Au fost de-ajuns două luni de criză pentru ca state liberale să înceapă cochetăria cu “modelul chinez” de supraveghere electronică a cetăţenilor. Pe fondul de emoţie publică stârnită de pandemie, guvernele lor introduc măsuri de supraveghere digitală care acum câteva luni ar fi generat mare scandal. Sau folosesc starea de urgenţă pentru a suspenda conturi online, în lupta cu “fake news” şi alarmismul.

Sorin IonitaFoto: Arhiva personala

Nu-i însă un pericol ca Big Brother să se îndrăgostească de noile sale instrumente şi să nu mai vrea să renunţe la ele după ce trece urgenţa? Chiar în cele mai democratice state europene au existat întotdeauna politicieni, funcţionari, oameni din servicii secrete sau pur şi simplu entuziaşti fascinaţi de tehologie care se uită admirativ la “modelul chinez”. Evident, asemenea oameni există şi în România. Vor profita de ocazie ca să-şi promoveze micile hobby-uri legate de surveillance?

În general, vor deveni democraţiile europene mai intruzive cu viaţa personală şi mai autoritare în limitarea dezbaterii publice, dacă tot s-au pornit unii să ceară derogări de la CEDO? Vom avea în Europa în anii ce vin transfer de practici dinspre zona roşie (vezi mai jos) către celelalte? La anul pe vremea asta, va fi cineva în zona verde?

EFOR a făcut alături un sumar rapid cu cele mai problematice măsuri practicate zilele astea în diverse ţări. Hai să sperăm că ne alarmăm noi degeaba. Găsiţi tot materialul în format editat aici.

Comenteaza pe contributors.ro