Moartea doamnei Pușcaș. De ce violența domestică nu a ajuns încă subiect de dezbatere reală în România

de Alex Olaru     HotNews.ro
Luni, 10 februarie 2020, 8:44 Actualitate | Opinii


Violenta domestica
Foto: Profimedia
O femeie din Ilfov a fost ucisă cu un cuțit de soțul ei, deși avea un ordin de restricție. Este cea mai recentă știre de acest fel, însă cu nimic mai senzațională decât alte zeci și sute de alte cazuri, într-o țară în care sunt raportate, zilnic, aproape o sută de cazuri de violență domestică.

Mai mult, sunt aproape zece mii de ordine de restricție emise în 2019, asta în condițiile în care până în 2012 (România era deja stat membru al UE) victimele violenței conjugale nici măcar nu aveau la îndemână un astfel de instrument.

Teoretic, ordinul de restricție salvează vieți. Practic, însă, hârtia respectivă nu înseamnă nimic, dacă agresorul nu poate fi monitorizat de Poliție. Iar organizațiile neguvernamentale cer deja de ani buni brățări electronice, fără de care ordinul respectiv de restricție, fie și revizuit, nu ține pe nimeni, cu adevărat, la distanță.

Până când autoritățile române nu înțeleg că și o femeie ucisă e prea mult pentru o țară care se vrea europeană, România rămâne locul unde știrea că Daniela Crudu a fost snopită face senzație pe Internet și ne scoate din hibernare, să-i dea Ăl’ de sus sănătate și putere de muncă, că afară, în stradă, oricum unul din doi cetățeni e ok-ish cu violul. Iar unul din cinci consideră că nici măcar nu ar trebui să fie ilegal, așa cum reiese dintr-un eurobarometru de profil.

Pe șleau, pentru mulți dintre noi, dacă femeia e îmbrăcată provocator sau dacă s-a consumat alcool, atunci e clar că și-o cere.

Până nu ne trezim așadar, între femeia ucisă recent în Ilfov și orice poveste tristă din România ultimilor 30 de ani, nu există nicio diferență: în toate cazurile, statul a rămas spectator pasiv și s-a mânjit pe mâini cu sângele nevinovat al femeilor care îi cereau ajutor.

„Violența domestică este despre moarte. Nu este doar despre durere fizică și emoțională, ci despre moarte. Pentru că mor femei cu un ordin de protecție sau fără un ordin de protecție” – atrage atenția de fiecare dată când are ocazia Oana Băluță, activistă și conferențiar universitar doctor la Universitatea București.

Dispariția unei femei dintr-un oraș obscur din România anilor ‘90-2000 pare că nu mai spune foarte multe astăzi. Dar, în realitate, lucurile nu stau deloc așa, după cum o demonstrează chiar realitatea.


Activista pentru drepturile femeilor Oana Băluță (a treia din stânga), la un miting împotriva violenței domestice. Foto via pagina de Facebook a Oanei Băluță

Povestea doamnei Pușcaș: Vremurile în care femeile din România nu beneficiau de ordin de restricțieÎntr-un oraș mic de munte din Moldova, violența domestică e în continuare mai normală decât căscatul a sărăcie și plictis. Femeile care se mărită își adoptă de cele mai multe ori, distopic, soții. Nelu’ a lu tanti Lenuța, de exemplu: e omul ei și numai al ei, chit că o bate de o zvântă, o întinde și o batjocorește de familie și de toți răposații arborelui genealogic.

Îl iartă mereu pe al ei, însă o doare când se află și se-aude. Tare mult ar vrea tanti Lenuța să-și ia porția în liniște, pe silențios, doar că Nelu Alunelu are sânge fierbinte de muntean latin și se aprinde cam repede, ce să-i faci?

Bătaia e așa de obișnuită astăzi cum a fost și ieri și dintotdeauna, dinainte să fie atestat documentar târgul ăsta de munte. Cum altfel să fie, dacă una din cele mai duioase amintiri ale bunică-mii era despre răposatul ei Gheorghe, care o bătea, armonios, cu cureaua.

Și bunică-miu ăsta aprig ca apa minerală, prieten de pahar cu Nelu, nu se obosea nici măcar să-și dea jos șuba de pe el:

„O dată m-a lovit cu catarama peste cap. Atuncea m-au luat dracii și i-am dat și io vreo doo”, îmi povestea pentru a 57-a oară bunică-mea romanța vieții ei, capitolul Omul.

„Și apoi ce ați făcut?”

„I-am pus un blid de ciorbă în față și a adormit ca prostul cu capul pe masă.”

„L-ai iubit?”

„L-am, că era bărbat frumos.”

„Și când a murit?”

„Atuncea am rămas singură”...
...și începea să bocească, iar eu rupeam ușa eliberat.

Bărbații se lasă așadar adoptați fără mari mofturi. Mai mult, când sar calul cu băutura și datul, lasă de la ei și se duc umili și pe la Biserică, să jure pe icoane că nu mai consumă. Când vezi o femeie gătitiă și voioasă în drum spre casa Domnului, alături de un soț călcat, spălat și smerit, să știi că de multe ori cam asta e în spate.

Omul lor uită repede regia, se abate de la script și scripturi și recidivează. Și ei, stâlpii casei roși la rosturi de alcool vorbesc cu „asta a mea”, doar că mai scapă la coadă printre dinți „japiță”, „mieliță”, „moară stricată”, „scroafă/balenă” sau „curvă”. Să se înțeleagă dreacu’ ce jivine păstoresc ei acasă și prin ce martiriu trec în viața asta de nimic dintr-un mic oraș de munte din Moldova.

O curvă, zicea lumea, era doamna Pușcaș. Și faptele aveau să o dovedească. A apărut ca meteoritul în viața mea de puști și a dispărut la fel de brusc, fără ca eu să o mai pot însă uita vreodată.

Personaje în povestea asta sunt doamna Pușcaș, Saveta (Vetuța), bărbații celor două, bunică-mea, eu, copiii de pe stradă, strada, cartierul și, într-un final, tot orașul.

Saveta era o femeie mică, fără gât, muncită ca-n mină, dar cumva cu un tonus bun. Făcea fitness cum știa: cu rufele în cadă, freca la chiloții lu bărbat-su’ de ieșeau toate petele lumești, freca la parchet și covoare, freca și Caleea Lactee cu clor, dacă îi cereai, ce să mai, era argint viu și pentru asta bunică-mea o admira nespus.

Nu știu când a năpădit-o îndoiala de partener și nici ce simțea în vara aia neobișnuit de caldă pentru depresiunea-căldare în care ni se frecau destinele unul de altul, pe ritmuri de Lambada și Azur.

Pe doamna Pușcaș nu o pot descrie. Am doar două imagini cu ea și în ambele e țeapănă și blurată. Bunica era bunica: femeie deja în vârstă, cu ochii mari și umezi, moață din Ardeal, fără carte, dar cu școala vieții.

Învățăturile bătrânei către nepoțelul ei, Andu:

„Bărbații sunt proști și ușor de prostit. Femeile sunt deștepte, dar diabolice, dar Dumnezeu le vede pe toate, dar nu are vedere periferică, dar popii sunt jepcari, dar bărbatul care nu bea e fătălău și altele, mai rele, dar și mai bune.”

Când Saveta a descins la noi în casă m-am speriat tare. Era roșie, tot fără gât și îndesată și urla că l-a găsit pe bărbat în casă, tolănit lângă doamna Pușcaș. Și s-au năpustit fiarele: Saveta atacant central, bătrâna mea șontâc șontâc, către locul crimei. Eu după ele, îmbătat de adrenalină și extaz. Soțul Savetei era leșinat pe pat, în cucul gol.

Țeapănă de beată, doamna Pușcaș își trăgea pereche de chiloți peste pereche de chiloți: în anii ăia, chiloții erau nepereche, un bun care, alături de furou, făcea o femeie să se simtă femeie. Îmi furi chiloții, curvă?!?! a tunat Savetuca și a început un tămbălău. S-au dat palme, s-a vorbit urât.

Doamna Pușcaș n-a ripostat cu vână, că și-o băuse și pe aia. Îngâna câte un “da ce daaai, draaagă?”, tristă și învinsă. Și nimic mai mult. Când s-a terminat totul, era deja seară, iar bunică-mea și tanti Saveta duceau chiloții la somn, împăturiți frumos. Apartamentul nostru a devenit apoi popular peste noapte: toți se îngrămădeau să audă cum fusese nenorocita prinsă în fapt și cum voia să prăduiască lenjeria intimă a Savetei, întocmai ca popii jepcari.

Întâmplarea a ajuns și la urechile domnului Pușcaș, un tip osos, îmbrăcat mai mereu cu o geacă lungă de piele, pantaloni verde pădurar de stofă și ciorapi albi. Omul a verificat informațiile și a făcut ce a crezut de cuviință, date fiind împrejurările.

Iar doamna Pușcaș a mâncat atâta papară, că a ajuns la spital, spre nenorocul celor doi copii pe care îi avea. Am mai văzut-o o singură dată, când tot așa, îmi bătea inima tare. Adrenalina dispăruse, dar a ținut bunică-mea morțiș să mergem la înmormântare.

La doar câteva zile după escapadă, doamna Pușcaș era țeapănă în coșciug, iar în jurul ochilor avea vânătăi cât casa.

România violenței domestice 20.20: între statisticile Poliției și învățăturile manelistului Dani Mocanu
La ani buni distanță de la momentul în care primul pumn se lansa voios spre fața doamnei Pușcaș, prevestitor de moarte, Poliția Română transmite statistici.

Și manelistul Dani Mocanu își face treaba și transmite învățături către toți boșii care nu vor să fie lache:

„O curvă dacă-ți iei, ține-o în locul ei

N-o lăsa să gândească, pune-i stop la idei

Să nu îi dai valoare, decât ca la un câine

N-o duce la restaurant, ține-o în cas', pe pâine”


Abia la sfârșitul anului trecut, odată cu modificarea legii 217, a fost introdus în România ordinul de protecție provizoriu, pe care polițistul îl eliberează pe loc, după ce aplică victimei un chestionar și care îl obligă pe agresor să părăsească domiciliul. În 48 de ore de la acest pas, un procuror confirmă sau infirmă actul.

Opt mii de asemenea ordine au fost deja emise - în România lui Dani Mocanu în care una din patru femei a fost agresată fizic sau sexual cel puțin o dată în viață și unde, din aproape 40 de mii de fapte de violență în familie, sub 4% ajung în instanță.

Înapoi în trecut: nu știu dacă doamna Pușcaș s-a gândit vreo clipă să își părăsească soțul abuziv. Într-un oraș mic, asta vine la pachet cu stigma și chiar și așa, dacă și-ar fi luat inima în dinți, nu văd ce l-ar fi oprit pe bărbat să se ducă pestea ea cu pumnii și picioarele.

„Rădăcinile noastre sunt următoarele: dacă o bați, știe ea de ce o bați. Noi venim dintr-o zonă în care bătaia este normalizată. Forme grave de violență sunt normalizate”, continuă Oana Băluță.

Mai mult, oamenii intervin în continuare rareori în cazuri de violență, că de cursuri în școli și prevenție oricum nu poate fi vorba:

„Sunt cazuri cumplite în care Poliția a constatat că victima fusese bătută atât de tare, încât jumătate din părul din cap îi fusese smuls. Femeia respectivă a țipat, dar cu toate că a urlat, vecinii nu au sunat la Poliție. Nu-i așa, pentru că violența se întâmplă în viața privată, nu este treaba noastră ce se întâmplă în viața privată a unui om”.

Ce ar fi însemnat un ordin de protecție pentru doamna Pușcaș? Și ce înseamnă astăzi, mai ales dacă trăiești în orașul ăla mic de provincie, unde bătaia e drept ancestral moștenit de bărbat de la strămoșii lui vânători?

„Un ordin de protecție poate să nu oprească un agresor nici într-un oraș mare. Sunt însă mai mari șansele ca în mediul urban să se știe despre faptul că Poliția poate să emită pe loc un ordin de protecție. În același timp e posibil ca la oraș, pentru că polițiștii au fost mai expuși și la criticile care au fost aduse de ONG-uri, să fie mai deschiși în a interacționa cu victimele și a-și înțelege propria responsabilitate și necesitatea pe care o asociem cu ordinul de protecție“, îmi explică activista Oana Băluță.

Nu crede că proiectul depus în Parlament are vreo șansă anul acesta.

„Nu poți să trimiți un polițist care să stea 24 de ore din 24 lângă un agresor și să se asigure că acel agresor nu se mai apropie de victimă. E nevoie de brățări electronice. A fost un proiect depus în Parlament, care odată aprobat, ar permite și achiziționarea și implementarea acestor brățări electronice. Din păcate 2020 este an electoral. Am îndoieli majore că acest proiect va trece în această legislatură parlamentară cu alegeri anticipate sau fără alegeri anticipate. Ce vedem în prezent este aceeași lentoare care însoțește orice fel de decizie care a fost luată în domeniul prevenirii și combaterii violenței.”

Soarta victimelor violenței domestice din România stă așadar în pixul oamenilor politici. Și probabil că acolo va rămâne, pentru că oamenii politici sunt de regulă ocupați cu definiri ideologice, comitete executive, congrese, moțiuni și altele, de oameni grei.

Săptămâna trecută guvernul Orban a căzut la moțiune și s-au înmulțit cazurile de coronavirus. Săptămâna trecută Donald Trump a fost achitat în Senatul american. A nins și s-a făcut frig. FCSB a pierdut la Cluj, dar a recuperat cu FC Voluntari.

M-a sunat o prietenă cât palma de firavă și mi-a povestit că s-a băgat între un soț abuziv și soția lui, pe care o caftea într-o stație de autobuz din Brașov, în fața copiilor. Săptămâna trecută n-a fost deranj pentru un soț nervos dintr-o stație de autobuz: le-a bătut cu public pe amândouă.

Alex Olaru este jurnalist al postului de radio RFI. Unele dintre numele personajelor din articol au fost schimbate pentru a le proteja familiile.

.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

28324 vizualizari

 • -33 (37 voturi)    
  de azi sunt fan Dani Mocanu (Luni, 10 februarie 2020, 9:30)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ... imi plac versurile lui.
  • +16 (18 voturi)    
   da (Luni, 10 februarie 2020, 14:04)

   .sin [anonim] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   mamei tale ii plac ?
  • -8 (10 voturi)    
   Nu e frumos, e grav dar unele o merita !!! (Luni, 10 februarie 2020, 19:21)

   Kivek [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   violenta de orice fel e de urata, nu doar cea impotriva femeilor ci si cea impotriva copiilor si a barbatilor

   dar trebuie admis si faptul ca unele femei si-o cer prin gesturile pe care le fac, prin cuvintele pe care le spun

   adica tu daca stii ca esti o fiinta inferioara FIZIC de ce faci urat?

   barbatii care se stiu mai slabi nu fac urat in fata altor barbati mai puternici pt ca si-o iau, femeile de ce nu respecta re gula???

   daca o femeie te injura si te loveste NU MERITA LOVITA la randul ei ???

   sper ca nu inteleg cineva din ce am spus ca vreau ca femeile sa fie batute, NU...tot ce vreau e ca si femeile sa fie tratate egal, baturte la fel cum sunt batuti si barbatii care fac ca el;e
   • +7 (7 voturi)    
    Si-o cere?! (Luni, 10 februarie 2020, 22:00)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

