parte de secesiune nu le-a placut deloc si au ajuns la razboi civil.
   • -1 (1 vot)    
    De ce - americanii vor :) (Marţi, 19 februarie 2008, 10:44)

    Cristian [anonim] i-a raspuns lui georgiana

    In toate aceste razboaie din start s-a comunicat asa: E macel in bosnia. Cine e de vina? Sarbii!. Dac as pune intrebarea simpla aici pe forum: Cine i-a macelarit pe musulmani in Bosnia? 95% imi vr raspunde: sarbii, sarbii, sarbii. Asta pentru ca ati ascultat si urmarit pasiv tot ce s-a intamplat. Pentru ca ...dupa ce s-a anuntat vina sarbilor, masacrele, marturii ale ororilor comise de sarbi, la o vreme dupa se spunea. Pai se pare ca sunt mai multi vinovati, nu doar sarbii. Ca la final sa se spuna - de fapt sunt toti vinovati in aceeasi masura. Ca o confirmare a acestui fapt uitati-va cati si ce si de ce nationalitate sunt cei acuzati de tribunalul de la Haga. Ce e demn de Kusturica - e faptul ca musulmanii s-au mai omorat si intre ei. Dar ... sarbii au fost alesi drept demonul nr. 1. Nu garantez, dar poate din cauza ca nu s-au puis capra in fata americanilor. Ca nu au acceptat sa isi vanda toata economia lor si pentru ca aveau or armata realmente performanta. Ca o dovada a economiei extrem de viabile pe care o aveau, iata, o duc ...putin mai rau decat noi dupa ani si ani de embargou si 7 luni de bombardamente. Ceea ce mi se pare extrem de relevant pe de alta parte este faptul ca au inceput sa fie tratati mai ingaduitor dupa aparitia reclamelor la Ariel , Gilette si a altor produse pe posturile lor si dupa ce fabricile au inceput sa se vanda una cate una - de ex. Hemofarm. Cam atat.
 • 0 (6 voturi)    
  Tanti, du-te la cratita si lasa-ne (Luni, 18 februarie 2008, 17:51)

  Dan [anonim]

  Nu mai abera pe site-uri cu mega analize.

  Nu ai habar pe ce lume te afli!

  Faci rusine natiei romane!

  QED
  • -1 (1 vot)    
   esti o tradatoare (Joi, 28 februarie 2008, 20:19)

   danio07 [anonim] i-a raspuns lui Dan

   alina esti tradatoarea valorilor si religiei ortodoxe,a fratilor nostrii din serbia care akum au teritoriul amputat din cauza americii si a marionetelor lor.cred ca tu nu ai nici o religie esti o atee fara suflet si fara dumnezeu ,esti o clovna te-am vazut demulte ori la tv,si tiam auzit ideeile numai prostii,pleaca in america daca yi iubesti pe nenorocitii aia.sa stii,si cred ca ai citit multe articole pe internet noi poporul roman uram america nu intelelegeti voi si bosorogii ai de intelectuali,noi tineretu vrem sa fim aliati cu fratii nostrii ortodoxi,voi ateii ne bagati bete in roate,sa va fie rusine plecati daca aveti alta religie si sunteti contra majoritatii.russia,belarus,bulgaria,serbia,muntenegru,macedonia,grecia ei sunt fratii nostrii ,nu trbuie sa jignesti serbia este o tara martira care a pierdut multi fii ai sai,albanezii sunt niste teroristi islamici,traficanti de droguri,colaboratori cu al qaeda si garzile revolutinare iraniene,america stiu dar sunt inconstienti,bine le-a facut de le-a aruncat cladirile in aer ussama.a murit 3000de americani atunci,toti ati sarit atunci si-ati inceput sa plangeti parca sa-r fi intamplat la noi.iar cand au murit atatia civili sarbi nevinovati,atatia martiri din brava armata sarba nimeni nu a zis nimic desi au acceasi religie cu ce-a a noastra,probabi nu cu a ta.poporul roman e destept tu o tii pa ta tu cu zoe petre ati inebunit cu milosevici ,lasatil sa se odihneasca in pace.daca ar fi dupa mine si nu cred ca sunt singuru daca ar fi sa inceapa ceva in ardeal si ar incepe ciocniri militare ,si daca tu si cu ce-ilalti o veti tineti tot cu america voastra,ar trebui sa fiti spanzurati de emblema americana de pe ambasada.moarte americii si ue.traiasca sebia mare,si romania puternica ca si fraternitatea ortodoxa.
 • -3 (5 voturi)    
  Bun venit (Luni, 18 februarie 2008, 17:55)

  Alex [anonim]

  Bun venit, Kosovo si din partea mea.
 • +3 (5 voturi)    
  Refugiatii ce fac? (Luni, 18 februarie 2008, 17:59)

  Andi [anonim]

  Incerc sa privesc problema din alt unghi. Al albanezilor din Kosovo care au emigrat ca si refugiati politici in alte tari, cei mai multi in Elvetia (daca am inteles bine, e cea mai mare comunitate de kosovari din afara, mai mare chiar si decat in Albania, pe care, culmea, nu prea o au la inima). Acesti refugiati stau in Elvetia cu un permis de sejur de refugiat. In momentul in care Kosovo devine independent, pierd acest drept. Si cum in Elvetia nu prea te joci cu chestiile astea si elvetienilor prea putin le pasa de comunitatea internationala, coroborat si cu un sentiment general impotriva strainilor, s-ar putea sa vedem o expulzare in masa, neetica (si copiii nascuti in Elvetia din parinti refugiati au tot statut de refugiat) dar perfect legala a cateva zeci de mii, daca nu cumva vreo suta de mii de oameni care vor veni sa stranga randurile celor 40% de someri din regiune...
  • -1 (3 voturi)    
   SI nu te bucuri pentru ei ??? (Luni, 18 februarie 2008, 18:44)

   americaniisug [anonim] i-a raspuns lui Andi

   Ce imi pasa mie ca isi pierd ei statutul de refugiati in elvetia...sa se duca dreaq in statu' lor acuma. Daca tot s-au bucurat atat...si sa moara de foame. Oricum albanezi astia sunt la fel de imputiti ca tiganii: puturosi si furaciosi. Sa le fie de cap.
   • +4 (4 voturi)    
    E numai o alta fata a problemei (Luni, 18 februarie 2008, 19:15)

    Andi [anonim] i-a raspuns lui americaniisug

    Pe care am incercat sa o aduc in discutie cat de cat obiectiv. Parerea mea e ca s-au grabit mai mult decat e cazul si trebuiau sa mai astepte cel putin inca 6-7 ani. Mai cred ca actualii lideri au facut declaratia asta din prisma faptului ca vor sa intre ei in istorie cu faza asta si nu cei care vor fi mai tarziu la putere (orgoliul e mare). Asa ca deocamdata cam au jucat poker si au in mana si carti slabe. Pana una alta, nu poti sa judeci o populatie in ansamblu, ca orice padure are uscaturi (unele sunt mai uscate ca altele, dar asta e alta poveste). P.S. cati kosovari si/sau albanezi cunosti?
 • +1 (3 voturi)    
  Rugaminte catre d-na Pippidi (Luni, 18 februarie 2008, 18:03)

  marius [anonim]

  Stimata doamna, va solicit opinia in legatura cu urmatoarele subiecte fierbinti:
  1. Ar trebui ca palestinienii sa obtina creerea unui stat al lor in Palestina?
  2. Ar trebui ca bascii sa obtina creerea unui stat al lor in Spania?
  3. Ar trebui ca secuii sa obtina creerea unui stat al lor in Romania?
  4. Credeti ca o regiune cu o capacitate economica limitata trebuie incurajata sa se separe din statul din care face parte doar pe motive de autodeterminare a populatiei majoritare?
  • 0 (2 voturi)    
   creeeeeeeeeare (Luni, 18 februarie 2008, 19:04)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui marius

   ia cauta cuvantul in dex si vezi cati de 'e' are.
 • +2 (4 voturi)    
  - (Luni, 18 februarie 2008, 18:26)

  rontzaila [utilizator]

  eu cred ca ce a vrut sa spuna Alina Pippidi este ca nu trebuie sa privim problema in alb si negru. nu exista un raspuns raspicat DA sau NU.
 • 0 (4 voturi)    
  PROPUNERE PENRU ROMANI (Luni, 18 februarie 2008, 18:48)

  Propunere [anonim]

  1. romanii din spania sa se duca in zona castelion si sa ceara independenta zonei in care sunt ...ca sunt mai multi decat spanioli
  2. romaniii din italia sa se uneasca (un milion cati sunt) sa-si aleaga o zona si sa ceara independenta sa-zi faca ei un stat acolo
  3. si asa mai departe.
  CAM CUM AR FI ???
  Aaa si eu cer independenta ca stau la casa si ma autogospodaresc si casa si curtea mea vreau sa fie stat...si eu cu nevastamea sa fim parlamentari si presidinte...
 • +1 (3 voturi)    
  Contractul social (Luni, 18 februarie 2008, 18:53)

  Danutz Nastase [anonim]

  Daca ne raportam la teoria iluminista a contractului social statul a aparut ca urmare a unui contract intre conducatori si cei guvernati, prin care primii se angajau sa le apere celorlalti drepturile, in primul rand dreptul la viata, iar cei guvernati se angajau in schimb sa le dea ascultare primilor. In mod logic, acest contract poate fi rupt, daca una din cele doua parti contractante nu isi respecta obligatiile. Guvernantii pot fi schimbati, chiar prin forta, sau autoritatea lor poate sa nu mai fie recunoscuta, iar cei guvernati pot sa isi aleaga alti conducatori. Pe aceasta linie au mers "parintii fondatori" ai S.U.A., cand au declarat ca nu mai recunosc autoritatea regelui Marii Britanii, caruia i-au reprosat numeroase abuzuri, si au declarat independenta S.U.A.
  Kosovarii pot invoca aceleasi argumente: conducerea Serbiei nu numai ca nu le-a aparat drepturile, ci l-a incalcat grosolan pe cel mai elementar dintre ele, dreptul la viata, prin uciderea nediscriminatorie a insurgentilor surprinsi cu arma in mana si a civililor pasnici.
  Nu cred insa ca astfel de argumente pot fi aduse si in cazul altor regiuni, astfel incat acestea sa-si poata justifica declararea independentei.
 • +1 (3 voturi)    
  Bun venit unde? (Luni, 18 februarie 2008, 19:14)

  Alin [anonim]

  Deci doamna, din cate inteleg ati facut planul cu ce ar trebui sa faca fiecare. Cum s-ar zice... e aranjata treaba.
 • +1 (1 vot)    
  Kosovarii inapoi (Luni, 18 februarie 2008, 19:42)

  Dani [anonim]

  Eu cred ca momentul Kosovo independent releva tendinta de strangere a randurilor in jurul unor entitati nationale, sau comunitare, mai palpabile
  pentru perceptia omului de rand, decat lumea globala si Europa atoateintegratoare.

  Cand lumea in care traiesti nu e a ta, ci a altora, efectul este de alienare. O simt minoritarii, o simt migrantii.

  Si in Germania sunt multi kosovari refugiati. Probabil ca vor fi trimisi in patria lor cea noua, de catre autoritatile germane, odata cu stingerea motivului politic al acceptarii lor ca refugiati. Alte drame umane, alti someri, alti copii rupti din mediul pe care s-au obisnuit sa-l numeasca "acasa".
  • 0 (2 voturi)    
   Articol corect! (Luni, 18 februarie 2008, 20:19)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui Dani

   Incapatanarea, aroganta, muschii nationalisti, aceste sunt armele de auto-distrugere a unei tari. E prea tarziu pentru impacare si prea repede pentru uitare. Kosovo are o sansa. Stai si te intrebi logic? Ce are Ro de castigat daca nu va recunoaste si ce are de pierdut? Cand ti-ai schimbat aliatii faci si ceea ce iti convine (multe) dar faci si ce nu iti convine. Cand insa ai guvern dobitoc si pui egal intre Kosovo (afacere care se negociaza de 19 ani) si Transilvania, ai pus implicit pe masa un subiect-dar Harghita si Covasna de ce nu?
 • 0 (0 voturi)    
  Raspuns lui Adi (Luni, 18 februarie 2008, 20:10)

  Patrascu Stelian [anonim]

  Intersul tarii nu este cel care il crezi tu. Noi nu am fost prieteni cu sirbii care ii persecuta pe romanii care traiesc acolo. Ne deosebim fundamental de ei. Noi facem parte din ginta latina si sintem francofoni iar ei fac parte din panslavism. Noi am ales calea Europei civilizate ei au ales Rusia. Ei au facut in trecutul mai indepartat sau mai recent atrocitati , noi am dus o politica inteleapta fata de minoritati care daca vrei sau daca nu vrei sint o realitate in tara noastra. Romania nu-si poate permite sa fie izolata pe plan international tocmai acum. Doamna Pipidi are intru totul dreptate. Sti ce a spus Ratiu : voi lupta din rasputeri sa ai dreptul sa nu fii de parerea mea . Asta inseamna democratie si nu cererea ca ,,cineva trebuie sa o opreasca"
 • -4 (4 voturi)    
  pipidi (Luni, 18 februarie 2008, 20:11)

  bv [anonim]

  "Declaratia de independenta a acestei foste provincii otomane, apoi sirbeşti, locuita de albanezi dintotdeauna" - asta e o manipulare jenibila, adeca mai intai fusera turcii, apoi venira sarbii, dara albanezii fura de la facerea lumii
  ce intelectuali avem
  • -1 (3 voturi)    
   @BV (Marţi, 19 februarie 2008, 16:54)

   Manole Buican [anonim] i-a raspuns lui bv

   Nu e manipulare. Habar n-are. Atat. Se ocupa mai mult de scris decat de citit. Ca de altfel, o gramada de destepti de pe acest site, din orasul asta, din tara asta, din lumea asta. Este doar un lucru firesc.
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 18 februarie 2008, 20:12)

  [anonim]

 • +1 (3 voturi)    
  Bun venit I (Luni, 18 februarie 2008, 20:25)

  kalinix [anonim]

