Terorismul de bulevard ne incuie portile din Schengen. Justifica starea de urgenta suspendarea unor drepturi fundamentale in UE?

de Dani Rockhoff     HotNews.ro
Duminică, 22 noiembrie 2015, 18:48 Actualitate | Opinii


Dani Rockhoff
Foto: HotNews.ro
Suspendarea libertatii de a calatori fara controale in spatiul Schengen este reactia de panica a unor politicieni derutati.Asa se dovedeste a fi un politician cand nu gestioneaza situatia decat pe vreme buna, nu si pe vreme rea. Depasita de criza greceasca, de valul de refugiati si de actele de terorism de pe teritoriul sau, Uniunea Europeana reactioneaza baricadandu-se, cum a mai facut-o si in trecutul nu prea indepartat. In mai toate vechile puncte de frontiera, cazarmile vamesilor au ramas in picioare. Acum, s-a dat unda verde ca ele sa fie renovate si redeschise, pentru a se controla si inregistra tot ce pune piciorul dintr-un stat in alt stat. 

Doua elemente au contribuit la evaporarea peste noapte a ceea ce se credea a fi batut in cuie, un fundament al constructiei pacii si bunastarii care este UE. Primul, chiar si in ordine cronologica, este valul de refugiati din "tarile terte", care au tabarit peste Europa caci la ei in tara mureau de foame, de bombe, sau de amandoua. 

Al doilea este "terorismul de bulevard", care pune in pericol cafenele, sali de spectacole, si in general lumea in plin proces de socializare, pe strazile din Paris sau Bruxelles.

Institutiile statului n-au fost atacate cu bombe, bistrourile insa da. Iar in panica lor extrema, politicienii si fortele de ordine strang randurile, suspendand drepturi greu dobandite, in decenii de lupta pentru democratie si drepturile fundamentale ce tin de ea.

Pericolul terorist, reactivat la maximum datorita atacurilor de saptamana trecuta din tarile sale vecine, a dat un argument in plus Germaniei de a-si intari institutiile de forta si de a incerca sa readuca situatia refugiatilor sub control. 
Dupa caderea Zidului Berlinului din 9 noiembrie 1989, au venit in Germania de Vest din si prin fostul RDG, pana in  martie 1990, in medie 50.000 de oameni pe zi: estici germani, dar si repatriati tarzii sau solicitanti de azil politic din fostele tari comuniste ale Europei de Est, printre care si Romania. 

Guvernul Kohl a raspuns la acel moment fluxului de migranti, oferind o rata de schimb intre Ostmark si D-Mark de unu la unu. Imigrantii straini au fost gestionati "dupa acte" si dupa cat de necesari s-au dovedit a fi statului german.  
Kohl a actionat in pofida riscului economic, a sfaturilor date de unii experti, printre care si presedintele de atunci al Bundesbank, Karl Otto Pohl. Decizia cancelarului a aruncat in aer costurile reunificarii. In ciuda transferurilor de peste o mie de miliarde de de euro din Vest, mari parti din estul Germaniei au degenerat, transformandu-se in deserturi economice si zone subpopulate. 

In decembrie 1991, la scurt timp dupa inceperea razboaielor balcanice, la insistenta Germaniei si impotriva rezistentei din Marea Britanie, UE a decis recunoasterea Croatiei si Sloveniei ca state independente. Din nou s-a semnalat un val, o crestere pe termen scurt a refugiatilor din Germania. Insa de atunci, cifrele imigratiei s-au tinut sub control. Pana anul acesta, cand statisticile si previziunile au explodat.

Numarul de refugiati care a ajuns weekend-ul trecut pe teritoriul federal a depasit capacitatea logistica disponibila - cea a Deutsche Bahn si a orasului Munchen. Astfel, politicul a intrat sub presiune pentru a opri trenurile si a tras frana de urgenta. Ceea ce este un lucru practic, insa cu consecinte de principiu. 

Daca Franta, Belgia sau Germania declara unele situatii de urgenta drept relevante din punct de vedere al inchiderii frontierelor, atunci si alte tari isi pot lua "libertati europene", inacceptabile dupa tratatele in vigoare. Teoretic, fiecare regula europeana poate fi incalcata sau eludata, daca decidentii din tarile  UE constata oficial si la unison o situatie de urgenta.

Italia si Grecia pot lua in considerare recenta imigratie ca situatie de urgenta relevanta in defalcarea obiectivelor bugetare ale UE.Italienii isi pot extinde acum bugetele, in scopul de a-si proteja frontierele proprii si ale UE. Francezii pot cheltui bani in plus pentru interventia militara in Siria si de combatere a terorismului in tara lor. Iar exemplele pot continua. Comisia Europeana a semnalat deja posibilitatea aparitiei unor pretentii de acest fel. Iar in aceasta situatie, dreptul Germaniei si al CE de a solicita disciplina bugetara se duce si el pe apa sambetei, cum o face si libertatea de miscare in Schengen. Acest lucru ar putea conduce chiar si la descompunerea pietei unice europene. 

La inceputul lui 2015, nicipauza de euro si nici de Schengen nu a fost vreun moment in discutie. Acum stim ca este posibil, cel putin teoretic, ca tarile sa poata solicita un time-out de la apartenenta lor la zona euro. Aceasta a fost pozitia ministrului de finante german Wolfgang Schauble, in luna iulie, in negocierile privind pachetul de ajutor pentru Grecia. Acesta a fost, de asemenea, parte din propunerea oficiala a Consiliului de Ministri. Desi propunerii nu i s-a dat curs, un EURO-OUT pe termen limitat nu mai apare de neconceput. 

Iar acum, se prabuseste si Schengen. Se prabuseste oare? Pe cat de groaznica apare o astfel de perspectiva in UE, sa nu uitam ca populisti de extrema dreapta si nationalisti ca Viktor Orban sau ca Marine Le Pen abia asteapta sa construiasca iar garduri, si nu doar pentru refugiati. In noul context european imbibat de frica de terorism, mentalitatea statului-natiune probabil ca va recastiga teren. Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


5895 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  sa iubim (Duminică, 22 noiembrie 2015, 19:04)

  gogu [anonim]

  Sa iubim cainii comunitari si arabii.Sa fie bine sa nu fie rau.Dar sa nu avem noi probleme cu ei, altii
 • +9 (9 voturi)    
  nu pronuntati macar numele dnei Merkel?! (Duminică, 22 noiembrie 2015, 19:13)

  lili [anonim]

  De ce?!
  I-a chemat pe refugiatii care intrau veseli prin porumb sfidand granitele UE iar dupa 2 saptamani le-a inchis usile!
  NU credeti ca dna Merkel are cea mai mare RESPONSABILITATE pentru haosul acesta, adica intrarea in UE a unor cetateni neverificati si potentiali teroristi?!
  Nici macar nu i-ati pomenit numele....
  La fel gandesc si politicienii...
  SI este vinovat...
  NU, dna, NU SI este vinovat, STATUL francez este vinovat, STATUL belgian este vinovat, teroristii sunt cetateni francezi si belgieni, locuitori ai periferiilor sarace si uitate de autoritatile franceze si belgiene!
  Ei au adus frica si teroarea in Europa, cetateni francezi si belgieni, nu teroristi din teritoriile ocupate de SI!
  Nu vedeti chiar nici o RESPONSABILITATE a politicienilor care acum se chinuie sa stinga focul pe care ei l-au atatat !!?!
 • +7 (9 voturi)    
  Multumiri Germaniei (Duminică, 22 noiembrie 2015, 19:19)

  Ovi [anonim]

  Mi se pare normal ca fiecare tara sa aiba granitele controlate, ca e in Schengen sau nu. Schengen tot timpul a fost un moft, ce ma deranjeaza daca stau jumatate de ora in plus la un drum in alta tara? Aici nu e America, si nici nu avem serviciile sau politia lor.
 • +7 (7 voturi)    
  ... (Duminică, 22 noiembrie 2015, 19:23)

  tirolez [utilizator]

  Dna DR ne batea obrazul ca nu vrem refugiati. Presupun ca e de aceeasi parere, frumos ar fi sa-i luam noi pe toti, nu?
 • +9 (9 voturi)    
  Politica pro-imigratie distruge unitatea Europei (Duminică, 22 noiembrie 2015, 19:26)

  Nebunia lui Merkel [anonim]

  Vineri seara, dl Horst Seehofer, seful CSU, aripa bavareza si conservatoare a CDU, a umilit-o in public pe Angela Merkel, aflata langa el, pe scena congresului CSU, acuzand-o ca refuza sa stabileasca oficial o limita a numarului de refugiati ce pot fi acceptati in Germania.
  A fost aplaudat cu aclamatii de catre participanti, in timp ce Merkel era tacuta si extrem de jenata. Responsabili ai CDU au afirmat ca Seehofer "a depasit masura, a fost nepoliticos".

  Dar Seehofer e in plina ascensiune a popularitatii, iar Merkel a ajuns la sub 50%, de la 75% in aprilie, inainte de valul migrator musulman si apelul ei de incurajare.

  CDU a pierdut deja 5%, e la 37%, mult in fata SPD (partenerii social-democrati din coalitie), dar in perocil pentru alegeri locale importante din primavara lui 2016.

  Merkel era perceputa ca "lucida si de incredere", acum unii responsabili din CDU afirma ca "noi nu o mai intelegem si nu o mai recunoastem".

  Legislatia UE a fost incalcata grosolan cand s-a decis primirea "refugiatilor" fara nici un control. S-au incalcat si acordurile de la Dublin, care obliga refugiatii sa depuna cerere in tarile unde ajung prima oara in UE si nu unde vor ei.

  Se moare de foame si prin Europa din afara UE si totusi pentru acei europeni se aplica dur masuri de control, in timp ce "sirienii" straini de Europa si valorile ei au fost lasati sa sara gardul si li s-au dat ajutoare ce au depasit chiar si pe cele pentru somerii din multe state UE din est.

  Asta de fapt este inacceptabil si criminal, dispretul pentru Europa din afara UE, favorizarea distrugerii coeziunii civilizatiei europene, iresponsabilitatea unei Merkel care indirect a permis a cel putin 2 teroristi islamisti sa intre in UE si sa masacreze in Paris europeni nevinovati.

  Contextul european nu s-a "imbibat" peste noapte cu frica de Islam si de extremistii acestei religii, e un proces de vreo 30 de ani si politrucii europeni sunt direct raspunzatori de ce se intampla acum, de acest esec al UE.
 • +7 (7 voturi)    
  Multikulti (Duminică, 22 noiembrie 2015, 19:33)

  cocosila [utilizator]

  Vai ce mai sufera turbatii dogmatici ai multiculturalismului ca realitatea contrazice ipotezele lor moraliste.

  sudul europei nu e ca nordul europei.
  Estul europei nu e ca vestul
  Islamul nu e o religie ca oricare alta
  Altruismul oamenilor nu e nelimitat
  Cultura vest europeana e superioara altor culturi
  Vina Post-fascismului si post colonialismului trebuie sa nceteze sa determine politica
 • +3 (3 voturi)    
  articolul asta le pune pe toate in aceeasi oala (Duminică, 22 noiembrie 2015, 19:33)

  r [anonim]

  Este adevarat ca elementele de baza ale Uniunii Europene nu ar trebui puse sub semnul intebarii de cate ori este o situatie mai grea. Ar fi echivalentul divortului pentru fiecare neintelegere din familie.

  Pe de alta parte insa trebuie sa recunoastem ca aceeasi cetateni care dorec sa circule dintr-o tara in alta se asteapta sa faca acest lucru in siguranta, oriunde s-au afla in EU.

  Si cum sa asiguri siguranta, daca nu prin verificarea celor care trec granitele? Reintroducerea controalelor la granita este interpretata drept descompunerea Uniunii Europene de cei care sunt la fel de panicati ca si politicienii care vad teroristi peste tot.

  Ar trebui insa inteleasa doar ca o masura temporara. Nimeni nu doreste revenirea pentru totdeauna la situatia dinainte, asta este clar. Avand insa in vedere ca granitele exterioare ale EU sunt in momentul de fata o strecuratoare, si ca ar fi naiv sa ne imaginam ca lucrurile se vor schimba dramatic in urmatoarele luni, controlul granitelor interioare este pur si simplu o solutie pragmatica. Cetatenii EU vor putea calatorii nestingheriti, la fel ca inainte, fara vize si alte hartii, doar cu actele de identitate. Dar sansele de a-i descoperi pe cei care comit sau planuiesc atentate cresc.
 • +5 (5 voturi)    
  Analista (Duminică, 22 noiembrie 2015, 19:37)

  JustinHS [utilizator]

  Indiferent ce zic analistii si analistele din presa internationala, oamenii au nevoie sa se simta in siguranta. Civilizatia insasi este sub asediu jihadist, si trebuie aparata.
 • +4 (4 voturi)    
  Soluția e simpla (Duminică, 22 noiembrie 2015, 20:14)

  Stalin [anonim]

  La pachet cu arabii acasă si lăsați-i in pace in lumea lor. E greu sa ii sortam, vedeți istoria lui Jihadi John.
 • +3 (3 voturi)    
  vama (Duminică, 22 noiembrie 2015, 20:22)

  lupu adrian [anonim]

  In vama Naidas jud. Caras Severin care apartina de ITPF TIMISOARA nu se respecta regulamentul 562/2006 UE unii politisti spun ca acest regulament este expirat.Prin vama Naidas au trecut infractori deosebid de periculosi , urmariti international pe care politisti Romani nu iau retinut, cind am sesizat acest aspect la ITPF TIMISOARA au raspuns ca nu au aparatura sa-i depisteze cu toate ca in ultimi ani vama Naidas sa modernizat.INCREDIBIL CE SE INTIMPLA AICI
 • +3 (3 voturi)    
  NU! (Duminică, 22 noiembrie 2015, 20:31)

  schroedinger [utilizator]

  Definitiv NU!
 • +7 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 22 noiembrie 2015, 20:33)

  [anonim]

 • +6 (6 voturi)    
  Interesant... (Duminică, 22 noiembrie 2015, 22:21)

  worker [anonim]

  Dar care este pulsul Gemaniei fata de oferta olandeza de mini-Schengen? Si fata de apararea granitelor externe ale UE vs granitele externe ale Schengen? Si, evident, fata de Doamna Cancelar care pare sa fie pierdut busola...
 • -1 (3 voturi)    
  ue (Luni, 23 noiembrie 2015, 9:32)

  darr [anonim]

  Ce mai cautam in ue, doar sa fim piata de desfacere si mana de lucru?
 • 0 (0 voturi)    
  putinta si vointa (Luni, 23 noiembrie 2015, 14:38)

  EXEs [utilizator]

  Numarul de oameni pe care Germania a trebuit sa-i integreze pana acum a fost net inferior fluxului actual. Pe de alta parte integrarea are viteze diferite in functie de diferentele culturale si civilizationale. In privinta musulmanilor sunt diferente imense atat culturale cat si privind nivelele de civilizatie, mult mai mari decat in cazul est-germanilor sau al est-europenilor. Imi dau seama ca teoria lui Merkel este ca sirienii, chiar daca au o cultura complet diferita au un nivel de civilizatie ceva mai avansat comparativ cu sunitii arabi sau africani, dupa modelul turc sau dupa modelul algerian. In Franta algerienii sunt tratati ca un fel de popor frate (ma rog o sluga ceva mai curata pe care o primesc in casa, dar doar ca sa le faca curat) si considera ca imigratia actuala a infectat-o cu extremism islamic. La fel Germania considera ca turcii sunt cetateni muncitori neinfectati inca de musulmanii non-turci.
  Dupa parerea mea totul e un mare bullsht. Nu exista egalitate intre oameni si nici intre popoare. Intotdeauna cei mai puternici ii vor conduce pe cei slabi. Tot ce putem spera e ca cei puternici sa conduca cat mai bine si in interesul intregii societati. In Germania situatia este inca stabila pentru ca germanii au fost corecti si au condus bine cu mana de fier, in timp ce in Franta francezii au fost slabi, au condus prost, au fost incorecti cu imigrantii, iar acum culeg roadele incompetentei si incorectitudinii lor.
  In clipa in care numarul celor care trebuie integrati il va depasi pe al celor care trebuie sa-i integreze se va produce un efect invers, in care imigrantii veniti cu mentalitati proaste din societati falimentare vor falimenta ei insisi societatile functionale occidentale. Este o simpla problema numerica pentru cei care inca mai vor sa inteleaga. Inca ceva, chiar daca societatile vestice au crescut prin middle class, de fapt s-au tinut pe lower class. Toate societatile care au avut un lower class de calitate au ajuns extrem de departe.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by