    Singura situatie in care poti lovi o femeie e aia in care te ataca pentru a te rani si esti incapabil s-o imobilizezi, adica in legitima aparare si ca ultim resort.
    Lovim femeile atunci cand am lovi si barbatii. Toti "vitejii" se plang ca femeile "si-o cer", dar n-ar sari sa bata un barbat care "si-o cere" daca li se pare ca ar putea lua chiar ei bataie (nici macar daca barbatul ala ii goneste cu suturi in fund). Se pare ca "si-o cere" are legatura cu senzatia pe care au cacaciosii in fata cuiva mai slab fizic, dar care-i enerveaza teribil.
    • -5 (7 voturi)    
     Violența fizică există și între bărbați (Luni, 10 februarie 2020, 23:10)

     Harald [utilizator] i-a raspuns lui Luk

     Numai că bărbații nu-și produc frustrare unii altora fiindcă știu că se ajunge la conflict fizic. Femeile produc frustrare bărbaților cu inconștiență, convinse că au imunitate. Iar unele n-au și descoperă asta the hard way.
     • +1 (1 vot)    
      Barbatii recurg la violenta (Marţi, 11 februarie 2020, 14:23)

      Luk [utilizator] i-a raspuns lui Harald

      pentru ca testosteron si pentru ca pot.
      Barbatii ar face bine sa-si caute adversari pe masura, anume din categoria celor care pot raspunde la violenta fizica cu violenta fizica. Da un pumn aluia care poate sa te doboare cu un pumn, nu celui care "te frustreaza". Daca esti frustrat, da-te cu capul de pereti, iaca. Frustreaz-o si tu pe ea, ce te opreste?!
      • 0 (0 voturi)    
       Veșnica nedreptate biologică :) (Miercuri, 12 februarie 2020, 0:08)

       Harald [utilizator] i-a raspuns lui Luk

       ...
 • +6 (10 voturi)    
  /// (Luni, 10 februarie 2020, 9:42)

  hmara [utilizator]

  Pt ca d-na in cauza, nu este nici sotie si nici mama de parlamentar.
  • -3 (13 voturi)    
   Oh, vai (Luni, 10 februarie 2020, 11:25)

   Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui hmara

   De parca n-ar fi mai mult de o treime din palament femei. Sa nu-ti mai amintesc de guvernul Dancila. Ca si cum, doar barbatii ar lua decizii sau ar avea influenta, femeile sunt doar niste elemente pasive!
   • -8 (12 voturi)    
    Când femeile își bat băiețeii de 4-5 ani (Luni, 10 februarie 2020, 17:51)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

    se indignează cineva?

    Bărbații care bat femeile nu apar din senin, de-obicei mama lor contribuie câte 20 de ani la starea asta de lucruri.
    • +5 (7 voturi)    
     iata atitudinea ta este... (Luni, 10 februarie 2020, 19:22)

     minos [utilizator] i-a raspuns lui Harald

     ..elocventa. Tot femeia este vinovata in opinia ta de misogin. Da,cand femeile isi batcopi de 4-5 ani, eu ma indignez, nu doar cand si-i bat ci si atunci cand se rastesc la ei. Pe de alta parte, barbatii isi bat sotiile pentru ca asa au vazut la tatii lor, nu pentru ca(mult mai rara) au fost batuti de mame.
     • +8 (8 voturi)    
      Le bat pentru ca-s prosti, frustrati si dobitoci. (Luni, 10 februarie 2020, 22:03)

      Luk [utilizator] i-a raspuns lui minos

      Nu exista niciun alt motiv si nici n-o sa existe. Le bat pentru ca pot, pentru ca barbatii recurg la violenta cand isi termina argumentele si pentru ca femeile ii domina. Niste animale.
      • -2 (6 voturi)    
       Exact frustrarea e motivul, ai dreptate (Luni, 10 februarie 2020, 23:06)

       Harald [utilizator] i-a raspuns lui Luk

       Unele femei sunt experte în a crea frustrare bărbaților, iar majoritatea bărbaților sunt destul de rudimentari încât să nu știe cum să riposteze inteligent.

       În altă ordine de idei, violență domestică există și din partea femeilor, dar este în general aplaudată. De puștime care n-a cunoscut altă femeie decât mama și crede că toate femeile sunt ca mama.
    • +6 (6 voturi)    
     Dar (Luni, 10 februarie 2020, 20:06)

     blablavertical [utilizator] i-a raspuns lui Harald

     cand barbatii isi bat fetitele de 4-5 ani, invatandu-le de mici ca femeile trebuie s-o incaseze? Orice fel de violenta ar trebui pedepsita prin lege. Noi avem legea din 2004 parca, dar n-o aplica nimeni.
    • +2 (6 voturi)    
     Pe unii i-a batut mama (Luni, 10 februarie 2020, 20:39)

     bitex [utilizator] i-a raspuns lui Harald

     Pe tine te-a batut soarta.
 • +6 (8 voturi)    
  Felicitări Hotnews pentru Alex Olaru (Luni, 10 februarie 2020, 10:03)

  un domn [utilizator]

  Eu ascult cu interes materialele Lui la RFI
 • +19 (21 voturi)    
  pai parlamentul, ccr, guvernul etc (Luni, 10 februarie 2020, 10:20)

  liviu_ [utilizator]

  au probleme mai importante: sa distruga justitia, sa fure, sa dea pomeni ca se apropie alegerile...

  "bataia e rupta din rai" ce plm....

  serios acum... cand aia 7 sau 8 au violat o fata in vaslui va mai amintiti cum sareau babele sa-i apere pe violatori?! avem mentalitate si probleme din evul mediu :(
  • +11 (11 voturi)    
   Acele Babe erau Invidioase (Luni, 10 februarie 2020, 10:32)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Altfel nu îmi pot explica faptul ca O Femeie Nu apăra Alta Femeie
  • +2 (4 voturi)    
   Just. (Luni, 10 februarie 2020, 22:04)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Nimic de adaugat aici. Mentalitate de Ev Mediu, asa-i.
 • +9 (11 voturi)    
  nu parlamentarii sunt de vina (Luni, 10 februarie 2020, 10:56)

  bancher [utilizator]

  In primul rand vinovata e politia ptr ca e timida si nu se baga in astfel de cazuri, pe motiv ca nu intervine intre soti. O colega de la serviciu a avut un prieten cam un an, si - a dat seama ca respectivul e nebun, si l-a parasit. De atunci nu mai scapa de el, nebunul o urmareste de dimineata de cand iese pe usa si pana seara cand se intoarce acasa. I-a zgariat masina cu cheia, am ajuns sa facem noi barbatii de la serviciu cu randul sa o ducem seara acasa. Am fost cu ea la politie sa depuna plangere, si ce raspuns ne-a dat politia?/ Ca nu se baga in certurile dintre concubini. Degeaba i-a spus fata ca nu e concubina lui, el fiind un strain ptr ea, tot degeaba. A trebuit sa se dea telefoane la seful de sectie, ca sa il faca pe agent sa il cheme la politie pe reclamant sa ii atraga atentia sa nu mai hartuiasca fata. La inceput au spus ca nu au ce sa ii faca.
  Asa ca, atata timp cat politia nu se baga, nu e de mirare ca se intampla astfel de nenorociri.
  • +15 (15 voturi)    
   In primul rand.. (Luni, 10 februarie 2020, 13:57)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   Vinovata este educatia. Mai exact, lipsa ei. Gradinita si scoala nu au in programa absolut nimic pentru combaterea violentei. De ce?
   • +3 (5 voturi)    
    Individul la care fac eu referire era (Luni, 10 februarie 2020, 16:38)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    nebun la cap. Educatia si scoala sunt pentru cei sanatosi la minte, nu ptr nebuni. El trebuia arestat de politie de multa vreme.
    In al doiela rand gradinita si scoala incearca sa combata violenta. Educatoarele si invatatoarele le explica copiilor sa fie buni, sa ajute, peste tot prin scoli sunt afise anti-hartuire. Dar totul e degeaba daca televiziunile (gen Antena 3) si mass media promoveaza violenta sub orice forma. Degeaba ii spun eu copilului sa nu se bata cu altii, daca deschide televizorul si vede imediat stirile ProTV si Antena 3, in care violenta si agresivitatea sunt exaerbate la maximum. Am fost in SUA o perioada, acolo violenta era prezentata mai mult sub forma de statstica, nu se aratau imagini cutremuratoare de la fata locului.
    • +1 (5 voturi)    
     N-aveti dvs. de unde sti... (Luni, 10 februarie 2020, 23:15)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     ... ca baiatul ala e nebun, la cap sau in alta parte (?)
     Altfel, sunt neplacut surprins de virulenta mesajelor dvs. Cu exact sase luni in urma, cand distinsul domn Mario Iorgulescu ucidea un tanar nevinovat, conducand cu mult peste 100 km/ora prin oras, mort de beat si drogat lemn, erati cat se poate de intelegator, duios chiar cu bietul june.
     Mai stiti ceva de acel tanar domn - la Iorgulescu ma refer? Nu? Nici eu... Citesc ca si-ar fi revenit binisor de mai mult de patru luni, si de-atunci, mucles, vad ca nu se grabeste nimeni sa-l intrebe de sanatate. Probabil ca, asa cum pronosticam atunci, trebuie mai intai sa se intremeze vreo 15 ani pe la un sanatoriu din Paraguay sau Costa Rica, pana se prescrie fapta.
     Dar, pe de alta parte, va dau dreptate, e adevarat - nu se compara viata unui prapadit cu crima oribila, halucinanta a unei zgarieturi cu cheia pe masina colegei...
     Eh, asta e. Si datorita acestor relativisme morale, stimate domn, vedem ce vedem in jurul nostru.
     • +1 (1 vot)    
      Confunzi lucrurile si vorbesti cu lux (Marţi, 11 februarie 2020, 9:57)

      bancher [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

      de amanunte despre lucruri pe care nu le stii. Cazul la care faceam referire (cel al colegei) nu se rezuma numai la zgariatul portierei de la masina. Fostul prieten a si atacat-o pe strada, a batut-o, trecatorii au chemat un echipaj de la politia rutiera care era in zona, ei s-au luat dupa baiat si nu l-au prins, au chemat ajutoare prin statie, pana la urma l-au prins .Asa baiatul s-a ales cu amenda si cu ordin de restrictie de a nu se apropia de fata, dar tot degeaba, a mai atacat-o si pe scara blocului, si in alte situatii. Toate astea arata intentia faptei.
      La fel doamna Puscas a fost ucisa cu un cutit de concubin, iarasi e evidenta intentia faptei (omor). Adica concubinul a ucis-o cu intentie, nu din greseala.
      Cazul Iorgulescu nu are legatura cu aceste 2 fapte. Pentru informarea ta, in prezent este internat la o clinica de stat din Italia, unde procurorii italieni i-au comunicat oficial ca este urmarit penal in Romania ptr ucidere din culpa si consum de stupefiante. Nici urma sa fuga (nici nu poate).
      • 0 (0 voturi)    
       Vorbesc... (Marţi, 11 februarie 2020, 15:09)

       Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui bancher

       ...pe baza luxului de amanunte pe care ati binevoit sa-l oferiti. Recititi-va mesajele. Nu eu am considerat, in prima iteratie, ca povestea cu cheia si masina e mai importanta decat bataia de pe strada. Pe prima ati mentionat-o, pe-a doua de-abia acum. Asa ca...
       Cat despre Iorgulescu, mai vorbim. Pareti mai bine informat decat mine - credeti ca pana la aniversarea de un an a crimei se face suficient de bine cat sa dea cu subsemnatul in fata procurorilor?
       Iar cazul sau are foarte mare legatura cu ce vorbim, mai exact cu dublele standarde pe care dvs. le aplicati copios.
     • 0 (0 voturi)    
      violenta de orice fel (Marţi, 11 februarie 2020, 12:16)

      happylight [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

      Este incredibil cum pot rastalmaci si devia unii de la subiect!
      Violenta de orice fel este rea. Dar violenta fizica poate ucide adeseori. Eu as retine orice persoana violenta. Asupra altei persoane, inclusiv sau mai ales asupra copiilor. Apoi cercetare si stabilita vinovatia sau legitima aparare. Si pedepse serioase. Iar bratarile sunt o urgenta si in multe alte situatii.
      • 0 (0 voturi)    
       Va inselati... (Miercuri, 12 februarie 2020, 16:05)

       Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui happylight

       ... cand spuneti ca violenta de orice fel este rea. Va las pe dvs. sa va ganditi la situatii in care violenta e benefica, necesara si taman lipsa ei provoaca tragedii.
       Daca nu va vine nicio idee, cititi - ca un exemplu intre multe altele - articolele, publicate cam in acelasi timp cu acesta, despre adolescentul din Mangalia batut pe strada pana-n pragul mortii.
       Si va puteti eventual gandi chiar si la exemplul care-l irita atat de tare pe @bancher - daca prietenii junelui Iorgulescu n-ar fi procedat mult mai bine tragandu-i doi pumni in bot la sfarsitul petrecerii, trimitandu-l astfel la culcare, in loc sa-l lase sa plece, drogat si beat crita, ca sa omoare oameni nevinovati pe strazi.
       • 0 (0 voturi)    
        CU EXCEPTIA DE LEGITIMA APARARE (Miercuri, 12 februarie 2020, 18:44)

        happylight [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

        Pentru tine sau un apropiat. Sau, cand, poti, pentru un oarecare agresat. Eu vorbeam de initierea violentei.
      • 0 (0 voturi)    
       P.S. (Miercuri, 12 februarie 2020, 16:13)

       Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui happylight

       Va dau in schimb perfecta dreptate cu bratatrile electronice. Probabil stiti, daca nu vedeti ca oamenii de la Declic incearca sa faca ceva in aceasta privinta.
   • +1 (7 voturi)    
    Una din cauze (Luni, 10 februarie 2020, 18:33)

    dragossorin [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    BOR, si-a bagat coada sa fie obligatorie religia( spalarea pe creier) si sa fie exclusa educatia de orice fel ca sa pregateasca din timp supunerea generatiilor viitoare pt a asigura venituri constante si consistente
    • -1 (5 voturi)    
     BOR n-are nicio legatura , asta-i tragere la tema. (Luni, 10 februarie 2020, 22:04)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui dragossorin

     .
     • +2 (4 voturi)    
      BOR are cea mai mare legatura (Marţi, 11 februarie 2020, 8:44)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui Luk

      Cine se ocupa de educatia adultilor in Romania? 92% BOR. Platim preotilor, de la bugetul de stat, salarii echivalente cu ale profesorilor.
      • 0 (0 voturi)    
       N-ai noima. (Joi, 13 februarie 2020, 10:57)

       Luk [utilizator] i-a raspuns lui pehash

       Nu stiu de unde ai scos 92% si nici de unde ai tras tu concluzia ca BOR "se ocupa cu educatia adultilor" in Romania.
       Astea-s mofturi.
       In plus: daca 92% din adulti sunt educati de BOR, atunci hai sa atribuim BOR si meritele comportamentului corect, civilizat si bun si nu doar tarele comportamentale
       Problema e ca BOR nu face niciun soi de educatie (desi ar trebui) iar ortodocsi declarati sunt pe la 80-85%.
       Varza de ateu frustrat si aflat in pemanenta stare de razboi cu cei care cred altceva. Vai de tine...
 • -8 (22 voturi)    
  Aceste femei, (Luni, 10 februarie 2020, 11:38)

  Alexa.99. [utilizator]

  cand se marita, nu se uita un pic ce poama au ales?
  Cand iti alegi partenerul, nu iti pui mintea la contributie sa nu fie ultimul nenorocit? Doar nu sunt copii, sa nu poata discerne si sa creada cai verzi pe pereti si minciuni romantice de la un psihopat de coltul strazii. Dar daca singura ta grija e sa ai un partener sau sa te mariti, ca sa vada vecinii si rudele ca esti in randul lumii, alegi orice.
  Imi pare rau pentru ca se intampla asa ceva, dar cred ca parintii ar trebui sa se ocupe temeinic de educatia fetelor ca sa nu ajunga victimele unor neterminati. Sa le invete ca mai bine stai singura, decat sa te alerge prin cartier dement, doar ca sa ai sot.
  • +8 (18 voturi)    
   ha (Luni, 10 februarie 2020, 14:07)

   .sin [anonim] i-a raspuns lui Alexa.99.

   poate avem noroc si se gandesc femeile la fel si in privinta ta. Mai scapam de prostia din lume
  • -2 (4 voturi)    
   Needucația femeilor (Luni, 10 februarie 2020, 21:41)

   Omics [utilizator] i-a raspuns lui Alexa.99.

   Da. Ai multă dreptate. În general româncelor le plac bărbații violenți, dacă nu fizic, măcar psihic. Și se adaptează și ei ca să fie plăcuți. Nu numai bărbații sunt cei needucați.
   • 0 (0 voturi)    
    oooo (Marţi, 11 februarie 2020, 8:22)

    KayT [utilizator] i-a raspuns lui Omics

    Hai ca pe asta inca nu o auzisem.

    Deci de fapt barbatii romani sunt toti niste mielusei non-violenti, dar muierilor le place snopeala si ei se "adapteaza" si le mai dau cate o mama de bataie ca sa se faca placuti!

    Dati-i omului asta un premiu ceva, e absolut genial in absurditatea gandirii sale!
 • -3 (25 voturi)    
  Fete între fete... (Luni, 10 februarie 2020, 12:02)

  spirache [utilizator]

  In zilele noastre nu prea există scuze pentru alegerile deliberate pe care le fac femeile în materie de bărbați. Cu ani în urmă, mai ales la țară, fata "fugea" la un bărbat în sat cu care se și mărită, iar în funcție de noroc, nimerea un băiat liniștit sau un bătăuș, care de multe ori părea a fi și idolul fetelor. Acum, când toată lumea este ceva mai alfabetizată, are FB( deci știe să citească și să scrie), dacă tot smecherasi alergi, bătaie culegi. Din ce am văzut eu, majoritatea colegelor mele care o ardeau cu smecherasii, acum nu prea mai au dinți în gură. Daniela Crudu sigur nu o ardea cu vreun băiat de la Laserul de la Măgurele. Pe de altă parte, e la moda cu meetoo-urile astea, și nu știi când vrea fata să își facă publicitate.
  • +12 (16 voturi)    
   asa o fi (Luni, 10 februarie 2020, 13:06)

   KayT [utilizator] i-a raspuns lui spirache

   Nu stiu, asa o fi. Or fi ele proaste si nu stiu sa isi aleaga partenerii.

   Dar asta nu inseamna ca proastele isi merita snopeala, asta nu scuza cumva violenta domestica si neimplicarea/indiferenta legii si a politei. Si a statului roman.

   Eu n-am vazut pana acum lege unde sa scrie ca sa aplica numai la prosti sau numai la destepti. Nu cred ca scrie in constitutia Romaniei ca toti oamenii sunt egali in fata legii - in afara de proaste, care isi merita soarta.

   Haideti totusi sa nu mai dam tot timpul vina pe victime. Undeva trebuie sa aiba si agresorii partea lor de vina, nu credeti?
   • -2 (4 voturi)    
    Victime și victime (Luni, 10 februarie 2020, 21:43)

    Omics [utilizator] i-a raspuns lui KayT

    Nu dăm vina pe victime. Dar este un fapt succesul "băieților răi", "macho" la românce. Mai sunt și alte victime: bărbații normali, non-violenți.
    • +1 (1 vot)    
     cum naiba (Marţi, 11 februarie 2020, 8:32)

     KayT [utilizator] i-a raspuns lui Omics

     nu dati vina pe victime, cand exact asta faceti.

     Ba mai rau, spuneti ca intr-un fel tot barbatii ar fi victime.

     Gimnastica mentala de nota 10!
 • +1 (11 voturi)    
  trist (Luni, 10 februarie 2020, 12:45)

  harapalb [utilizator]

  Asta se petrece cand refuzi sistematic, ca stat, sa pui accentul pe educatie, pe invatamant (dar le inlocuiesti cu "divertisment" de cea mai joasa speta) si cand tii populatia in saracie.

  Pentru a iesi dintr-o stare primitiva trebuiesc indeplinite anumite conditii. Pactul sinistru dintre fortele politice si complicii lor de a guverna pe rand si de a fura cat cuprinde tara (pomeni, austeritate motivata, etc.) amestecat cu natura umana si cu "repere" maneliste, extremiste sau kitsch fac foarte dificila trecerea spre o societate civilizata. Starea generala e una de disperare muta care se transforma in violenta cu prima ocazie.

  La noi violenta e adanc inradacinata si o putem observa la tot pasul. Violenta nu inseamna doar ca ii impingi un pumn unei femei sau unui barbat. Este atitudinea generala, fie ca e vorba de adolescenti, femei, barbati sau minoritati. Si imi pare rau sa o spun dar suntem o natie de agresivi. Peste tot e aceeasi dorinta de conflict, acelasi tipar, indiferent de natura preocuparilor noastre.

  Exemplu: Am fost intotdeauna impotriva socialismului cu atat mai mult impotriva celui de la noi (disclaimer). Dar cand dai impulsul unei intregi tari de a scrie pe toate gardurile si paginile de internet "MU*E psd" atunci contribui activ la formarea violentei.

  Puteti pune cate bratari doriti, nu vor schimba nimic, e o problema nationala care incepe cu educatia si cu un nivel mai bun de trai. NU exista alte solutii decat acestea.
 • -11 (19 voturi)    
  Am găsit problema violenței domestice: Dani Mocanu (Luni, 10 februarie 2020, 13:30)

  TomSawyer [utilizator]

  Bravo, bă, Alex Oralu.. Dani Mocanu e de vină.

  Nu lipsa educației, nu lipsa serviciilor de protecție socială, nu justiția strâmbă... manelele ie de vină; ca în USA, unde Eminem și Marlyn Manson erau la un moment-dat responsabili pentru violențele din școli.
 • +8 (8 voturi)    
  De 10 zile de spitalizare are nevoie Politia! (Luni, 10 februarie 2020, 14:15)

  mircea112 [utilizator]

  Daca nu depune plangere (si poate sa nu depuna, de frica), Politia are nevoie de 10 zile de spitalizare ca sa declanseze urmarirea penala!
  Asa zice legea! Ce inseamna 10 zile de spitalizare? Inseamna tentativa de omor, inseamna ca a vrut sa omoare si ai ratat! Daca rupi o mana, un picior, spargi un cap, doctorii nu spitalizeaza deloc sau maxim o zi doua!
  Deci, persoana vatamata, trebuie sa depuna plangere, dupa care eventual sa ia un ordin de restrictie, sa nu vina criminalul sa-si desavarseasca treaba. Si dupa cum se vede, politia doarme, deci ... Singura solutia a victimelor in legislatia curenta este sa o incaseze si sa nu zica nimic, ca daca se supara criminalul o pune!
  Si nu e vorba doar de violenta domestica, orice fel de violenta. O iei pe strada de la un interlop, te duci acasa si plangi! Daca depui plangere vine ala si ti-o mai trage o data, de doua, de noua ori, pana retragi plangerea! Important e sa nu te bata mai tare de 9 zile de spitalizare. Poate sa-ti taie cate un deget in fiecare zi!
  • +5 (5 voturi)    
   am mai scris mai sus, (Luni, 10 februarie 2020, 16:40)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui mircea112

   am o colega bantuita si terorizata de fostul prieten. Degeaba are odin de restrictie contra lui, emis de un judecator. Nebunul face pe el de ordin de restrictie, il incalca cu cea mai mare nonsalanta. POlitia ar trebui sa intervina ptr incalcarea ordinului de restrictie.
   • +2 (2 voturi)    
    exact (Marţi, 11 februarie 2020, 10:00)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Unii cred ca e ca-n filmele mericane, ca vai, sotului din RO cu "restrictie" chiar ii pasa ca are restrictie.
 • +6 (10 voturi)    
  In Franta (Luni, 10 februarie 2020, 14:24)

  DanielM65 [utilizator]

  La fiecare trei zile o femeie este omorata de sot sau fost sot. Am mai scris asta la un articol pe aceeasi tema la hotnews si nu a fost publicat.
  • +4 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 10 februarie 2020, 18:08)

   [anonim] i-a raspuns lui DanielM65

   • -1 (1 vot)    
    acum serios? (Marţi, 11 februarie 2020, 12:51)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui

    Guvernele/statele sunt vinovate ca exista psihopati?
  • +1 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 10 februarie 2020, 18:21)

   [anonim] i-a raspuns lui DanielM65

 • +1 (9 voturi)    
  Bine, dar (Luni, 10 februarie 2020, 17:43)

  Andrei2.0 [utilizator]

  Cum facem cu toate mamele care-si bat copiii de multe ori mai strasnic decat sotii lor? Femeile or fi agresate, dar de ce trecem peste faptul ca multe alege sa-si "educe" fizic proprii copii? Povestim de violenta domestica, sau alegem doar ce ne convine din violenta domestica?!
  • +4 (8 voturi)    
   pai nu se exclud una pe alta... (Luni, 10 februarie 2020, 19:26)

   minos [utilizator] i-a raspuns lui Andrei2.0

   ...si agresiunea asupra copiilor este o problema si se discuta, chiar daca nu ai vazut tu. Atunci cand incerci sa deturnezi discutia, nu-ti convine subiectul. Esti cumva unul dintre batausi de femei?
  • +1 (1 vot)    
   whataboutism (Marţi, 11 februarie 2020, 8:18)

   KayT [utilizator] i-a raspuns lui Andrei2.0

   Si cum facem cu toate mamele care sunt batute de sot dar nu isi bat la randul lor copiii? Hm? Sau alegem doar ce ne convine din violenta domestica, ce se potriveste mai bine cu propriile noastre prejudecati si interese?
  • +1 (1 vot)    
   exact (Marţi, 11 februarie 2020, 9:58)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Andrei2.0

   Pt. multe mame palmele trase copiilor peste ochi si cap, cu motiv sau fara, e ceva la ordinea zilei in RO.
 • -3 (9 voturi)    
  Asta se intampla... (Luni, 10 februarie 2020, 18:59)

  Mihail. [utilizator]

  ...cand iti plac barbatii "care dau cu pumnul".


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by