  In ciuda comentariilor de pana acum, eu consider totusi ca analiza este destul de buna.
  Nu sunt insa intru totul de acord cu aceasta (si sper sa fac asta in termeni civilizati).
  In primul rand comparatia cu situatia din 1918 este pertinenta. Si acum ca si atunci, majoritarii din respectiva provincie (atunci Transilvania acum Kosovo) si-au exercitat dreptul la autodeterminare. Insa asemanarea consider ca se opreste aici. Transilvania avea o populatie mult mai numeroasa decat Kosovo (care azi cu greu ar umple Bucurestiul). Ca sa nu mai vorbesc de intindere. In plus, faptul ca romanii nu au avut niciodata stat acolo nu e tocmai adevarata. Au existat cnezatele si voievodatele romanesti dinainte de venirea ungurilor (atentie, din campia panonica). In timpul ocupatiei otomane, Ungaria nu s-a redus la Transilvania. Din contra. Dupa alungarea turcilor, Transilvania a pastrat in continuare un anumit grad de autonomie fata de Budapesta (exista o Dieta la Alba-Iulia care rezolva problemele la nivel local). Aceasta a fost pastrata mai departe si sub Imperiul Habsburgic (Transilvania era condusa de un principe), si a fost oarecum impusa de nobilii transilvani care nu doreau sa-si piarda drepturilecastigate de-a lungul timpului. Autonomia s-a atenuat in timpul Imperiului Dualist (Austro-Ungar), mai ales pe fondul cresterii in intensitate a sentimentelor nationale de dupa 1848, cand ungurii din Transilvania si-au dat dintr-o data seama ca fac parte din natiunea ungara care lupta impotriva asupririi imperiale austriece.
  Cam atat despre ungurii din transilvania, sa reveim la romani. Asa cum am spus, la momentul migratiei (si mai apoi a asezrii ungurilor) in partile Transilvaniei existau organizatii statale, care chiar au pus probleme serioase ocupantilor. In plus, si dupa "descalecare", ungurii au avut destule probleme cu localnicii - vezi pana si numele Albei Iulia care vine de la 'pecenegul' Gyula, in fapt Iuliu cel Batran, sau Carunt, sau Alb.
 • 0 (0 voturi)    
  Bun venit II (Luni, 18 februarie 2008, 20:41)

  kalinix [anonim]

  Nu mai vorbesc de rascoalele constante ale romanilor, de care ungurii nu au dus lipsa, pana in timpurile moderne.
  Revenind la asemanarea cu Kosovo, in timpul cand slavii sudici (popor migrator) s-a asezat in sud-vestul Dunarii, populatia intalnita acolo nu a fost nicidecum de origine albaneza. Din contra, si aici vorbesc pe dovezi istorice, erau vlahi (da, vlahi - nu romani atentie!). De altfel, prietenia intre vlahi si sirbi a fost atat de stransa incat peste tot pe unde erau sirbi apareau si vlahii. Multa vreme sirbii au fost dusmani de temut ai Imperiului Bizantin (care apropo, stapanea tinuturile de pe malurile Adriaticii, deci si grecii sunt indreptatiti sa revendice Kosovo), singura posibilitate de a scapa de amenintarea lor fiind increstinarea.
  Albanezii ca natiune au aparut mult mai tarziu si aici turcii au un cuvant greu de spus. Poate de aceea acestia au cantat intotdeauna in struna Istanbulului (si mai nou a Baghdad-ului sau Teheran-ului - de aceea nu pricep incrancenarea US pentru independenta Kosovo). Si poate unii dintre dvs nu stiti, insa cei care au inceput epurarile etnice in Kosovo au fost albanezii sub obladuirea turcilor (urmareau decrestinarea serbiei si transformarea in pasalac). Si nu au epurat pe slavi (dintre care unii au trecut la religia musulmana, rezultand astfel 'poporul' bosniac, ci au urmarit in principal epurarea vlahilor (aromanilor sau macedonenilor) care se tineau tare pe pozitii. Una din dovezi este insusi Andrei Saguna, care a fost la origini aroman din Kosovo si a carui familie a parasit Kosovo in urma unui masacru general impotriva valhilor, executat de albanezi sub obladuirea otomanilor.
  Dar aceasta este istorie (desi zicala preferata a istoricului meu preferat este "cine nu-si cunoaste istoria risca sa ii repete greselile").
  Ceea ce vedem azi e altceva. US si UE au crezut ca prin independenta Kosovo vor stabiliza zona. S-au inselat. Poate ca exista alte interese care imi scapa in momentul de fata.
  • 0 (0 voturi)    
   kalinix nestiinta nu tine loc de stiinta. (Joi, 21 februarie 2008, 7:37)

   ISTORIC [anonim] i-a raspuns lui kalinix

   In tot spatiul "Yugoslav", traco-daco-ilirii stramosii albanezilor si ai vlahilor-aromanilor au fost bastinasi, in momentul navalirii hoardelor slavilor meridionali, stramosii sarbilor ,croatilor ..In partile de catre Grecia au fost si bastinasi greci ;de origine greaca.Este regretabil ca problema Kosovo, se discuta ca un meci de fotbal cu fani care sustin ca echipa lor este cea mai grozava si cand este codasa clasamentului si este invinsa cu 12-0.Exista o realitate de necontestat ca navalitorii, slavi au gasit in acel spatiu,bastinasi,stramosii albanezilor.In Transilvania,hoardele maghiare au gasit bastinasi si majoritari stramosii, romanilor numiti de unguri valahi-blahi.Kalinix! Nu marimea unui stat conteaza ci inteligenta cetatenilor acelui stat.Sunt state sub 2 milioane de locuitori si, au PIBUL de zece ori mai mare ca al Romaniei.Degeaba Romania are zeci de milioane de locuitori si a votat dupa lozinca ,NOI MUNCIM NU GANDIM si ILIESCU NU NE TREBUIE AUR SI VALUTA VREM PE ROMAN SA NE FU..
 • 0 (0 voturi)    
  Bun venit III (Luni, 18 februarie 2008, 20:53)

  kalinix [anonim]

  Problema este insa alta: daca UE a incercat un troc - independenta Kosovo contra aderarea la nato si UE a Serbiei, in mod sigur s-au inselat. Daca ma uit la dimensiunile Kosovo imi dau seama ca e o gluma de stat (la fel ca si Muntenegru :) ). O populatie care, asa cum am spus abia umple Bucurestiul, intr-un teritoriu cam cat doua judete de-ale Romaniei, nu cred ca poate conta pe scena internationala. Oe de alta parte, prin independenta Kosovo, cei care o aproba isi bat singuri cuie in talpi. Albanezii nu sunt bosniaci. Sunt mult mai radicali. Uitati-va la progesele Albaniei. Zero. In schimb, putem trafica tot ce vrem: incepand de la carne vie pana la droguri, arme si de ce nu, terorism. Nu cred ca asta vroiau in Europa.
  Nu vorbesc aici de precedent. Nu e cazul in UE, unde granitele sunt stabilite prin insusi acordul de aderare la UE. Din pacate Serbia nu e in UE, nu-i asa?
  Si in ultimul rand, mi se pare ca sirbii platest nota de plata lasata de Milosevici. Daca US si UE au urmarit acest lucru, au facut cea mai mare greseala din istoria lor. Nu pui un popor sa plateasca pentru greselile unui om.
  In final, consider ca recunoasterea independentei provinciei Kosovo e o greseala. Nu fiindca as tine cu sirbii. Ci cred ca se putea ajunge la o solutie de compromis, care sa fie multumitoare pentru toata lumea. Din pacate, intr-adevar acest final se intrevedea de foarte multa vreme. Niciodata puterile implicate in Kosovo nu au urmarit si interesul sirbilor. Motivul imi scapa. Sper ca intr-o zi sa-l aflu.
 • -4 (6 voturi)    
  Cetacee (Luni, 18 februarie 2008, 21:19)

  Jean Dalidis [anonim]

  Ma surprinde ca aceasta domna isi da cu parerea si in politica, dindu-si aere de om citit.Dupa ce a dat-o in bara in teatru, apare ici colo dindu-se drept "societatea civila".Risu' lumii. Numele Mungiu tinde sa devina un "brand" comic.
  • 0 (2 voturi)    
   janejane (Luni, 18 februarie 2008, 22:30)

   dirida [anonim] i-a raspuns lui Jean Dalidis

   cand o s-ajungi si matale la harvard la JFK poate o sa-ti ajunga si tie numele brand. pana atunci gura micaca faci curent
   • -3 (5 voturi)    
    Replica (Marţi, 19 februarie 2008, 9:13)

    Jead Dalidis [anonim] i-a raspuns lui dirida

    Te arata fatza cum ti-e viata ! Asta e valabil oriunde.Desigur , imi cer iertare daca am deranjat pe cineva nevinovat din clubul balenelor.
 • +3 (5 voturi)    
  Kosovo (Luni, 18 februarie 2008, 22:31)

  PaulR [utilizator]

  Un articol bun al dnei Mungiu-Pippidi. Din pacate este una din putinele voci care au un discurs coerent si moderat. Desi sunt constient de caracterul semi-legal (ilegal ar spune altii) al declaratiei de independenta a Kosovo m-am ingrozit de comentariile pe care le-am citit in asa-numita dezbatere Hotnews. Vad oameni furiosi, cei mai multi nestiind mai nimic despre situatia din Kosovo. ; orice pare a fi un motiv bun sa te apuci sa ii injuri pe ungurii din Romania. De asemenea de mult nu am mai citit declaratii ostile SUA si mai ales UE; reiese la suprafata anti-occidentalismul multora. Mai mult mi se pare jenant disclaimerul (nota redactiei) de la finalul articolului de mai sus. Normal ca este punctul dumneaei de vedere. Chiar asa mare e scandalul si presiunea in tara de trebuie sa iei distanta de cele exprimate de un autor pe care il publici?
  • +1 (1 vot)    
   Kosovo (Marţi, 19 februarie 2008, 0:20)

   kalinix [anonim] i-a raspuns lui PaulR

   Cred ca ostilitatea vine mai ales din neintelegerea motivelor care stau la baza sustinerii de catre US si UE a independentei provinciei Kosovo.
   Sincer, nici eu nu inteleg motivul real pentru care UCK a devenit dintr-o organizatie terorista aliat al US.
   Mi-e teama insa ca lucrurile sa nu scape de sub control. Probabil US a vrut sa limiteze influenta Rusiei in Balcani (asa cum am vazut intr-un alt articol). Insa nu cred ca aceasta a fost cea mai buna mutare. Din contra. Daca e sa "analizam", nu au facut decat sa-i impinga pe sirbi in bratele Rusiei. Si cum sirbii sunt vecini cu bulgarii, care sunt fratii mai mici ai maicii rusii, dintr-o data influenta ruseasca in Balcani devine mult mai importanta. Iar cu un Putin care va conduce destinele Rusiei din umbra lui Medveev, in acelasi timp folosind gazul pe post de racheta atomica, ma indoiesc ca ne va astepta un viitor linistit. (E o moda acum, ca dupa ce esti presedinte, sau cancelar, sa devii angajat Gazprom; nu incape indoiala ca Putin va fi declarat CEO :) )
   Sunt nerabdator sa vad ce aduce summitul NATO de la Bucuresti.
   • +1 (1 vot)    
    Kosovo (Marţi, 19 februarie 2008, 3:44)

    PaulR [utilizator] i-a raspuns lui kalinix

    Neintelegerea si ignoranta au un rol important fara indoiala. Eu urmaresc situatia din afara tarii si am fost surprins de cum s-au inflamat lucrurile in Romania. Desi limitarea influentei Rusiei in Balcani este in interesul SUA si UE recunoastere Kosovo nu a fost facuta pentru acest scop. Kosovo era o problema care trebuia rezolvata de mai mult timp. Sper si eu ca si tine sa se calmeze lucrurile si Serbia sa se uite spre Bruxelles si nu spre Moscova.
 • +2 (2 voturi)    
  Nu-i masina cum e hirbul nici faptura cum e sirbul (Luni, 18 februarie 2008, 23:46)

  sadwank [anonim]

  Sirbilor, cind le-a pus Germania pusca in coasta via Italia, via Albania s-au dus in munti si s-au batut de acolo. Multi compara rezistenta sirba cu cea franceza.
  Noi ne-am dat cu nemtii ca sa nu pierdem Moldova si apoi cu rusii ca sa nu pierdem trenul.
  Cind kosovanii venetici au inceput sa faca git, li l-au taiat, le-au ars buletinele si i-au dat afara din casa. Noi le-am facut scoli, universitati, sali de judecata si ce au mai cerut si ungurilor, si tiganilor si cui a mai cerut. La noi UDMR-ul saluta independenta Kosovo si iata! nici o supriza, nimeni nu le da peste cap.
  • +2 (2 voturi)    
   nationalism (Marţi, 19 februarie 2008, 4:00)

   PaulR [utilizator] i-a raspuns lui sadwank

   Stii care e concluzia gandurilor tale aiuritoare? Faptul ca sarbii au pierdut, tocmai utilizand metodele de care vorbesti. E destul de clar ca ai o lume a ta, cu stiinta putina si idei marunte. De unde erau albanezii kosovari venetici? De asemenea aproape toti maghiarii ti-ar putea spune ca statul roman nu le-a facut universitati ci le-a desfiintat/contopit pe cea mai mare pe care o aveau, iar despre eforturi facute pentru integrarea tiganilor sa nu mai vorbim - abia acum le facem manuale dupa ce am incercat sa ii integram in ceva gropi prin Transnistria. Asa m-am saturat de conationalii mei care emit tapenii de genul noi romanii am fost buni, darnici si toleranti, am tot cedat dar ei, "minoritarii", acum sunt nerecunoscatori asa ca trebuie pedepsiti. In fapt vedem o mare de romani nationalisti, intoleranti si xenofobi, oameni care cred ca sunt mai buni decat toate natiile din jur si ca doar ei au dreptul de a trai intre granitele tarii; iar daca sunt obligati sa ii accepte si pe altii aceia sa faca bine si sa isi tina gura, ca sunt doar niste tolerati; cred ca te regasesti in ultimele randuri.
  • +2 (2 voturi)    
   Raspuns pt sadwank (Joi, 21 februarie 2008, 1:53)

   anton [anonim] i-a raspuns lui sadwank

   "La noi UDMR-ul saluta independenta Kosovo si iata! nici o supriza, nimeni nu le da peste cap."

   De ce sa le dai in cap? Pentru ca au o alta parere fata de a ta sau de mea? Nu au dreptul sa gandeasca altfel? Este o aberatie!

   Pentru ce le-au facut sarbii, ma bucur ca acum Kosovo este independent. Mi se pare absurda existenta unui stat asa de mic si de sarac, dar daca asa vor, treaba lor. Totul se putea rezolva de-acum 10 ani, din '98, daca le acordai toate drepturile de bun simt pe care le are orice cetatean intr-o tara democratica.
 • -2 (4 voturi)    
  mungiu delireaza (Marţi, 19 februarie 2008, 7:08)

  cel destept de dupa [anonim]

  mungiu e o tipa ok, dar cand nu scrie despre politica externa, pentru ca, domanelor si domnilor, femeia nu are habar. nu spun asta ca o acuza gratuita, ci ca o constatare factuala. A scris cateva articole despre Pakistan si Asia de m-am tinut cu mainile de burta de ras. Improvizeaza jalnic. Nu contest ca se pricepe la ceea ce se intampla in partidele din RSR, ce sfori a mai tras Hrebengiuc sau ce zice Dancu, dar la politica externa e nula. pentru ca altfel nu scria enormitati de genul "Kosovo otoman , apoi albanez apoi sarb". Kosovo si Metohia au fost slave inca din secolul VIII, cand doi indivizi numiti Chiril si Metodiu au creat un alfabet pentru slavii balcanici pentru a-i putea increstina. Expansiunea otomana e muuuult mai tarzie, dupa 1459, cand e cucerit Constantinopolul de otomani. deci musulmanii kosovari apar cateva secole mai tarziu, tu, alino, intelesesi, doctorita tatii? Intreaba-l pe Andrei, sotul, sa te invete el ca slavii au fost in balcani cu mult inaintea otomanilor, tata. Pune mana pe carte ca la politica externa esti la fel de competenta ca Becali :))
  • -1 (3 voturi)    
   oare? (Marţi, 19 februarie 2008, 12:25)

   flo [anonim] i-a raspuns lui cel destept de dupa

   dar, daca sursele dumitale sunt eronate?! se cheama ca delirezi? ... ca la istorie nu stai prea bine.
   • -1 (3 voturi)    
    mungiu e praf la istorie (Marţi, 19 februarie 2008, 17:18)

    cel destept de dupa [anonim] i-a raspuns lui flo

    pana cand sa mai suportam ifosele de intelectuala ale acestei briose numita Mungiu? o fi ea psiholoaga sau doctorita sau ce mai vrea sa fie, dar eu studiez istoria la Columbia University si ii pot spune acestei Mungiu ca habar nu are de sitorie si politica externa. Kosovo a fost slav cu sute de ani inainte sa vina turcii in Balcani. expansiunea otomana, repet, ajunge in Balcani dupa caderea Constantinopolului, cu cel putin 200 de ani dupa ce Stefan Nemanja, principe sarb, isi instalase acareturile acolo si pusese bazele politice ale Serbiei feudale. Kosovarii de azi sunt un produs al invazeiei turcesti, nu mostenitorii istorici de drept ai provinciei. Istoria nu incepe cu expansiunea otomana, cum stiinta de carte nu incepe cu aceasta Mungiu. Cred ca s-a obisnuit ca numai ea sa aiba dreptate din disputele cu Iliecu si alti dinozauri din deceniul trecut. Din fericire, uite, mai sunt si altii care fac scoala serioasa si nu inghit tampeniile tale. Daca vorbim de talibani, atunci tie ti se potriveste numele asta, pentru ca in numele pretinsei tale stiinte de carte vrei sa tai capetele tuturor celor care nu sunt de acord cu tine. Repet, fraza in care spui ca provincia Kosovo e mai intai "otomana, apoi albaneza si sarba" e o enormitate mai mare decat tine.
    • 0 (2 voturi)    
     care columbie? (Marţi, 19 februarie 2008, 18:48)

     flo [anonim] i-a raspuns lui cel destept de dupa

     ceva delirium tremens te caracterizeaza, pt ca te adresezi cu "tie" si "tine" cind mie, cind dnei mungiu! hotareste-te! aia cu capetele taiate cred ca e o fantasma reprimata pt tine, de mi-o atribui mie!
     1 slavii sunt migratori in balcani, iar inaintea sirbilor au fost bulgari in kosovo. apoi bizantinii
     2 otomanii au intrat in 1389 si nu in 1459
     3 si tarile romane au fost sub ocupatie turceasca acum sute de ani, sa aplicam logica ta ?!
     4 daca, dupa 500 si ceva de ani de ocupatie otomana, la caderea imperiuluio anexeaza serbia, se cheama ca e provincie sirbeasca?
     altfel, la acea columbie unde spui ca studiezi, te adresezi celorlalti cu "briosa", "doctorita tatii", samd? cred ca te-ar pune in primul avion!
     numai bine!
     • 0 (2 voturi)    
      da, alina, nu te pricepi (Marţi, 19 februarie 2008, 20:30)

      cel destept de dupa [anonim] i-a raspuns lui flo

      sunt sigur ca atat flo cat si paulR sunt, de fapt, pseudonimele tale, alina. scuze pentru apelativul 'briosa", nu e demn de o dezbatere, dar ceea ce faci tu nu e dezbatere, e predica "ex-cathedra". iti dai cu parerea diletant si vrei sa ne impui parerea ta cand e clar ca nu are fundament istoric. daca citesti atent comentariile mele anterioare o sa vezi ca am spus clar ca nu exista nici un dubiu in privinta traditiei seculare slave in Kosovo (bulgari included) inaintea cuceririlor otomane si inaintea formarii hibridului albanez-musulman. Ceea ce ti-am demonstrat eu e ca albanezii nu sunt "de drept" acolo, cum incerci sa sugerezi iar perioada de 500 de ani otomana nu le legitimeaza cererile catusi de putin. Altfel, in logica ta, Tarile Romane ar trebui sa fie si acum otomane, doar au fost si ele cam tot atatea sute de ani sub turci. problema ta e nu ca iti dai cu parea, ca toti fac asta, ci ca vorbesti ex-cathedra, ca si cum i te-ai adresa lui vanghelie care abia a descoperit cartea de istoria si radicalul din 4.
      scuze daca te-am ofensat si sper ca ai inteles ce am spus.
      • +1 (3 voturi)    
       scuze acceptate (Miercuri, 20 februarie 2008, 10:54)

       flo [anonim] i-a raspuns lui cel destept de dupa

       tu chiar crezi ca polemizezi cu alina mungiu!
       he-he!
       nici macar cu paulR!
 • -2 (4 voturi)    
  Revoltator (Marţi, 19 februarie 2008, 9:24)

  Vasile [anonim]

  Ce dracu' se baga ALINATA asta in politica si se pretinde analista? Din respect pentru cititori, HotNews n-ar trebui sa-i permita sa-si vomite ideile (=idiotenii).in paginile sale.Ea acum jubileaza ca arunca mereu cate o piatra in balta cu o idee si apoi, noi, 33 de comentatori ne dam cu parerea plecand de la parerea ei. Nu o deranjaza nici macar insultele,e tot publicitate,doar sa fie ideile ei in discutie.De aceea ,eu propun sa-i trimitem doar consideratii despre persosna ei si sa nu-icomentam parerile.
 • -2 (2 voturi)    
  "Vulturul" e sus de tot (Marţi, 19 februarie 2008, 9:29)

  dip [anonim]

  Stimata redactie voi tineti cu "URSUL"
 • -2 (4 voturi)    
  Revoltator (Marţi, 19 februarie 2008, 9:40)

  Vasile [anonim]

  Ce dracu' se baga ALIENATA asta in politica si se pretinde analista? Din respect pentru cititori, HotNews n-ar trebui sa-i permita sa-si vomite ideile (=idiotenii).in paginile sale.Ea acum jubileaza ca arunca mereu cate o piatra in balta cu o idee si apoi, noi, 33 de comentatori ne dam cu parerea plecand de la parerea ei. Nu o deranjaza nici macar insultele,e tot publicitate,doar sa fie ideile ei in discutie.De aceea ,eu propun sa-i trimitem doar consideratii despre persosna ei si sa nu-icomentam parerile.
 • -2 (4 voturi)    
  intrebati-o pe alinuta (Marţi, 19 februarie 2008, 10:04)

  moi [anonim]

  cand nu stiti ceva... dar sa vedem dna alinuta, pe cand scrieti un articol 'bun venit palestina!' ? hm?! ai mai culca-te nu te mai deranja atata doar pt noi papa
 • +1 (3 voturi)    
  ... (Marţi, 19 februarie 2008, 12:18)

  zeno [anonim]

  Un articol bun al doamnei AMP. Comentarii ingrozitoare, in mare majoritate, din partea cititorilor. Istoria mistificata din timpul comunistilor a prins radacini adanci cu rezultate in aberatiile postate de marea masa. Prietenii nostri sarbi nu ne sunt chiar asa prieteni si oricum asta n-ar fi un criteriu in a judeca independenta kosovo. Ca albanezii au fost sau n-au fost, nici nu mai conteaza, ce conteaza e realitatea si modul in care sarbii au inteles sa gestioneze "problema".
  Cat priveste "Bun venit Palestina", de ce nu? Statul Israel este vinovat de incalcarea tuturor drepturilor omului in ceea ce priveste palestinienii.
  Consider ca ceea ce s-a intamplat in Kosovo acum este similar cu ceea ce a facut Transilvania acum 100 de ani. Ungurii s-au comportat in Transilvania precum sarbii in Kosovo, pierzandu-si orice drept moral de a mai stapani zona.
 • +1 (3 voturi)    
  talibani (Marţi, 19 februarie 2008, 12:21)

  flo [anonim]

  pt mine e infiorator de trist sa vad cum comenteaza oamenii, la adapostul anonimatului, pe un site care se adreseaza unui public educat, urban si cu venituri ridicate.
 • 0 (2 voturi)    
  Bun venit Kosovo (Marţi, 19 februarie 2008, 21:59)

  Gabriel [anonim]

  Chiar daca cu intarziere as dori sa ma alatur autoarei articolului in a ura un bun venit noului stat. Era timpul pentru putina normalitate dupa socul de la sfarsitul anilor '90 cand nu puteam crede ca in Europa se mai poate recadea intr-o asemea barbarie. In rest, fiecare e liber la opinia lui, dupa posibilitati.....
 • -1 (3 voturi)    
  adio, pippidi (Miercuri, 20 februarie 2008, 3:17)

  adio, pippidi [anonim]

  pe compunerea asta scolareasca nu meriti decat un sut in fundul ala abundent
 • 0 (2 voturi)    
  flotari logice (Miercuri, 20 februarie 2008, 5:34)

  rumburak [anonim]

  Articolul asta este doar o colectie de flotari logice.
  Transilvania niciodata, nicicum, nu poate fi comparata cu Kosovo. Catolicismul unguresc nu s-a nascut in Transilvania, de exemplu.
  Alina uita, se pare, de atacurile albanezilor in valea Presevo si mai ales de cele din Macedonia. Toate petrecute dupa 1999.
  Si mai uita de alungarea sarbilor, sistematica, cat si de cresterea ametitoare in cifre a albanezilor: cam 500.000 de in 25 ani, fata de 400.000 exod al celorlalti in aceeasi perioada.
  Si mai uita de antrenarea KLA in Ungaria. Si multe altele.
  Si-a facut tema, doamna Pippidi, a dovedit ca este obedienta si tine cu cine "trebuie". Etc.
 • 0 (2 voturi)    
  SUA si Occidentul sparg Balcanii (Miercuri, 20 februarie 2008, 10:59)

  lucius [anonim]

  Planurile mondialistilor pentru postcomunism merg inainte bine mersi. Unul din ele, pus in opera de Occident sub patronaj SUA, si avind ca scop final insusirea resurselor economice ale regiunii, este desfacerea Balcanilor in ministate vasale in care sa traiasca populatii sarace si manipulabile. S-a inceput in 1991 si se continua. Balcanii sunt "butoiul cu pulbere" al Europei, dar pulberea e adusa din Occident si detonata tot de acolo. Alina stie f. bine asta dar isi face si ea numarul.
 • 0 (2 voturi)    
  Unul era una (Miercuri, 20 februarie 2008, 11:00)

  arabela [anonim]

  "Exista doua intrebari importante privitoare la evenimentul de ieri. Unul este, cum a fost posibil?"
  Asta e limba romana, Alinuta? Sau deja vorbesti limba HarCoveana?
 • +1 (1 vot)    
  seceda? (Miercuri, 20 februarie 2008, 11:02)

  arabela [anonim]

  ce inseamna "provinciile care seceda"?
  Exista in limba romana verbul "a seceda"?
 • 0 (2 voturi)    
  alta eroare a d'nei pippidi (Joi, 21 februarie 2008, 2:19)

  sorin [anonim]

  Dupa batalia dela Mohacs Ungaria nu s-a redus la Transilvania, ci in primul rand la ce a ramas prin zona Slovaciei. Primatul Ungariei isi avea sediul intr-un oras
  aflat la vreo 30 de km de Bratislava de azi (am uitat numele orasului). Transilvania a fost mai degraba autonoma dupa Mohacs - desi cu grofi unguri,
  cele trei natiuni, etc, pana au preluat-o austriecii.

  Comparatia dintre Kosovo si Transilvania e total pe langa, probabil o alta incercare teribilista a dumneaei.
  In primul rand, majoritatea romaneasca fost in mod continuu controlata de unguri in Ardeal. Asta nu s-a intamplat cu kosovarii, ca nu i-au putut asupri sarbii
  pe timpul turcilor!! Ba poate a fost uneori putin invers, vezi cazul mentionat mai sus al lui Andrei Saguna.
  In fine, romanii au fost in Ardeal inaintea ungurilor (chiar daca asta nu mai prea importa), pe cand albanezii, hmmm, e greu de spus, mai ales ca inaintea turcilor sigur nu erau musulmani.
 • +1 (1 vot)    
  Invadatorul nu are legimitate (Joi, 21 februarie 2008, 6:37)

  ISTORIC. [anonim]

  cu exceptia faptului daca populatia bastinasa de mii ani, este minoritara si nu-si reclama autonomia-independenta.Triburile sarbilor,croatilor,slovenilor etc
  fac parte din grupul slavilor meridionali. Triburile slave, ca si cele maghiare, fac parte din popoarele migratoare-cotropitoare, venite din zona Urali-Caspica-Volga.Slavii meridionali , au cotropit spatiul- poporul, traco-ilir, stramosii albanezilor,frati cu romanii pe partea traco-dacica. Ungurii au cotropit popoarele ilire-tracice-dacice -celtice-latinizate, stramosii romanilor.In anul 955 ,august 10, ungurii sunt opriti din expansiunea lor catre vest in urma bataliei de pe raul LECH;MAGHIARII-UNGURII sufera o mare infrangere din partea imparatului german OTTO I CEL MARE.Din acel moment unguri ,incep expansiunea spre est si incep cucerirea Transilvaniei, spatiu locuit de stramosii romanilor. Deci cotropitorii trebuie sa acorde drepturile naturale ale cotropitilor .Atat romanii in Transilvania cat si albanezii in Kosovo sunt bastinasi din antichitate si sunt si majoritari.Singura problema este ca Albanezii kosovari-musulmani sa nu devina stat fundamentalist si terorist .
  • 0 (0 voturi)    
   gresesti (Joi, 21 februarie 2008, 22:32)

   cel destept de dupa [anonim] i-a raspuns lui ISTORIC.

   sarbii spun ca triburile slave au cucerit kosovo precum romanii dacia, iar populatia rezultata s-a confruntat cu otomanii. ca altfel, singurii romani adevarati ar fi dacii liberi din maramures, necuceriti de Traian. pana la urma chestia cu romanii care au venit si ramas in dacia noi o folosim a ne justifica poporul. Deci sarbii sunt "invadatori" dupa tine iar stimabilii de romani ce sunt pentru daci? un fel de unguri pentru ardeleni, nu?
 • +2 (2 voturi)    
  Slavii meridionali -stramosii sarbilor-croatilor (Joi, 21 februarie 2008, 6:46)

  ISTORIC [anonim]

  au navalit peste traco-iliri stramosii albanezilor in sec.6-7.La constituirea Statului Federal al Iugoslaviei, parte constituienta(care a semnat intrarea in federatia Yugoslava cu respectarea unor clauze ), a fost si Kosovo.In Constitutia Yugoslava, era prevazut dreptul constituientilor ca prin referendumuri, sa se separe ; sa devina state independente.Conform acestei constitutii daca o parte constituienta a acestei federatii, doreste separarea trebuie prin referendum sa intrebe populatia din republicile-teritoriile autonome respective.(Vezi capitolul IV din constitutia RSF Yugoslavia).Asa s-a destramat Cehoslovacia si URSS.Fara macel si fara circ.Sarbii, dupa venirea lui Milosevici la putere nu au mai respectat, Constitutia Yugoslava ;nu au respectat dreptul de secesiune cu toate ca s-au consultat cetatenii din republici in urma referendumurilor constitutionale.Dragi analfabeti, nu confundati Constitutia Romaniei, care prevede din 1866(prevede si azi), ca Romania, este stat national unitar ,suveran ,independent si indivizibil cu Constitutia Yugoslava, care prevedea ca Yugoslavia , este stat federal si ca partile constituiente au dreptul la secesiune.V-ati intrebat de ce nicio republica -teritoriu autonom- nu a mai vrut sa mai stea in unire cu sarbii? Nu au mai vrut , nici fratii lor de sange ; nici fratii lor ortodosi –frati intr-o credinta.OARE DE CE?
 • 0 (0 voturi)    
  Singurul partid din lume care (Joi, 21 februarie 2008, 7:03)

  ISTORIC [anonim]

  a militat pentru destramarea propiului stat national unitar a fost PCR.La congresul III (1924) si la cong. IV(1928), ale PCR ,comunistii, majoritari etnici romani ,au votat fara niciun vot impotriva rezolutiile , PCR, care prevedeau :Regatul Romania este stat multinational ;creat pe baza ocuparii unor teritorii straine.In documentele si rezolutiile elaborate la aceste congrese, comunistii, cereau ca 4 provincii romanesti sa fie "restituite adevaratilor apartinatori". Astfel:Basarabia si Bucoviana -Rusilor;Transilvania -Ungariei ;Dobrogea -Bulgariei.Tatal lui Iliescu a participat la cong. IV al PCR si a votat pentru destramarea Romaniei.Asta este originea de revolutionar a lui Iliescu ,fiu de revolutionar. Aceste hotariri anticonstitutionale, constituie cauza interzicerii PCR, din anul 1924, nu motivele afirmate de Iliescu ca ,comunistii au fost judecati si condamnati din motive politice si neconstitutionale.Cauza, condamnarii a fost ca ciuma comunista milita (fara sa o forteze o forta armata sau alt fapt de violenta ),pentru destramarea tarii incalcand constitutia din 1923 -art.1.Rezolutia cong. al III lea al PCR in problema nationala prevedea la punctul 1.Citez : »Comunistii romani sunt obligati sa militeze pentru sprijinirea nationalitatilor conlocuitoare, ca acestea sa se separe complect de statul roman ;pentru acest drept al neamurilor ingenunchiate chiama la lupta comunistii si intregul popor muncitor din Romania.Bibliografie.1.Cong. III al PCR .Rezolutia in problema nationala.Editura PCd.R -1925 .Pag.17-22. 2.Arhiva CC al PCR ;fond 1,dosar 4,fila 17.Cong. IV al PCR reia problema nationala si in rezolutia acestuia cere ; »PCR, toti comunistii trebuie sa lupte cu hotarare impotriva anexarii violente a Basarabiei ,Bucovinei,Transilvaniei si Dobrogei si sa sprijine in chip practic lupta pentru eliberarea si independenta lor nationala ;pentru alipirea la tarile apartinatoare.Rusia Sovietica ,
 • +2 (2 voturi)    
  Comentariul este corect (Joi, 21 februarie 2008, 15:18)

  katy [anonim]

  si obiectiv.Si eu sunt de parere ca sarbii lui Milosevici au gresit f tare ducand o politica extrem de dura fata de kosovari.Acuma culeg roadele. Romania nu are de ce se teme, minoritatile noastre au drepturi garantate si nu sunt haituite. Aste e!
 • -2 (2 voturi)    
  Cazul Mungiu-Pippidi (Joi, 21 februarie 2008, 16:03)

  bibi [anonim]

  Cazul Mungiu-Pippidi poate fi rezolvat simplu: ignor total la articolele ei. Stiti voi "Un prost arunca o piatra in fantana si 10 intelepti nu o pot scoate".
 • -2 (2 voturi)    
  ce mistificare :) (Joi, 21 februarie 2008, 17:22)

  roader [anonim]

  cum doamna pippidi? era deja ca un stat separat?:) cum puteti sa spuneti asa minciuna doamna?

  era o provincie administrata international cu fonduri de la americani si ue, cu personal de la americani si eu, cu jandarmi de la americani si ue. si in timpul asta kosovarii stau si puturoseau.

  kosovo a fost declarat independent fiindca americanii bagau in kosovo in fiecare 1 an cat s-a bagat in ro in ultimii 15 ani.

  vai, dar chiar nu stiati doamna pippidi? chiar nu stiati ca fundatiile americane si statele unite precum si cele membre ale ue plateau asa de bine in zona aia de rahat? ia faceti comparatie intre cat sunteti platita dumneavoastra de fundatii si cat sunt platiti puturosii aia. o sa turbati de ciuda madam pippidi. o sa va calmati insa repede fiindca in afara de sponsorul ala nimeni nu v-ar mai da banii astia.

  p.s. chiar asa. ce fraieri sunt unii sponsori de fundatii. baga bani cu carul in funduri lenese de hipopotami si hipopotame total necarismatice si fara influenta reala.
 • -2 (2 voturi)    
  repetenta la istorie... halucinatii!! (Vineri, 22 februarie 2008, 11:34)

  gengis pan [anonim]

  Duduie,
  dumneata ai mari lacune in materie de cunoastere a realitatilor istorice, si cred ca era cineva mai sus care zicea ca mata mai mult scrii decat citesti..., si asa este, ceea ce ai scis in articolul asta confirma pe deplin verdictul!
  Am impresia ce mata ai insomnii grele, te trzesti noaptea si incepi sa halucinezi pe teme diferite, de parca le-ai fi studiat din scoala primara... e grav, ar trebui sa te tratezi, sau poate ca o sa te trateze prietenii tai, sarbii...
  e rusinos ca "un formator de opinie", asa cum te pretinzi matale, are un bagaj atat de redus de cunostinte...
  ce sa mai zic despre super imaginea de sine... (cred ca si ego-ul se raporteaza la supra dimensiunea fizica!)... pai mai cucoana, am tot vazut din astia care s-au ratacit pentru cateva zile prin kosovo si acum isi fac teze de doctorat din asta... paralela? sau si cu geometria stai prost??
  ghinionul lu' mataluta e ca romanii nu sunt asa de prosti pe cat pretinzi matale, scrind aberatii si crezand ca o sa le si inghitim!
  hai pa, ca ne vedem la toamna!
 • -2 (2 voturi)    
  sorossi fullbright (Sâmbătă, 23 februarie 2008, 6:26)

  n icolaev [anonim]

  stimata doamna,
  ne puteti spune in ce masura finantarile de care ati beneficiat pe filiera fullbright sau soros v-au intunecat mintile atat de tare .
  chiar nu cred ca era nevoie de articolul dumneavoastra acum.
  din punctul meu de vedere exista o anumita frustrare in tot ceea ce scrieti pe care nu mi-o pot explica in mod rational.
  oricum este ultima analiza pe care v-o citesc
  la revedere
 • -2 (2 voturi)    
  despre nota redactiei (Sâmbătă, 23 februarie 2008, 8:20)

  Un cititor [anonim]

  "Nota Redactiei: Acesta este punctul de vedere al doamnei Alina Mungiu-Pippidi, in legatura cu independenta Kosovo. Aceasta opinie nu reprezinta pozitia Hotnews.ro"

  Si atunci ce reprezinta? Acum chiar am o mare curiozitate: care a fost motivul pentru care ati publicat-o pe AMP? Sa inteleg ca publicati orice pareri personale? Daca vi le trimit pe ale mele le publicati la rubrica Opinie?

  De asemenea, exista vreun editor in redactia voastra? E jalnic sa o corecteze cititorii pe AMP la cunostinte elementare de istorie. Si chiar daca nu stii istoria regiunii te lamuresti macar cum e cu cronologia din maximum trei articole de pe BBC news. Sau Wikipedia.
 • -2 (2 voturi)    
  kosovo (Sâmbătă, 23 februarie 2008, 16:09)

  gold_silver [anonim]

  Cine e aceasta care isi permite sa vorbesca in numele poporului roman , a invatat la scoala (daca a facut)istoria Romaniei, stie ea ce s-a intamplat pe meleagurile Transilvaniei in timpul hortistilor? cum a fost masacrata populatia romana de unguri? ma refer in Salaj la Treznea si Ip .Este o rusine ptr romani.
 • 0 (0 voturi)    
  Kosovo, Transilvania, Catalonia (Duminică, 24 februarie 2008, 9:36)

  lexites [utilizator]

  Mi se pare un articol scris cu foarte mult bun simt. Niciodata nu m-am gandit ca ar fi chiar atatea asemanari intre Transilvania si Kosovo, respectiv pozitia istorica a ungurilor si sarbilor fata de romani si albanezi.

  Curiozitatea mea in ceea ce priveste analiza de fata se refera la modul cum ar fi definite si delimitate provinciile secesioniste. Spun asta pentru ca, pana la urma, si Kosovo si Transilvania par a fi entitati istoric constituite. Care ar fi diferenta fata de Catalonia? (mai recent aud ca si Andaluzia). Depinde eventuala secesiune a acestor provincii numai de raspunsul majoritarilor la problema drepturilor de reprezentare politica si prezervare culturala?
 • 0 (0 voturi)    
  kosovo (Duminică, 24 februarie 2008, 13:49)

  homereg [anonim]

  fartilor, treaba e clara....intrati pe http://hannah.smith-family.com/archive/000959.html
  si veti vedea cea ma i mare baa americana din Europa in Kosovo.!!!!!

  concluziile le trage fiecare !!!
  cit despre fenomene / autonomia e una si independenta e alta

  cum ar fi de ex ca Texasul sa si declare independenta !!????
  americanii joaca murdar , dupa interese de cartel , economice...... se intimpla , departe , in europa , nu la ei
 • -1 (1 vot)    
  kosova (Luni, 25 februarie 2008, 13:01)

  danutza [anonim]

  ALINUTZA, tu nu poti fi dacat erou de bancuri!
  Cine dracu te plateste de esti atat de inversunata impotriva propriei tale natii?
  De fapt, DUMNEZEU, TE-A JUDECAT!
 • +1 (1 vot)    
  Felicitari (Luni, 25 februarie 2008, 14:24)

  Clau [anonim]

  Ca de obicei, trebuie sa va felicit Doamna Mungiu-Pippidi.
  Hotnews: nu inteleg nota redactiei!! Parca erati o agentie de stiri, nu un partid politic care trebuie sa exprime o pozitie pro/contra!! Ca sa nu mai vb. ca un editorial e un editorial si evident ca exprima pozitia autorului.
  • 0 (0 voturi)    
   Kosova este Basarabia Albaniei (Miercuri, 29 iulie 2009, 22:32)

   Baki Ymeri [anonim] i-a raspuns lui Clau

   Doamna Alina are dreptate. Dragi analfabeti! Kosova nu este HarCovasna Romaniei ci Basarabia Albaneiei. Majoritatea albanezilor kosovari poarta nume de musulmani, dar religia lor nu este islamismul ci patriotismul. Sarbii poarta nume de ortodocsi dar religia lor este terorismul. Nu despre toti e vorba ci despre cei care l-au votat pe Milosevici si au facut crime de razboi. Pacat ca politicienii nostri corupti si-au pierdut examenul diplomatiei in materie de Kosova, comparand cerintele albanezilor kosovari cu cele ale ungurilor din Ardeal. De ce? Fiindca au fost influentati de propagandele sarbe din massmedia romana, scrise cu nerusinare de antiamericanii Razvan Voncu, Ion Cristoiu, Cristian Tudor Popescu, Adrian Paunescu, Vladimir Alexe etc. Nimeni nu poate fi mai destept decat B. P. Hasdeu care a zis Albansii dara nu sunt rude cu noi romanii ci ne sunt frati, frati buni din aceleasisange dacic. (1901), sau Iorga care a afirmat ca Albanezii sunt verii nostri de sange. (1938). Albanezii se trag de la iliri iar noi de la traci. Au navalit sarbii pe teriotoriile traco/ilire din fosta Iugoslavie si au distrus granita etnica intre traci si iliri, dar nu au putut distruge cele mai vechi si cele mai frumoase cuvinte comune din substratul traco/ilir, respectiv romano/albanez, care dovedeste ca frontiere etnica intre Albania si romania era fluviul Morava care ii desparte pe albanezii kosovari si romanii din Valea Timocului, discriminati sistematic de administratia sovina din Belgrad. Iata de ce Romania trebuie sa recunoasca independenta kosovara!
   Viva Kosova!
   Viva SUA!
   Viva NATO!
   Viva Romania!
   baki Ymeri,
   redactor sef al revistei Albanezul


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by