18 decembrie 2006, Parlamentul României: “Ca șef al statului român, condamn explicit şi categoric sistemul comunist din România, de la înființarea sa, pe bază de dictat, în anii 1944-1947 şi până la prăbușire, în decembrie 1989. Luând act de realitățile prezentate în Raport, afirm cu deplină responsabilitate: Regimul comunist din România a fost ilegitim şi criminal. […] În numele statului român, îmi exprim regretul şi compasiunea pentru victimele dictaturii comuniste. În numele statului român, cer scuze celor care au suferit, familiilor lor, tuturor celor care, într-un fel sau altul, şi-au văzut destinele ruinate de abuzurile dictaturii”.

Vladimir TismaneanuFoto: Arhiva personala

Raportul Final şi discursul presedintelui Traian Băsescu din 18 decembrie 2006 au intrerupt definitiv continuitatea statului de după cel de-al II-lea război mondial (deci a acelui stat al cărui certificat de naştere a fost instaurarea samavolnică a guvernului marionetă Petru Groza la 6 martie 1945 şi care a fost transformat in colonie sovietică prin proclamarea RPR şi abolirea forțată a monarhiei constituționale la 30 decembrie 1947). Revoluția din decembrie 1989 a marcat prăbuşirea dictaturii comuniste, nu şi sfârşitul definitiv şi irevocabil al statului comunist. Restaurația care a urmat a incercat să impedice această despărțire categorică de trecutul instituțional al comunismului.

Poate cel mai important element este recuperarea memoriei naționale. Prin memorie națională nu mă refer doar la etnicii români. Prin memorie națională nu mă refer doar la ortodocșii români. Prin memorie națională mă refer la toți cei care au suferit pe teritoriul acestei țări datorită dictaturii comuniste, pe de-o parte. Pe de altă parte, mă refer la recuperarea memoriei alături de celelalte țări din Europa Centrală și de Est, ca și din Uniunea Sovietică, pentru că tragedia României sub comunism a fost parte a unei tragedii globale. Comunismul a fost un fenomen planetar, iar efectele catastrofale ale acestuia au fost resimțite în fiecare din aceste țări.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro