Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Alfabetul extremist: Anticapitalism, antiliberalism și antisemitism

de Vladimir Tismaneanu     Contributors.ro
Joi, 18 decembrie 2014, 23:15 Actualitate | Opinii

Vladimir Tismaneanu
Foto: Arhiva personala

Caruselul ideilor, angajamentelor și patimilor politice în veacul al XX-lea este amețitor. Mai ales când vine vorba de radicalisme, de pasiuni, iluzii și minciuni, spre a relua titlul cărții postume a lui François Furet. Hitler ar fi spus că dintr-un comunist poate face un bun nazist, niciodată însă dintr-un social-democrat (apud Herrmann Rauschning scriind despre revoluția nihilismului). Jacques Doriot (1898-1945), fascistul francez, fusese membru al CC al PCF și deputatul circumscripției roșii, St Denis. Mussolini a pornit ca socialist radical, chiar internaționalist. A fost idolul tinerilor Gramsci și Togliatti.

Nicola Bombacci a fost comunist, dar a murit împușcat, în aprilie 1945, ca ideolog al odioasei Republici de la Salo, socialistă, fascistă și exterministă, înfrățit cu amicul său Benito, reîntors la fantasmele roșii ale juneții sale, sub patronaj nazist. Chiar A. C. Cuza, antisemit epidermic, era în junețe un fel de socialist. August Bebel a spus, și nu greșea, că antisemitismul e socialismul proștilor. Stalin l-a definit drept canibalismul epocii noastre, doar că nu a ezitat să devină el însuși canibal. Denigrat de stânga, Friedrich Nietzsche a fost criticul cel mai virulent al antisemitismului. L-a disprețuit visceral. Îl considera vulgar, resentimentar, abject. Nu însă și contemporanul său, Karl Marx, cel care echivala, asemeni lui Richard Wagner, Banul cu Evreul.

Anticapitalismul, antiliberalismul și antisemitismul unesc cele două extreme (nu doar ele, dar în primul rând ele). Crimele în masă ale secolului XX s-au produs în numele acestor trei “anti”. Ideologul en titre de la “CriticAtac”, Florin Poenaru, a scris mai demult că anticomunismul ar fi echivalentul contemporan al antisemitismului interbelic. Nu cred că i-a citit pe Peter Viereck, Norman Cohn, Jacob L. Talmon, George Mosse și Zeev Sternhell. Dacă i-ar fi citit, n-ar fi emis o asemenea inepție. S-a supărat când i-am replicat că echivalentul contemporan este chiar antisemitismul, o obsesie perenă, adeseori deghizat în anti-sionism. De pildă, la maestrul Claude Karnoouh, apărătorul negaționistului Holocaustului, Robert Faurisson. Exemplele abundă. Extremismul funcționează ca un alfabet: spui a, urmează b, și c, și d, etc.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro


Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

740 vizualizari
Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri