Cum isi reia Ponta atributiile de premier? Ce va face presedintele Iohannis

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Miercuri, 8 iulie 2015, 21:23 Actualitate | Opinii


Dan Tapalaga
Foto: Hotnews
Ne aflam din nou in fata unei situatii extraordinare: cum va fi instalat Victor Ponta la loc in functia de premier? Este prima data cand un sef de guvern apeleaza la articolul 107 din Constitutie, invocand imposibilitatea de a-si exercita atributiile. Nu exista insa proceduri clare, nu avem precedente sau interpretari ale Curtii. Este nevoie ca presedintele sa emita si un nou decret, prin care sa constate ca interimatul lui Oprea a luat sfarsit si ca Ponta isi poate relua atributiile? Cine constata ca au disparut cauzele care au generat imposibilitatea exercitarii functiei? Este suficienta prevederea constitutionala care spune ca  "Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern"? Parerile sunt destul de impartite printre juristi.

UPDATE: Potrivit unor surse de la Palatul Cotroceni, presedintele Klaus Iohannis va emite joi un ordin de incetare a mandatului de interimar al lui Gabriel Oprea. Acest lucru inseamna ca Victor Ponta isi va relua mandatul de premier fara alte complicatii.

Ce spune articolul 107 invocat de Victor Ponta?
 • (3) Daca primul-ministru se afla in una dintre situatiile prevazute la articolul 106, cu exceptia revocarii, sau este in imposibilitate de a-si exercita atributiile, Presedintele Romaniei va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a indeplini atributiile primului ministru, pana la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilitatii exercitarii atributiilor, inceteaza daca primul-ministru isi reia activitatea in Guvern.
Victor Ponta a revenit, miercuri, 8 iulie, la fel de discret din Turcia cum a plecat in urma cu aproape o luna de zile, mai precis pe 12 iunie. In ziua intoarcerii in tara, premierul i-a si scris presedintelui, notifincandu-l ca urmeaza sa-si reia atributiile incepand de miercuri, 9 iulie.
 • "Avand in vedere inlaturarea cauzelor care au generat imposibilitatea exercitarii atributiilor de prim-ministru, va rog sa luati act, conform legii, de reluarea activitatii mele in Guvern, incepand cudata de 09.07.2015 si de incetarea interimatului in functia de prim-ministru, potrivit prevederilor art. 107 alin. (3), teza finala din Constitutia Romaniei, republicata," scrie premierul in scrisoarea adresata presedintelui."
Aici unii juristi au ridicat problema incetarii efectelor decretului prin care Gabriel Oprera a fost numit de catre presedintele Iohannis in functia de premier interminar. Este suficient sa ia act presedintele, cum i se cere? Inceteaza efectele decretului sine die, prin simpla revenire a lui Ponta sau este nevoie de un nou decret? Acest nou decret ar fi necesar pentru a constata expresis verbis doua lucruri: incetarea mandatului de interimar si reluarea atributiilor de premier plin. In absenta acestui nou decret , Gabriel Oprea s-ar putea prevala oricand de calitatea de premier-interimar, din moment ce efectele decretului de numire n-au fost anulate printr-un act juridic. Apoi, se ridica problema validitatii actelor semnate de Ponta in caz ca reluarea functiei nu se face perfect legal.

Alti juristi sustin insa ca aceasta procedura nu este prevazuta in Constitutie. Potrivit acestora, simpla reluare a activitatii in Guvern, asa cum prevede articolul 107, este suficienta. Nu ar fi, deci, nevoie de un nou decret care sa prevada in mod explicit incetarea interimatului si revenirea lui Ponta. Constitutia nu conditioneaza incetarea interimatului de emiterea unui nou decret, ci de simpla reluare a activitatii premierului in Guvern. Or, asta a facut Victor Ponta: a revenit in tara anuntand data reluarii activitatii.

Aici se ridica insa o noua problema. Cine constata totusi ca, asa cum pretinde Ponta, cauzele care au generat imposibilitatea exercitarii mandatului au disparut? Exista, din nou, doua tipuri de raspuns. In cazul particular al premierului, este relativ simplu. Omul umbla pe picioarele lui, ajutat de carje. Este de domeniul evidentei ca-si poate relua atributiile. Altii juristi spun ca nu este suficient, ca decizia trebuie formalizata prin evaluarera unor medici. Altfel, ce facem in situatia ipotetica in care un premier isi pierde mintile dar sustine in continuare ca isi poate exercita functia? Nu exista, din pacate, o procedura clara. N-ar fi insa prima ambiguitate din legea fundamentala.

In plus, exista si o decizie CSAT din 2009 care stabileste in ce conditii seful statului, presedintii celor doua camere si premierul se pot opera in afara tarii. Aceasta decizie a fost adoptata dupa operatia de coloana a fostului presedintei Traian Basescu, tratat in afara tarii. Potrivit acestei decizii CSAT, o comisie de medici de la Spitalul Militar stabileste daca inaltii demnitarii numiti mai sus, printre care si premierul, trebuie operati in strainatate sau o pot face in tara.

Victor Ponta nu a apelat la aceasta comisie, ci a primit recomandarea unui simplu medic ca genunchiul stang trebuie operat. Cu atat mai mult, sustin acesti juristi, ar trebui sa se intruneasca acum aceasta comisie de specialisti de la spitalul militar care sa stabileasca cel putin doua lucruri: daca era neveoie ca Victor Ponta sa se opereze in strainatate si daca isi poate relua atributiile. Ar fi bine, totusi, sa ramana scris in caz ca afectiunea lui Ponta se putea trata in tara sau daca nu era cazul unei intreruperi de mandat in baza art. 107. Sa nu uitam ca fuga lui Ponta a avut loc exact in ziua in care trebuia sa mearga la DNA pentru audieri. O intalnire fie si tardiva cu comisia de medici ar reprezenta o buna ocazie sa aflam daca Ponta a fugit de justitie ,exagerand o afectiune medicala pentru a amana intalnirea cu procurorii sau chiar s-a aflat in "imposibilitatea exercitarii functiei".

Alti juristi sustin insa ca o eventuala incalcare a deciziei CSAT de catre Ponta nu are, totusi, nici o legatura cu restul discutiei despre modalitatea de reluare a mandatului de premier. S-a aflat intr-adevar in imposibilitatea de a-si exercita functia, fiind intr-un spital din Turcia, prin urmare are tot dreptul sa-si reia atributiile fara alte formalitati odata revenit in Guvern. Ca s-a operat in afara tarii fara a trece prin procedura evaluarii stabilita de decizia CSAT - asta este cu totul alta poveste.

Pe scurt, presedintele Klaus Iohannis are de luat acum o decizie. Cum va interpreta Constitutia si pe ce solutie va merge? Va lua pur si simplu act de revenirea lui Ponta in fruntea Guvernului sau ii va complica situatia?


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10198 vizualizari

 • -7 (23 voturi)    
  chiar daca (Miercuri, 8 iulie 2015, 21:42)

  victor L [utilizator]

  nu ne place, precizarea din Constitutie este clara:
  "Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern".
  Ce nu este clar aici?
  • +15 (23 voturi)    
   . (Miercuri, 8 iulie 2015, 21:52)

   Withdrawal [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   Ce nu este clar este "imposibilitatea exercitarii atributiilor" Din cate stiu eu , a avut creierul intreg, a putut intelege, a putut lua decizii, a putut sa scrie pe facebook , a putut citi pe facebook .. a putut felicita sportivi....

   in ce fel conduci o tara cu genunchiul, si in ce fel il pune genunchiul in imposibilitatea exercitarii atributiilor de prim ministru al unei tari ?
   • 0 (10 voturi)    
    domnule, (Miercuri, 8 iulie 2015, 21:59)

    victor L [utilizator] i-a raspuns lui Withdrawal

    faptul ca nu ne place de Plagiolog, nu ne da dreptul sa nesocotim Constitutia.
    Vrem un stat de drept? atunci sa respectam legile.
    Scrisul la misto, in genul Plagiologului, nu face bine :P
    • 0 (6 voturi)    
     Lapte gros Ponta (Joi, 9 iulie 2015, 1:49)

     Clop [utilizator] i-a raspuns lui victor L

     Constitutia Romaniei este un fel de "darts" pentru borfasii din Palament, facatorii de legi. Foarte vocali in ultima vreme sunt pesedeii cu tot felul, cu initiative legislative le 2 lei pentru romani si de tunuri grele pentru ei, ca personaje publice.

     Se gandesc s-o mai modifice pe alocuri, fara sa tina seama de legislatia internationala - daca avem in vedere o comparatie cu alte tari din lume, mai avansate si mai democrate.

     Cand ai votaci la galeata, arata calitatea ta de politician si cinismul tau politic.

     Finalmente, intrebarea este: cine-l va face pe Ponta sa dispara din spatiul public? Pentru ca aceasta este astazi o chestiune necesara si o datorie pentru cei care inteleg ce leapsa pe barba altora joaca omul si ce mai lapte gros, da' gros...
    • 0 (6 voturi)    
     Nici un misto ... (Joi, 9 iulie 2015, 2:11)

     yyyyyy [utilizator] i-a raspuns lui victor L

     Trebuie sa se investigheze daca intr-adevar Ponta nu a putut sa-si exercite atributiile de prim ministru sau de fapt a impins in subsidiar aceste obligatii efectiv pentru a se sustrage de la investigatia DNA-ului ...
     Pur si simplu s-a strecurat afara din tara ...cabinetul primului ministru nu a anuntat nici ca pleaca la Baku, nici ca de acolo se duce la Istambul ...a mai angajat si un purtator de cuvint, pe care il plateste tot din banii nostri si care face ce????
     Este pupilul lui Adrian Nastase, nu uitati, care ca sa scape de investigatii si arest, mimeaza ca si-a tras un glonte si poarta o esarfa care sa-i acopere rana !!!

     Aveti dreptate, nu genunchiul ii era solicitat ci capul --
     Si aveti iarasi dreptate, invaliditatea nu l-a oprit pe FDR sa conduca o tara doua mandate si jumatate ...si inca cum ...
     Dar probabil ca Ponta foloseste genunchiul in loc de cap in atributiile de prim-ministru, stie el ce stie ce parte a corpului ii este necesara ...
     Si dupa suturile pe care le luam pare ca intr-adevar foloseste genunchii ...
   • +7 (11 voturi)    
    Tedy Roosvelt (Miercuri, 8 iulie 2015, 22:18)

    victor1 [anonim] i-a raspuns lui Withdrawal

    SUA a avut un presedinte,Franklin Delano Roosevelt, considerat ca unul dintre cei mai importanti presedinti, care a condus dintr-un scaun cu rotile. Si nu oricum, in timpul celui de al doilea razboi mondial. Despre ce discutam?
   • +2 (4 voturi)    
    in felul in care (Miercuri, 8 iulie 2015, 22:18)

    ZeroAbsolut [utilizator] i-a raspuns lui Withdrawal

    gandeste cu respectiva parte a corpului.
   • +1 (5 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 8 iulie 2015, 22:30)

    [anonim] i-a raspuns lui Withdrawal

   • +3 (5 voturi)    
    ! (Miercuri, 8 iulie 2015, 22:32)

    vali [anonim] i-a raspuns lui Withdrawal

    il durea in genunchi de tara, deci...
   • +4 (6 voturi)    
    ... (Miercuri, 8 iulie 2015, 23:28)

    ciNicu [utilizator] i-a raspuns lui Withdrawal

    E simplu: cind guvernezi(?) cu legi facute "pe genunchi" trebuie sa ai macar genunchii teferi.
  • +3 (7 voturi)    
   pai scrie in articol (Miercuri, 8 iulie 2015, 22:02)

   Tomis [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   Cine decide daca primul-ministru a iesit din "perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor"? Sau chiar daca este in imposibilitatea exercitarii atributiilor (de ex. probleme psihice), atata timp cat isi reia activitatea este ok?
   Este o situatia ambigua si acum se creeaza un precedent, deci este important de urmarit.
  • +3 (7 voturi)    
   Mie mi se pare foarte clar (Miercuri, 8 iulie 2015, 22:19)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   Cine decide ca "perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor" a incetat? Cum spune si autorul, nu e vorba neaparat de ponta, ci de faptul ca, asa cum sunt foarte multe, legile noastre si chiar Constitutia sunt neclare si pot fi interpretate in fel si chip. Vezi exemplul dat tot de autor, cu un caz de boala mintala.
  • +3 (9 voturi)    
   Ne place sau nu are dreptate Tapalaga (Miercuri, 8 iulie 2015, 23:11)

   denvarel [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   " ce facem in situatia ipotetica in care un premier isi pierde mintile dar sustine in continuare ca isi poate exercita functia?"
   Starea de "imposibilitate" trebuie formalizata. La fel si incetarea acesteia. Printr-un diagnostic semnat de medici autorizati sa puna astfel de diagnostice.

   O fi medicul turc autorizat sa practice medicina dar aici vorbim si de securitate nationala. Nu putem lasa orice medic din lume sa stabileasca starea de sanatate a Primului Ministru sau a Presedintelui.

   Vin si cu alta ipoteza in completarea celei lui Tapalaga: Daca un medic ar stabili ca NU e in stare? Si noi am demite Prim Ministrul pentru ca nu-i da un medic externarea timp de 45 zile?

   Vedeti deci ca nu se poate lasa la latitudinea oricarui medic stabilirea starii de sanatate a sefului guvernului. Acest medic trebuie sa aiba si o autorizare a statului pentru a decide aceste lucruri.

   Au aceasta autorizare medici turci? Ma indoiesc.

   Deci domnule Presedinte: Trimiteti-l la comisie pe Pontalau. Sa vina cu certificat ca e sanatos. Daca ma intrebati pe mine ar fi bine sa aduca si un certificat ca-i intreg la cap. Dar eu nu sunt medic...
   • 0 (4 voturi)    
    uite ca nu are dreptate: (Joi, 9 iulie 2015, 0:29)

    victor L [utilizator] i-a raspuns lui denvarel

    conform Constitutiei, presedintele va lua act de cererea Plagiologului.
    Iar daca vreti un stat de drept, cu legi respectate, respectati-le si voi.
    Ura nu trebuie sa ne orbeasca: daca noi nu respectam legile dece avem pretentii de la altii?
    Pentru Plagiolog exista destule capete de acuzare valide:
    - KazMunaiGaz;
    - CFR Marfa;
    - Oltchim;- si altele.
    • +1 (1 vot)    
     Unde si cine spune ca nu trebuie respectate? (Joi, 9 iulie 2015, 15:46)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui victor L

     Se evidentiaza doar ca nu sunt bine facute si pot crea probleme! Vezi ce am spus mai sus...
  • -1 (1 vot)    
   ce nu'ti e clar,victor el, (Joi, 9 iulie 2015, 11:00)

   silviana [anonim] i-a raspuns lui victor L

   ponta avea obligatia legala sa se prezinte in fata unei comisii medicale a spitalului militar,asa cum prevede reglementarea csat'ului,nu a facut'o,a incalcat legea,a abandonat/parasit functia,s'a sustras obligatiilor acesteia,in acelasi mod,vrea sa revina;haisam,constantinescu nicusor au beneficiat si ei de recomandarea unui medic,ponta a copiat procedeul infractional al coruptilor,in dispretul functiei detinute si a intregii tari;altfel,daca citesti cu nasul,tot cu el si crezi ca intelegi;nici conceptul 'stat de drept' nu'ti e clar,abtine'te de la indicatii pretioase.
   • +2 (2 voturi)    
    unde (Joi, 9 iulie 2015, 13:29)

    miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui silviana

    scrie?in ce lege?
    nu mai bine se facea un sondaj de opinie pe HN si postacii platiti sa voteze de nx ?
    • -1 (1 vot)    
     nu mai bine.. (Joi, 9 iulie 2015, 18:19)

     silviana [anonim] i-a raspuns lui miculescu-rucar

     cauti legea,voturile..cu luminarea,le gasesti mai repede decit ti'ai imagina.
 • +1 (3 voturi)    
  vp (Miercuri, 8 iulie 2015, 22:05)

  kronk [anonim]

  Din greseala in greseala spre Victoria finala.Pardon penala.Ma doare genunchiul scuzati.
 • +1 (1 vot)    
  tot ce pot sa spun e, (Miercuri, 8 iulie 2015, 22:18)

  pavel [anonim]

  Ghinion !!!!!!!!!
 • 0 (2 voturi)    
  despre Cristoiu (Miercuri, 8 iulie 2015, 22:23)

  SOCANT [anonim]

  Intrati pe evz sa-l cititi pe gunoiul ala de Cristoiu.
 • 0 (2 voturi)    
  eh... (Miercuri, 8 iulie 2015, 22:43)

  jijelul , troll platit de ruznaci [utilizator]

  pai de ce ar trebui sa se complice Iohannis pe ceva care nu se poate concretiza in plecarea definitiva pisicului ? si de ce sa ii dea ocazia sa pozeze in victima si mai mult decat o face ?
 • +1 (5 voturi)    
  Romania - tara mafiotizata guvernamental (Miercuri, 8 iulie 2015, 22:59)

  Clop [utilizator]

  Miza lui Mickey Shoric Gros este 0. tupeul obraznic si josnic cu care ne-am obisnuit, 1.vidul legislativ - lipsa unui precent si 2. lipsa de onoare ca leader aflat intr-o functie de stat, reprezentativa, una care nu lasa loc unui tip de echivoc - ma duc in Turcia ca mandea si anunt pe Facebook ca ma operez sau prin goarna partidului de borfasi legati ca lichenii.

  I s-a cerut demisia public si se vorbeste de demisia sa din fruntea guvernului Romaniei - un fapt pe care il ignora complet.

  De pilda, Dragnea, un condamnat cu suspendare, a fost preliminar porta-vocea premierului de mucava aflat in vacanta in Turcia, iar acum se plimba in campanii rosii prin tara.

  Este necesara legislatie noua in Romania cu privire la cei care calca pe bec - din toate partidele. Cei cu condamnare cu suspendare sa demisioneze din functiile reprezentative din administratia Statului Roman, stat mafiotizat, condus de borfasi cu aparenta onorabila. Si DNA trebuie sa calareasca orice individ care a calcat pe bec, chit ca a ajuns un demnitar de mucava.

  Vechimea in munca - in comisiile parlamentare - suna ca un tuseu clinic la proctolog.
 • +1 (5 voturi)    
  Intre timp, avem un sef la SIE. :D (Miercuri, 8 iulie 2015, 23:13)

  Clop [utilizator]

  Daca presedintele Johannis nu are nici o chichita cu care sa-l prinda in lasso-ul demisiei absolut intemeiate, sa-i semneze reintoarcerea.

  Totusi, in acest caz, cred ca o buna parte dintre cei care mai gandesc in Romania, asteapta rechizitoriul DNA-ului si in cazul Ghita+Ponta+Hertanu, dupa cazul Sova+Ponta - cel care l-a facut pe Ponta sa fuga, ca o curca, in Turcia.
 • +4 (6 voturi)    
  Nu fiti naiv. (Joi, 9 iulie 2015, 0:01)

  mcv [utilizator]

  Bineinteles ca Iohannis va alege calea cea mai usoara...
 • 0 (0 voturi)    
  Borfasii isi fac de cap! (Joi, 9 iulie 2015, 6:48)

  hotnewsfil [utilizator]

  Poporul vede la televizor cum isi bat joc borfasii de tara, cum isi fac de cap dupa cum vor.
  Asta este situatia acum cu plagiatorul (hotul) Ponta, asa cum a fost situatia si in zilele in care marele borfas securist Voiculescu intra si iesea din senatul Romaniei de cate ori voia sa evite intrarea pe mana justitie (cand era chemat la tribunal.
  Poporul vede toate aceste miselii si tace. Asteapta pomenile electorale. Este tot ce isi doreste!
 • 0 (0 voturi)    
  Pierderea mintilor (Joi, 9 iulie 2015, 10:24)

  Martinezu [utilizator]

  In cazul lui VV Ponta nu este cazul sa ne facem griji ca pe timpul mandatului isi poate pierde mintile.
  Asta pentru ca ori nu le-a avut niciodata ori le-a pierdut inainte de numirea sa la Palatul Victoria.
  Problema este acum legata de barba. Observam o modificare a fizionomiei lui si anume aparitia barbii, semn de neglijare a peroanei proprii.
  Nu cred ca si-a lasa barba doar sa credem noi ca nu a putut sa mearga pina la o baie sa se barbiereasca.
  Cred mai degraba ca omul s-a neglijat poate intr-un moment de depresie postoperatoriu, si cel mai grav , va incerca sa se sinucida prin impuscare in git.
 • +1 (1 vot)    
  pentru: (Joi, 9 iulie 2015, 11:23)

  victor L [utilizator]

  - @ Withdrawal ;
  - @ Clop;
  - @ yyyyyy,
  - si altora:
  Dupa cum vedeti ati batut apa in piua, iar Klaus nu a tinut cont de sperietura dlui Tapalaga si a juristilor consultati - "Ne aflam din nou in fata unei situatii extraordinare: cum va fi instalat Victor Ponta la loc in functia de premier?" Totul era foarte clar.
  Doar ca ura intuneca si mintile cele mai dăştepte :P
  • 0 (0 voturi)    
   Inca o data, poate vei pricepe (Joi, 9 iulie 2015, 15:49)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   Nu e vorba de acum, acum e clar ca poate fi repus in functie fara probleme. Problema e ca Constitutia si legile aferente lasa loc la interpretari si pot cauza probleme mari in alte cazuri.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by